Eläkkeen maksaminen ulkomaille ja verotus

Eläke maksetaan myös ulkomaiselle pankkitilille. Maksua varten on tärkeää, että ilmoitat meille jos tilinumerosi tai osoitteesi ulkomailla muuttuu. Ulkomaille maksettavan eläkkeen verotus riippuu siitä, kuinka kauan olet asunut ulkomailla.

Voidaanko eläke maksaa ulkomaille?

Työeläkeyhtiöstä maksettava eläke tai kuntoutusetuus voidaan maksaa myös ulkomaiselle pankkitilille. Eläke tai kuntoutusetuus voidaan maksaa muunakin valuuttana kuin euroina. Ulkomaille maksamista varten tarvitsemme sinulta seuraavat tiedot:

  • tilinumerosi kansainvälisessä IBAN-muodossa
  • ulkomaisen pankkisi BIC- tai SWIFT-tunnuksen.

Nämä tiedot kysytään eläkehakemuksella.

Lue Kelan sivuilta miten kansaneläke maksetaan ulkomaille (kela.fi)

  1. Jos asut maassa, jossa ei ole käytössä IBAN-tilinumeroita, tarvitsemme sinulta seuraavat tiedot tilinumerosi lisäksi:

    1. Clearing-koodi tai Routing-numero
    2. maksettava valuutta
    3. pankin osoitetiedot.


    Olethan tarvittaessa yhteydessä omaan pankkiisi tietojen saamiseksi.

    Toimi näin:

    1. Tulosta ja täytä tämä ulkomaisen pankkitilin ilmoituslomake (pdf). Muista allekirjoittaa lomake.
    2. Skannaa tai ota lukukelpoinen valokuva lomakkeesta.
    3. Lähetä lomake meille OmaEläkkeessä Lähetä viesti -toiminolla.

    Jos sinulla ei ole suomalaisia verkkopankkitunnuksia, lähetä lomake suojattuna viestinä. Valitse aiheeksi "Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan asiat".

Pankki voi periä välityskulun

Jos työeläke maksetaan EU- ja ETA-alueen ulkopuoliseen maahan, suomalainen välittäjäpankki perii eläkkeestä välityskulun. Ulkomainen vastaanottajapankki saattaa periä eläkkeestä kuluja myös silloin, kun työeläke maksetaan EU- tai ETA-maahan. Ulkomaisen pankin kulujen määrää voit tiedustella suoraan pankistasi.

Jos tilinumerosi muuttuu, ilmoita siitä meille

Ilmoita meille tilinumerosi muutoksesta. Ilmoitus tulee tehdä kirjallisesti. Toimi näin:

  1. Tulosta ja täytä ulkomaisen pankkitilin muutosilmoituslomake (pdf). Muista allekirjoittaa lomake.
  2. Skannaa tai ota lukukelpoinen valokuva lomakkeesta.
  3. Toimita lomake meille viestitse OmaEläkkeessä.

Mikäli sinulla ei ole suomalaisia verkkopankkitunnuksia, voit toimittaa lomakkeen meille suojatulla viestillä. Valitse viestin aiheeksi "Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan asiat".

Milloin eläke maksetaan?

Maksamme eläkkeen kerran kuukaudessa kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä. Pankkipäivä tarkoittaa pankin aukiolopäivää. Jos kuukauden ensimmäinen päivä on lauantai tai pyhäpäivä, eläke maksetaan seuraavana arkipäivänä.

Huomioithan, että eläkkeen välitys ulkomaiseen pankkiin voi kestää noin viikon.

Lue lisää eläkkeen maksamisesta ja katso maksupäivät

Ilmoita meille, jos muutat ulkomaille tai ulkomaan osoitteesi muuttuu

Ilmoita meille, jos muutat ulkomaille pysyvästi tai ulkomaan osoitteesi muuttuu. Näin varmistat eläkkeesi maksun jatkumisen.

Mikäli muutat pysyvästi ulkomaille ja olet tehnyt muuttoilmoituksen Suomen viranomaisille, ilmoita myös meille päivä, jolloin muutit ulkomaille. Muutto saattaa vaikuttaa eläkkeesi verotukseen. Ilmoita uusi osoitteesi meille myös, jos muutat pysyvästi takaisin Suomeen.

Voit ilmoittaa osoitteenmuutoksesta lähettämällä meille suojatun viestin.

Täytä asuinmaakysely kerran vuodessa - näin eläkkeesi pysyy maksussa

Tarkistamme vuosittain ulkomailla asuvien eläkkeensaajiemme tiedot, koska muuttuneilla tiedoilla voi olla vaikutusta eläkkeen maksamiseen (TyEL 113 § 2 mom.).

Jos asut ulkomailla, saat meiltä vuosittain maaliskuun alussa asuinmaakyselyn sähköpostitse. Jos meillä ei ole sähköpostiosoitettasi, saat kyselyn kirjeenä.

Eläkkeen maksaminen ulkomaille jatkuu keskeytyksettä, kun vastaat asuinmaakyselyyn määräaikaan mennessä. Joudumme valitettavasti keskeyttämään eläkkeesi maksamisen, jollemme saa vastaustasi. Maksu jatkuu heti, kun olemme saaneet vastauksesi kyselyyn.

Kyselyä ei lähetetä maihin, joista saamme tiedot viranomaisten kautta kuten Ruotsi, Norja ja Saksa.

Ulkomailla asuvan eläkkeensaajan verotus

Ulkomaillekin maksettavasta eläkkeestä suoritetaan ennakonpidätys. Ennakonpidätyksen määrään vaikuttavat muun muassa kansalaisuutesi, ulkomailla asumiesi vuosien määrä sekä asuinmaasi verosopimukset Suomen kanssa.

Jos olet asunut ulkomailla muuttovuoden lisäksi vähintään kolme vuotta, sinut katsotaan pysyvästi ulkomailla asuvaksi. Tällöin olet rajoitetusti verovelvollinen Suomessa, ja me pyydämme verokortin suoraan Suomen verottajalta. Jos olet ulkomaan kansalainen ja muutat pysyvästi pois Suomesta, sinusta tulee rajoitetusti verovelvollinen jo aiemmin.

Jos olet juuri muuttanut ulkomaille, olet yleisesti verovelvollinen ja silloin sinun on itse tilattava eläkeverokortti Suomen verottajalta. Eläkeverokortin tilattuasi sinun ei tarvitse tehdä muuta, sillä verottaja lähettää eläkeverokorttisi meille.

Lue, miten toimimme, jos meillä ei ole eläkeverokorttiasi

Lue lisää ulkomailla asuvan eläkkeensaajan verotuksesta verottajan sivuilta (vero.fi)