YRITTÄJÄN ELÄKE

Yrittäjä voi jäädä eläkkeelle samaan tapaan kuin työntekijäkin. Yleisin tapa jäädä eläkkeelle on jäädä iän karttuessa vanhuuseläkkeelle 63–68-vuotiaana.

Vanhuuseläkkeen lisäksi yrittäjällä on mahdollisuus jäädä osittaiselle vanhuuseläkkeelle tai työkyvyn menetyksen myötä työkyvyttömyyseläkkeelle tai työuraeläkkeelle. Yrittäjän menehtyessä hänen perheensä voi saada perhe-eläkettä.

Yrittäjänä huolehdit eläketurvastasi itse. Se, kuinka suuri eläkkeesi on, riippuu YEL-työtulostasi. Mitä suurempi työtulo, sen parempi eläke.

Saatat haluta jatkaa työskentelyä yrittäjänä vielä silloinkin, kun alat saada eläkettä. Vanhuuseläkkeen ja osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla voitkin työskennellä rajoituksetta. Työkyvyttömyyseläkkeessä työskentelyn määrää on kuitenkin rajoitettu.

Huomaa kuitenkin seuraava: jos saat osa-aikaeläkettä, osittaista vanhuuseläkettä, työkyvyttömyys-, osatyökyvyttömyys- tai työuraeläkettä, mutta jatkat yrittäjänä työskentelyä, pidä YEL-vakuutuksesi voimassa. Jos sen sijaan saat vanhuuseläkettä, YEL-vakuutuksesi päättyy automaattisesti. Näin käy riippumatta siitä, jatkatko työtäsi vai perustatko uuden yrityksen. Silloin voit ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen. Sen ansiosta työsi yrittäjänä kasvattaa myös eläkettäsi.

Muista, myös että eläkettä pitää aina hakea. Lisää tietoa vanhuuseläkkeen hakemisesta löydät täältä.

Eläkeuudistuksen vaikutuksesta eläkkeeseen löydät tietoa täältä.