Eläkkeen verotus

Eläke on verotettavaa tuloa kuten muutkin ansiot. Siksi tarvitsemme verokorttisi eläketuloa varten. Jos saat kuntoutusrahaa tai -avustusta, tarvitsemme verokorttisi sosiaalietuutta varten. Jos taas saat kuntoutuskorotusta, tarvitsemme verokorttisi eläkettä varten.

Tilaa eläkeverokortti eläkkeen verotusta varten

Tilaa eläkeverokortti heti, kun olet saanut meiltä eläkepäätöksen. Et voi käyttää ansiotulojesi verokorttia eläkkeen verotukseen.

Eläkeverokortin tilaat verottajalta. Tarvitset tilaamiseen kaksi asiaa:

  1. meiltä saamasi eläkepäätöksen 
  2. tiedot alkuvuoden tuloistasi, ennakonpidätyksistäsi ja vähennyksistäsi 

Verokortin voit tilata verottajan sivuilta (vero.fi)

Verokortin tilattuasi sinun ei tarvitse tehdä enää muuta, sillä verottaja lähettää verokorttisi meille.

Mitä tulee huomioida eläkkeen verotuksessa, kun jää eläkkeelle?

Katso alta video (6:34 minuuttia), jossa Ilmarisen eläkejohtaja Outi Pekkarinen ja tutkija Jouni Vatanen keskustelevat, mitä pitää huomioida eläkkeen verotuksessa, kun olet jäämässä eläkkeelle.

Liikaa pidätetty vero eläkkeestä

Jos meillä ei ole eläkeverokorttiasi käytössämme, pidätämme eläkkeestäsi veroa 40 prosenttia verottajan ohjeistuksen mukaisesti. Saat liikaa pidätetyn veron tilillesi, kun olet tilannut eläkeverokortin ja olemme saaneet sen verottajalta.

Huomioithan, että verokortti pitää olla voimassa eläkkeen alkamispäivästä lähtien, jotta voimme palauttaa sinulle liikaa pidätetyn veron. Summa saapuu tilillesi noin viikossa.

Huomaa, että voimme palauttaa veroja vain sen vuoden aikana, jolloin pidätimme niitä. Seuraa ajantasaista maksu- ja verotustilannetta OmaEläke-palvelussa kohdassa Omat tiedot.

Mitä tapahtuu eläkkeen verotukselle, kun eläkkeen määrä muuttuu?

Eläkkeesi määrä voi muuttua eri syistä. Tutustu alta eri tilanteisiin.

Työeläkeindeksin muutos ja verotus

Eläkkeesi määrä voi muuttua siksi, että työeläkeindeksi muuttuu. Se muuttuu aina tammikuun alussa. Silloin eläkkeesi muuttuu automaattisesti, eikä sinun tarvitse tehdä mitään. Seuraavan vuoden eläkkeen määrän näet joulukuussa OmaEläke-palvelussa kohdassa Omat tiedot.

Uuden veroprosentin tuomat muutokset

Nettoeläkkeesi määrä voi muuttua siksi, että veroprosentit muuttuvat. Ne muuttuvat aina helmikuun alussa. Sinun ei tarvitse lähettää meille silloin uutta verokorttia, vaan verottaja tekee sen automaattisesti puolestasi.

Jos saat eläkepäätöksen lokakuun lopussa tai myöhemmin niin huomioithan, että siinä tilanteessa sinun tarvitsee itse pyytää verokortti myös seuraavalle vuodelle.

Uusi eläkepäätös ja verotus

Eläkkeesi määrä voi muuttua myös, jos saat eläkkeestäsi uuden eläkepäätöksen. Tarkista veroprosentin muutostarve verottajalta osoitteessa vero.fi.

Ilmoitamme eläketulosi tulorekisteriin

OmaEläke-palvelussa käytössäsi on maksuhistoria, josta näet, kuinka paljon olet saanut eläkettä, ja kuinka paljon olemme pidättäneet eläkkeestäsi veroa. Ilmoitamme saamasi eläkkeen määrän eli eläketulosi myös tulorekisteriin.