Arbetsgivarens pensionsförsäkring eller ArPL

Som arbetsgivare behöver du en arbetspensionsförsäkring om du fortlöpande sysselsätter minst en arbetstagare och betalar ut minst 9 348 euro (år 2023) i löner under ett halvt år och (9 006 år 2022). Om du är en tillfällig arbetsgivare, räcker det att du betalar arbetspensionsavgiften.

ArPL-försäkringen ger pensionsskydd för dina arbetstagare

När du anställer en arbetstagare, teckna en ArPL-försäkring och anmäl löneuppgifterna till inkomstregistret oberoende av om du är en långvarig eller tillfällig arbetsgivare. Även hushållsarbetsgivare måste teckna pensionsförsäkringar för sina arbetstagare. Med ArPL-försäkringen sköter du om dina arbetstagares pensionsskydd. ArPL-försäkringen är därför lagstadgad, alltså obligatorisk.

Löner som utbetalats till arbetstagare anmäls alltid till inkomstregistret oberoende av storleken på lönen.

Läs mer om anmälan av löneuppgifter till inkomstregistret

Beräkna ArPL-avgiftens storlek med hjälp av räknaren för att se hur en ändring av förfallodagen påverkar avgiften.

Gå till ArPL-räknaren

Avtalsarbetsgivare eller tillfällig arbetsgivare?

När det gäller pensioner är arbetsgivaren alltid antingen en avtalsarbetsgivare eller en tillfällig arbetsgivare. Du kan också vara en hushållsarbetsgivare, om du anställer till exempel en städare, au pair eller annan arbetstagare till ditt hem.

Läs om du är avtalsarbetsgivare eller tillfällig arbetsgivare

Fördelar som kund hos Ilmarinen

När du ska teckna en arbetspensionsförsäkring gäller det att välja en partner som är lätt att samarbeta med och som ger dig det du behöver. Vi betalar de största kundåterbäringarna, vilket betyder att försäkringsavgifterna för våra kunder är lägre. Därför lönar det sig att teckna en försäkring hos Ilmarinen.

Bli arbetsgivarkund hos Ilmarinen

Funderar du över något när det gäller teckning av försäkring? Ring vår försäkringsförsäljning tfn 010 195 082 (mobiltelefon- eller lokalnätsavgiften) mån–fre kl. 8–16.

Kontakta oss