Työnteko eläkkeellä

Voit tehdä töitä eläkkeelläkin. Työnteko eläkkeellä kannattaa, sillä eläkettä kertyy lisää, kunnes täytät ylimmän vanhuuseläkeiän. Työntekijänä sinulle kertyy uutta eläkettä palkastasi ja yrittäjänä YEL- työtulostasi.

Eläke ja työnteko 

Vanhuuseläkkeellä ja osittaisella vanhuuseläkkeellä voit tehdä töitä niin paljon kuin haluat ilman, että se vaikuttaa maksussa olevaan bruttoeläkkeeseesi. Jos teet töitä työkyvyttömyys- tai työuraeläkkeellä, voit ansaita vain tietyn määrän. Henkilökohtaisen ansiorajasi voit selvittää OmaEläke-palvelussa tai olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Jos olet jo tehnyt eläkkeellä ollessasi töitä, voit tarkastella eläkkeen rinnalla saamiasi palkkatuloja OmaEläke-palvelussa. Muistathan myös aikanaan hakea uuden eläkkeen maksuun.

Sinulle kertyy eläkettä bruttopalkastasi tai yrittäjänä YEL-työtulostasi ylimpään vanhuuseläkeikään saakka näin:

 • 1,5 prosenttia vuodessa
 • 1,7 prosenttia vuodessa 53–62-vuotiaana siirtymäaikana vuosina 2017–2025.

Esimerkki eläkekertymän laskennasta: 65-vuotiaan, eläkkeen rinnalla töitä tekevän, työntekijän palkka on 8 000 euroa vuodessa. Eläkettä kertyy 1,5 prosenttia. Eläkekertymä on (8 000x1,5 %) / 12 = 10. Vuodessa hän ansaitsee 10 euroa/kk eläkettä lisää. Määrästä vähennetään vielä elinaikakertoimen vaikutus.

Eläkevakuutusmaksut päättyvät ylimmässä vanhuuseläkeiässä

Voit jatkaa työntekoa vielä sen jälkeenkin, kun olet täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeikäsi. Silloin sinulle ei kuitenkaan kerry enää uutta eläkettä. Sen vuoksi palkastasi ei myöskään enää vähennetä työeläkemaksuja ja sinulle jää palkastasi käteen aiempaa enemmän.

Eläkkeen ja palkan vaikutus Kelan etuuksiin 

Mikäli saat eläkeläisenä jotain muuta etuutta, esimerkiksi asumistukea,  
huomioithan, että eläke ja palkka vaikuttavat yleensä Kelan etuuksiin. Asia kannattaa tarkastaa Kelasta. 

Eläkkeen ja työnteon verotus 

Jos olet töissä eläkkeellätarvitset kaksi verokorttia, toisen eläketuloa ja toisen palkkatuloa varten. Tarvitsemme eläkeverokortin, jotta osaamme pidättää eläkkeestäsi veroa oikean määrän. Anna palkkatulon verokorttisi työnantajallesi tavalliseen tapaan. Lopullisen veroprosenttisi ratkaisee se, kuinka paljon sinulla on kalenterivuoden aikana eläketuloa ja palkkatuloa sekä niihin liittyviä vähennyksiä. Lue lisää eläkkeen verotuksesta.

 1. Kun teet töitä samalla kun saat vanhuuseläkettä, voit ansaita kuinka paljon tahansa ilman, että palkkasi vaikuttaa bruttoeläkkeeseesi.

  Jos haluat jatkaa nykyisen työnantajasi palveluksessa ja ryhtyä saamaan samaan aikaan eläkettä, toimi näin:

  1. Sovi työnantajasi kanssa nykyisen työsuhteesi päättymisestä.
  2. Hae meiltä vanhuuseläkettä.
  3. Tee uusi työsopimus työnantajasi kanssa. Sovi samalla, miten työsi muuttuu. Sen on nimittäin muututtava olennaisesti, jotta voit samaan aikaan tehdä töitä ja saada eläkettä. Siirryt esimerkiksi kokoaikatyöstä osa-aikatyöhön.

  Saatat myös miettiä, haluaisitko jatkaa työssäsi aikomaasi pidempään ja siirtyä vanhuuseläkkeelle vasta myöhemmin. Jos teet näin, eläkkeesi määrää korotetaan pysyvällä lykkäyskorotuksella, joka on 0,4 % kuukaudessa.

  Lue lisää siitä, kuinka lykkäyskorotus kasvattaa eläkettäsi

 2. Osittaisella vanhuuseläkkeellä voit jatkaa töitäsi entiseen tapaan tai muuttaa työnteon määrää. Voit ansaita osittaisen vanhuuseläkkeen aikana kuinka paljon tahansa ilman, että palkkasi vaikuttaa bruttoeläkkeeseesi. Jos haluat muutoksia työntekoosi, sinun pitää sopia siitä työnantajasi kanssa.

  Lue lisää osittaisesta vanhuuseläkkeestä

 3. Ansioraja

  Jos saat työkyvyttömyyseläkettä tai työuraeläkettä, voit työskennellä jonkin verran. Se, kuinka paljon voit ansaita, riippuu henkilökohtaisesta ansiorajastasi. Ansioraja tarkoittaa niitä bruttotuloja, joita voit enintään kuukaudessa ansaita. Ansiorajan suuruuteen vaikuttavat aikaisemmat tulosi sekä se mitä eläkettä saat.

  Alkuperäisen ansiorajasi näet saamastasi eläkepäätöksestä. Ansiorajasi muuttuu aina vuodenvaihteessa. Uusimman ansiorajasi voit selvittää OmaEläke-palvelusta tai asiakaspalvelustamme.

  Ansiorajasi työkyvyttömyyseläkkeellä

  Ansiorajasi vaihtelee sen mukaan oletko työkyvyttömyyseläkkeellä vai osatyökyvyttömyyseläkkeellä. Ansiorajasi on

  • työkyvyttömyyseläkkeellä 40 prosenttia siitä keskiansiotasostasi, joka edelsi työkyvyttömyytesi alkamista.
  • osatyökyvyttömyyseläkkeellä 60 prosenttia siitä keskiansiotasostasi, joka edelsi työkyvyttömyytesi alkamista.

  Voit tienata silti vähintään 855,48 euroa kuukaudessa ajalla 1.1.2022 - 31.7.2022. 1.8.2022 alkaen raja on 885,63 euroa kuukaudessa. Yrittäjänä YEL-työtulosi voi olla vähintään 10 416,51 euroa vuonna 2022.

  Ansiorajasi työuraeläkkeellä

  Työuraeläkkeellä ansiorajasi on 855,48 euroa kuukaudessa ajalla 1.1.2022 - 31.7.2022. 1.8.2022 alkaen raja on 885,63 €. Yrittäjänä YEL-työtulosi voi olla enintään 10 416,51 euroa vuonna 2022.

  Jos ansiosi ylittävät ansiorajan

  Huolehdi itse siitä, että palkkasi ei ylitä ansiorajaasi. Jos palkkasi kuitenkin ylittää ansiorajan, voimme joutua keskeyttämään eläkkeesi maksamisen. Aiheettomasti maksettu eläke voidaan joutua perimään takaisin. Eläkkeen voi keskeyttää enintään kahdeksi vuodeksi. Jos työkyvyttömyyseläke on ollut keskeytyneenä yli kaksi vuotta, eläke lakkautetaan.

  Jos ansiosi ovat ylittämässä rajan tai haluat kysyä tarkemmin ansiorajasta, ole yhteydessä asiakaspalveluumme. Voit ilmoittaa ansioiden ylittymisestä lomakkeella: Ilmoitus työskentelystä eläkkeen rinnalla (verkkolomake)

 4. Jos saat leskeneläkettä, voit työskennellä vapaasti ilman että palkkasi vaikuttaa bruttoeläkkeeseesi.

Yrittäjyys eläkkeellä

Voit harjoittaa yritystoimintaa eläkkeelläkin. Jos jatkat yritystoimintaa tai aloitat yrittäjyyden eläkkeellä ollessasi, saatat tarvita YEL-vakuutuksen. Lue lisää YEL-vakuuttamisesta.

Jos jäät yrittäjänä vanhuuseläkkeelle, pakollinen YEL-vakuutuksesi päättyy automaattisesti, jatkoit työtäsi yrittäjänä tai et. Yritystoimintaa voit harjoittaa ilman rajoituksia. Jos haluat vanhuuseläkkeellä ollessasi kerryttää lisää vanhuuseläkettä, voit ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen. Hae sinulle kertynyt uusi eläke meiltä sen jälkeen, kun olet täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeiän.

Yrittäjänä voit jäädä osittaiselle vanhuuseläkkeelle ja harjoittaa samalla yritystoimintaasi rajoituksetta. Tärkeää on edelleen, että työtulosi vastaa työpanokseksesi arvoa, kuten ennen eläkkeelle jäämistäkin. Pidä siis YEL-vakuutuksesi voimassa, jos jatkat yritystoimintaa.

Jos vähennät työntekoa ja jäät osittaiselle vanhuuseläkkeelle, pienennä YEL-työtulosi niin että se vastaa uutta, pienentynyttä työpanostasi. Jos lopetat yrittäjyyden kokonaan, päätä YEL-vakuutuksesi.

Lue lisää YEL-työtulosta ja sen vaikutuksesta eläkkeeseesi sekä muihin sosiaalietuuksiisi >

Saatat tarvita YEL-vakuutuksen, jos saat työkyvyttömyyseläkettä. Työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla YEL-vakuutus on pakollinen, jos työtulosi ylittää YEL-työtulon vähimmäismäärän. YEL-työtulosi ei saa kuitenkaan ylittää ansiorajaasi.