Kaksi ihmistä katsovat toisiaan ompelukoneiden äärellä, kuvituskuva.
Uutinen 6.11.2023

Työkyvyttömyyseläkkeiden rahoituksen maksuluokkamalli uudistuu – tavoitteena edistää työllisyyttä monin tavoin

Työkyvyttömyyseläkkeiden rahoituksen maksuluokkamalli uudistuu vuoden 2024 alussa. Muutos tulee voimaan vaiheittain ja täysimääräisesti vuonna 2029. Muutoksilla pyritään parantamaan mm. ikääntyvien ja vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä. Uudistus kannustaa työnantajia ennakoimaan työkykyriskejä ja pitämään entistä parempaa huolta henkilöstönsä työkyvystä.

Suurilla työnantajilla työntekijöille myönnetyt työkyvyttömyyseläkkeet vaikuttavat yrityksen maksuluokkaan ja sitä kautta työeläkemaksun suuruuteen. Mitä enemmän työkyvyttömyyseläkkeitä on, sitä korkeampi on yrityksen maksuluokka ja työeläkemaksu – ja päinvastoin.

Uudistus tukee konkareiden ja osatyökykyisten työntekijöiden palkkaamista

Uusi malli helpottaa ikääntyvien työllistymistä ja madaltaa kynnystä ottaa henkilö työkokeiluun tai oppisopimuskoulutukseen.

Kun työnantaja palkkaa uuteen työsuhteeseen yli 55-vuotiaan henkilön, työnantajalle ei tule maksuluokkavaikutuksia, vaikka työntekijä tulisi työkyvyttömäksi. Työkokeilun tai oppisopimuskoulutuksen kautta työhön tulevan työntekijän mahdollinen myöhempi työkyvyttömyys ei vaikuta työnantajan maksuluokkaan seuraavan viiden vuoden aikana. Myös lyhyiden työsuhteiden vaikutus maksuluokkaan vähenee.

Jatkossa myös viive työntekijän sairastumisen ja maksuluokkavaikutuksen välillä on nykyistä lyhyempi. Työntekijän kuntoutustuki vaikuttaa yrityksen maksuluokkaan, jos se on kestänyt yli kaksi vuotta ilman aktiivista kuntoutusta. Pitkät kuntoutustuet vaikuttavat vakuutusmaksuun ensimmäisen kerran vuonna 2028.

Lisäksi yrityksen omavastuu työkyvyttömyysmaksusta pienenee vähitellen vuosina 2025–2028.

Miten muutos vaikuttaa työeläkemaksuihin?

Maksuluokkamallin uudistus vaikuttaa asiakkaidemme maksuluokkiin ja sitä kautta myös työeläkemaksun suuruuteen. Arvioimme, että valtaosalla asiakkaistamme uudistus vaikuttaa vain vähän maksuihin. Osalla yrityksistä maksu laskee, osalla nousee ja osalla pysyy ennallaan. Myös maksuluokkien väliset erot ja euromääräiset vaikutukset loivenevat.

Uusi maksuluokkamalli koskee kaikkia työeläkeyhtiöitä, ja sen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2024 alussa. Muutos alkaa näkyä työeläkemaksuissa asteittain, ensimmäisen kerran vuonna 2025 ja täysimääräisesti vuonna 2029.

Ennakoivan työkykyjohtamisen merkitys korostuu – hyödynnä työkykypalveluitamme ja asiantuntijoidemme tuki

Muutoksen myötä ennakoivan työkykyjohtamisen ja oikea-aikaisen, tuloksellisen kuntoutuksen tärkeys korostuu entisestään. Henkilöstöstä kannattaa pitää entistä parempaa huolta ja ennakoida työkykyriskejä varhain.

Asiantuntijamme ja monipuoliset työkykypalvelumme ovat asiakkaidemme apuna työkykyjohtamisessa.

Yrityksesi tämän ja ensi vuoden maksuluokan voit tarkistaa verkkopalvelustamme. Maksuluokkalaskurilla voit laskea arvion yrityksesi maksuluokasta vuosille 2025–2026.

Muutosesitys on jätetty ja sen vahvistaa sosiaali- ja terveysministeriö

Eläkeyhtiöt ovat tehneet sosiaali- ja terveysministeriölle työmarkkinakeskusjärjestöjen kanssa keskusteltuaan esityksen maksuluokkamallin uudistuksesta. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa lopulta maksuluokkamallin perusteet.

Lisätietoja uudistuksesta saat asiantuntijoiltamme sekä seuraamalla uutisointiamme. Kun maksuluokkamallin perusteet on vahvistettu, löydät myös kattavammin tietoa uudistuksesta verkkopalvelustamme.

Lisätietoa:

Ajankohtaista

Tiedote 26.4.2024

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusten tuotto oli tammi–maaliskuussa 3,2 prosenttia. Yhtiön kustannustehokkuus parani edelleen vakuutusmaksutulon kasvaessa ja eläketurvan tuottamiseen tarvittavien hoitokulujen laskiessa. – Olemme jatkaneet menestyksekkäästi Ilmarisen strategian toteuttamista ja kasvattaneet tuottavuuttamme viimeisten kuuden vuoden aikana merkittävästi, toteaa Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen.

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Tiedote 24.4.2024

Työkyvyttömyydessä iso vaihtelu toimialoittain – uusi indeksi tarjoaa ennusteita ja tilannetietoa

Työkyvyttömyyseläkkeiden määrässä on jopa nelinkertainen ero eri toimialojen välillä. Fyysisesti kuormittavilla aloilla työuraa uhkaavat todennäköisemmin tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, kun taas asiantuntija-aloilla mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy pysyvään työkyvyttömyyteen. Tiedot selviävät Ilmarisen uudesta työkyvyttömyyseläkeindeksistä.

Työkyvyttömyydessä iso vaihtelu toimialoittain – uusi indeksi tarjoaa ennusteita ja tilannetietoa

Tiedote 15.4.2024

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui

Työntekijämäärä laski maaliskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea. Uudistettuun suhdanneindeksiin mukaan laskettavat toimialat kattavat nyt valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui
Lisää uutisia ja tiedotteita