Hoida kesä- ja kausityöntekijän vakuutus kuntoon ajoissa

25.5.2020
|
Uutinen
image

Pian kesätyöntekijät aloittavat työrupeamansa ja on mietittävä heidän eläkevakuuttamistaan. Muistathan myös, että kaikki maksetut palkat ja palkkiot tulee ilmoittaa tulorekisteriin - myös alaikäisille ja ulkomaalaisille työntekijöille maksetut palkat ilman euromääräistä alarajaa.

Kesätyöntekijöitä työskentelee toimistojen lisäksi yhtä lailla kodeissa ja pihamailla. Välttämättä ei tule ajatelleeksi, että omaan kotitalouteen palkattu lapsenvahti tai nurmikonleikkaajakin tulee eläkevakuuttaa.

Velvollisuus vakuuttaa työntekijä koskee tiettyjen reunaehtojen täyttyessä jokaista työnantajaa - niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä. Kokosimme alle tietoa kausityövoiman vakuuttamisesta.

MILLOIN TYÖNTEKIJÄT VAKUUTETAAN?

Jos työntekijän kuukausipalkka on yli 60,57 euroa (vuonna 2020) ja hän on 17–67-vuotias, sinun tulee huolehtia työntekijän vakuuttamisesta (TyEL). Älä unohda vakuuttaa myös muuta tilapäistyötä.

Eläketurva on vastuullasi silloinkin, kun

• palkkaat eläkeläisen
• kun vuokraat työntekijän toiselle työnantajalle
• kun lähetät työntekijäsi ulkomaankomennukselle ›

Eläketurva ei ole vastuullasi, kun

• työntekijä tekee sinulle töitä jonkun muun yrityksen, esimerkiksi työvoimanvuokrausyrityksen kautta
• työntekijä tekee sinulle töitä yrittäjänä
• työntekijä tekee sinulle töitä, mutta omistaa yrityksestäsi yli 30 prosenttia.

KAUSI- TAI MUUN TILAPÄISEN TYÖNTEKIJÄN VAKUUTUS

Jos sinulla on jo TyEL-vakuutus, ilmoita myös kesä- ja muiden tilapäisten työntekijöittesi palkkatiedot samaan TyEL-vakuutukseen. Palkkatiedot tulee ilmoittaa tulorekisteriin viiden päivän kuluessa palkan maksamisesta.

Jos sinulla ei ole voimassa TyEL-vakuutusta, vakuuta työntekijäsi niin sanottuna tilapäisenä työnantajana. Ilmoittaminen on helppoa, vaihtoehtoinasi ovat muun muassa Palkka.fi-, PikaPalkka®- tai SuoraTyö.fi-palvelut.

KIRJAUDU VERKKOPALVELUUN

Kirjautumalla verkkopalveluun osoitteessa ilmarinen.fi näet tulorekisteriin ilmoittamasi palkkatiedot ja niistä muodostuvat TyEL-maksut.

APUA CHATBOTILTA JA ASIAKASPALVELUSTAMME

Verkkosivujemme asiakaspalvelurobotti Ilmari neuvoo eläkevakuutus- ja tulorekisteriasioissa. Saat apua myös puhelimitse asiakaspalvelustamme numerossa 010 195 000.

Ota TyEL-vakuutus verkossa

Lue lisää:

Työntekijän eläkevakuuttaminen
Tilapäisen työnantajan palvelu
Kotitalous työnantajana
Kesätyöntekijän vakuuttaminen

LUE MYÖS