Yrittäjyys päättyy tai keskeytyy

Kun lopetat työsi yrittäjänä, lopeta myös YEL-vakuutuksesi. Ennen lopullista päätöstäsi muista, että sinulla on paljon vaihtoehtoja.

 Kun työsi yrittäjänä päättyy tai alkaa olla hyvin vähäistä, on aika päättää myös YEL-vakuutus. Päätä vakuutuksesi, kun työtulosi jää alle YEL-alarajan. Alaraja vaihtuu vuosittain. Vuonna 2019 se on 7 799,37 euroa (7 656,26 euroa v. 2018).

Päätä vakuutus

Vuonna 2019 alin vanhuuseläkeikä on 63 vuotta 6 kuukautta vuonna 1956 syntyneillä. Eläkeikä vaihtelee syntymävuotesi mukaan (lue täältä lisää, miten). Eläkettä on aina muistettava hakea! Kun haet vanhuuseläkettä ja YEL-vakuutuksesi on edelleen voimassa, päätämme sen automaattisesti.Yrittäjän eläke lasketaan YEL-työtulojesi ja muun työurasi aikana ansaitsemasi eläkkeen perusteella. Arvion vanhuuseläkkeesi määrästä voit tehdä Ilmarisen verkkopalvelussa.

Tee arvio eläkkeestäsi


Kenelle siirrän yritykseni?

Jos haluat toteuttaa yrityksessäsi sukupolvenvaihdoksen, tätä kannattaa ryhtyä valmistelemaan hyvissä ajoin. Käy neuvotteluja seuraavan sukupolven kanssa ja anna heille aikaa valmistautua. Osa-aikainen työskentely on usein hyvä vaihtoehto sukupolvenvaihdoksessa. Varsinaisen vaihdoksen toteutuksessa on hyvä käyttää apuna asiantuntijaa. Apua saat esimerkiksi oman alueesi ELY-keskuksesta.

Voit myös myydä yrityksesi osakkeet tai sen liiketoiminnan. Myynnistä saat lisää tienestiä eläkekassaan. Yrityksen myyntiäkin kannattaa ryhtyä valmistelemaan hyvissä ajoin ja etsiä yritykselle jatkajaa esimerkiksi erilaisten yritysten kauppapaikkojen tai yritysvälittäjien avulla. Neuvotteluissa ja verotuksessa kannattaa olla tarkkana sillä kaupan toteutustapa vaikuttaa suuresti siihen, millainen hinta yrittäjälle yrityksestä lopulta jää

Voinko jatkaa yrittäjänä eläkkeellä?

Tilanteesi voi olla myös täysin toisenlainen. Saatat haluta jatkaa työskentelyä yrittäjänä vielä silloinkin, kun alat saada eläkettä. Ole siinä tapauksessa tarkkana, sillä se, mitä eläkettä saat, vaikuttaa siihen, miten vakuutat itsesi.

Jos saat työkyvyttömyys- tai osatyökyvyttömyyseläkettä, osa-aikaeläkettä tai osittaista varhennettua vanhuuseläkettä, mutta jatkat yrittäjänä työskentelyä, pidä YEL-vakuutuksesi voimassa. Jos sen sijaan saat vanhuuseläkettä, YEL-vakuutuksesi päättyy automaattisesti. Näin käy riippumatta siitä, jatkatko työtäsi vai perustatko uuden yrityksen. Silloin voit ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen. Sen ansiosta työsi yrittäjänä kasvattaa myös eläkettäsi.

Jos työkykysi heikkenee

Jos sinusta tuntuu, että et jaksa enää tehdä töitä tavalliseen tapaan, hae ammatillista kuntoutusta. Sen viidestä vaihtoehdosta jokin sopii sinulle varmasti. Kaikkiin saat meiltä taloudellista tukea.

Jäät perhevapaalle

Jos et työskentele perhevapaan aikana, voit päättää YEL-vakuutuksesi. Kun palaat yrittäjäksi, sinun on haettava uusi YEL-vakuutus.

Älä päätä YEL-vakuutustasi, jos työskentelet perhevapaan aikana ja työpanoksesi ylittää YEL-työtulon minimirajan (7799,37 euroa vuonna 2019). Tarkista, että YEL-vakuutuksen työtulo vastaa työpanostasi perhevapaan aikana.

Vanhempainpäivärahat haetaan Kelasta. Vanhempainpäivärahat määräytyvät YEL-vakuutuksesi työtulon mukaan.

Entä jos sairastut? Tai sinulle sattuu tapaturma?

Jos keskeytät työntekosi lyhyeksi ajaksi, sinun kannattaa yleensä pitää YEL-vakuutus voimassa. Ja muuttaa YEL-työtuloasi tai sopia tavallista pidemmästä maksuajasta. Jos taas työntekosi keskeytyy pitkäksi aikaa esim. siksi että opiskelet tai olet sairastunut vakavasti, YEL-vakuutus kannattaa yleensä päättää.

Jos haet korvauksia yrittäjän vapaaehtoisesta tapaturmavakuutuksesta muista, että YEL-vakuutuksen tulee olla voimassa tapaturman tai ammattitaudin ilmenemispäivänä. 

Soita meille, niin mietitään yhdessä, mikä on sinulle paras ratkaisu. Asiakaspalvelumme tavoitat numerosta 010 195 000.