Esihenkilö, näin edistät mielenterveyttä työpaikalla

Sinun ei tarvitse esihenkilönä osata ratkaista mielenterveyden ongelmaa. On kuitenkin tärkeää, että osaat työpaikalla ottaa mahdolliset mielenterveyden haasteet puheeksi ja tunnistaa, milloin tarvitsette ulkopuolista apua.

Aloita keräämällä ymmärrystä työn olosuhteista ja työntekijöistä

Pystyt edistämään työntekijöittesi mielenterveyttä vain, kun ymmärrät heitä ja heidän tekemäänsä työtä. Silloin toimit myös lain mukaan oikein, sillä lain mukaan työnantajan on selvitettävä työn kuormitusta ja sovitettava sitä sopivaksi työntekijöitten valmiuksiin. Työpaikkasi arjessa sinä esihenkilönä edustat työnantajaa.

Lataa käyttöösi esihenkilön muistilista, jonka avulla pystyt kartoittamaan nykytilannetta ja saat tukea mielenterveyden edistämiseen.

Video: Luottamus ja vuorovaikutus työelämässä

Katso alla olevasta videosta (3:12 minuuttia) kolme vinkkiä, miten esihenkilönä voit rakentaa psykologista turvallisuutta työyhteisössä. Aiheesta kertoo Ilmarisen asiantuntijapsykologi Simo Levanto ja työkykyjohtamisen asiantuntija Katja Atsar.



Haluatko katsoa lisää videoita mielenterveydestä tai muista työkykyjohtamisen teemoista? Tutustu TyökykyAreenan videokirjastoon.

Tue työntekijöitäsi arjessa

Työnantajan edustajana sinulla on velvollisuus huolehtia työntekijöittesi terveydestä ja turvallisuudesta työpaikalla.

Ota mielen oireet puheeksi matalalla kynnyksellä

On paljon parempi, että käyt keskusteluja, joissa huolesi osoittautuu aiheettomaksi kuin että keskustelut jäävät käymättä silloin kun niitä tarvittaisiin. Tunnistat todennäköisesti selvät työkyvyn alenemiseen liittyvät merkit, kuten sairauspoissaolot. Mutta jos alat keskustella työntekijäsi kanssa hänen työssä jaksamisestaan tai mielen oireista vasta sitten, kun ne aiheuttavat poissaoloja, otat riskin siitä, että keskustelu ei johda hyvään lopputulokseen teille kummallekaan. Työntekijälläsi ei ole ehkä voimavaroja sopia muokkauksista, hän saattaa pelätä keskustelua tai suhtautua siihen liian vakavasti.

Muokkaa työtä työntekijän tarpeiden mukaan

Jos työntekijän työn järjesteleminen auttaa ongelman ratkaisemisessa, tee niin. Muokkaa hänen työtään mieluummin vähän liian matalalla kynnyksellä kuin korkealla. Kun sinä ja työntekijäsi otatte tavaksi sen, että työtä muokataan ja siinä joustetaan, työn muokkaamista ei nähdä leimaavana, hankalana tai hävettävänä asiana. Tämä edistää sitä, että työntekijäsi uskaltavat ottaa tilanteensa puheeksi itse, ennen kuin se ehtii muodostua pahaksi.

Lue lisää, miten voit hyötyä varhaisen tuen toiminnasta

Suhtaudu mielenterveyteen kuten muuhunkin terveyteen

Mielenterveyden häiriöt vaikuttavat toimintakykyyn, mutta ovat monesti ratkaistavissa ja hoidettavissa. Etenkin jos kyse on ohimenevästä oireilusta tai tilanteesta, ei asiasta kannata tehdä liian isoa numeroa. Kiinnitä myös huomiota siihen, miten mielenterveydestä puhutaan työpaikallasi yleisellä tasolla. Kun jokainen suhtautuu siihen kuten muuhunkin terveyteen, ihmiset kokevat, että mielenterveydestä on helppo keskustella ilman pelkoa siitä, että tulee leimatuksi.

Kannusta työntekijöitäsi kertomaan ajatuksistaan, tunteistaan ja kokemuksistaan. Kysy heiltä, mitä heille kuuluu. Toisaalta muista kunnioittaa työntekijöittesi yksityisyyttä ja hyväksy, että kaikki eivät halua kertoa henkilökohtaisista asioistaan tai tilanteestaan.