Ulkomaantyön vakuuttaminen

Työnantajana velvollisuutesi on huolehtia aina työntekijäsi eläketurvasta riippumatta siitä, työskenteleekö hän Suomessa vai ulkomailla. Yleensä järjestät myös työntekijän muun sosiaaliturvan. Se, missä maassa järjestät työntekijäsi eläketurvan ja muut sosiaalivakuutukset, riippuu työskentelymaasta ja työskentelyn pituudesta.

Missä maassa työntekijä tulee vakuuttaa?

Järjestät työnantajana työntekijäsi eläketurvan ja yleensä myös muun sosiaaliturvan, työskenteli hän missä maassa tahansa ja oli hänen kansalaisuutensa mikä tahansa. Selvitä ensin, minkä maan lain mukaan sinun tulee toimia, ja järjestä eläketurva sen jälkeen. 

Seuraavat seikat vaikuttavat siihen, järjestätkö työntekijäsi eläketurvan Suomesta vai työskentelymaasta 

  • Työskenteleekö työntekijäsi EU- tai ETA-maassa tai muussa sosiaaliturvasopimusmaassa 
  • Työskenteleekö työntekijäsi maassa, jonka kanssa Suomella ei ole sosiaaliturvasopimusta 
  • Työskenteleekö työntekijäsi ulkomailla tilapäisesti ja niin sanotusti lähetetty työntekijä 
  • Siirtyykö työntekijäsi kokonaan ulkomaisen yrityksen palvelukseen vai suomalaiseen yhtiöön tai sen emo-, sisar- tai tytäryhtiöön 

Käytäntöä säätelevät EU:n sosiaaliturva-asetus sekä Suomen solmimat kahdenväliset sosiaaliturvasopimukset.

Suomesta ulkomaille lähtevä työntekijä

Työnantajana järjestät työntekijäsi eläketurvan myös silloin kun työntekijäsi työskentelee Suomen rajojen ulkopuolella. Jos lähetät työntekijäsi Suomesta ulkomaille, järjestä hänen eläke- ja sosiaaliturvansa hyvissä ajoin, oli muutto tilapäinen tai pysyvä.

Lue lisää Suomesta ulkomaille lähtevän työntekijän vakuuttamisesta

Ulkomailta Suomeen saapuva työntekijä

Työntekijäsi eläketurva on vastuullasi myös silloin, kun palkkaat työntekijän ulkomailta Suomeen. Työntekijäsi kuuluu Suomen työeläkevakuutuksen piiriin heti työskentelynsä alusta lukien, jos hän tulee suoraan suomalaisen työnantajan palvelukseen ja solmii työsopimuksen suomalaisen työnantajan kanssa.

Lue lisää ulkomailta Suomeen saapuvan työntekijän vakuuttamisesta

Ulkomainen työnantaja  

Jos edustat ulkomaista työnantajaa ja palkkaat työntekijän Suomessa, järjestä hänen eläke- ja sosiaaliturvansa Suomen lakien mukaan 

Jos yritykselläsi ei ole toimipistettä Suomessa tai jos sitä ei ole rekisteröity Suomessa, työntekijäsi voi järjestää eläke- ja sosiaaliturvansa puolestasi. Valtuuta hänet siinä tapauksessa siihen Eläketurvakeskuksen valtakirjalla. Valtakirja on lomake, jonka täytät ja lähetät Ilmariseen. Järjestämme työntekijällesi TyEL-vakuutuksen antamiesi tietojen mukaan.  

Lataa Eläketurvakeskuksen valtakirja eläketurvan järjestämiseen (etk.fi)

Valtuuta lisäksi työntekijäsi tai toisen yrityksen edustaja käyttämään tulorekisteriä, jotta hän voi ilmoittaa sinne maksamasi palkat 

Valtuudet tulorekisterin käyttämiseen (vero.fi)

Työntekijälle eläkettä ulkomaantyöstä

Työntekijäsi eläke kertyy ulkomailla tehdystä työstä sen maan lakien mukaan, jossa hänen eläketurvansa on. 

Työntekijäsi ansaitsema eläke maksetaan aina Suomeen,paitsi jos hän työskenteli sopimuksettomassa maassa. Kaikki työskentelymaat eivät maksa eläkkeitä maansa rajojen ulkopuolelle. Sen vuoksi selvitä työntekijäsi kanssa työskentelymaan käytännöt ennen kuin lähetät hänet töihin ulkomaille. 

Lue, miten työntekijällesi kertyy eläkettä ulkomailla tehdystä työstä ja miten eläkettä haetaan

Mikäli sinulla on kysyttävää työntekijän ulkomaantyön vakuuttamisesta, ota yhteyttä lähettämällä suojattu viesti työnantajan verkkopalvelun kautta.

Ota yhteyttä