Uutinen 16.9.2020

Paperiset työeläkeotteet postitetaan syys-marraskuun aikana

Saat eläkeotteen paperisena kotiisi joka kolmas vuosi syksyllä. Saapumisvuosi riippuu siitä, missä kuussa olet syntynyt.

Huomaathan, että postitamme sinulle otteen vain, jos et ole käynyt katsomassa työeläkeotettasi verkkopalvelussamme otteen lähettämisvuonna, tai jos et jo aiemmin ole valinnut verkossa itsellesi sähköistä otetta.

Valitse sähköinen työeläkeote, säästät samalla aikaa, vaivaa ja luontoa

Huomattavin etu verkon työeläkeotteessa paperipostiin verrattuna on sen kattavuus ja ajantasaisuus. Paperinen ote sisältää tiedot vain edellisen kalenterivuoden loppuun mennessä kertyneestä eläkkeestäsi. Netissä sijaitseva verkkoversio päivittyy kuukausittain.

Toinen hyöty verkkopalvelun käytössä on, että siihen pääset käsiksi koska vain halutessasi. Perinteisellä postilla lähetettävä työeläkeote toimitetaan vain joka kolmas vuosi. Vuonna 2020 otteen saavat touko-, kesä-, heinä- ja elokuussa syntyneet. Vuonna 1961 ja sitä ennen syntyneet saavat otteen vuosittain, kunnes jäävät eläkkeelle.

Ansiotiedot saadaan tulorekisteristä aina palkanmaksun jälkeen ja ne tuodaan työeläkeotteelle seuraavan kuukauden aikana. Tulorekisterin ansiosta oma eläkekertymäsi päivittyy verkkoon jatkuvasti, joten voit koska tahansa käydä verkkopalvelussamme katsomassa, paljonko tekemästäsi työstä on eläkettä sillä hetkellä ehtinyt kertyä.

Yhä useampi seuraa työeläkeotettaan verkossa

Kertyneen eläkkeen määrää on katsottu verkon työeläkeotteelta tämän vuoden elokuun puoliväliin mennessä jo 130 000 kertaa . Eniten sähköistä työeläkeotettaan ovat tänä vuonna käyneet katsomassa 50–59-vuotiaat. Mitä useampi käyttää sähköistä verkkopalvelua, sitä vähemmän paperipostia liikkuu. Suunta verkkoa kohti onkin jo selkeä; vuonna 2019 verkon työeläkeotetta käytiin katsomassa yli kolminkertainen määrä vuoteen 2017 verrattuna.

Tunnetko eläkekertymäsi?

Oman eläkekertymäsi seuraaminen kannattaa, vaikket vielä olisi työurasi loppupuolella tai suunnittelisi eläkkeelle jäämistä. Verkossa voit nimittäin tarkastaa aika ajoin, että kaikki ansiosi ovat varmasti mukana eläkkeessä. On työnantajan velvollisuus ilmoittaa kaikki ansiot asianmukaisesti tulorekisteriin, josta tieto myös päätyy työeläkeotteellesi.

Työeläkeote sisältää tiedot työskentelystäsi yksityisellä ja julkisella työnantajalla sekä yrittäjänä. Paperilla postitettava työeläkeote sisältää kyseiset tiedot vuoden 2019 loppuun saakka. Tuleva eläkkeesi pohjautuu työeläkeotteen tietoihin. Siksi on tärkeää, että tarkistat tietojen oikeellisuuden.

Laskurilla voit jo arvioida tulevan eläkkeesi määrää

Löydät verkkopalvelustamme laskurin, jonka avulla voit arvioida tulevaa eläkettäsi. Voit esimerkiksi laskea, paljonko osittaiselle vanhuuseläkkeelle jääminen pienentäisi vanhuuseläkettäsi, tai toisaalta miten paljon työssä pidempään jatkaminen, yli oman alimman vanhuuseläkeikäsi kasvattaisi eläkettäsi. Jos työkykysi on heikentynyt aiemmasta, voit arvioida myös ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan tai työkyvyttömyyseläkkeen määrää.

Työntekijä

Jos huomaat työeläkeotteellasi virheitä tai puutteita, vuoden 2019 alusta muutokset tulee tehdä työnantajasi kautta. Vanhempia tietoja koskevat muutokset voit tehdä suoraan Ilmariseen.

Yrittäjä

Oletko tehnyt töitä yrittäjänä aina, vai oletko ollut urasi alussa esimerkiksi ensin työntekijänä jonkin muun yrityksen palveluksessa? Muista tarkistaa työeläkeotteelta, että sieltä löytyy kaikki urasi varrella ansaitsemasi palkat ja työtulot.

Työnantaja

On tärkeää, että työntekijöiden ansiotiedot ilmoitetaan ajantasaisesti ja oikein tulorekisteriin. Saatat saada työsuhteiden ja ansioiden selvittelypyyntöjä sekä työntekijöiltä että Ilmarisesta riippuen, minkä vuoden tiedoista on kyse. Vuotta 2018 ja aikaisempaa koskevat selvittelypyynnöt tehdään Ilmariseen, vuodesta 2019 alkaen selvittelypyynnöt tehdään työnantajalle.

Lue lisää

Lue myös

Ajankohtaista

Tiedote 15.4.2024

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui

Työntekijämäärä laski maaliskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea. Uudistettuun suhdanneindeksiin mukaan laskettavat toimialat kattavat nyt valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui

Uutinen 12.4.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi laajenee kattamaan valtaosan yksityisestä sektorista

Ilmarisen vuodesta 2013 asti julkaisema suhdanneindeksi tarjoaa ajantasaista tietoa kansantalouden kehityksestä. Indeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Nyt suhdanneindeksiin mukaan laskettavat toimialat laajentuvat kattamaan valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen suhdanneindeksi laajenee kattamaan valtaosan yksityisestä sektorista
Lisää uutisia ja tiedotteita