Aloittavalle yrittäjälle

Erityisesti yrittäjätoiminnan alkuvaiheessa on paljon asioita muistettavana ja selvitettävänä. Yksi tärkeimmistä on huolehtia oma eläke- ja sosiaaliturvasi kuntoon heti alussa ottamalla yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus.

YEL on yrittäjän tärkein vakuutus

Kun otat YEL-vakuutuksen, luot perustan eläketurvallesi ja koko muulle sosiaaliturvallesi. Siksi YEL-vakuutuksen ottaminen on lakisääteistä eli pakollista. Et voi korvata vakuutusta vapaaehtoisilla eläkevakuutuksilla. YEL-vakuutus on aina henkilökohtainen, ei yrityskohtainen.

Aloittavana yrittäjänä saat 22% alennusta YEL-vakuutusmaksustasi

Kun ryhdyt yrittäjäksi ensimmäistä kertaa, saat 22 prosentin alennuksen YEL-maksuistasi. Alennuksen saat yrittäjyytesi ensimmäisten 48 kuukauden eli neljän vuoden ajan. Jos yritystoimintasi päättyy aikaisemmin, voit käyttää jäljelle jääneen alennusajan vielä toiseen yrittäjäjaksoon.

YEL-maksu on tietty prosentti YEL-työtulostasi. Tästä näet, mikä YEL-maksuprosenttisi on vuonna 2020 aloittavan yrittäjän alennuksen kanssa

Ikä YEL-maksuprosentti YEL-työtulostasi (vuonna 2020)
Alle 53 vuotta 18,798 prosenttia
53-62-vuotias 19,968 prosenttia
63 vuotta tai sen yli 18,798 prosenttia


Voit vähentää YEL-maksut omassa tai puolisosi henkilökohtaisessa verotuksessa tai yrityksen verotuksessa. Kun vähennät YEL-maksut verotuksessa, tosiasiallista maksettavaa jää vähemmän.

Lue lisää YEL-maksuista >

Mitä saan YEL-vakuutuksella?

YEL-vakuutus on turvasi yrittäjänä. Vakuutuksen avulla kerrytät itsellesi eläkettä yrittäjänä tekemästäsi työstä. Vakuutus vaikuttaa myös siihen, kuinka suuren sairaus- tai vanhempainpäivärahan saat Kelasta ja millainen työttömyysturvasi taso on. Se tuo sinulle taloudellisen turvan myös silloin, jos menetät työkykysi.

Mikä on YEL-työtulo ja mihin se vaikuttaa?

YEL-työtulo on arviosi siitä, mikä on työpanoksesi rahallinen arvo. Se on kuin hintalappu, jonka annat tekemällesi työlle. YEL-vakuutusmaksun suuruus, kertyvän eläkkeen määrä ja sosiaaliturvasi taso perustuvat YEL-työtuloosi. Arvioi työtulosi realistisesti, jotta kerrytät itsellesi kohtuullista eläkettä ja turvaat itsesi eri elämäntilanteiden varalle. Jos työpanoksesi muuttuu, muuta työtuloasi.

Harkitsen YEL-vakuutuksen ottamista, miten minun kannattaa edetä?

Olemme koonneet alle yksinkertaiset ohjeet, miten sinun kannattaa edetä harkitessasi YEL-vakuutuksen ottamista.  

YEL-vakuutus on sinulle yrittäjänä pakollinen, jos tietyt ehdot täyttyvät. Mitä nämä ehdot ovat ja kuuluuko sinun vakuuttaa itsesi yrittäjänä? Tarkista ehdot täältä.

Eläkkeesi, sosiaaliturvasi ja YEL-maksusi lasketaan YEL-työtulosi mukaan. On tärkeää, että työtulosi on alusta asti oikealla tasolla eli vastaa tekemäsi työn määrää ja arvoa. Arvioinnin helpottamiseksi voit kokeilla eri työtuloja YEL-laskurilla. Tarkempaa tietoa työtulosta löydät täältä.

Kun olet tarkistanut YEL-vakuuttamisen ehdot ja arvioinut YEL-työtulosi, ota YEL-vakuutus. Vakuutuksen otat helposti ja nopeasti verkkopalvelussamme. Kirjaudu sinne henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella ja täytä sähköinen vakuutushakemus. Jos tarvitsemme sinulta lisätietoja, otamme sinuun yhteyttä.

Jos haluat, voit myös soittaa vakuutusmyyntimme numeroon 010 284 2385 ma-pe klo 8-16. Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään uuden vakuutuksen tekemisessä.

Ota vakuutus Ilmarisesta >

Kun YEL-vakuutuksesi on voimassa, voit tarkistaa ja päivittää tietosi kätevästi verkkopalvelussamme. Palvelussa voit esimerkiksi muuttaa työtuloasi, tarkistaa YEL-maksujesi tiedot ja ilmoittaa yhteystietojesi muutoksen. Kirjaudu palveluun henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.

Lue lisää, mitä voit tehdä verkkopalvelussa >

Aloittavan yrittäjän opas

Aloittavan yrittäjän opas on tiivis lukupaketti, jonka avulla pääset kartalle siitä, mikä eläkevakuutus on ja mitä kaikkea sillä saa. Voit tilata maksuttoman oppaan sähköpostiisi.

Lue lisää ja tilaa aloittavan yrittäjän opas

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen

Velvollisuutesi työnantajana on huolehtia työntekijäsi eläketurvasta.  Pakollisia vakuutuksia ovat työntekijälle otettava työntekijän eläkevakuutus (TyEL), lakisääteinen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus sekä työntekijän ryhmähenkivakuutus.

Lue lisää ensimmäisen työntekijän palkkaamisesta

Miksi kannattaa tulla Ilmarisen asiakaaksi?

Tehtävämme on varmistaa, että sinä ja muut asiakkaamme saatte työstänne ansaitsemanne eläkkeen. Edistämme myös parempaa työelämää ja autamme näin sinua ja muita asiakkaitamme menestymään. 

Ilmarisen kanssa hoidat eläkevakuutusasiasi helposti ja nopeasti 

  • Käytössäsi ovat kattavat verkkopalvelut 24/7.
  • Tavoitat asiantuntijamme puhelimitse ja chat-palvelun kautta.
  • Saat uutena yrittäjänä 22 % alennusta YEL-maksustasi. Voit myös tilata aloittavan yrittäjän oppaan, joka auttaa sinua yrittäjyytesi alkumetreillä.
  • Jos työkykysi heikentyy, ammatillinen kuntoutus auttaa sinua palaamaan takaisin työelämään.  

Jäikö jokin asia mietityttämään? Haluatko kuulla lisää yrittäjyyden aloittamisesta ja YEL-vakuutuksen ottamisesta? Asiakaspalvelijamme auttavat sinua mielellään sinua askarruttavissa kysymyksissä puhelimitse tai chatissa.

Ota yhteyttä