Vanhuuseläke

Vanhuuseläke tuo turvaa ikääntyessä. Vanhuuseläkkeelle voit siirtyä joustavasti täytettyäsi oman alimman vanhuuseläkeikäsi. Mitä pidempään teet töitä, sitä suuremman vanhuuseläkkeen saat.

Miten voin siirtyä vanhuuseläkkeelle?

Vanhuuseläkkeelle siirtyminen on helppoa. Ennen eläkkeelle siirtymistä voit arvioida tulevan eläkkeesi määrää eläkelaskurilla OmaEläke-palvelussa ja miettiä kannattaisiko sinun jäädä eläkkeelle vasta myöhemmin. Voit myös pohtia osittaisen vanhuuseläkkeen mahdollisuutta.

Kun tiedät ajankohdan jolloin jäät eläkkeelle, päätä työsuhteesi ja lähetä eläkehakemus. Eläke ei ala automaattisesti, joten sinun täytyy hakea sitä itse.

Hae vanhuuseläkettä OmaEläke-palvelussa vanhuuseläkehakemuksella.

Lue hakemisen ohjeet ja hae eläkettä

Vanhuuseläkkeen alkaminen

Vanhuuseläkkeen alkaminen vaatii sen, että haet eläkettä. Vanhuuseläkkeesi voi alkaa aikaisintaan sitä seuraavan kuukauden alusta kun olet täyttänyt alimman vanhuuseläkeikäsi ja työsuhteesi on päättynyt. Vanhuuseläkettä voi hakea takautuvasti enintään kolmen kuukauden ajalta. 

Jos meillä ei ole kaikkia tarvittavia tietojasi, kuten esimerkiksi viimeisimpiä palkkatietoja tai työsuhteen päättymispäivää, saat väliaikaisen eläkepäätöksen, jonka perusteella saat eläkkeen tilillesi. Kun työnantajasi on ilmoittanut viimeisimmät palkkatiedot ja työsuhteen päättymispäivän tulorekisteriin, saat vielä lopullisen eläkepäätöksen. Eläkkeesi määrä saattaa muuttua lopullisen päätöksen yhteydessä, jos esimerkiksi työnantajasi ilmoittaa lisää palkkatuloja.

Eläke on verotettavaa tuloa, joten sinun tulee vielä pyytää eläkeverokortti verottajalta. Tilaa verokortti sen jälkeen, kun olet saanut väliaikaisen päätöksen.

Olet syntynyt 6.4.1960, joten alin vanhuuseläkeikäsi on 64 vuotta 6 kuukautta. Työsuhteesi on päättynyt. Voit siirtyä vanhuuseläkkeelle aikaisintaan 1.11.2024. 

 

Vanhuuseläkkeen määrä

Vanhuuseläkkeen määrä on eläkkeen alkamiseen mennessä kertynyt eläke. Lue lisää eläkkeen määrään vaikuttavista asioista ja mistä eläkettä kertyy

Kertyneeseen eläkkeeseen lasketaan lykkäyskorotus, jos et ota vanhuuseläkettä maksuun heti alimmassa vanhuuseläkeiässä. Lykkäyskorotusta ei kuitenkaan kerry niiltä kuukausilta, joilta saat työttömyysetuutta. Lykkäyskorotus on 0,4 prosenttia jokaiselta lykätyltä kuukaudelta. Mikäli saat ensin väliaikaisen eläkepäätöksen, lykkäyskorotusta ei ole vielä siinä mukana. Lykkäyskorotus lisätään lopulliseen eläkepäätökseen.

Henkilö on syntynyt vuonna 1959 eli hänen alin eläkeikänsä on 64 vuotta ja 3 kuukautta. Hän jatkaa työssä alimman vanhuuseläkeikänsä jälkeen ja siirtyy vanhuuseläkkeelle 65-vuotiaana. Hänelle on kertynyt 65 vuoden ikään mennessä vanhuuseläkettä 2 000 euroa. Tätä eläkkeen määrää korotetaan lykkäysprosentilla.

Lykkäysprosentti on 9 kk x 0,4 % = 3,6 %.
Lykkäyskorotuksen määrä on 2 000 €  x 3,6 % = 72 euroa.

Henkilön eläkkeen määrä on 65-vuotiaana 2 072 euroa kuukaudessa, eli 72 euroa enemmän, kuin jos hän olisi jäänyt eläkkeelle alimmassa vanhuuseläkeiässään.

Lopuksi eläkkeen määrästä vähennetään elinaikakertoimen vaikutus.
Lue lisää elinaikakertoimen vaikutuksesta

Työkyvyttömyyseläkkeeltä tai työuraeläkkeeltä vanhuuseläkkeelle

Työkyvyttömyyseläke ja työuraeläke muuttuvat automaattisesti samansuuruiseksi vanhuuseläkkeeksi, kun täytät alimman vanhuuseläkeikäsi. Emme anna muutoksesta erillistä päätöstä. Jos olet työskennellyt työkyvyttömyyseläkkeen tai työuraeläkkeen rinnalla, siitä kertynyt eläke tulee hakea erikseen vanhuuseläkehakemuksella. Jos jatkat työskentelyä samalla kun saat vanhuuseläkettä, voit ansaita kuinka paljon tahansa ilman, että palkkasi vaikuttaa bruttoeläkkeeseesi. 

Jos jatkat vanhuuseläkkeen aikana työskentelyä yrittäjänä, YEL-vakuutus on silloin vapaaehtoinen.

Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeellä olevan vanhuuseläkeiästä