För nya företagare

Särskilt i början av företagarverksamheten är det många saker som du behöver komma ihåg och reda ut. En av de viktigaste är att omedelbart i början sköta om ditt eget pensionsskydd och din sociala trygghet genom att teckna en pensionsförsäkring för företagare, dvs. en FöPL-försäkring.

Som ny företagare får du en rabatt på 22 % på FöPL-avgiften

När du blir företagare för första gången får du en rabatt på 22 procent på dina FöPL-avgifter. Du får rabatten under de första 48 månaderna, dvs. fyra åren, av din företagarverksamhet. Om din företagarverksamhet upphör tidigare, kan du använda den återstående rabatten senare för en andra företagarperiod.

FöPL-avgiften är en viss procent av din FöPL-arbetsinkomst. I tabellen ser du din FöPL-avgiftsprocent för 2024 inklusive rabatten för nya företagare. 

  • 18,798 procent av FöPL-arbetsinkomsten när du är under 53 år
  • 19,968 procent av FöPL-arbetsinkomsten när du är 53–62 år
  • 18,798 procent av FöPL-arbetsinkomsten när du har fyllt 63 år.

Du kan dra av FöPL-avgifterna i din egen, din makes/makas beskattning eller i företagets beskattning. Avdraget minskar försäkringens faktiska kostnader.

Läs mer om FöPL-avgifterna

Jag funderar på att teckna en FöPL-försäkring, hur ska jag gå till väga?

Vi har samlat enkla anvisningar nedan för hur du ska gå till väga när du funderar på att teckna en FöPL-försäkring.

Som företagare är FöPL-försäkringen obligatorisk om du uppfyller vissa villkor. Med vår FöPL-försäkringskartläggning för företagare kan du ta reda på om du behöver en FöPL-försäkring.

Gå till FöPL-försäkringskartlaggning

Se villkoren

När du tecknar en FöPL-försäkring fastställer vi en årlig arbetsinkomst som motsvarar dina arbetsinsatser. När vi fastställer arbetsinkomsten beaktar vi uppgifterna som du lämnat om din företagsverksamhet, din egen uppskattning av arbetsinkomsten och Pensionsskyddscentralens tillämpningsanvisningar om rekommenderad FöPL-arbetsinkomst. FöPL-arbetsinkomsten påverkas av medianlönen inom din bransch, din uppskattning av omsättningen och även annan information du anger om din affärsverksamhet, som beskriver mängden och värdet av ditt arbete.

Mer detaljerad information om arbetsinkomsten hittar du här.

När du har kontrollerat villkoren för en FöPL-försäkring och uppskattat din FöPL-arbetsinkomst kan du teckna en FöPL-försäkring. Du tecknar försäkringen enkelt och snabbt i vår webbtjänst. Logga in på webbtjänsten med dina personliga bankkoder eller med mobilcertifikat och fyll i en elektronisk försäkringsansökan. Vi kontaktar dig om vi behöver tilläggsinformation.

Om du vill, kan du även ringa vår försäkringsförsäljning på numret 010 284 2385 (mobiltelefonavgift/lokalnätsavgift) mån–fre kl. 8–16. Våra specialister hjälper dig gärna att teckna en ny försäkring.

Teckna försäkring hos Ilmarinen >

När din FöPL-försäkring är i kraft, kan du enkelt kontrollera och uppdatera dina uppgifter i vår webbtjänst. Du kan till exempel ändra din arbetsinkomst, kontrollera dina FöPL-avgifter och meddela ändringar i dina kontaktuppgifter. Logga in på tjänsten med dina personliga nätbankskoder eller med mobilcertifikat.

Läs mer om vad du kan göra i webbtjänsten >

Är något oklart? Vill du veta mer om hur du inleder företagarverksamheten och tecknar en FöPL-försäkring? Vår kundtjänst hjälper dig gärna med frågor du funderar över per telefon eller via chatten.

Kontakta oss