Kesätyöntekijät seulovat vastuullisia yrityksiä

8.8.2017
|
Artikkeli
image

Kokopäiväisiä vastuullisen sijoittamisen asiantuntijoita on Suomessa vain kourallinen. Alalle voi päätyä esimerkiksi harjoittelun kautta. Ilmarisessa työskenteli kesällä kaksi vastuullisen sijoittamisen kesätyöntekijää.

Pöydillä on neljän näytön ryhmiä. Näytöt ovat täynnä kuvaajia ja taulukoita. Näyttöjen keskellä on pöytä, jolla on vain kannettava tietokone.

– Minusta on helpompi keskittyä, kun on vain yksi asia tässä näin, Klaus Mielonen sanoo.

Pari pöytää eteenpäin on kaksi näyttöä. Niiden takana istuu Ilmarisen toinen vastuullisen sijoittamisen kesätyöntekijä, Sofie Lehtimäki

Ilmarisessa on työskennellyt vastuullisen sijoittamisen täysipäiväinen asiantuntija kymmenen vuoden ajan. Silti alan työntekijät, etenkin kesätyöntekijät, ovat harvinaista lajia Suomessa. Ilmarisen vastuullisen sijoittamisen senior-analyytikko Tiina Landau arvioi, että vastuullisen sijoittamisen parissa kokopäiväisesti työskenteleviä on Suomessa joitakin kymmeniä.

Landau on hoitanut Ilmarisen vastuullisen sijoittamisen analyytikon tehtäviä vuodesta 2014. Hänen alaisuudessaan vastuullisen sijoittamisen kesätyöntekijät auttavat listattuihin yrityksiin sijoituksia tekeviä salkunhoitajia. Ilmarinen yhdistää hallintoa, sosiaalista ja yhteiskunnallista vastuuta ja ilmastovastuuta koskevat kysymykset osaksi kaikkea sijoitustoimintaa.

Vastuullisuuden näkökulmasta kaikista riskisimmiksi määriteltyihin yrityksiin ei voi sijoittaa lainkaan ilman vastuullisuusanalyysia. Kovariskisimpien yritysten lisäksi kesätyöntekijät keskittyvät suuriin sijoituskohteisiin erityisesti kotimaassa.

Samalla analyysit ovat osa Ilmarisen roolia aktiivisena omistajana – ne tarjoavat taustatietoa keskusteluihin yhtiöiden kanssa. Vastuullisuusanalyysien perusteella Ilmarinen esimerkiksi seuraa, ovatko sijoituskohteet suuntaamassa puhtaamman energian käyttämiseen

– Analyysi pitää sisällään yrityksen tulevan kehityksen. Esiin voi nousta esimerkiksi yrityksen aktiiviset toimet päästöjen vähentämiseksi tai korruption kitkemiseksi, Mielonen kertoo.

Vastuullinen kesäduuni Ilmarisessa Klaus Mielonen

Löytyykö ratkaisuja?

Kesätyössään Mielonen ja Lehtimäki tutkivat listattuja sijoituksia. Niistä on saatavilla enemmän julkista tietoa, kuin pörssin tai muiden listojen ulkopuolella olevista yrityksistä.

Keskeistä materiaalia ovat esimerkiksi yritysten omat yritysvastuuraportit. Myös monet järjestöt ja konsulttitalot tuottavat vastuullisuuteen liittyviä analyyseja.

Vastuullisen sijoittamisen kesätyössä ei analysoida vain yrityksiä, joilla on riskejä suhteessa kestävään kehitykseen. Osan yrityksistä liiketoiminta itsessään tarjoaa ratkaisuja kestävän kehityksen haasteisiin.

Sijoituskohteena olevien yritysten kohdalla ratkaisu voi tarkoittaa esimerkiksi ympäristöä vähemmän kuormittavan teknologian kehittämistä. Mielosen ensimmäinen työtehtävä oli ympäristöystävällisiä hankkeita edistävien green bond -joukkovelkakirjalainojen analysoiminen.

Vastuullinen kesäduuni avasi mahdollisuuden

Oulussa tuotantotaloutta ja ympäristötekniikkaa opiskeleva Mielonen päätyi vastuullisen sijoittamisen pariin sattumalta. Hän myöntää selvitelleensä verkossa ennen hakemuksen lähettämistä, mitä vastuullinen sijoittaminen tarkoittaa käytännössä.

– Ymmärsin perussivistyksellä, että se on sijoittamista, jossa pitää ottaa huomioon tiettyjä periaatteita. Katsoin mitä ne ovat ja ajattelin, että minulla voisi olla annettavaa.

Lehtimäki puolestaan kertoo vastuullisuuskysymysten olleen kiinteästi osa hänen ensimmäisen vuoden opintojaan Tukholman kauppakorkeakoulussa. Hänelle työ vastuullisuutta ja rahoitusta yhdistävässä työssä oli selkeämpi tavoite.

Vastuullisen sijoittamisen kesätyö oli ensimmäistä kertaa auki Ilmarisessa viime kesänä osana Vastuullinen kesäduuni -kampanjaa.

– Olemme ylipäänsä lisänneet merkittävästi kesätyöntekijöiden määrää viime vuosina. Olemme halunneet käyttää tätä myös kokeiluna siitä, millaisia työtehtäviä meillä voisi olla, kertoo Ilmarisen henkilöstöasioista vastaava johtaja Päivi Sihvola.

Tiina Landau kertoo päässeensä vastuullisen sijoittamisen pariin Pohjola varainhoidon kausianalyytikon työn kautta.

– Alan kannalta on iso juttu, että syntyy uusia osaajia. Kun tulin alalle, täysipäiväisiä vastuullisen sijoittamisen asiantuntijoita oli yksityisen puolen instituutiosijoittajista ainakin Ilmarisessa, Nordeassa ja Varmassa, Landau sanoo.

Ilmarisen sijoituslinjalla työskentelee vakinaisesti n. 80 henkilöä. Kesätyöntekijöitä on tänä kesänä ollut kahdeksan.

Vastuullinen kesäduuni Ilmarisessa Sofie Lehtimäki

Vastuullisuutta ei tarvitse enää perustella

Sekä Mielonen että Lehtimäki kertovat viihtyneensä Ilmarisessa.

– Jos päädyn itse työhön sijoitusten pariin, niin tästä kokemuksesta olisi siinä hyötyä. Esimerkiksi Ilmarisen salkunhoitajien on perehdyttävä vastuullisuuskysymyksiin, Lehtimäki sanoo.

Mielosta motivoi työn haasteellisuus ja mielekkyys. Työn tarpeellisuutta ei tarvitse erikseen perustella kenellekään. Toisaalta työkavereiden kriittinen asenne saa kiitosta.

– Silloin joutuu perustelemaan, miksi asia on tärkeä. On palkitsevaa, jos omat perustelut ovat niin hyviä, että toinen vakuuttuu, Mielonen sanoo.

– Duunin tekemisestä ei tarvitse kiitellä erityisesti. Mutta tuli hyvä fiilis, kun yksi työkaveri ihan konkreettisesti tuli taputtamaan olalle ja sanoi: "Hyvää duunia".

 

Ilmarinen on toista kertaa mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa. Kampanja haastaa työnantajia tarjoamaan nuorille enemmän ja laadukkaampia kesätyöpaikkoja. Sitoudumme kampanjan kuuteen hyvän kesätyön periaatteeseen. Tutustu kampanjaan.

Lue myös muut Ilmarisen kesätyöntekijöiden haastattelut: Mia Kivinen tekee parempaa työympäristöä sijoittelemalla taidetta ja asiakaspalvelun kesätyöntekijät auttavat asiakkaita kesällä.

Teksti ja kuva: Joona Raudaskoski

Kirjoittaja on Ilmarisen viestinnän ja markkinoinnin kesätyöntekijä

 

Lue lisää:

Suomalaiset eläkeyhtiöt eurooppalaista kärkeä ilmastonmuutoksen torjunnassa

Miksi ilmastonmuutos kiinnostaa sijoittajaa?

Kahden asteen sijoitussalkku – miten siihen päästään? (Parempaa elämää -blogi)