Tasaista tuottoa auringosta

30.5.2017
|
Artikkeli
image

Aurinkovoima on nykyisin sekä ekoteko että hyvä sijoitus. Ilmarisen pääkonttorin katolle rakennetun aurinkovoimalan yli 7 % vuosituotto on erinomainen. Esimerkin innoittamana Ilmarinen selvittääkin nyt aurinkovoiman mahdollisuuden kaikissa uudis- ja peruskorjauskohteissaan.

Aurinkovoimalat yleistyvät vauhdilla ympäri maailmaa. Nykyisin arviolta puolet uusiutuvan energian investoinneista tehdään aurinkoenergiaan. Aurinko­paneelien hintojen lasku on tehnyt järjestelmistä kannattavia myös Suomen oloissa, jos aurinkosähköllä voidaan korvata ostosähköä.

– Me olemme hyvin innostuneita aurinkovoimasta, kertoo johtaja Esko Torsti Ilmarisesta.

Aurinko on ehtymätön voimanlähde, sillä koko ihmiskunnan vuosittain kuluttama energiamäärä säteilee maapallon pinnalle joka ainoa tunti. Parhaiten paistaa päiväntasaajalla, mutta eteläinen Suomi on sekin tuotanto-oloiltaan vuositasolla Pohjois-Saksan luokkaa. Ilmarisen pääkonttorin katolla käynnistyi elokuussa 2016 Helsingin suurin kiinteistökohtainen aurinkovoimala. Parhaimmillaan aurinkoisina päivinä huipputuotanto on 236 kilowattia. Kesäkuukausina aurinkovoimalalla katetaan noin neljännes koko pääkonttorin sähköntarpeesta. Arvioitu vuosituotto 210 MWh vastaa yli 80 kerrostalohuoneiston sähkönkulutusta.

Aurinkopaneelien tekniseksi käyttöiäksi arvioidaan 40 vuotta, joten alkuinvestoinnin jälkeen voimala jauhaa ilmaista energiaa auringosta vuosikymmenien ajan. Ensikokemukset uudesta voimalasta ovat Torstin mukaan pelkästään positiiviset.

– Se on täyttänyt kaikki odotukset.

Ilmarinen onkin tehnyt omistamissaan kiinteistöissä jo kaksi uutta investointipäätöstä aurinkotuotantoon. Porin Puuvilla -kauppakeskuksen katolle on valmistunut suuri 600 kW:n huipputehoinen aurinkovoimala. Helsingin Jätkäsaareen Ilmarisen rakennuttaman asuinkerrostalon katolle on myös tulossa oma 17 kW:n aurinkovoimala.

Kannattava sijoitus

Ilmarinen ei ole innostuksessaan yksin. Tietokirjailija, aurinkoenergia-asiantuntija Janne Käpylehdon mukaan tärkein syy on taloudellinen.

– Voimala on kannattava investointi, se maksaa itsensä takaisin, Käpylehto toteaa.

Taloudellinen kannattavuus yhdessä muiden syiden kanssa on saanut investoinnit liikkeelle. Monia aurinkovoimaan sijoittavia yhdistää kiinnostus uuteen teknologiaan, uusiutuvaan energiantuotantoon ja kiinteistön arvonnousuun.

– Aurinkosähkö sopii hienosti rakennettuun ympäristöön: ei liikkuvia osia, tuotanto lähellä kulutuskohdetta ja katoille asentaminen on edullista, Käpylehto sanoo.

Parhaita kohteita aurinkosähkön tuotannolle ovat Ilmarisen voimalan toimittaneen Solnetin Kaj Kangasmäen mukaan kiinteistöt, joissa kuluu paljon sähköä, ja kattopintaa on runsaasti.

– Paras hyöty saadaan, kun pystyy itse hyödyntämään kaiken tuotetun sähkön. Omalla aurinkotuotannolla säästää energian hinnan lisäksi myös sähköverot ja siirtomaksut.

Toinen nyrkkisääntö on, että mitä isompi voimala, sitä edullisempi investointi on tuotettua kilowattituntia kohden.

Ilmarisen pääkonttorin katto täytti Esko Torstin mukaan kannattavan sijoituksen kriteerit hyvin. Hyviä kohteita ovat myös esimerkiksi kauppakeskukset avarine tasakattoineen. Ilmarisen aurinkovoimalan kannattavuutta parantaa myös älykäs teknologia. Solnetin toimittaman voimalan tuotantoa optimoidaan perinteisistä voimaloista poiketen paneelitasolla. Esimerkiksi yksittäisen aurinkopaneelin päälle laskeutunut lintu näkyy heti tuotannossa, ja paneelin lataussäädin optimoi tuotannon muuttuneisiin olosuhteisiin.

Kerrostalot seuraavat perässä

Omakotitalojen ja liikekiinteistöjen katolla aurinkovoimala ei enää ole harvinaisuus. Ilmarisen Jätkäsaareen nousevan asuinkerrostalon katolle tuleva voimala sen sijaan on vielä yksi harvoista. Jarruna on Suomen lainsäädäntö. Kannattavuus paranisi, jos myös asukkaat voisivat hyödyntää taloyhtiön oman voimalan tuotantoa ilman sähkön siirtomaksuja ja veroja. Tätä nykylainsäädäntö ei vielä mahdollista.

– Tällä hetkellä suositeltavin tapa on liittää aurinkovoimala taloyhtiön itse kuluttamaan kiinteistösähköön, neuvoo Käpylehto.

Ilmarisen listaamattomista sijoituksista vastaava Esko Torsti kertoo, että aurinkovoimaloiden tuotto-odotus ylittää Ilmarisen sijoitussalkun keskituoton. Ei siis ole yllätys, että Ilmarinen aikoo tulevaisuudessa selvittää aurinkoenergian mahdollisuudet kaikissa uudis- ja peruskorjauskohteissaan.

– Jos voimala vain saadaan katolle sovitettua, sellainen kannattaa rakentaa, Esko Torsti kertoo.

– Aurinkovoimala sopii hyvin kiinteistösijoittajille. Se parantaa kiinteistön energiatehokkuutta ja antaa tasaista tuottoa, Kaj Kangasmäki sanoo.

Miksi aurinkovoimala?

1. Kannattava investointi. Investoinnin vuosituotto on 7–10 %, parempi kuin kiinteistösijoituksissa keskimäärin. Yleensä energiatehokkuuden parantaminen maksaa, aurinkovoimala tuottaa rahaa.

2. Sähköntuotanto on täysin päästötöntä.

3. Kypsä teknologia, voimalassa ei liikkuvia osia. Aurinkosähkön tuotanto on huoltovapaata ja vaivatonta.

4. Nostaa kiinteistön arvoa.

5. Auttaa pääsemään yrityksen ympäristötavoitteisiin.

Ilmarisen pääkonttorin aurinkovoimala

  • Teho 236 kWp
  • 750 aurinkopaneelia
  • Tuotantoon 2016 elokuussa
  • Tuotanto kattaa aurinkoisena päivänä neljäsosan kiinteistön sähköntarpeesta
  • Toimittaja Solnet Green Energy

Teksti: Petja Partanen