Työhyvinvoinnin johtamisella tulosta – Sappissa kuntoutus on tiimipeliä

21.9.2017
|
Artikkeli
image

Hyvin hoidettu työkykyjohtaminen parantaa työntekijän elämänlaatua ja tuo tulosta organisaatiolle. Parhaassa tapauksessa tiivis kuntoutusyhteistyö avaa työntekijälle ovia, joiden olemassaolosta tämä ei aiemmin edes tiennyt.

Paperialalla jo neljännessä sukupolvessa. Niillä sanoilla 36-vuotias Tomppa ylpeästi esitteli itsensä yli vuosikymmenen ajan. Päällystäjän työt Sappi Kirkniemen paperitehtaalla maittoivat, työkavereiden välinen WhatsApp-ryhmä lauloi vapaallakin ja paperitehtaan porukka oli kuin perhe.

Sitten sattui jotain. Selkä alkoi vihoitella niin, että edes leikkaus ei auttanut. Hyvät urheilutottumukset, fysioterapeutin ohjeiden orjallinen noudattaminen ja pikkuhiljaa isommaksi käyvä kipulääkemäärä eivät purreet nekään – fyysinen, monenlaisia asentoja vaatinut päällystäjän työ alkoi käydä päivä päivältä hankalammaksi.

Siitä on pitkä matka tähän päivään. Paperikone on vaihtunut kirjoihin ja kipulääkkeet maastopyöräilyyn. Nyt Tomppa aloittelee liikennealan insinööriopintoja ammatillisen kuntoutuksen turvin.

Ytimessä systemaattinen yhteistyö

Tompan alanvaihdos mahdollistui hyvin hoidetun työkykyjohtamisen ansiosta.

– Paperitehtaassa turvallisuus on tietenkin ensisijaisen tärkeää, mutta yhtä suuri painoarvo on fyysisellä jaksamisella ja toimivalla työkyvyllä, Sappin henkilöstöpäällikkö Raija Liisa Ahola sanoo.

Tehtaassa työsuhteiden kesto mitataan usein vuosikymmenissä ja moni tekee hommia kolmessa vuorossa. Työntekijöiden korkea keski-ikä ja fyysinen työ vaikuttavat siihen, että henkilöstöjohtamisessa on otettava aktiivisesti huomioon työkykyyn mahdollisesti vaikuttavat krempat ja sairastumiset.

– Työkyvyn heiketessä asioiden kanssa on helposti aika yksin. Siksi on tärkeää kertoa työntekijöille selvästi, kenen puoleen missäkin asiassa kääntyä vaikean paikan tullen. Prosessien pitää toimia, Ahola sanoo.

Siksi Sappissa työhyvinvoinnin johtaminen on pitkäjänteistä tiimityötä. Firmassa on käytössä niin sanottu varhaisen tuen malli, jossa omaa osaansa näyttelevät niin työterveyshuolto, esimiehet, HR-osasto kuin eläkevakuutusyhtiökin.

– Kuntoutusonnistumistemme taustalla on poikkeuksellisen tiivis ja avoin yhteistyö Sappin ja Ilmarisen välillä. Tieto vaihtuu tehokkaasti niin henkilökohtaisissa tapaamisissa kuin ohjausryhmätyöskentelyn avulla, Sappin työkykyasioita hoitava Mill HR Business Partner Kati Skarp sanoo. 

Tärkeintä on puuttua asioihin ajoissa – ja systemaattisesti. Jos sairauspoissaolojen määrä kasvaa tai keskusteluissa nousee esiin jotain poikkeavaa, HR-henkilöstö tai esimies ohjaa työntekijän työterveyslääkärille. Sitten sovitaan porukalla toimintasuunnitelma ja yhteiset askelmerkit. Myös luottamusmiehestä oli Tompalle korvaamaton apu kuntoutusprosessiin hakeutumisessa.

– Sekä työkavereiden että esimiesten piti vääntää minulle rautalangasta, että nyt on tosi kyseessä. Kesti pitkään hyväksyä, että alanvaihto on edessä. Ainoa kapula rattaissa olin minä itse, Tomppa sanoo.

Kuntoutus kannattaa kaikille

Nyt Tomppa poseeraa upouuden pyöränsä kanssa kotitalonsa edessä Espoossa valmiina valokuvattavaksi. Insinööriopintojen tentti alkaa tunnin päästä, mutta silti on vielä hetki aikaa kertoa, kuinka fillarin erikoisjousitus on palauttanut elämään liikunnan ilon – selkäystävällisesti. Kipulääkkeitä kuluu nyt kymmenesosa paperikoneen äärellä vietettyyn aikaan verrattuna.

Tompan tapauksen onnellinen loppu ei ole yksittäistapaus. Työeläkekuntoutetuista huimat 80 prosenttia palaa takaisin työelämään – joko työkokeilun kautta takaisin vanhaan työpaikkaan, tai Tompan lailla opiskelujen avulla kohti uutta uraa. Skarp painottaakin sitä, kuinka tärkeää kuntoutusprosessin alusta asti on keskittää katse kohti työhön paluuta.

– Jos olet noin nelikymppinen, edessäsi on vielä yli puolet työvuosista. Ehdit vielä tehdä loistavan uran, oli se sitten saman työnantajan palveluksessa tai jossain muualla. Työkyvyttömyyseläke ei ole ainoa ratkaisu, Skarp sanoo.

Kuntoutus kannattaa myös työnantajalle. Suuryritykselle se maksaa itsensä takaisin noin kahdessa vuodessa ja alentaa esimerkiksi yrityksen eläkemaksuluokkaa. Tärkeintä on kuitenkin työntekijän elämänlaatu ja työkyvyn säilyminen.

– Voidaan puhua mittareista, kuten poissaoloprosentista ja eläkekustannuksista, mutta tärkeintä on, että ihmisistä pidetään huolta ja he ovat työkykyisenä töissä, jolloin myös asiakaslupaus voidaan toimittaa paremmin, Ahola summaa.

Sappi Europe, Kirkniemen tehdas
- Osa eteläafrikkalaista Sappi Ltd -konsernia.
-
Paperitehtaita Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Afrikassa, pääkonttori Johannesburgissa.
- Lohjalla sijaitseva Kirkniemen paperitehdas on Sappin pohjoisin tehdas ja Suomen ainoa yksikkö. Siellä työskentelee noin 550 henkilöä.

Sappin vinkit työhyvinvoinnin johtamiseen:
1. Muista joukkuepeli. Systemaattinen yhteistyö kantaa hedelmää.
2. Määrittele toimintatavat tarkkaan ja nimeä vastuuhenkilöt.
3. Ole ajoissa liikkeellä. Työkyvyn uhat kannattaa ottaa puheeksi ennemmin kuin myöhemmin.
4. Fokusoi tulevaan. Vaikeuksien keskellä työntekijää on hyvä muistuttaa siitä, että tavoitteena siintää töihin paluu.
5. Muista avoimuus. Viesti kuntoutusmahdollisuuksista esimiehille ja työntekijöille laajasti. Pidä kuntoutettava ajan tasalla prosessin eri vaiheista.
6. Keskity ihmiseen. Jokaisen työntekijän tarina on erilainen, siksi ratkaisujenkin pitää olla yksilöllisiä.

Teksti: Henna Kokko
Kuvat: Johanna Taskinen ja Jirina Alanko