Aloittavalle yrittäjälle

Erityisesti yrittäjätoiminnan alkuvaiheessa on paljon asioita muistettavana ja selvitettävänä. Yksi tärkeimmistä on huolehtia oma eläke- ja sosiaaliturvasi kuntoon heti alussa ottamalla yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus.

Aloittavana yrittäjänä saat 22% alennusta YEL-vakuutusmaksustasi

Kun ryhdyt yrittäjäksi ensimmäistä kertaa, saat 22 prosentin alennuksen YEL-maksuistasi. Alennuksen saat yrittäjyytesi ensimmäisten 48 kuukauden eli neljän vuoden ajan. Jos yritystoimintasi päättyy aikaisemmin, voit käyttää jäljelle jääneen alennusajan vielä toiseen yrittäjäjaksoon.

YEL-maksu on tietty prosentti YEL-työtulostasi. Tästä näet, mikä YEL-maksuprosenttisi on vuonna 2022 aloittavan yrittäjän alennuksen kanssa

Ikä YEL-maksuprosentti YEL-työtulostasi (vuonna 2022)
Alle 53 vuotta 18,798 prosenttia
53-62-vuotias 19,968 prosenttia
63 vuotta tai sen yli 18,798 prosenttia


Voit vähentää YEL-maksut omassa tai puolisosi henkilökohtaisessa verotuksessa tai yrityksen verotuksessa. Kun vähennät YEL-maksut verotuksessa, tosiasiallista maksettavaa jää vähemmän.

Lue lisää YEL-maksuista >

Harkitsen YEL-vakuutuksen ottamista, miten minun kannattaa edetä?

Olemme koonneet alle yksinkertaiset ohjeet, miten sinun kannattaa edetä harkitessasi YEL-vakuutuksen ottamista.  

YEL-vakuutus on sinulle yrittäjänä pakollinen, jos tietyt ehdot täyttyvät. Mitä nämä ehdot ovat ja kuuluuko sinun vakuuttaa itsesi yrittäjänä? Tee YEL-vakuutuskartoituksemme ja selvitä kyselytestin avulla, tarvitsetko YEL-vakuutuksen.

Tee YEL-vakuutuskartoitus

Lue YEL-vakuuttamisen ehdot

Kun otat YEL-vakuutuksen, vahvistamme sinulle työpanostasi vastaavan vuotuisen työtulon. Huomioimme työtuloa vahvistaessamme yritystoiminnastasi antamasi tiedot sekä oman arviosi työtulosta.

Lue lisää työtulosta

Kun olet tarkistanut YEL-vakuuttamisen ehdot ja arvioinut YEL-työtulosi, ota YEL-vakuutus. Vakuutuksen otat helposti ja nopeasti verkkopalvelussamme. Kirjaudu sinne henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella ja täytä sähköinen vakuutushakemus. Jos tarvitsemme sinulta lisätietoja, otamme sinuun yhteyttä.

Ota vakuutus Ilmarisesta

Jos haluat, voit myös soittaa vakuutusmyyntimme numeroon 010 284 2385 (8,4 senttiä/minuutti) ma-pe klo 8-16. Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään uuden vakuutuksen tekemisessä.

Kun YEL-vakuutuksesi on voimassa, voit tarkistaa ja päivittää tietosi kätevästi verkkopalvelussamme. Palvelussa voit esimerkiksi muuttaa työtuloasi, tarkistaa YEL-maksujesi tiedot ja ilmoittaa yhteystietojesi muutoksen. Kirjaudu palveluun henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.

Lue lisää, mitä voit tehdä verkkopalvelussa

Jäikö jokin asia mietityttämään? Haluatko kuulla lisää yrittäjyyden aloittamisesta ja YEL-vakuutuksen ottamisesta? Asiakaspalvelijamme auttavat sinua mielellään sinua askarruttavissa kysymyksissä puhelimitse tai chatissa.

Ota yhteyttä