Kuntoutusraha tai kuntoutuskorotus toimeentulona ammatillisen kuntoutuksen aikana

Ammatillisen kuntoutuksen aikana saat meiltä joko kuntoutusrahaa tai kuntoutustukea ja kuntoutuskorotusta. Saat niitä meiltä, kun ammatillinen kuntoutuksesi, esimerkiksi työkokeilu tai opiskelu, alkaa.

Arvioi kuntoutusrahasi määrä kuntoutusrahalaskurilla

Kuntoutusrahasi on 33 prosenttia suurempi kuin mitä työkyvyttömyyseläkkeesi olisi. Voit arvioida kuntoutusrahasi määrän kuntoutusrahalaskurilla OmaEläkkeessä.

Jos olet jo saanut meiltä ennakkopäätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta, löydät päätöksestä arvion kuntoutusrahasi määrästä. Löydät päätöksen OmaEläkeessä Omista asiakirjoistasi.

 1. Työhönpaluun edistämislaki mahdollistaa sen, että voit ansaita kuntoutusrahan rinnalla 976,59 €/kuukaudessa (laki voimassa 31.12.2024 saakka).

  Jos ansiosi ylittävät tuon määrän, ota yhteyttä omaan kuntoutusasiantuntijaasi ja tarkista henkilökohtainen ansiorajasi. Kuntoutusasiantuntijasi yhteystiedot löydät saamastasi ammatillisen kuntoutuksen ennakkopäätöksestä. Ennakkopäätös löytyy OmaEläkkeestä.

  Ansaintarajasi muodostuu kuntoutusrahasi laskennassa käytetyn vakiintuneen ansiotason perusteella. 

   

 2. Osakuntoutusrahan määrä on puolet täydestä kuntoutusrahasta. Sitä maksetaan, jos sinulla on ansioita ammatillisen kuntoutuksen aikana yli ansiorajasi. Tarkista ansaintarajasi omalta kuntoutusasiantuntijaltasi. Kuntoutusasiantuntijasi yhteystiedot löydät saamastasi ammatillisen kuntoutuksen ennakkopäätöksestä. Ennakkopäätös löytyy OmaEläkkeestä.

   

 3. Joissain tilanteissa voit saada kuntoutusavustusta. Voit hakea sitä, jos

  • olet saanut ennakkopäätöksen oikeudesta ammatilliseen kuntoutukseen ja
  • et saa palkkaa, etkä ole oikeutettu sairauspäivärahaan, työttömyysetuuteen tai toimeentulotukeen.

  Voimme myöntää sinulle harkinnanvaraista kuntoutusavustusta enintään kolmen kuukauden ajan, kun odotat esimerkiksi työkokeilun tai koulutuksesi alkamista tai laadit suunnitelmaa.

  Voit hakea kuntoutusavustusta vapaamuotoisella hakemuksella. Kerro hakemuksessasi miksi ja mille ajalle tarvitset kuntoutusavustusta. Toimita hakemus OmaEläkkeessä kohdassa Lähetä viesti.