Vanhuuseläke

Vanhuuseläkkeelle voit siirtyä joustavasti täytettyäsi oman alimman vanhuuseläkeikäsi. Mitä pidempään teet töitä, sitä suuremman eläkkeen saat.

Milloin voin siirtyä vanhuuseläkkeelle?

Voit siirtyä vanhuuseläkkeelle, kun

  • olet täyttänyt alimman vanhuuseläkeiän ja
  • työsuhteesi on päättynyt.

Eläkeikäsi riippuu syntymävuodestasi. Eläkeiän täyttämisen lisäksi vanhuuseläkkeelle siirtyminen edellyttää työsuhteen päättymistä. Yrittäjänä voit jatkaa yritystoimintaasi entiseen tapaan.

Vanhuuseläkkeelle siirtyminen

Vanhuuseläkkeelle siirtyminen on helppoa. Ennen eläkkeelle siirtymistä voit arvioida tulevan eläkkeesi määrää eläkelaskurilla ja miettiä kannattaisiko sinun jäädä eläkkeelle vasta myöhemmin. Voit myös pohtia osittaisen vanhuuseläkkeen mahdollisuutta.

Kun tiedät ajankohdan jolloin jäät eläkkeelle, päätä työsuhteesi ja lähetä eläkehakemus. Eläke ei ala automaattisesti.

Vanhuuseläkkeen alkaminen

Vanhuuseläkkeesi voi alkaa aikaisintaan sitä seuraavan kuukauden alusta kun olet täyttänyt alimman vanhuuseläkeikäsi ja työsuhteesi on päättynyt. Vanhuuseläkettä voi hakea takautuvasti enintään kolmen kuukauden ajalta. 

Jos meillä ei ole kaikkia tarvittavia tietojasi, kuten esimerkiksi viimeisimpiä palkkatietoja tai työsuhteen päättymispäivää, saat väliaikaisen eläkepäätöksen, jonka perusteella saat eläkkeen tilillesi. Kun meillä on kaikki tarvittavat tiedot, saat vielä lopullisen eläkepäätöksen. Eläkkeesi määrä saattaa muuttua lopullisen päätöksen yhteydessä, jos esimerkiksi työnantajasi ilmoittaa lisää palkkatuloja.

Eläke on verotettavaa tuloa, joten sinun tulee vielä pyytää eläkeverokortti verottajalta. Tilaa verokortti sen jälkeen, kun olet saanut väliaikaisen päätöksen.

Olet syntynyt 6.4.1960, joten alin vanhuuseläkeikäsi on 64 vuotta 6 kuukautta. Työsuhteesi on päättynyt. Voit siirtyä vanhuuseläkkeelle aikaisintaan 1.11.2024. 

 

Hae vanhuuseläkettä OmaEläke-palvelusta vanhuuseläkehakemuksella

Kirjaudu OmaEläke-palveluun

Vanhuuseläkkeen määrä

Vanhuuseläkkeen määrä on eläkkeen alkamiseen mennessä kertynyt eläke. Lue lisää eläkkeen määrään vaikuttavista asioista ja mistä eläkettä kertyy

Kertyneeseen eläkkeeseen lasketaan lykkäyskorotus, jos et ota vanhuuseläkettä maksuun heti alimmassa vanhuuseläkeiässä etkä saa samalta ajalta työttömyysetuutta. Lykkäyskorotus on 0,4 prosenttia jokaiselta lykätyltä kuukaudelta. 

Jos siirryt eläkkeelle alimman vanhuuseläkeiän jälkeen

Henkilö on syntynyt vuonna 1959 eli hänen alin eläkeikänsä on 64 vuotta ja 3 kuukautta. Hän jatkaa työssä ja siirtyy vanhuuseläkkeelle 65-vuotiaana. Hänelle on kertynyt 65 vuoden ikään mennessä vanhuuseläkettä 2 000 euroa. Tätä eläkkeen määrää korotetaan lykkäysprosentilla. Lykkäysprosentti on 9 kk x 0,4 % = 3,6 %  Lykkäyskorotuksen määrä on 2 000 €  x 3,6 % = 72 euroa. Eläkkeen määrä on 65-vuotiaana 2 072 euroa kuukaudessa. Lopuksi eläkkeen määrästä vähennetään elinaikakertoimen vaikutus.

Eläkkeen maksu ja verotus

Eläke maksetaan kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä. Eläke on verotettavaa tuloa. Sinun tulee pyytää verottajalta verokortti eläkettä varten. Tilaa verokortti verottajalta osoitteesta vero.fi.

Lue lisää eläkkeen maksamisesta

Työnteko eläkkeellä

Voit tehdä töitä sen jälkeen, kun olet jäänyt vanhuuseläkkeelle. Voit jatkaa töiden tekemistä vielä senkin jälkeen, kun olet täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeikäsi. Sinun tulee vain sopia asiasta työnantajasi kanssa.

Lue lisää työnteosta eläkkeellä

Työkyvyttömyyseläkkeeltä vanhuuseläkkeelle

Työkyvyttömyyseläkkeesi ja työuraeläkkeesi muuttuvat automaattisesti samansuuruiseksi vanhuuseläkkeeksi, kun täytät alimman vanhuuseläkeikäsi. Jos olet työskennellyt eläkkeen rinnalla, siitä kertynyt eläke tulee hakea.