Vanhuuseläke

Vanhuuseläkkeelle voit siirtyä joustavasti täytettyäsi oman alimman vanhuuseläkeikäsi. Mitä pidempään teet töitä, sitä suuremman eläkkeen saat.

Vanhuuseläkkeelle siirtyminen

Vanhuuseläkkeelle siirtyminen on helppoa. Ennen eläkkeelle siirtymistä voit arvioida tulevan eläkkeesi määrää eläkelaskurilla OmaEläke-palvelussa ja miettiä kannattaisiko sinun jäädä eläkkeelle vasta myöhemmin. Voit myös pohtia osittaisen vanhuuseläkkeen mahdollisuutta.

Kun tiedät ajankohdan jolloin jäät eläkkeelle, päätä työsuhteesi ja lähetä eläkehakemus. Eläke ei ala automaattisesti.

Hae vanhuuseläkettä OmaEläke-palvelussa vanhuuseläkehakemuksella.

Kirjaudu OmaEläke-palveluun

Vanhuuseläkkeen alkaminen

Vanhuuseläkkeesi voi alkaa aikaisintaan sitä seuraavan kuukauden alusta kun olet täyttänyt alimman vanhuuseläkeikäsi ja työsuhteesi on päättynyt. Vanhuuseläkettä voi hakea takautuvasti enintään kolmen kuukauden ajalta. 

Jos meillä ei ole kaikkia tarvittavia tietojasi, kuten esimerkiksi viimeisimpiä palkkatietoja tai työsuhteen päättymispäivää, saat väliaikaisen eläkepäätöksen, jonka perusteella saat eläkkeen tilillesi. Kun meillä on kaikki tarvittavat tiedot, saat vielä lopullisen eläkepäätöksen. Eläkkeesi määrä saattaa muuttua lopullisen päätöksen yhteydessä, jos esimerkiksi työnantajasi ilmoittaa lisää palkkatuloja.

Eläke on verotettavaa tuloa, joten sinun tulee vielä pyytää eläkeverokortti verottajalta. Tilaa verokortti sen jälkeen, kun olet saanut väliaikaisen päätöksen.

Olet syntynyt 6.4.1960, joten alin vanhuuseläkeikäsi on 64 vuotta 6 kuukautta. Työsuhteesi on päättynyt. Voit siirtyä vanhuuseläkkeelle aikaisintaan 1.11.2024. 

 

Vanhuuseläkkeen määrä

Vanhuuseläkkeen määrä on eläkkeen alkamiseen mennessä kertynyt eläke. Lue lisää eläkkeen määrään vaikuttavista asioista ja mistä eläkettä kertyy

Kertyneeseen eläkkeeseen lasketaan lykkäyskorotus, jos et ota vanhuuseläkettä maksuun heti alimmassa vanhuuseläkeiässä. Lykkäyskorotusta ei kuitenkaan kerry niiltä kuukausilta, joilta saat työttömyysetuutta. Lykkäyskorotus on 0,4 prosenttia jokaiselta lykätyltä kuukaudelta. Mikäli saat ensin väliaikaisen eläkepäätöksen, lykkäyskorotusta ei ole vielä siinä mukana. Lykkäyskorotus lisätään lopulliseen eläkepäätökseen.

Jos siirryt eläkkeelle alimman vanhuuseläkeiän jälkeen

Henkilö on syntynyt vuonna 1959 eli hänen alin eläkeikänsä on 64 vuotta ja 3 kuukautta. Hän jatkaa työssä ja siirtyy vanhuuseläkkeelle 65-vuotiaana. Hänelle on kertynyt 65 vuoden ikään mennessä vanhuuseläkettä 2 000 euroa. Tätä eläkkeen määrää korotetaan lykkäysprosentilla.

Lykkäysprosentti on 9 kk x 0,4 % = 3,6 %.
Lykkäyskorotuksen määrä on 2 000 €  x 3,6 % = 72 euroa.

Eläkkeen määrä on 65-vuotiaana 2 072 euroa kuukaudessa. Lopuksi eläkkeen määrästä vähennetään elinaikakertoimen vaikutus.

Lue lisää elinaikakertoimen vaikutuksesta

Työkyvyttömyyseläkkeeltä vanhuuseläkkeelle

Työkyvyttömyyseläke ja työuraeläke muuttuvat automaattisesti samansuuruiseksi vanhuuseläkkeeksi, kun täytät alimman vanhuuseläkeikäsi. Jos olet työskennellyt eläkkeen rinnalla, siitä kertynyt eläke tulee hakea.

Jos jatkat vanhuuseläkkeen aikana työskentelyä yrittäjänä, YEL-vakuutus on silloin vapaaehtoinen.

Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeellä olevan vanhuuseläkeiästä