Päivi palasi yrittäjäksi ammatillisen kuntoutuksen tuella

11.8.2017
|
Artikkeli
image

Kaksi vuotta sitten 56-vuotias yrittäjä Päivi Turunen kävi yleisessä rintasyöpäseulonnassa ja häneltä löydettiin syöpä. Se aiheutti isoja muutoksia tarmokkaan naisen elämässä. Tänään Päivi on yhä yrittäjä – Ilmarisen tuella.

– Muistan kuinka istuin mieheni Jarin kanssa pihakeinussa, kun avasin saamani kirjeen. Se oli kutsu uusintatutkimukseen. Paksuneulanäytteen ottamisen jälkeen lääkäri ilmoitti, että kysymyksessä on rintasyöpä. Se oli ehtinyt levitä myös imusolmukkeisiin.
Diagnoosi tuli Päiville suurena yllätyksenä, mutta suurempi järkytys se taisi olla hänen läheisilleen, aviomiehelle ja kolmelle pojalle. Päivi ei jäänyt odottamaan leikkauskutsua julkisesta terveydenhoidosta vaan hakeutui yksityiselle puolelle.

– Se oli nopeaa toimintaa, hän muistelee nyt.

– Pääsin leikkaukseen vajaan viikon päästä ajanvarauksesta. Samalla jäin sairaslomalle. Leikkausta seurasivat sytostaatti-, säde- ja muut hoidot. Ne päättyivät maaliskuussa 2016 ja huhtikuussa palasin töihin. Totesin toukokuun loppuun mennessä, etten enää pysty jatkamaan niitä.

Jari ja Päivi Turunen olivat toimineet autokouluyrittäjinä vuodesta 1988 lähtien. Kauppateknikoksi itsensä lukenut Päivi vastasi yrityksessä muun muassa talousasioista. Syövän ja leikkauksen myötä edessä oli elämänmuutos: Turuset myivät yrityksensä pois kesäkuussa 2016. Jari ja muut työntekijät jatkoivat sen palveluksessa vanhoina työntekijöinä.

Hyvinvointia Vuorelankulmasta

Päivillä oli edessään uuden työn etsiminen. Itse asiassa, hänen ei tarvinnut etsiä sitä kaukaa:

– Työskentelin ennen autokoulumme perustamista kuntohoitajana ja tykkäsin siitä. Olin ajatellut, että tekisin jotakin käsilläni sitten, kun jäisin eläkkeelle. Niinpä hakeuduin neljä vuotta sitten akupunktiohoitajakoulutukseen ja valmistuin tämän vuoden alussa.

Imusolmukkeiden poiston myötä Päivin kädet eivät enää kestäneet tietokonetyötä hermovaurioiden ja käden ajoittaisen turpoamisen myötä. Päivi kuitenkin tiesi, että hän pystyi yhä laittamaan akupunktioneuloja ja hieromaan. Olihan hän harjoitellut sitä perheenjäsenillä ja muilla läheisillään.

Viime lokakuussa Päivi perusti Sonnen Hoitolan Kotkansaarelle Vuorelankulma 2:een, vuonna 1927 rakennettuun komeaan kerrostaloon. Yrityksen nimi löytyi rakennuksen upeista pyöreistä ikkunoista. Avajaisia vietettiin viime tammikuussa.

– Tarjoan akupunktiohoitoja, hierontaa sekä Firstbeat-hyvinvointianalyyseja. Hoidan asiakkaitani myös väreillä ja musiikilla. Kun ihminen tulee tänne, hän saa rauhoittua ja rentoutua, Päivi kertoo.

Päivi Turunen toipui syövästä ja palasi yrittäjäksi Ilmarisen ammatillisen kuntoutuksen avulla

Rahallista ja muutakin tukea

Päivi otti yhteyttä Ilmarisen kuntoutukseen heti sen jälkeen, kun autokoulu oli myyty ja lähetti hakemuksen ammatilliseen kuntoutukseen.

Suunnitelma työhön paluusta alkoi hahmottua yhdessä Ilmarisen kuntoutusasiantuntija Eija Väänäsen kanssa. Suunnitelman mukaan Päivi sai kuntoutusrahaa puolen vuoden ajan. Hän sai rahaa kuukauden ajan opiskellessaan ja viisi kuukautta opintojen ja valmistumisen jälkeen.

–Kuntoutusraha oli hyvä asia, eihän asiakkaita tipahtele uudelle yrittäjälle ilmasta. Lisäksi sain apua Ilmarisen kustantamilta Vakuutuskuntoutuksen kuntoutussuunnittelijoilta. He tapasivat minua täällä Kotkassa. Toinen kuntoutussuunnittelijoista oli fysioterapeutti ja toinen sattui olemaan täältäpäin kotoisin. Ne keskustelut olivat todella antoisia!

Päivi sanoo elävänsä nyt hyvää aikaa.

– Tämä paikka, jonka olen itse sisustanut, on minulle intohimo. Jaksan ottaa neljä asiakasta päivässä ja se riittää. Jos olen ja pysyn tässä kunnossa, voin jatkaa töitä vielä ainakin kymmenen vuotta.

 

FAKTA: Monta tapaa kuntoutua

  • Viime vuonna Ilmarisessa tehtiin noin 3 400 uutta ennakkopäätöstä kuntouttamisesta. Kolme neljästä kuntoutujasta palaa takaisin työelämään.
  • Yrittäjän tai työntekijän kannattaa hakea ammatillista kuntoutusta, jos hänen työkykynsä on heikentynyt tai jos se uhkaa loppua kokonaan.
  • Ammatillisessa kuntoutuksessa on viisi vaihtoehtoista keinoa. Niitä ovat työkokeilu, työhönvalmennus, oppisopimuskoulutus, ammatillinen uudelleenkoulutus tai yrittäjyys. Voit saada Ilmarisesta taloudellista ja muuta tukea kaikissa vaihtoehdoissa.
  • Lue lisää ammatillisesta kuntoutuksesta.

 

Teksti: Martti Linna
Kuvat: Johannes Wiehn