Osatyökyvyttömyyseläke

Osatyökyvyttömyyseläke turvaa toimeentulosi, jos työkykysi on heikentynyt, mutta voit kuitenkin työskennellä osa-aikaisesti. Jos siirryt osa-aikatyöhön, saat palkkasi lisäksi eläkettä. Jos lopetat työnteon kokonaan, voit eläkkeesi lisäksi saada työttömyyspäivärahaa. Jos sairastut, voit saada eläkkeesi lisäksi sairauspäivärahaa.

Milloin voin saada osatyökyvyttömyyseläkettä?

Osatyökyvyttömyyseläkettä voit saada, jos

 • olet vähintään 17-vuotias etkä ole vielä täyttänyt alinta vanhuuseläkeikääsi ja
 • työkykysi on osittain heikentynyt vähintään vuoden ajan sairauden, vian tai vamman vuoksi. 

Kun arvioimme työkykysi heikkenemistä, otamme huomioon jäljellä olevan työkykysi. Voit saada osatyökyvyttömyyseläkkeen toistaiseksi voimassa olevana tai määräaikaisena osakuntoutustukena. 
Lue, miten työkyvyn heikkenemistä arvioidaan.

 1. Hae osatyökyvyttömyyseläkettä

  Hae osatyökyvyttömyyseläkettä täyttämällä osatyökyvyttömyyseläkehakemus OmaEläke-palvelussamme. Liitä mukaan enintään kuusi kuukautta vanha B-lääkärinlausunto ja muut mahdolliset liitteet. Kun olet lähettänyt hakemuksen, voit seurata sen käsittelyä verkossa.

   

 2. Saat ennakkopäätöksen

  Kun arvio osatyökyvyttömyydestäsi on tehty, saat siitä ennakkopäätöksen noin kahden kuukauden kuluessa siitä kun vastaanotimme hakemuksesi.

  Myönteisestä ennakkopäätöksestä näet arvion eläkkeesi määrästä ja henkilökohtaisen ansiorajasi eli summan, jonka voit ansaita työstäsi enintään. Myönteinen ennakkopäätös on voimassa yhdeksän kuukautta.

  Lue ohjeet siitä, miten siirryt osatyökyvyttömyyseläkkeelle:

  Kun saat eläkepäätöksen.

  Lue, mitä voit tehdä, jos saat kielteisen päätöksen.

 3. Täytä eläkkeellesiirtymisilmoitus

  Jos haluat siirtyä osatyökyvyttömyyseläkkeelle, ilmoita siitä meille OmaEläke- palvelussamme kohdassa Hae eläkettä tai kuntoutusta - Hae osatyökyvyttömyyseläkkeesi maksuun.

  Jos olet saanut ennakkopäätöksen postitse, päätöksen mukana on lomake, jolla voit myös ilmoittaa osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirtymisestä.

  Eläkkeen saaminen ei edellytä työntekoa.

   

 4. Käsittely Ilmarisessa

  Ilmarinen käsittelee hakemuksesi. Saat eläkepäätöksen noin yhden kuukauden kuluessa hakemuksen jättämisestä. Jos jatkat työskentelyä, pyydämme erikseen työnantajaltasi osapäivätyön palkkatiedot, mikä vaikuttaa käsittelyaikaan.

 5. Eläke alkaa

  Saat osatyökyvyttömyyseläkepäätöksen sen jälkeen, kun olemme saaneet tarvittavat tiedot ja työstäsi saamasi palkka jää alle ansiorajasi.

  Osaeläke alkaa aina kuukauden ensimmäinen päivä.

   

Osatyökyvyttömyyseläkkeen määrä 

Osatyökyvyttömyyseläkkeen määrä on puolet täyden työkyvyttömyyseläkkeen määrästä.

Jos työkykysi heikkenee osatyökyvyttömyyseläkkeellä

Jos työkykysi heikkenee osatyökyvyttömyyseläkkeellä ollessasi ja haluat hakea täyttä työkyvyttömyyseläkettä tai kuntoutustukea, tulee sinun täyttää työkyvyttömyyseläkehakemus.

Helpoiten haet eläkettä OmaEläke-palvelussamme. Liitä hakemukseesi enintään kuusi kuukautta vanha B-lääkärinlausunto.

Kirjaudu OmaEläke-palveluun >