Eläkkeen verotus

Eläke on verotettavaa tuloa kuten muutkin ansiot. Eläkkeen verotusta varten tarvitsemme eläkeverokortin. Tilaa eläkeverokortti OmaVerosta, kun olet saanut meiltä eläkepäätöksen. Lue lisää eläkeläisen verotuksesta tältä sivulta.

Miten toimitan eläkeverokortin?

Kun olet saanut meiltä eläkepäätöksen, tilaa verottajalta verokortti eläkettä varten. Vanhuuseläkkeelle jäädessäsi voit tilata eläkeverokortin jo väliaikaisella päätöksellä. Jos olet saanut meiltä jo aiemmin osan eläkkeestäsi niin huomaathan. että tarvitset uuden verokortin jäädessäsi täydelle vanhuuseläkkeelle. Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata se, sillä verottaja lähettää verotietosi meille.

Tarvitset eläkeverokortin tilaamiseen kaksi asiaa:

 1. meiltä saamasi eläkepäätöksen 
 2. tiedot alkuvuoden tuloistasi, ennakonpidätyksistäsi ja vähennyksistäsi 

Tilaa eläkeverokortti verottajan sivuilta (vero.fi)

Verokortti tulee meille 1-2 päivän kuluessa. OmaEläkkeessä näkyvä maksutieto päivittyy verotietojen osalta, kun olemme saaneet eläkeverokorttisi. Jos sinulla on eläkkeen lisäksi muita tuloja tai saat jo eläkettä toisesta yhtiöstä, tarvitset mahdollisesti useamman eri verokortin eri maksajille. Kysy tarvittaessa tarkemmin verottajalta.

Jos saat eläkepäätöksen 30.10.2023-31.12.2023 välisenä aikana, niin huomioithan, että sinun tulee tilata eläkeverokortti myös vuodelle 2024. Ensi vuoden verokortin voi tilata joulukuun puolenvälin jälkeen.

Mitä tapahtuu, jos meillä ei ole eläkeverokorttiasi?

Jos meillä ei ole eläkeverokorttiasi, eläkkeestäsi pidätetään verottajan ohjeiden mukaisesti 40 prosenttia veroa. Saat liikaa pidätetyn veron tilillesi, kun olet tilannut eläkeverokortin ja olemme saaneet sen verottajalta. Eläkeläisen verokortti pitää olla voimassa eläkkeen alkamispäivästä lähtien, jotta voimme palauttaa sinulle liikaa pidätetyn veron. Summa saapuu tilillesi noin viikossa.

Voimme palauttaa veroja vain sen vuoden aikana, jolloin pidätimme niitä. Palautamme tämän vuoden veroja, jos vuodelle 2023 laskettu verokortti on meillä viimeistään torstaina 21.12.2023.

Kuinka paljon eläkkeestä menee veroa?

Eläkkeestä menevän veron määrään vaikuttaa ansiotulot, kuten esimerkiksi palkat, eläkkeet ja etuudet. Lopulliseen veroprosenttiin vaikuttavat myös muun muassa kotikunta ja erilaiset vähennykset. Olethan verotukseen liittyvissä asioissa yhteydessä verottajaan.

Lue lisää verottajan sivuilta ja katso esimerkkejä (vero.fi)

Eläkkeen veroprosentin tarkistaminen ja muuttaminen

Voit tarkastaa voimassa olevan veroprosenttisi OmaEläke-palvelussa kohdassa Omat tiedot. Palvelussa voit myös korottaa veroprosenttiasi.

Jos haluat pienentää veroprosenttiasi, ole yhteydessä verottajaan ja tilaa uusi eläkeverokortti. Lue lisää (vero.fi).

Mitä tulee huomioida eläkkeen verotuksessa, kun jää eläkkeelle?

Katso alta video (6:34 minuuttia), jossa Ilmarisen eläkejohtaja Outi Pekkarinen ja tutkija Jouni Vatanen keskustelevat eläkeläisen verotuksesta ja mitä tulee huomioida, kun olet jäämässä eläkkeelle.

Milloin eläkkeen verotukseen voi tulla muutoksia?

Eläkkeesi verotukseen voi tulla muutoksia eri tilanteissa. Tutustu tilanteisiin alta.

 1. Vuoden 2023 verokorttia käytetään vielä tammikuussa 2024

  Vuoden 2023 verokortti on voimassa vielä tammikuun 2024 loppuun, jos et ole erikseen tilannut tammikuulle uutta verokorttia. Helmikuun eläkkeen määrän ja veroprosentin näet OmaEläkkeessä 1.1.2024 alkaen.

  Jos eläkkeesi on ollut tänä vuonna maksussa ennen 30.10., saamme veroprosentin verottajalta vuodelle 2024 automaattisesti. Verottaja on huomioinut veroprosentissa työeläkeindeksikorotuksen.

  Pitääkö minun tilata uusi verokortti vuodelle 2024?

  Saamme verokortin ensi vuodelle suurimmalle osalle eläkkeensaajista automaattisesti, mutta on tilanteita, joissa sinun pitää tilata se itse. Tilaa uusi verokortti vuodelle 2024, joulukuun puolen välin jälkeen verottajalta jos:

  • saat tai olet saanut eläkepäätöksen ajalla 30.10.2023-31.12.2023 tai
  • olet saanut uuden eläkepäätöksen ja eläkkeen määrä nousee tai sinulle on myönnetty aiemman eläkkeen rinnalle toinen eläke. Esimerkiksi jos osittainen vanhuuseläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi, sinulle on myönnetty kertakorotus tai sinulle on myönnetty perhe-eläke.

  Haluan korottaa veroprosenttia vuodelle 2024

  Jos haluat, että eläkkeestäsi pidätetään vuonna 2024 enemmän veroa, kuin verottaja on meille ilmoittanut, voit nostaa veronpidätysprosenttiasi OmaEläkkeessä 1.1.2024 jälkeen.

  Jos haluat, että eläkkeestäsi pidätetään tammikuussa enemmän kuin joulukuussa, voit nostaa veronpidätysprosenttiasi OmaEläkkeessä 25.11.2023 jälkeen.

 2. Jos saat uuden eläkepäätöksen ja eläkkeesi määrä muuttuu, tarkista veroprosentin muutostarve verottajalta. 

  Tarkista veroprosentin muutostarve verottajalta (vero.fi).

Voit katsoa tietoa eläkemaksuista OmaEläkkeestä ja tulorekisteristä

OmaEläke-palvelussa käytössäsi on maksuhistoria, josta näet, kuinka paljon olet saanut eläkettä, ja kuinka paljon olemme pidättäneet eläkkeestäsi veroa. Voit ladata ja tulostaa todistuksen eläkkeestäsi.

Voit myös katsella tarkempia tietoa eläkemaksuistasi tulorekisteristä (vero.fi/tulorekisteri).

Uusi eläkepäätös

Jos saat uuden eläkepäätöksen ja eläkkeesi määrä muuttuu, tarkista veroprosentin muutostarve verottajalta. 

Tarkista veroprosentin muutostarve verottajalta (vero.fi).