Artikkelit

Yrittäjä, näin vähennät YEL-vakuutusmaksusi verotuksessa

YEL-vakuutusmaksut voivat olla yrittäjälle iso menoerä. Onneksi maksetut maksut voi kuitenkin vähentää verotuksessa, jolloin tosiasiallista maksettavaa jää vähemmän. Ja mitä suuremmat vakuutusmaksut, sitä pienempi tosiasiallinen maksuprosentti. Lue alta, miten vähennyksen voi missäkin tilanteessa tehdä.

Kaksi tapaa vähentää maksut 

Yrittäjänä voit vähentää YEL-vakuutusmaksusi joko omassa tai puolisosi henkilökohtaisessa verotuksessa tai vaihtoehtoisesti yrityksesi verotuksessa.  

Se, mikä tapa kulloinkin kannattaa, riippuu esimerkiksi siitä, oletko toiminimiyrittäjä vai harjoitatko yritystoimintaa yhtiössä. Kannattava vähennystapa riippuu yritysmuodon ohella esimerkiksi yrittäjän muista tuloista ja vähennyksistä. Pääsääntöisesti maksut kannattaa kohdistaa niihin tuloihin, joiden veroprosentti on suurin.

On hyvä pitää mielessä, että elinkeinotoiminnan tulosta voi vähentää vain pakolliset eläkevakuutusmaksut. Ansiotulosta puolestaan on mahdollista vähentää pakollisten maksujen lisäksi myös muut lakisääteiset ja vapaaehtoiset maksut.  

Toiminimiyrittäjä, näin vähennät YEL-maksut verotuksessa 

Toiminimiyrittäjänä voit valita, vähennätkö YEL-maksut elinkeinotoiminnan kuluina vai henkilökohtaisessa verotuksessa. Voit tehdä päätöksen siitä, kumman tavan valitset vielä veroilmoitusta täyttäessäsi. Muista kuitenkin, että voit ilmoittaa maksut vähennettäväksi vain jommallakummalla tavalla.  

Toiminimiyrittäjänä maksut kannattaa yleensä vähentää henkilökohtaisessa verotuksessa, jolloin ne kohdistuvat kokonaan ansiotuloon. Tässä tapauksessa vähennät maksut siis henkilökohtaisella esitäytetyllä veroilmoituksella, ja ne vähennetään ansiotuloista, ei pääomatuloista. Jos ansiotulosi ovat pienet, kannattaa katsoa mahdollisen puolison puoleen. Jos hänellä on suuremmat tulot, vakuutusmaksu kannattaa hyödyntää hänen verotuksessaan. Mitä suuremmat ansiotulot, sen pienempi on tosiasiallinen YEL-maksun maksuprosentti – olivatpa tulot sitten omasi tai puolisosi. 

Jos sinulla ei ole ansiotuloja laisinkaan, ei YEL-maksujakaan kannata vähentää henkilökohtaisessa verotuksessa, sillä ansiotulolajin tappiota vahvistettaessa ei oteta huomioon YEL-maksuja.  

Toiminimiyrittäjälle löydät lisää ohjeistusta vero.fi-sivulta. Lisäksi voit arvioida eri tilanteiden vaikutuksia kokonaistuloihisi veroprosenttilaskurilla (vero.fi) 

Harjoitatko yritystoimintaa yhtiössä? Vähennä YEL-maksut näin 

Jos harjoitat yritystoimintaa yhtiössä, joka tekee voittoa, sinun kannattaa useimmiten antaa yhtiön hoitaa sekä vakuutusmaksut että niiden vähentäminen. Olennaista on muistaa, että jos YEL-maksut haluaa vähentää verotuksessa yrityksen kuluina, yrityksen pitää myös maksaa maksut. Ja toisinpäin, eli jos yritys on maksanut YEL-maksut, ne voi vähentää vain yrityksen verotuksessa.  

Jos taas yritystoimintasi on tappiollista, YEL-maksujen vähentäminen elinkeinotulosta lisää vahvistettavaa elinkeinotoiminnan tappiota. Jos sinulla tai puolisollasi on kuitenkin ansiotuloja, saat välittömän verohyödyn YEL-maksujen vähentämisestä ainoastaan maksamalla maksut itse ja vähentämällä ne ansiotuloista.  

Yrittäjän, jonka ansiotulot ovat vähäisiä ja ansiotulojen veroprosentti pieni, ei kuitenkaan yleensä kannata maksaa maksuja itse, vaan antaa yrityksen maksaa maksut ja vähentää ne yrityksen verotuksessa. 

Miten YEL-maksujen vähentäminen verotuksessa vaikuttaa yrittäjävähennykseen? 

Yrittäjänä saat viiden prosentin yrittäjävähennyksen verovuoden aikaisesta elinkeinotoiminnan tulostasi. Jos vähennät YEL-maksusi elinkeinotoiminnan kuluina, ne pienentävät elinkeinotoiminnan tulosta. Tällöin myös yrittäjävähennyksen määrä jää pienemmäksi. Jos puolestaan vähennät YEL-maksut henkilökohtaisessa verotuksessasi, ei asialla ole vaikutusta yrittäjävähennykseen.  

Huomaa, että yrittäjävähennys ei kuitenkaan koske osakeyhtiön verotusta. 

Miten toimia, jos on unohtanut vähentää YEL-maksut verotuksessa? 

Jos olet unohtanut vähentää YEL-maksut verotuksessa, voit vaatia vähennyksen tekemistä muutoksenhakuaikojen rajoissa. Yleinen muutoksenhakuaika on kolme vuotta verovuoden päättymistä seuraavan vuoden alusta. Eli jos kyseessä on esimerkiksi verovuoden 2021 vaatimus, tulee oikaisuvaatimuksen olla perillä Verohallinnossa 31.12.2024. 

Panosta yritystoimintaan ja pidä homma simppelinä 

Hyvä yleisohje yrittäjälle verotusasioissa on pitää homma simppelinä. Panosta yritystoimintaan, sillä lopulta maksujen vähentämisen optimoinnilla on merkitystä vain silloin, kun yritys menestyy ja voittoa kertyy. Ja jos olet pienituloinen, katso verotuksessa aina suurituloisemman puolison puoleen. 

Muista nämä – Näin vähennät YEL-maksut verotuksessa   

  • YEL-maksun maksaja olet sinä tai yrityksesi. 
  • Vähennä YEL-maksut joko henkilökohtaisessa tai yrityksesi verotuksessa. 
  • Jos maksat YEL-maksut itse, vähennä ne sinun tai puolisosi henkilökohtaisessa verotuksessa. Maksut kannattaa vähentää sen puolison verotuksessa, jolla on suuremmat progressiivisen verotuksen kohteena olevat ansiotulot. 
  • Jos taas YEL-maksut maksaa yrityksesi, vähennä maksut yrityksesi kuluina. 
  • Yrittäjänä sinun tulee huolehtia itse YEL-maksujen vähentämisestä verotuksessa. Maksutiedot eivät siirry eläkeyhtiöltä Verohallinnolle. 

Tutustu myös näihin aiheisiin  

Lisää aiheesta

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Artikkelit 3.4.2024

Aika tarkastaa oma työeläkeotteesi!

Työeläkeote päivittyy kuukausittain. On omalla vastuullasi tarkastaa se säännöllisesti. Tuleva eläkkeesi nimittäin perustuu työeläkeotteen sisältämiin tietoihin.

Aika tarkastaa oma työeläkeotteesi!
Lisää ajankohtaisia artikkeleita