Asiointi omaisen puolesta

Aina et pysty tai halua hoitaa eläkeasioitasi itse. Eläkeasiat ovat luottamuksellisia, joten jos joku muu hoitaa asioitasi, sinun on tehtävä sitä varten valtakirja tai sinulla on oltava edunvalvoja. Myös tietojen luovuttaminen esimerkiksi lähiomaiselle edellyttää valtuutusta tai edunvalvontaa. 

Valtakirjalla valtuutat toisen henkilön hoitamaan asioitasi 

Jos et pysty huolehtimaan eläkeasioistasi tai et halua tehdä sitä itse, valtuuta joku huolehtimaan niistä puolestasi. Laadi valtakirja, josta käy ilmi, mitä asioita valtuutat kyseisen henkilön hoitamaan.

Tee valtakirja

Voit valtuuttaa toisen henkilön toimimaan puolestasi yksilöidyllä valtakirjalla. Tee valtakirja kirjallisesti. Kerro siinä, kenet valtuutat ja mitä valtuutus koskee eli mitä valtuutettu voi tehdä eläkeasioissasi puolestasi. Halutessasi voit hyödyntää valtakirjapohjaa eläkeasioiden hoitoon

Voit antaa valtuutuksen myös suullisesti puhelinpalvelussamme. Silloin valtuutus on yleensä kertaluonteinen ja koskee vain kyseisessä puhelussa olevaa asiaa.

Edunvalvoja toimii puolestasi

Jos sinulle on määrätty edunvalvoja, hän voi toimia puolestasi. Saamastasi edunvalvontamääräyksestä näet, missä laajuudessa edunvalvojasi voi huolehtia asioistasi. Edunvalvoja ei tarvitse valtakirjaa.

Kun huolehdit alaikäisen lapsesi asioista

Jos huolehdit huoltajana alaikäisen lapsesi asioista, et tarvitse valtakirjaa.  

Voit tehdä valtakirjan OmaEläke-palvelussa

  1. Kerro, kenet valtuutat. 
  2. Kerro, mitä valtuutus koskee. 
  3. Lähetä valtakirja meille Lähetä viesti -toiminnolla. 

Kirjaudu OmaEläke-palveluun >