Suomen iloisin yrittäjä on Laura Peippo

24.5.2017
|
Artikkeli
image

Levillä kahta kuntosalia pyörittävä Laura Peippo oppi jo pikkuisena, että yrittäminen kannattaa. Surut ja mielipahat hän riipii yltään treenaamalla.

26-vuotias Laura Peippo riemastui kun kuuli, että useampi ihminen oli ehdottanut häntä Ilmarisen Suomen iloisin yrittäjä- kilpailuun.

– Ajattelin, että jes! Joku muukin on huomannut, että meillä on töissä hyvä meininki.

Peipon työpaikka on Levin matkailukeskuksen ytimessä sijaitseva kuntosaliketju Levi Wellness Club. Peipon seitsenhenkinen tiimi liikuttaa asiakkaitaan sisällä ja ulkona.

–  Mietimme koko jengi yhdessä, mitä kivaa voimme tehdä asiakkaiden kanssa. Yhtenä päivänä juoksemme suolla, toisena heittelemme pöllejä tai teemme porrastreeniä. Talvella saatamme mennä porontaljat kainalossa treenaamaan tunturiin.

Kaikki alkoi kärpäsistä

Laura Peippo syntyi Lohjalla. Isä, mummo ja tädit olivat yrittäjiä, kaikki temperamenttisia ja yhtä jääräpäisiä.

–  Niin kuin minäkin, Peippo sanoo ja nauraa päälle.

Peippo ymmärsi jo nelivuotiaana, että omalla tekemisellä on merkitystä. Mummo, 90-vuotiaaksi saakka matkamuistojen maahantuontia harjoittanut yrittäjä ja kauhea jääräpää hänkin, opetti tytölle, että työnteko kannattaa.

–  Mummo maksoi minulle kaksi penniä jokaisesta kuolleesta kärpäsestä. Rahat keräsin lasipurkkiin ja ostin niillä pehmistä.

Peippo ei ole koskaan saanut kotoa rahaa ilman, että sen eteen piti tehdä jotakin.

– Semmoista vaihtoehtoa ei vain ollut. Polkupyörä, matkat, kaikki, mitä olen halunnut, kaiken eteen on pitänyt tehdä töitä. Hyvä niin, sanoo Peippo nyt.

– Minusta on tullut touhukas ja tekevä ihminen. En ikinä osaisi heittäytyä vaatimaan, että yhteiskunnan pitää huolehtia minusta.

Rakkaus pohjoiseen pysyy

Elämä ei ole aina kohdellut Peippoa silkkihansikkain. Moni vastamäki on osoittanut myötäisyytensä, tosin vasta jälkeenpäin.

Teini-iässä Peippo repaistiin juuriltaan ja paiskattiin isän työn takia Ivaloon.

– Muutto oli minulle maailmanloppu. Siis IVALOON!, Peippo sanoo.

Suomen iloisin yrittäjä Laura Peippo

Ivalolla on kuitenkin ollut suuri merkitys Peipon elämässä. Se on syy, miksi hän tänä päivänä rakastaa pohjoista ja osaa arvostaa kaikkea, mitä hänellä on: puhdas asuinympäristö, ihana pieni poika, oma yritys ja työ, jota hän rakastaa.

– Jälkikäteen ajatellen Ivalo oli parasta, mitä minulle on tapahtunut. Olen niin vauhdikas ja temperamenttinen, että isommassa kaupungissa minulle olisi voinut käydä nuorena vaikka miten.

Kahvakuula johdatti uuteen

Nuoresta iästään huolimatta Peippo on ehtinyt moneen paikkaan. Peruskoulun jälkeen hän kouluttautui kokiksi ja teki kuningasravuista ruokaa Pohjois-Norjassa. Hän kiersi Intiaa ja paiski töitä monenkirjavissa kuppiloissa. Sveitsissä kului vuosi kokin töissä.

Kuningasravut toivat Peipon kuusi vuotta sitten Leville, minne oli juuri avattu uusi ravintola. Parikymppisestä Peiposta tuli keittiömestari.

Parin vuoden jälkeen tuli totaalinen pysähdys.

– Paloin aivan loppuun. Olen semmoinen ihminen, että kun johonkin ryhdyn, teen sen jäätävällä intohimolla. Nyt olin tilanteessa, että en halunnut tehdä ravintola-alan töitä enää ikinä.

Peippo, joka oli aina ennen treenannut, jaksoi hädin tuskin nousta sängystä. Sitten hän kampesi itsensä Levillä kuntosalille. Päähän pilkahti ajatus, että ehkä tätäkin hommaa voisi kokeilla tehdä työkseen.

–  Pyysin, että saisin vetää asiakkaille yhden tunnin. Se oli kauhein kahvakuulatunti ikinä. Tajusin, etten ehkä osaakaan ihan kaikkea noin vain, harjoittelematta.

Peippo kouluttautui personal traineriksi ja sai töitä samalta salilta, missä oli ohjannut kaamean kahvakuulatunnin.

Aika nopeasti Peippo ymmärsi, että hänellä ei ole riittävästi paloa tekemään töitä toiselle. Yrityksen silloinen omistaja ja nykyinen ystävä Leena Helin myi yrityksen Peipolle. Pian Peippo osti Leviltä toisenkin salin.

Liikkuminen pelastaa pahan päivän

Matkailukeskuksessa yrittävän arkea on se, että hiljaiset ja kiireiset ajanjaksot vuorottelevat. Vuoteen mahtuu hetkiä, kun kaikki sujuu ja kiire on hirmuinen, ja toisia, kun tili on huvennut ja huolet kasautuvat.

– Sellaisina hetkinä on tärkeä pysyä omana itsenään ja ottaa taistelijan asenne. Huonoista hetkistä on vain mentävä yli ja uskottava, että asiat ratkeavat parhain päin.

Kun seinät tuntuvat kaatuvan ja katto tippuvan päähän, Peippo lähtee liikkeelle.

– Liikkuminen on minulle henkireikä ja pakopaikka. Liikkumisen tavalla ei ole väliä. Kävelen, juoksen tai treenaan salilla. Kaikki käy. Jos olen ihan raivona, pistän kauhean määrän rautaa tankoon.

Vaikka Levin parhaat bilepaikat ovat ihan naapurissa, koskaan Peipolle ei tule mieleen, että koska on hankalaa, vedän kännit.

– Treeni on paljon parempi vaihtoehto. Sen jälkeen on aina hyvä fiilis. Vaikka mieli olisi maassa, kroppa on hereillä.

Isä opetti unelmoimaan

Peipon isä, 66-vuotias Pertti Peippo on tyttären suurin esikuva. Hänellä on edelleen Ivalossa oma automaalaamo.

– Arvostan iskää suunnattomasti. Hän on ainoa ihminen, jota olen nuorenakin uskonut. Hän ei ole koskaan sanonut, ettenkö voisi tehdä jotakin, vaan on kannustanut ja usuttanut minua menemään ja kokeilemaan.

Isä on Peipolle esimerkki siitä, että jokainen voi itse päättää, mitä on valmis tekemään unelmiensa eteen.

– Iskä tykkää laulaa, mutta ei ollut koskaan esiintynyt yleisölle. Siksi hän järjesti oman konsertin ja lauloi siellä.

Suomen iloisin yrittäjä

  • Kuka: Laura Peippo, 26
  • Yritys: Levi Wellness Club
  • Koulutus: kokki ja personal trainer
  • Perhe: 1,5 vuotias poika

Teksti: Mia Sivula
Kuvat: Anne Jaspis Toivonen