Osatyökyvyttömyyseläke

Osatyökyvyttömyyseläke turvaa toimeentulosi, jos työkykysi on heikentynyt, mutta voit kuitenkin työskennellä osa-aikaisesti. Jos siirryt osa-aikatyöhön, saat palkkasi lisäksi eläkettä. Jos lopetat työnteon kokonaan, voit eläkkeesi lisäksi saada työttömyyspäivärahaa. Jos sairastut, voit saada eläkkeesi lisäksi sairauspäivärahaa.

Milloin voin saada osatyökyvyttömyyseläkettä?

Osatyökyvyttömyyseläkettä voit saada, jos

 • olet vähintään 17-vuotias etkä ole vielä täyttänyt alinta vanhuuseläkeikääsi ja
 • työkykysi on osittain heikentynyt vähintään vuoden ajan sairauden, vian tai vamman vuoksi.

Kun haet osatyökyvyttömyyseläkettä, selvitämme samalla, voisitko hyötyä ammatillisesta kuntoutuksesta. Mikäli kuntoutuksen edellytykset täyttyvät, saat päätöksen myös ammatillisesta kuntoutuksesta. Mikäli ammatillisen kuntoutuksen edellytykset eivät täyty, saat pelkän eläkepäätöksen.

Jos osatyökyvyttömyyseläkkeen kriteerit täyttyvät, eläke voidaan myöntää

 • pysyvänä osatyökyvyttömyyseläkkeenä tai
 • määräaikaisena osatyökyvyttömyyseläkkeenä eli osakuntoutustukena.

Osatyökyvyttömyyseläkkeen määrä

Osatyökyvyttömyyseläke muodostuu ennen työkyvyttömyyden alkamista kertyneestä eläkkeestä sekä tulevan ajan eläkeosasta. Osatyökyvyttömyyseläkkeen määrä on puolet työkyvyttömyyseläkkeen määrästä. Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeen määrästä.

Työkyvyttömyyseläkelaskurista näet arvion osatyökyvyttömyyseläkkeesi määrästä.

Mikäli saat jo osittaista varhennettua vanhuuseläkettä, niin arvion tekeminen ei onnistu. Eläkearvion saamiseksi ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

Osatyökyvyttömyyseläkkeen hakeminen

Osatyökyvyttömyyseläkettä ja osakuntoutustukea haetaan samalla hakemuksella.

Kun haluat hakea osatyökyvyttömyyseläkettä, toimi näin:

 1. Hanki B-lääkärinlausunto.
 2. Täytä osatyökyvyttömyyseläkehakemus OmaEläke-palvelussa. Liitä hakemukseesi enintään kuusi kuukautta vanha B-lääkärinlausunto. Toimitathan vain virallisen B-lausunnon. Emme voi käsitellä asiaasi Omakannasta otettujen valokuvien, kuvakaappauksien tai kanta-arkiston tekstien perusteella.
 3. Kun hakemuksesi on saapunut, arvioimme oikeutesi eläkkeeseen ja saat päätöksen noin kahden kuukauden kuluessa. Tarvittaessa pyydämme sinulta lisätietoja hakemuksen käsittelyyn.

Kun arvioimme työkykysi heikkenemistä, otamme huomioon jäljellä olevan työkykysi.

Lue tarkemmat ohjeet hakemisesta ja hakemuksen käsittelystä

Kun saat eläkepäätöksen

Lähetämme sinulle tekstiviestin, kun päätös on annettu. 

Jos olet antanut suostumuksen sähköiseen asiointiin, voit katsoa eläkepäätöksesi pelkästään OmaEläkkeessä. Jos et ole antanut suostumusta, lähetämme päätöksen sinulle postitse.

Huomaathan, että osatyökyvyttömyyseläkkeellä ollessasi et ole oikeutettu työeläkekorttiin.

Huolehdithan, että yhteystietosi ovat ajantasalla OmaEläkkeessä.

Alta voit lukea lisää eri päätöksistä.

 1. Myönteisestä ennakkopäätöksestä näet arvion eläkkeesi määrästä ja henkilökohtaisen ansiorajasi eli summan, jonka voit ansaita työstäsi enintään. Myönteinen ennakkopäätös on voimassa kymmenen kuukautta.

 2. On mahdollista, että saat hylkäävän eläkepäätöksen, vaikka oma lääkärisi olisi suositellut sinulle eläkettä. Mikäli työkykysi katsotaan riittäväksi työelämässä jatkamiseen, annamme sinulle lisäohjeita päätöksellä.

  Lue lisätietoa mitä tapahtuu, kun työkyvyttömyyseläkehakemuksesi hylätään

  Jos et ole tyytyväinen saamaasi päätökseen, voit hakea siihen muutosta.

  Lue, miten voit hakea muutosta päätökseesi

Hae osatyökyvyttömyyseläke maksuun

Eläkkeen alkaminen tutkitaan eläkkeellesiirtymisilmoituksen käsittelyn yhteydessä. Osatyökyvyttömyyseläke tai osakuntoutustuki alkaa aina työkyvyttömyyden alkamista ja ansioiden alenemista seuraavan kuukauden alusta.

Mikäli siirryt osa-aikatyöhön, sovi työnantajasi kanssa osapäivätyön aloittamisesta. Osatyökyvyttömyyseläkkeellä ollessasi sinulla on ansioraja. Sovi työnantajan kanssa työstäsi niin, että ansiot ovat ansiorajasi puitteissa. Oman ansiorajasi näet ennakkopäätökseltä.

Ilmoita meille eläkkeelle siirtymisestä

Ilmoita noin kuukautta ennen osapäivätyön aloittamista osatyökyvyttömyyseläkkeelle tai osakuntoutustuelle siirtymisestä. Voit tehdä ilmoituksen OmaEläkkeessä kohdassa "Hae eläkettä tai kuntoutusta" - "Hae osatyökyvyttömyyseläkkeesi maksuun". Ilmoituksesi jälkeen pyydämme työnantajaltasi selvityksen osapäivätyön alkamisesta ja ansioista.

Mikäli et jatka työskentelyä tai teet jo osapäivätyötä, voit ilmoittaa meille osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirtymisestä heti.

Jos olet saanut Kelan sairaus- tai osasairauspäivärahaa ennen osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirtymistäsi, alkaa oikeutesi eläkkeeseen Kelan päivärahajakson alusta ja eläke voi tulla myönnettäväksi takautuvasti. Eläke voidaan myöntää takautuvasti kuusi kuukautta eläkkeen hakemisesta.

Jos olet hakenut tai saanut työttömyyskassasta työttömyyspäivärahaa, ilmoita "Lisätietoja" -kohdassa mistä olet saanut etuutta ja miltä ajalta.

Työnteko osatyökyvyttömyyseläkkeellä

Voit tehdä töitä työntekijänä tai yrittäjänä osatyökyvyttömyyseläkkeellä tai osakuntoutustuellakin. Voit työskennellä osa-aikaisesti.

Lue työnteosta eläkkeellä

Lue yrittäjyydestä eläkkeellä

Eläkkeen alkaminen

Saat maksupäätöksen osatyökyvyttömyyseläkkeestä tai osakuntoutustuesta sen jälkeen, kun olemme saaneet tarvittavat tiedot työnantajaltasi ja työstäsi saamasi palkka jää alle ansiorajasi.

Osatyökyvyttömyyseläke tai osakuntoutustuki alkaa aina kuukauden ensimmäinen päivä.

Jos eläkkeesi on myönnetty määräaikaisena osatyökyvyttömyyseläkkeenä eli osakuntoutustukena, muista hakea sille jatkoa noin kuukautta ennen eläkkeen päättymistä.

Lue lisää kuntoutustuen jatkon hakemisesta.

Mikäli sinulle on myönnetty pysyvä osatyökyvyttömyyseläke, muuttuu se täyden eläkkeen suuruiseksi vanhuuseläkkeeksi alimmassa vahvistetussa eläkeiässä. Vanhuuseläkemuunnosta annamme sinulle erillisen päätöksen. Jos olet työskennellyt eläkkeen rinnalla, siitä kertynyt eläke tulee hakea ennen alimman vanhuuseläkeiän täyttämistä tekemällä vanhuuseläkehakemus.

  Jos työkykysi heikkenee osatyökyvyttömyyseläkkeellä

  Jos työkykysi heikkenee osatyökyvyttömyyseläkkeellä ollessasi ja haluat hakea täyttä työkyvyttömyyseläkettä tai kuntoutustukea, tulee sinun täyttää työkyvyttömyyseläkehakemus.

  Helpoiten haet eläkettä OmaEläkkeessä. Liitä hakemukseesi enintään kuusi kuukautta vanha B-lääkärinlausunto.

  Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeestä