Pohditko eläkkeelle jäämistä vuoden lopussa?

16.10.2017
|
Uutinen
image

Eri medioissa on viime päivinä spekuloitu, että kannattaako tänä vuonna töissä jatkaa vielä muutama kuukausi, vai olisiko viisainta jäädä eläkkeelle jo tämän vuoden aikana. Vastaus on selvä: työnteko ja samalla eläkkeen kartuttaminen on aina kannattavaa.

Moni eläkeikää lähestyvä pohtii vuodenvaihteen lähestyessä, kannattaako jatkaa töissä vai hakea eläkettä tämän vuoden puolella. Faktaa on, että työstä saatava ansio on keskimäärin selvästi suurempi kuin työeläke. Lisäksi palkanmaksun ja eläkekertymän, lykkäyskorotuksen sekä palkkakertoimen yhteisvaikutuksena hyötysi on tammikuussa suurempi kuin jos ottaisit eläkkeen maksuun jo joulukuussa ja saisit sille työeläkeindeksin mukaisen indeksikorotuksen.

Lykkäyskorotus tarkoittaa sitä, että eläkkeesi kasvaa 0,4 prosenttia joka kuukausi, jonka olet töissä alimman eläkeikäsi jälkeen. Eläkeuudistuksen myötä eläkeikä on jokaiselle ikäluokalle eri. Tarkista omasi eläkelaskurilla.

Sosiaali- ja terveysministeriö puolestaan vahvistaa inflaatio- ja ansiokehityslukujen perusteella laskettavat työeläkeindeksin ja palkkakertoimen joka vuosi loka-marraskuun aikana.  Palkkakerrointa käytetään tulevan työeläkkeen laskennassa. Sillä tarkistetaan vuosiansiot eläkkeen alkamisvuoden tasoon.

Työeläkkeen määrää puolestaan tarkistetaan joka vuosi tammikuun alussa työeläkeindeksillä. Jos olet jo eläkkeellä, työeläkeindeksi vaikuttaa sinulle maksettavaan eläkkeeseen.

Esimerkki: Jos jäät eläkkeelle 1.12.2017 (ja täytät eläkkeelle jäämisen kriteerit) ja eläkkeesi on 1500 euroa kuukaudessa, sitä korotetaan tammikuussa nykyisten arvioiden mukaan noin 9 euroa kuukaudessa.  Vuoden 2018 ajan saat eläkettä siis 1509 euroa /kk.

Jos vastaavasti päätät jäädä eläkkeelle 1.1.2018, on eläkkeen määrä arviolta sama 1509 euroa, koska eläkkeeseesi on laskettu kertymä joulukuulta 2017 ja yhden kuukauden lykkäyskorotus +0,4 prosenttia joulukuulta. Lisäksi on huomattavaa, että saat joulukuussa palkkaa, joka on todennäköisesti merkittävästi tulevaa eläkettäsi suurempi.

Kummassakin tapauksessa eläkettäsi korotetaan työeläkeindeksillä 1.1.2019.

Ilmarisen verkkopalvelusta löydät tietoja eläkkeen hakemisesta ja palvelumme laskurilla voit arvioida tulevan eläkkeesi määrää.

 

Uutisessa käytetty yhtenä lähteenä Kevan sivuilla ilmestynyttä juttua.