Eläkkeen verotus

Eläke on verotettavaa tuloa kuten muutkin ansiot. Eläkkeen verotusta varten tarvitsemme eläkeverokortin. Tilaa eläkeverokortti OmaVerosta, kun olet saanut meiltä eläkepäätöksen. . Lue lisää eläkeläisen verotuksesta tältä sivulta.

Miten toimitan eläkeverokortin?

Kun olet saanut meiltä eläkepäätöksen, tilaa verottajalta verokortti eläkettä varten. Vanhuuseläkkeelle jäädessäsi voit tilata eläkeverokortin jo väliaikaisella päätöksellä. Jos olet saanut meiltä jo aiemmin osan eläkkeestäsi niin huomaathan, että tarvitset uuden verokortin jäädessäsi täydelle vanhuuseläkkeelle. Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata se, sillä verottaja lähettää verotietosi meille.

Tilaa eläkeverokortti verottajan sivuilta (vero.fi)

Verokortti tulee meille 1-2 päivän kuluessa tilauksesta. OmaEläkkeessä näkyvä maksutieto päivittyy verotietojen osalta, kun olemme saaneet eläkeverokorttisi. Jos sinulla on eläkkeen lisäksi muita tuloja tai saat jo eläkettä toisesta yhtiöstä, tarvitset mahdollisesti useamman eri verokortin eri maksajille. Kysy tarvittaessa tarkemmin verottajalta.

Jos meillä ei ole verokorttiasi, pidätämme 40 prosenttia veroa

Jos meillä ei ole eläkeverokorttiasi, eläkkeestäsi pidätetään verottajan ohjeiden mukaisesti 40 prosenttia veroa. Saat liikaa pidätetyn veron tilillesi, kun olet tilannut eläkeverokortin ja olemme saaneet sen verottajalta. Eläkeläisen verokortti pitää olla voimassa eläkkeen alkamispäivästä lähtien, jotta voimme palauttaa sinulle liikaa pidätetyn veron. Summa saapuu tilillesi noin viikossa. Voimme palauttaa veroja vain sen vuoden aikana, jolloin pidätimme niitä.

Takautuvan maksun verotus

Jos saat eläkemaksun takautuvalta ajalta, eläkkeestäsi pidätetään verottajan ohjeiden mukaisesti 40 prosenttia veroa. Tilaa uusi verokortti, jossa on huomioitu myös takautuvan maksun määrä. Valitse verokortin alkamispäiväksi eläkkeen alkamispäivä. OmaEläkkeessä näkyvä maksutieto päivittyy verotietojen osalta, kun olemme saaneet eläkeverokorttisi.

Kuinka paljon eläkkeestä menee veroa?

Eläkkeestä menevän veron määrään vaikuttaa ansiotulot, kuten esimerkiksi palkat, eläkkeet ja etuudet. Lopulliseen veroprosenttiin vaikuttavat myös muun muassa kotikunta ja erilaiset vähennykset. Olethan verotukseen liittyvissä asioissa yhteydessä verottajaan.

Lue lisää verottajan sivuilta ja katso esimerkkejä (vero.fi)

Eläkkeen veroprosentin tarkistaminen ja muuttaminen

Voit tarkastaa voimassa olevan veroprosenttisi OmaEläke-palvelussa kohdassa Omat tiedot. Palvelussa voit myös korottaa veroprosenttiasi.

Jos haluat pienentää veroprosenttiasi, ole yhteydessä verottajaan ja tilaa uusi eläkeverokortti. Lue lisää (vero.fi).

Mitä tulee huomioida eläkkeen verotuksessa, kun jää eläkkeelle?

Katso alta video (6:34 minuuttia), jossa Ilmarisen eläkejohtaja Outi Pekkarinen ja tutkija Jouni Vatanen keskustelevat eläkeläisen verotuksesta ja mitä tulee huomioida, kun olet jäämässä eläkkeelle.

Sain uuden eläkepäätöksen, miten tämä vaikuttaa verotukseen?

Jos saat uuden eläkepäätöksen ja eläkkeesi määrä muuttuu, saatamme tarvita uuden verokortin. Tarkista veroprosentin muutostarve verottajalta.

Voit katsoa tietoa eläkemaksuista OmaEläkkeestä ja tulorekisteristä

OmaEläke-palvelussa käytössäsi on maksuhistoria, josta näet, kuinka paljon olet saanut eläkettä, ja kuinka paljon olemme pidättäneet eläkkeestäsi veroa. Voit ladata ja tulostaa todistuksen eläkkeestäsi.

Voit myös katsella tarkempia tietoa eläkemaksuistasi tulorekisteristä (vero.fi/tulorekisteri).

Uusi eläkepäätös

Jos saat uuden eläkepäätöksen ja eläkkeesi määrä muuttuu, tarkista veroprosentin muutostarve verottajalta. 

Tarkista veroprosentin muutostarve verottajalta (vero.fi).