Eläkkeen verotus

Eläke on verotettavaa tuloa kuten muutkin ansiot. Eläkkeen verotusta varten tarvitsemme eläkeverokortin. Tilaa eläkeverokortti heti, kun olet saanut meiltä eläkepäätöksen.

Tilaa verokortti eläkettä varten

Eläkeverokortin tilaat verottajalta. Et voi käyttää ansiotulojesi verokorttia eläkkeen verotukseen. Tarvitset eläkeverokortin tilaamiseen kaksi asiaa:

  1. meiltä saamasi eläkepäätöksen 
  2. tiedot alkuvuoden tuloistasi, ennakonpidätyksistäsi ja vähennyksistäsi 

Tilaa eläkeverokortti verottajan sivuilta (vero.fi)

Eläkeverokortin tilattuasi sinun ei tarvitse tehdä enää muuta, sillä verottaja lähettää eläkeverokorttisi meille. Verokortti tulee meille 1-2 päivän kuluessa.

Veroprosentin tarkistaminen ja muuttaminen

Voit tarkastaa oman veroprosenttisi OmaEläke-palvelussa kohdassa Omat tiedot. Palvelussa voit myös korottaa veroprosenttiasi.

Jos haluat pienentää veroprosenttiasi, ole yhteydessä verottajaan ja tilaa uusi eläkeverokortti. Lue lisää (vero.fi).

Mitä tulee huomioida eläkkeen verotuksessa, kun jää eläkkeelle?

Katso alta video (6:34 minuuttia), jossa Ilmarisen eläkejohtaja Outi Pekkarinen ja tutkija Jouni Vatanen keskustelevat, mitä pitää huomioida eläkkeen verotuksessa, kun olet jäämässä eläkkeelle.

Mitä tapahtuu, jos meillä ei ole eläkeverokorttiasi?

Jos meillä ei ole eläkeverokorttiasi käytössämme, pidätämme eläkkeestäsi veroa 40 prosenttia verottajan ohjeistuksen mukaisesti. Saat liikaa pidätetyn veron tilillesi, kun olet tilannut eläkeverokortin ja olemme saaneet sen verottajalta.

Verokortti pitää olla voimassa eläkkeen alkamispäivästä lähtien, jotta voimme palauttaa sinulle liikaa pidätetyn veron. Summa saapuu tilillesi noin viikossa. Voimme palauttaa veroja vain sen vuoden aikana, jolloin pidätimme niitä.

Mitä tapahtuu eläkkeen verotukselle, kun eläkkeen määrä muuttuu?

Eläkkeesi verotukseen voi tulla muutoksia eri tilanteissa. Tutustu tilanteisiin alta.

  1. Eläkkeesi määrä voi muuttua työeläkeindeksin muuttuessa tammikuun alussa. Tämän myötä myös veroprosenttisi voi muuttua helmikuun alusta alkaen. Tässä tilanteessa sinun ei tarvitse lähettää meille uutta eläkeverokorttia, vaan verottaja tekee sen automaattisesti puolestasi.

    Jos saat eläkepäätöksen lokakuun lopussa tai myöhemmin niin huomioithan, että siinä tilanteessa sinun tarvitsee itse tilata eläkeverokortti verottajalta seuraavalle vuodelle.

  2. Uusi eläkepäätös

    Eläkkeesi määrä voi muuttua myös, jos saat uuden eläkepäätöksen. Tarkista veroprosentin muutostarve verottajalta (vero.fi).

Ilmoitamme eläketulosi tulorekisteriin

OmaEläke-palvelussa käytössäsi on maksuhistoria, josta näet, kuinka paljon olet saanut eläkettä, ja kuinka paljon olemme pidättäneet eläkkeestäsi veroa. Ilmoitamme saamasi eläkkeen määrän eli eläketulosi myös tulorekisteriin.