Hymyilevä ihminen puhelimessa, kuvituskuva.
Uutinen 13.3.2020

Yrittäjä, muista työtulomuutoksen ehdot

Muistathan, että työtuloa voit muuttaa vain, jos työpanoksesi arvo yritykseesi on muuttunut. Muista syistä muutos ei ole mahdollinen.

YEL-työtuloasi voit korottaa vain, jos työpanoksesi yritykseesi on kasvanut, tai jos sinun on korjattava aiemmin tekemääsi liian alhaista arviota vastaamaan paremmin todellista työpanostasi.

Muista syistä, kuten virusepidemioitten takia, työtulon nostaminen ei ole mahdollista. Työtuloa ei voi nostaa väliaikaisesti korkeampien Kela-korvausten saamiseksi.

Työtuloasi voit vastaavasti pienentää vain, jos olet vähentänyt tekemääsi työtä yritykseesi ja ottanut toisen henkilön jakamaan työkuormaasi, tai jos yritystoimintasi on hiipumassa taikka loppumassa.

Työtulon tulee aina vastata työpanostasi, myös virusepidemia-aikana.

Työtulon muutoksen vaikutus laskutukseen

Jos teet työtuloa pienentävän muutoksen, huomioimme sen laskutuksessa. Saat tällöin avoinna olevasta YEL-maksustasi uuden korvaavan laskun. Jos korotat työtuloasi, saat korotuksesta lisälaskun.

Jos olet jo maksanut koko vuoden vakuutusmaksun ja pienennät työtuloasi, huomioimme yli jäävän rahan tulevassa laskutuksessa. Jos puolestaan nostat työtuloasi, se suurentaa eläkevakuutusmaksuasi. Tällöin saat lisälaskun.

Lue lisää

Lue myös

Ajankohtaista

Tiedote 15.4.2024

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui

Työntekijämäärä laski maaliskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea. Uudistettuun suhdanneindeksiin mukaan laskettavat toimialat kattavat nyt valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui
Lisää uutisia ja tiedotteita