Blogit

Kolme kirjainta - Miten Y, E ja L vaikuttavat?

Moni yrittäjä on tarvinnut viime vuosina sosiaalietuuksia, joiden määrään YEL-vakuutuksen työtulo vaikuttaa. YEL-maksulla saatua monipuolista vastinetta ei silti aina tunneta. Haluammekin tavoittaa yrittäjät ja jakaa tärkeää tietoa YEL-vakuutuksen vaikutuksista.

Käynnistimme 24.1. Eläketurvakeskuksen ja työeläkeyhtiöiden yhteisen viestintäkampanjan yrittäjille. Haluamme tavoittaa yrittäjät laajasti tärkeällä tiedolla YEL-vakuutuksen vaikutuksesta yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvaan. Yrittäjät jakavat kevään aikana kampanjassa omia kokemuksiaan eri medioissa vakuutuksen heille antamasta turvasta. Voit lukea lisää YEL-vaikuttaa kampanjasivulla (tyoelake.fi) ja osallistua keskusteluun sosiaalisessa mediassa tunnisteella #YELvaikuttaa.

Yrittäjyyden monipuolisuus on huikean laajaa

Yrittäjiä on kaikkialla, missä käynnistetään ja kehitetään yritystoimintaa ja etsitään ratkaisuja nykyajan ongelmiin. Myös yrittäjyyden kirjo on laaja. Osa toimii yksinyrittäjänä, toiset sarjayrittäjinä ja osa yrittää sivutoimisesti. Uutta liiketoimintaa ja yrittäjyyttä näkyy digitaalisilla alustoilla. Toiset yrittäjistä ovat kasvuhakuisia, kun toiset taas laittavat yritystoimintaansa jo tauolle. Osalla on kova palo osaamaansa asiaan ja yrittäjyyteen. Toiset kokevat oikeaksi valinnaksi siirtyä yrittäjäksi jatkaakseen perheyritystä. Joissain ammateissa työ tehdään jo valtaosin yrittäjinä.

Haluamme poistaa yrittäjiltä hallinnollista taakkaa ja vapauttaa hänen aikaansa itse yrittämiseen. Yrittäjä tarvitsee kuitenkin myös itse jonkinlaisen käsityksen velvollisuudestaan eläke- ja sosiaaliturvan järjestämisessä ja oman turvansa tasosta. Vaihtelevat tilanteet edellyttävät yrittäjiltä kykyä sietää epävarmuutta ja hallita riskejä. Pitämällä YEL-työtulon ajan tasalla yrittäjä voi varmistaa toimeentulonsa jatkuvuuden ja loiventaa epäsäännöllisten tulojen riskiä.

Yrittäjät ansaitsevat yhtä hyvän eläketurvan kuin palkansaajat

Yrittäjällä on oikeus samaan sosiaaliturvaan kuin palkansaajilla heti uransa alkumetreiltä, mutta toisin kuin työntekijä, yrittäjä huolehtii itse sosiaaliturvansa järjestämisestä. Hänen tulee itse hankkia tarvittavat vakuutukset, joilla varaudutaan sairastumiseen, työtapaturmaan, työttömyysturvaan ja eläkkeisiin. Yrittäjän tärkein vakuutus on YEL, koska päivärahat ja eläkkeet määräytyvät yrittäjälle vahvistetun YEL-työtulon perusteella.

YEL-vakuutuksen maksu mielletään helposti pakolliseksi menoeräksi, jolla saatua monipuolista vastinetta ei aina tunneta. YEL-vakuutuksesta maksettavien etuuksien yhteissumma ylittää usein vakuutuksen voimassaolon aikana maksetut vakuutusmaksujen summan - erityisesti silloin, kun riskiturva yrittäjän toimeentulon varmistamiseksi on tarpeen.

Kuten moni, yrittäjäkään ei usein usko itse sairastuvansa tai joutuvansa työttömäksi. Moni yrittäjä on kuitenkin tarvinnut viime vuosina sosiaalietuuksia, joiden määrään YEL-työtulo vaikuttaa. Esimerkiksi sairauspäiväraha määräytyy 12 edeltävän kuukauden työtulon perusteella. YEL antaa myös turvaa yrittäjälle, joka elättää perheensä yrittäjyydellä. Äitiys- ja vanhempainraha perustuvat niin ikään YEL-työtuloon. YEL:in perhe-eläketurva on myös yrittäjien keskuudessa heikosti tunnettu. Lapseneläkettä maksetaan nykyään 20-vuotiaaksi saakka.

Katso lyhyt video YEL-vakuutuksen vaikutuksesta yrittäjän eläketurvaan.

Käännettä ilmassa YEL-työtulojen tasoissa

Olemme havainneet positiivista kehitystä yrittäjäasiakkaidemme työtulojen tasoissa ja näin ollen työtulon vaikutuksesta myös sosiaaliturvassa. Asiakkaamme nostivat viime syksynä työtulojaan enemmän kuin laskivat niitä, tarkasteli muutosta sitten euroissa tai tehtyjen muutosten määrissä. Lisäksi aloittavilla yrittäjillä pienten työtulojen osuus väheni ja heidän mediaanityötulonsa kasvoi viime syksynä.

Teemme päivittäin töitä sen eteen, että asiakkaamme kokevat Ilmarisen ykkösvaltiksi hyvän palvelun. Tärkeä tavoitteemme on myös parantaa yrittäjäasiakkaidemme eläketurvaa.

Lisätietoa:

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 13.5.2024

Yli viisikymppisten syrjintä on työelämän pahinta myrkkyä

Suomessa väestörakenne on suuressa muutoksessa. Syntyvät ikäluokat ovat yhä pienempiä, työikäisten suhteellinen määrä vähenee ja vanhempien ikäryhmien osuus kasvaa. Samaan aikaan kun työuria pitäisi pidentää, suomalaisessa työelämässä ikäsyrjitään edelleen yli 55-vuotiaita. Tarvitsemme laajaa asennemuutosta ja monimuotoisuuden tunnistamista työpaikoilla – myös johtamisen pitää muuttua.

Yli viisikymppisten syrjintä on työelämän pahinta myrkkyä

Blogit 7.5.2024

Tilannekuvasta toimeen – Näin tieto ohjaa parempaan työkykyjohtamiseen

Useissa yrityksissä pohditaan, miten parhaiten suunnistaa erilaisen henkilöstön työkykyyn liittyvän datan keskellä. Mikä data on tärkeämpää kuin toinen ja mitä johtopäätöksiä datasta voi tehdä? Tiedolla johtamisen palvelumme tilannekuva antaa kuvan kokonaisuudesta ja auttaa eteenpäin.

Tilannekuvasta toimeen – Näin tieto ohjaa parempaan työkykyjohtamiseen

Blogit 2.5.2024

Uskalla puhua eläkkeestä

Kuinka moni miettii eläkettä 17-vuotiaana, kun ensimmäisistä työansioista alkaa kertyä eläkettä? Palkkalaskelmalla kyllä näkyy työeläkemaksun osuus, mutta eläke tuntuu kaukaiselta vanhusten jutulta. Työelämän, opiskelun ja perhe-elämän muutoskohdissa on kuitenkin hyvä tietää, millaista turvaa lakisääteinen työeläkejärjestelmä meille kaikille tuottaa ja miten siihen voi itse vaikuttaa.

Uskalla puhua eläkkeestä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita