Ihminen katsoo kädessään olevaa puhelinta, kuvituskuva.
Uutinen 29.2.2024

Miten käyttää tekoälyä vastuullisesti?

Ilmariselle on luotu periaatteet tekoälyn vastuulliselle käytölle. Ohjenuorana on viisi periaatetta.

Mitä tekoäly oikeastaan on? Sillä tarkoitetaan koneen kykyä käyttää perinteisesti ihmisen älyyn liitettyjä taitoja, kuten päättelyä, oppimista, suunnittelemista tai luomista.

– Tekoälyllä voidaan edistää monia hyviä asioita, mutta riskejäkin löytyy. Tämän vuoksi Ilmarisessa on pidetty tärkeänä linjata tekoälyn käyttöä. Teknologian ei saa antaa viedä mennessään, ihminen pitää aina ohjaksista kiinni. Uusia palveluja ja muita käyttökohteita suunnitellessa on oleellista miettiä huolella, miten tekoälyä voidaan käyttää harkiten ja vastuullisesti – eettisesti hyväksyttävällä ja kestävällä tavalla, sanoo Ilmarisen yritysarkkitehtuurista, tietoturvasta ja tekoälykehittämisestä vastaava johtaja Maija Nikula.

Ilmarisessa tekoälyn käyttöä ohjaa viisi periaatetta

1. Tekoälyä johtaa ihminen

Tekoäly on aputyökalu eikä päämäärä: ihminen hallinnoi aina tekoälyjärjestelmiä ja niiden tuottamia tuloksia sekä vastaa niiden toiminnasta ja käytöstä. Ymmärrämme tekoälyjärjestelmiemme toimintalogiikat ja kannamme vastuumme tekoälyn vaikutuksista tehtäviimme ja päätöksiimme.

2. Läpinäkyvyys ja selitettävyys

Sovellamme tekoälyä asiakkaidemme eduksi. Varmistamme, että tekoälyjärjestelmiemme käyttö on läpinäkyvää, dokumentoitua ja selitetty ihmiselle ymmärrettävällä ja perusteltavalla tavalla niin, että Ilmarisen asiakkaat ja henkilöstö pystyvät ymmärtämään miten käyttämämme tekoälyjärjestelmät vaikuttavat heihin.

3. Asiakkaiden yhdenvertainen palvelu ja oikeusturva

Hyödynnämme tekoälyä soveltuvin osin parantamaan, tehostamaan, rikastamaan ja tasapuolistamaan palveluamme. Tekoälyn käyttö ei saa johtaa asiakkaidemme eriarvoiseen kohteluun. Kunnioitamme ihmis- ja perusoikeuksia sekä otamme huomioon asiakkaidemme monimuotoisuuden. Varmistamme asiakkaidemme oikeusturvan toteutumisen tekoälyä käyttäessämme.

4. Tekoälyn hyvän hallinnon periaatteet

Noudatamme hyvän hallinnon periaatteita tekoälyn kehittämisessä ja käytössä. Varmistamme aina tekoälyjärjestelmiemme lakien ja määräysten mukaisuuden ja riskienhallinnan koko niiden elinkaaren ajan. Kartoitamme tekoälyjärjestelmiemme vaikutukset niin asiakkaisiimme, henkilöstöömme kuin muihin sidosryhmiimme ennen niiden käyttöönottoa.

5. Luotettavat ja turvalliset tekoälyjärjestelmät

Tekoälyn käyttö ei vaaranna asiakkaidemme tietojen salassapitoa tai tietosuojaa ja noudattaa muutoinkin hyviä tiedonhallinnan käytäntöjä. Varmistamme huolellisesti tekoälyjärjestelmiemme toimivuuden sekä käyttämämme datan oikeellisuuden ja edustavuuden. Seuraamme tekoälyjärjestelmiemme toimintaa aktiivisesti ja säännöllisesti sekä puutumme poikkeamiin välittömästi. Teemme eettisesti kestäviä valintoja ja herätämme luottamusta tekoälyjärjestelmien hankinnassa, kehittämisessä ja käytössä.

Tutustu Ilmarisen tekoälyn käytön vastuullisuusperiaatteisiin (pdf)

Ajankohtaista

Tiedote 26.4.2024

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusten tuotto oli tammi–maaliskuussa 3,2 prosenttia. Yhtiön kustannustehokkuus parani edelleen vakuutusmaksutulon kasvaessa ja eläketurvan tuottamiseen tarvittavien hoitokulujen laskiessa. – Olemme jatkaneet menestyksekkäästi Ilmarisen strategian toteuttamista ja kasvattaneet tuottavuuttamme viimeisten kuuden vuoden aikana merkittävästi, toteaa Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen.

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Uutinen 12.4.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi laajenee kattamaan valtaosan yksityisestä sektorista

Ilmarisen vuodesta 2013 asti julkaisema suhdanneindeksi tarjoaa ajantasaista tietoa kansantalouden kehityksestä. Indeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Nyt suhdanneindeksiin mukaan laskettavat toimialat laajentuvat kattamaan valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen suhdanneindeksi laajenee kattamaan valtaosan yksityisestä sektorista
Lisää uutisia ja tiedotteita