Paperiset työeläkeotteet postitetaan loka-marraskuun aikana

17.9.2019
|
Uutinen
image

Saat eläkeotteen paperisena kotiisi joka kolmas vuosi syksyllä. Saapumisvuosi riippuu siitä, missä kuussa olet syntynyt. Huomaathan, että postitamme sinulle otteen vain, jos et ole käynyt katsomassa työeläkeotettasi verkkopalvelussamme otteen lähettämisvuonna, tai jos et jo aiemmin ole valinnut verkossa itsellesi sähköistä otetta.

Säästä aikaa, vaivaa ja luontoa – valitse sähköinen työeläkeote

Huomattavin etu verkon työeläkeotteessa paperipostiin verrattuna on sen kattavuus ja ajantasaisuus. Paperinen ote sisältää tiedot vain edellisen kalenterivuoden loppuun mennessä kertyneestä eläkkeestäsi. Netissä sijaitseva verkkoversio päivittyy kuukausittain.

Toinen hyöty verkkopalvelun käytössä on, että siihen pääset käsiksi koska vain halutessasi. Perinteisellä postilla lähetettävä työeläkeote toimitetaan vain joka kolmas vuosi, ja vuosina 1950 – 1960 syntyneille vuosittain.

Eläkekertymän seuraamisen näkökulmasta maailma muuttui ratkaisevasti kuluvan vuoden alussa, kun tulorekisterin käyttö alkoi. Ansiotiedot saadaan tulorekisteristä aina palkanmaksun jälkeen ja ne tuodaan työeläkeotteelle seuraavan kuukauden aikana. Tulorekisterin ansiosta siis oma eläkekertymäsi päivittyy verkkoon jatkuvasti, joten voit koska tahansa käydä verkkopalvelussamme katsomassa, paljonko tekemästäsi työstä on eläkettä sillä hetkellä ehtinyt kertyä.

Yhä useampi seuraa työeläkeotettaan verkossa

Kertyneen eläkkeen määrää on katsottu verkon työeläkeotteelta tämän vuoden elokuun puoliväliin mennessä jo yli 90 000 kertaa. Mitä useampi käyttää sähköistä verkkopalvelua, sitä vähemmän paperipostia liikkuu. Suunta verkkoa kohti onkin jo selkeä; vuonna 2018 verkon työeläkeotetta käytiin katsomassa yli kolminkertainen määrä vuoteen 2017 verrattuna.

Tunnetko eläkekertymäsi?

Oman eläkekertymäsi seuraaminen kannattaa, vaikket vielä olisi työurasi loppupuolella tai suunnittelisi eläkkeelle jäämistä. Verkossa voit nimittäin tarkastaa aika ajoin, että kaikki ansiosi ovat varmasti mukana eläkkeessä. On työnantajan velvollisuus ilmoittaa kaikki ansiot asianmukaisesti tulorekisteriin, josta tieto myös päätyy työeläkeotteellesi.

Työeläkeote sisältää tiedot työskentelystäsi yksityisellä ja julkisella työnantajalla sekä yrittäjänä. Paperilla postitettava työeläkeote sisältää kyseiset tiedot vuoden 2018 loppuun saakka. Tuleva eläkkeesi pohjautuu työeläkeotteen tietoihin. Siksi on tärkeää, että tarkistat tietojen oikeellisuuden.

Eläkkeen määrään voi vaikuttaa parhaiten kiinnostumalla siitä ajoissa, sillä työuraan liittyvät ratkaisut heijastuvat suoraan tulevaan eläkkeeseen. Jos eläkkeestään kiinnostuu vasta yli 50-vuotiaana, mahdollisuudet vaikuttaa ovat vähäisemmät kuin nuorempana. Kuitenkaan aihe ei vielä yleensä jaksa kiinnostaa niitä, joilla eläkeikään on eniten matkaa. Kuitenkin juuri nuorena asiaan voisi vielä vaikuttaa.

Säännöllisen eläkekertymän tarkastamisen verkkopalvelun työeläkeotteelta voisi rinnastaa verkkopankkiin kirjautumiseen, joka yhtä lailla tehdään useimmiten siksi, että halutaan tarkastaa tilin saldo tai sijoitusten senhetkinen tuotto. Eläkekertymä on yhtä lailla tärkeä osa taloudellista elinkaartamme.

Voit jo arvioida tulevan eläkkeesi määrää

Löydät verkkopalvelustamme myös laskurin, jonka avulla voit arvioida tulevaa eläkettäsi. Voit esimerkiksi laskea, paljonko osittaiselle vanhuuseläkkeelle jääminen pienentäisi vanhuuseläkettäsi, tai toisaalta miten paljon työssä pidempään jatkaminen, yli oman alimman vanhuuseläkeikäsi kasvattaisi eläkettäsi. Jos työkykysi on heikentynyt aiemmasta, voit arvioida laskurissa myös ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan tai työkyvyttömyyseläkkeen määrää. 

Työntekijä
Jos huomaat työeläkeotteellasi virheitä tai puutteita, vuoden 2019 alusta muutokset tulee tehdä työnantajasi kautta. Vanhempia tietoja koskevat muutokset voit tehdä suoraan Ilmariseen.

Yrittäjä
Oletko tehnyt töitä yrittäjänä aina, vai oletko ollut urasi alussa esimerkiksi ensin työntekijänä jonkin muun yrityksen palveluksessa? Muista tarkistaa työeläkeotteelta, että sieltä löytyy kaikki urasi varrella ansaitsemasi palkat ja työtulot.

Työnantaja
On tärkeää, että työntekijöiden ansiotiedot ilmoitetaan ajantasaisesti ja oikein tulorekisteriin​. Saatat saada työsuhteiden ja ansioiden selvittelypyyntöjä sekä työntekijöiltä että Ilmarisesta riippuen, minkä vuoden tiedoista on kyse. Vuotta 2018 ja aikaisempaa koskevat selvittelypyynnöt tehdään Ilmariseen​, vuodesta 2019 alkaen selvittelypyynnöt tehdään työnantajalle.

Katso työeläkeotteesi verkossa

Lue lisää työeläkeotteesta

Lue MYÖS

Lue lisää työeläkkeen karttumisesta

Milloin ja miten eläkkeeelle?

Tutustu tulorekisteriin