YKSINYRITTÄJÄN ON HUOLEHDITTAVA TYÖHYVINVOINNISTAAN ITSE

5.7.2017
|
Artikkeli
image

Lastenvaatekauppias Katariina Alftan ammentaa jaksamista arkeen perheen kanssa puuhastelusta.

– Liikkeen aukio-oloaika vie talvella kaiken valoisan ajan. Viime vuonna sovimmekin mieheni kanssa, että käymme joka sunnuntai perheen kanssa ulkoilemassa. Retkikohteen keksimme vuoroviikoin. Se oli aika järjestelmällistä, mutta samalla ainoa keino varmistaa, että ulkoilua ja yhdessäoloa tuli säännöllisesti.

Perhe on Alftanille tärkein hyvinvoinnin lähde.

– Vointini huononee selvästi, jos en saa viettää tarpeeksi aikaa perheen kanssa. Siksi yritän pitää huolta, että siihen jää aikaa.

Älä murehdi turhia

Alftan on huomannut, että puhelimen ja somekanavien sulkeminen on hyvä keino irrottautua työasioista ja olla läsnä perheelle. Henkilökohtaisen elämän vakavat kriisit puolestaan ovat opettaneet erottamaan oikeat ongelmat kuvitelluista, eivätkä rippileirinkään opetukset ole menneet hukkaan.  Sieltä on jäänyt mieleen opetus, että Pyhä Henki ei liiku öisin. Sitä voi soveltaa muuhunkin elämään.

– Ei auta mitään, jos murehtii öisin alveja. Yö kannattaa rauhoittaa unia varten, Alftan sanoo.

Koulutus ja oma aika tärkeitä myös yrittäjälle

Yksinyrittäjän päivät täyttyvät usein tärkeistä, kiireellisistä tehtävistä. Ilmarisen Innovaatioprosessi Wauhdittamon vetäjä Katja Atsar muistuttaa, että on tärkeää raivata tilaa myös tärkeille mutta kiireettömille asioille, kuten itsestä ja läheisistä huolehtimiselle.

Koulutus on toinen tärkeä asia, joka yksinyrittäjillä voi ajanpuutteen vuoksi jäädä paitsioon. Atsar korostaa, ettei oman osaamisen kehittäminen välttämättä vaadi kursseilla istumista, vaan esimerkiksi erilaiset verkostot ovat tehokkaita vastavuoroisen oppimisen kanavia.

– Ensi vuonna valmennuspäiviin on suunnitteilla enemmän myös verkostoitumista, jotta syntyisi pidempiaikaisia kontakteja, Atsar kertoo.

– Harrastusten kautta muodostuneista verkostoista on ollut todella paljon hyötyä. Moneen asiaan on löytynyt joku, jolta kysyä neuvoa, sanoo Alftan.

Paljon tietoa Alftan sanoo saaneensa myös virtuaalisista verkostoista, kuten naisyrittäjien Facebook-ryhmistä. Sparrausapun on myös yrityksessä osakkaana oleva serkku, itsekin yrittäjä.

Muista mikrotauot

Hyötyliikkujaksi tunnustautuva Alftan on hiljattain hankkinut työmatkoja varten uuden polkupyörän. Ergonomiasta huolehtivat satulatuoli ja säädettävä työpöytä. Hierojalla on silti käytävä säännöllisesti, sillä etenkin urakkaompelu kuormittaa kehoa, vaikka kuinka yrittäisi panostaa työasentoihin.

Työpäivän rytmitys ja säännöllisten taukojen pitäminen on asiakaspalvelutyötä yksinyrittäjänä tekevälle haastavaa.

– Tauot määräytyvät sen mukaan, miten on asiakkaita, sanoo Alftan.

Atsar muistuttaa myös mikrotaukojen merkityksestä.

– Yksinyrittäjäkin voi pysähtyä 2–3 minuutin ajaksi hengittämään ihan rauhassa, sulkea silmät ja pitää pienen mindfulness-hetken. Sillä on palautumisen kannalta yllättävän suuri merkitys.

Ilmarisen asiakkaat voivat seurata omaa hyvinvointiaan – fyysistä aktiivisuutta, ravitsemusta, palautumista ja sosiaalista hyvinvointia – huhtikuun alussa uudistettuna lanseeratun parempivire.fi-sovelluksen avulla. Kokonaishyvinvoinnin kannalta tärkein neuvo on kuitenkin hyvin yksinkertainen: yöunesta ei kannata tinkiä.

– Suomalaiset nukkuvat liian vähän. Se johtaa uupumiseen, sairauspoissaoloihin ja kansantaloudellisiin ongelmiin. Tämä epäkohta on onneksi helppo korjata, siihen pystyy jokainen, Atsar päättää.

Seuraa omaa hyvinvointiasi Ilmarisen Parempi vire -mobiilipalvelun avulla. 

Ilmarinen tarjoaa yrittäjäasiakkailleen valtakunnallisia valmennuspäiviä eri puolilla Suomea. Tänä vuonna tilaisuuksia on nelisenkymmentä ja teemoja seitsemän, joukossa palautuminen ja oppiminen.

Teksti: Annamari Typpö Kuvat: Olli Urpela