Nyheter 9.10.2020

Preliminära uppgifter om arbetspensionsavgifterna för 2021

Enligt Pensionsskyddscentralens prognos är ArPL-grundavgiften 24,8 procent av lönesumman år 2021. I grundavgiften har eventuella nedsättningar av arbetsgivarens avgift inte beaktas och inte heller den eventuella avgiftsklassens inverkan. Genom att logga in i webbtjänsten för arbetsgivare ser du redan nu en uppskattning av avgifterna för 2021.

ArPL-avgiften delas mellan arbetstagaren och arbetsgivaren. Arbetstagarens andel hålls enligt prognosen på samma nivå som år 2020. Arbetsgivarens slutliga avgift är beroende av olika avgiftsnedsättningar, t.ex. den kundåterbäring som pensionsbolaget betalar. Arbetsgivarens andel av avgiften är i genomsnitt 16,95 procentprocentresten betalas av arbetstagaren.

Om företagets lönesumma år 2019 är över 2 125 500 euro, är ArPL-avgiften även beroende av den så kallade avgiftsklassen, som grundar sig på de invalidpensioner som beviljats arbetstagarna under tidigare år.

Coronakrisen inverkade på kundåterbäringarna för 2021 på så sätt att det inte inflyter några kundåterbäringar för ArPL-avgiften under tiden 1.5–31.12.2020. Fastän det på grund av krisen betalas mindre kundåterbäringar inom hela branschen, minskas de övriga avgiftsdelarna på motsvarande sätt, så att den totala avgiften hålls på samma nivå som före coronakrisen.

I sin helhet skulle den genomsnittliga arbetspensionsavgiften inom den privata sektorn hållas på 24,4 procent av arbetstagarens lönesumma. Med genomsnittlig avgift avses en avgiftsnivå, i vilken alla de faktorer som inverkar på den slutliga avgiftens storlek har beaktats.

Vi lägger ut information om de slutliga avgiftsprocenten på vår webbplats efter att social- och hälsovårdsministeriet har fastställt dem. SHM fastställer försäkringsavgiftsprocenten i november.

Kontrollera alltid avgiftsprocenten för ditt företags försäkring eller försäkringar genom att logga in i vår webbtjänst. Du ser en uppskattning av försäkringsavgiftsprocenten för nästa år och av ArPL-avgifterna i vår webbtjänst.

Avgift för tillfälliga arbetsgivare

Enligt prognosen är avgiften för tillfälliga arbetsgivare 24,8 procent av lönen (25,3 % 1–4.2020 / 22,7 % 5–12.2020).

Avgift för företagare

Avgiften för företagare hålls på samma nivå som i år, dvs. på 24,10 procent av den fastställda arbetsinkomsten för personer som är under 53 år och över 62 år samt på 25,6 procent för personer som är 53–62 år.

Aktuellt nu

Nyheter 5.3.2024

Arbetsgivare, kundåterbäringar syns i webtjänsten

Vi har räknat ut de slutliga kundåterbäringarna som minskar ArPL-avgiften och de syns i webtjänsten fr.o.m. den 5 mars. Vår kostnadseffektivitet har ökat ytterligare och syns direkt i form av mindre arbetspensionsavgifter för våra arbetsgivarkunder.

Arbetsgivare, kundåterbäringar syns i webtjänsten

Nyheter 19.12.2023

Vi tar i bruk Suomi.fi-identifikation i webbtjänsten för arbetsgivare

Vi övergår till Suomi.fi-identifikation i webbtjänsten för arbetsgivare 19.12. Detta innebär att du i fortsättningen kan logga in i tjänsten med dina personliga nätbankskoder eller med mobilcertifikat. För det behöver du antingen en registerroll eller Suomi.fi-fullmakt.

Vi tar i bruk Suomi.fi-identifikation i webbtjänsten för arbetsgivare
Mera nyheter och meddelanden