Työnteko eläkkeellä
Voit tehdä töitä eläkkeelläkin. Työnteko eläkkeellä kannattaa, sillä eläkettä kertyy lisää, kunnes täytät ylimmän vanhuuseläkeiän. Työntekijänä sinulle kertyy uutta eläkettä palkastasi ja yrittäjänä YEL- työtulostasi.
Eläkkeellä töissä – paljonko eläkkeellä saa tienata?
Vanhuuseläkkeellä, osittaisella vanhuuseläkkeellä ja perhe-eläkkeellä voit tehdä töitä niin paljon kuin haluat ilman, että se vaikuttaa maksussa olevaan bruttoeläkkeeseesi.
Jos teet töitä työkyvyttömyyseläkkeellä tai työuraeläkkeellä, voit ansaita vain tietyn määrän. Henkilökohtaisen ansiorajasi voit katsoa OmaEläke-palvelussa.
Mikäli saat eläkeläisenä jotain muuta etuutta, esimerkiksi asumistukea,
huomioithan, että eläke ja palkka vaikuttavat yleensä Kelan etuuksiin.
-
Työkyvyttömyyseläkkeellä tai osatyökyvyttömyyseläkkeellä työskennellessäsi sinulla on henkilökohtainen ansioraja. Ansioraja tarkoittaa niitä bruttotuloja, joita voit enintään kuukaudessa ansaita eläkkeen lisäksi. Ansiorajan suuruuteen vaikuttavat muun muassa aikaisemmat tulosi.
Alkuperäisen ansiorajasi näet saamastasi eläkepäätöksestä. Vuosittain muuttuvan ansiorajasi voit selvittää OmaEläke-palvelusta.
Mikäli ansiorajasi ei näy OmaEläke-palvelussa, ole yhteydessä asiakaspalveluumme.
Paljonko ansioraja on?
Ansiorajasi vaihtelee sen mukaan oletko työkyvyttömyyseläkkeellä vai osatyökyvyttömyyseläkkeellä. Ansiorajasi on
- työkyvyttömyyseläkkeellä 40 prosenttia siitä keskiansiotasostasi, joka edelsi työkyvyttömyytesi alkamista.
- osatyökyvyttömyyseläkkeellä 60 prosenttia siitä keskiansiotasostasi, joka edelsi työkyvyttömyytesi alkamista.
Voit tienata silti vähintään 922,42 euroa kuukaudessa (vuonna 2023). Yrittäjänä YEL-työtulosi voi olla vähintään 11 069,04 euroa (vuonna 2023).
Jos ansiosi ylittävät ansiorajan
Huolehdi itse siitä, että palkkasi ei ylitä ansiorajaasi. Jos palkkasi kuitenkin ylittää ansiorajan, voimme joutua keskeyttämään eläkkeesi maksamisen. Aiheettomasti maksettu eläke voidaan joutua perimään takaisin. Eläkkeen voi keskeyttää enintään kahdeksi vuodeksi. Jos työkyvyttömyyseläke on ollut keskeytyneenä yli kaksi vuotta, eläke lakkautetaan.
Jos ansiosi ovat ylittämässä rajan tai haluat kysyä tarkemmin ansiorajasta, ole yhteydessä asiakaspalveluumme. Voit ilmoittaa ansioiden ylittymisestä lomakkeella: Ilmoitus työskentelystä eläkkeen rinnalla (verkkolomake).
-
Työuraeläkkeellä ansiorajasi on 922,42 euroa kuukaudessa (vuonna 2023). Yrittäjänä YEL-työtulosi voi olla enintään 11 069,04 euroa (vuonna 2023).
Kertyykö eläkkeellä tehdystä työstä eläkettä?
Työntekijänä sinulle kertyy eläkettä bruttopalkastasi ja yrittäjänä YEL-työtulostasi ylimpään vanhuuseläkeikään saakka seuraavanlaisesti:
- 1,5 prosenttia vuodessa
- 1,7 prosenttia vuodessa 53–62-vuotiaana siirtymäaikana vuosina 2017–2025.
Esimerkki eläkekertymän laskennasta: 65-vuotiaan, eläkkeen rinnalla töitä tekevän, työntekijän palkka on 8 000 euroa vuodessa. Eläkettä kertyy 1,5 prosenttia. Eläkekertymä on (8 000x1,5 %) / 12 = 10. Vuodessa hän ansaitsee 10 euroa/kk eläkettä lisää. Määrästä vähennetään vielä elinaikakertoimen vaikutus.
Muista hakea eläkkeellä tehdystä työstä kertynyt eläke, sillä se ei ala automaattisesti. Hae eläke vanhuuseläkehakemuksella OmaEläke-palvelussa. Lue ohjeet hakemiseen ja hae eläkettä.
Voinko jatkaa työntekoa ylimmän vanhuuseläkeiän jälkeen?
Voit jatkaa työntekoa vielä sen jälkeenkin, kun olet täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeikäsi. Silloin sinulle ei kuitenkaan kerry enää uutta eläkettä. Sen vuoksi palkastasi ei myöskään enää vähennetä työeläkemaksuja ja sinulle jää palkastasi käteen aiempaa enemmän.
Eläkkeellä tehdyn työn verotus ja eläkeläisen verokortti
Jos olet töissä eläkkeellä, tarvitset kaksi verokorttia, toisen eläketuloa ja toisen palkkatuloa varten. Hae verokortit ja lue lisää (vero.fi). Kun olet hakenut verokortin eläketuloa varten, samme sen verottajalta automaattisesti.
Lopullisen veroprosenttisi ratkaisee se, kuinka paljon sinulla on kalenterivuoden aikana eläketuloa ja palkkatuloa sekä niihin liittyviä vähennyksiä. Lue lisää eläkkeen verotuksesta.
Jos jäät yrittäjänä vanhuuseläkkeelle, pakollinen YEL-vakuutuksesi päättyy automaattisesti, jatkoit työtäsi yrittäjänä tai et. Yritystoimintaa voit harjoittaa ilman rajoituksia. Jos haluat vanhuuseläkkeellä ollessasi kerryttää lisää vanhuuseläkettä, voit ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen. Hae sinulle kertynyt uusi eläke meiltä sen jälkeen, kun olet täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeiän.
Yrittäjänä voit jäädä osittaiselle vanhuuseläkkeelle ja harjoittaa samalla yritystoimintaasi rajoituksetta. Tärkeää on edelleen, että työtulosi vastaa työpanokseksesi arvoa, kuten ennen eläkkeelle jäämistäkin. Pidä siis YEL-vakuutuksesi voimassa, jos jatkat yritystoimintaa.
Jos vähennät työntekoa ja jäät osittaiselle vanhuuseläkkeelle, pienennä YEL-työtulosi niin että se vastaa uutta, pienentynyttä työpanostasi. Jos lopetat yrittäjyyden kokonaan, päätä YEL-vakuutuksesi.
Lue lisää YEL-työtulosta ja sen vaikutuksesta eläkkeeseesi sekä muihin sosiaalietuuksiisi >
Saatat tarvita YEL-vakuutuksen, jos saat työkyvyttömyyseläkettä. Työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla YEL-vakuutus on pakollinen, jos työtulosi ylittää YEL-työtulon vähimmäismäärän. YEL-työtulosi ei saa kuitenkaan ylittää ansiorajaasi.
-
Hae eläkkeellä tehdystä työstä kertynyt eläke
Sinun tulee itse muistaa hakea eläkkeen rinnalla kertynyt eläke, sillä se ei ala automaattisesti. Hae eläkkeen rinnalla kertynyt eläke vanhuuseläkehakemuksella.
Täytä eläkehakemus OmaEläke-palvelussa
-
Töitä eläkeläisille ja konkareita yrityksille
Tutkimustulosten perusteella kaksi kolmesta haluaisi tehdä ansiotöitä eläkkeellä.
Lue blogi