Taidehiippailijan kesätyönä on tehdä viihtyisämpi työympäristö

11.7.2017
|
Artikkeli
image

Unelmien kesätyössään Mia Kivinen parantaa työympäristön viihtyvyyttä ja työhyvinvointia. Hän etsii toimitiloista paikkoja taiteelle.

Neuvotteluhuoneen ovessa palaa punainen valo.

– Äh, juuri tuossa neukkarissa olisi ollut todella kiva maalaus. Viereisen oven valo on vihreä. Mia Kivinen vilkaisee oven raosta, että huone on tyhjä ja hiipii sisään.

Pienen neuvotteluhuoneen seinällä roikkuu suomalaistaiteilija Hannu Gebhardin maalaus: paljon harmaata, ruskeaa ja monen värisiä viivoja.

– Mietin paljon, miten hienoimmat taulut kannattaisi laittaa nähtäville. Käytävillä ne olisivat jatkuvasti henkilökunnan nähtävissä. Neuvotteluhuoneissa ne näkyvät vierailijoille, joita on vähemmän ja harvemmin, Kivinen sanoo.

Kivisen kesätyö on sijoitella taidetta Ilmarisen toimitiloihin Helsingin Ruoholahdessa.

Monelle suomalaisyhtiölle on vuosien mittaan kertynyt maalauksia, grafiikoita, valokuvia ja patsaita. Osa kokoelmista on syntynyt sijoitustarkoituksessa. Osa on hankittu tekemään toimitiloista viihtyisämpiä.

Viime vuosina toimitiloja on uudistettu avarimmiksi ja valoisemmiksi. Luonnonvalo parantaa työpaikan viihtyisyyttä ja työhyvinvointia, mutta on taiteen pahin vihollinen. Erityisesti paperille tehtyjä grafiikoita tai maalauksia ei pitäisi koskaan altistaa suoralle auringonvalolle. Tämä luo kokonaisuuteen haastetta.

– Valokuvateokset ovat näppäriä. Jos sopii etukäteen kuvaajan kanssa, niin haalistuneet kuvat voidaan korvata myöhemmin uudella vedoksella, Kivinen neuvoo.

Kesätyönä taidehiippailu

Alkukesästä Kivisen työpäivät kuluivat kiertelemällä Ilmarisen toimitiloja. Hän mittaa huoneita ja piirtää malleja siitä, mihin valokuvia, grafiikoita ja muuta taidetta voisi sijoittaa. Työkavereiden kesken häntä kutsutaan taidehiippailijaksi.

Kivinen on koulutukseltaan valosuunnittelija. Hänen pääasiallinen työnsä on kuitenkin ollut taidekuratointi eli esimerkiksi näyttelyjen suunnittelu.

– En ole kuullut vastaavasta kesätyöstä, jossa saisi näin tyhjästä lähteä rakentamaan. Taidealalla kesätyöt ovat ylipäänsä harvinaisia. Vielä harvinaisempaa on päästä tekemään kesätöitä finanssi- ja vakuutusalalle. Kivisen mukaan suurin kulttuurishokki ovat olleet siistit työpisteet.

– Sellainen on kaikilla muilla, paitsi minulla.

Ilmarisen henkilöstöasioista vastaava johtaja Päivi Sihvola huomauttaa, että Ilmarinen on aikaisemminkin tarjonnut ainutlaatuisia tilaisuuksia kesätyöntekijöille. Viime vuonna töissä oli ensimmäinen kesäliikuttaja, joka jatkaa työssään edelleen.

Arvosta työntekijöiden esteettistä kokemusta

Taidetta voi tarkastella monesta näkökulmasta. Se voi olla rahallinen sijoitus tai esteettinen kokemus. Taidesijoittaminen Suomessa on vaikeaa. Tuotto on epätasaista ja vaikeasti ennustettavaa.

Kivisen mielestä paras vaihtoehto on ostaa sellaista taidetta, josta itse nauttii. Sen arvo saattaa nousta, mutta henkinen sijoitus on varma.

– On todella huono idea ostaa taulu, josta ei pidä. Mieluummin työpaikalle kannattaa tuoda kuva omasta kissasta. Niin moni tekeekin.

Kivinen pitää taidetta turvallisena ja kustannustehokkaana tapana investoida työpaikan viihtyvyyteen ja siten työhyvinvointiin.

– Esteettisten kokemusten huomioiminen on merkki hyvästä henkilöstöpolitiikasta ja henkilökunnan arvostamisesta.

Päivi Sihvolan mukaan hyvä toimitila omalta osaltaan energisoi työyhteisöä. Koska visuaalisilla elementeillä on vaikutusta työpaikalla viihtymiseen, työhön haluttiin alan ammattilainen. Työssä ja työpaikalla viihtyminen vaikuttaa myönteisesti työkykyyn ja siten tuottavuuteen.

–Energinen työyhteisö on valppaampi huomaamaan ja kehittämään uusia tapoja palvella asiakkaita, Sihvola sanoo.

Nautintoja silmälle

Koska taidekokemus on subjektiivinen, kaikkia miellyttävää on vaikea löytää. Siksi työpaikalla vastuu kannattaa antaa yhdelle, joka tekee päätökset esillä olevasta taiteesta muita kuunnellen. Näin saadaan esille taidetta, joka rentouttaa, riemastuttaa, auttaa keskittymään ja herättää keskustelua.

Taidetta kannattaa tarkastella työpaikalla laajasti. Julisteet, levynkannet ja kaikki, mikä ei ole tylsää, virkistää mieltä.

– Mikään ei yhdistä paremmin kuin taideteoksen vihaaminen tai rakastaminen kahvipöydässä.

Jos maalaukset tai patsaat eivät sovi toimistomiljööseen, taidetta voi harrastaa muillakin tavoin.

– Työyhteisön taideharrastus, oli se sitten ruukunvalanta tai elokuvat, parantaa yhteishenkeä. Se myös auttaa ongelmanratkaisukyvyissä. Taiteen olemus on etsiä uusia näkökulmia.

 

 

Ilmarinen on toista kertaa mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa. Kampanja haastaa työnantajia tarjoamaan nuorille enemmän ja laadukkaampia kesätyöpaikkoja. Sitoudumme kampanjan kuuteen hyvän kesätyön periaatteeseen. Tutustu kampanjaan.

Seuraa Ilmarisen avoimia työpaikkoja.

 

Teksti ja kuvat: Joona Raudaskoski

Kirjoittaja on Ilmarisen viestinnän ja markkinoinnin kesätyöntekijä.