Eläkkeen hakeminen ulkomailta

Jos olet asunut tai työskennellyt ulkomailla, muistathan hakea myös ulkomailla kertyneen eläkkeesi. Se, miten sinun tulee hakea eläkettä, riippuu asuin- ja työskentelymaastasi.

Ulkomailla kertynyt eläke pitää hakea

Hakutapa riippuu siitä, missä maassa asut nyt ja missä maissa olet asunut ja/tai työskennellyt. Tarkista ensin, onko asuin- tai työskentelymaasi EU-maa, ETA-maa, sosiaaliturvasopimusmaa vai sopimukseton maa. Lue sitten tilannekohtaiset hakuohjeet alta.

Sveitsi, Iso-Britannia ja EU-maat: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

ETA-maat: Norja, Islanti ja Liechtenstein.

Sosiaaliturvasopimusmaat: Australia, Chile, Kanada, Kiina, Korea, Quebecin provinssi, USA, Israel, Intia ja Japani.

Sopimuksettomat maat: Kaikki muut kuin EU- ja ETA-maat, Iso-Britannia, Sveitsi ja sosiaaliturvasopimusmaat ovat niin sanottuja sopimuksettomia maita.

Selvitä, miten ulkomaan eläkettä haetaan

Alla olevalla kyselytestillä saat apua omaan tilanteeseesi.

 

Asun Suomessa ja haen ulkomailta kertynyttä eläkettä

 1. Hakutapa riippuu siitä, haluatko

  1. hakea Suomen ja ulkomaan eläkettä samanaikaisesti vai
  2. hakea vain ulkomaan eläkettä.

  1. Haluan hakea Suomen ja ulkomaan eläkettä samanaikaisesti

  Täytä suomalainen eläkehakemus. Voit tehdä sen helposti OmaEläkkeessä. OmaEläkkeen hakemuksella sinun ei tarvitse liittää hakemukseen U-liitettä (Asuminen ja työskentely ulkomailla), sillä kysymme hakemuksella tarvittavat tiedot ulkomaan asumisestasi ja työskentelystäsi. Sinun täytyy ilmoittaa hakemuksessasi:

  • mistä maasta haet ulkomaista eläkettä
  • mistä ajankohdasta alkaen haet eläkettä
  • muut tarvittavat tiedot asumisestasi ja työskentelystäsi ulkomailla.

  Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, täytä paperinen hakemuslomake. Liitä mukaan U-liite (Asuminen ja työskentely ulkomailla). Siirry lomakkeisiin.

  2. Haluan hakea vain ulkomaan eläkettä

  Jos haet pelkästään ulkomaan eläkettä, täytä paperinen hakemuslomake. Liitä mukaan U-liite (Asuminen ja työskentely ulkomailla). Siirry lomakkeisiin.

  Kun olemme saaneet hakemuksesi

  Kun olemme saaneet hakemuksesi, toimitamme sen Eläketurvakeskukseen. Eläketurvakeskus välittää hakemuksesi ulkomaille. Vaikka käsittelyajat ulkomailla saattavat olla pitkiä, se ei hidasta eläkeasiasi käsittelyä Suomessa. Saat eläkepäätöksen Suomessa kertyneestä eläkkeestäsi normaalisti.

  Ulkomainen eläkelaitos antaa sinulle erikseen oman eläkepäätöksensä ja maksaa mahdollisen ulkomailla kertyneen eläkkeen tilillesi. Eläke myönnetään ja maksetaan kunkin työskentelymaan oman lainsäädännön mukaan.

  Lue lisää ohjeita eläkkeen hakemiseen ulkomailta (tyoelake.fi)

  Onko sinulla kysyttävää ulkomaan eläkehakemuksestasi?

  Jos sinulla on kysyttävää eläkehakemuksesi käsittelystä ulkomailla, olethan yhteydessä suoraan kyseiseen ulkomaiseen eläkelaitokseen. Voit tiedustella ulkomaisten eläkelaitosten yhteystietoja Eläketurvakeskuksesta (etk.fi).

 2. Kun haet eläkettä sopimuksettomasta maasta, sinun tulee itse hakea sitä siitä maasta, jossa olet työskennellyt.

  Eläkettä ei välttämättä makseta Suomeen, mutta asia kannattaa selvittää tapauskohtaisesti.

  Lisätietoja saat Eläketurvakeskuksesta (etk.fi)

  Lue lisää ohjeita eläkkeen hakemiseen ulkomailta (tyoelake.fi)

Asun ulkomailla ja haen Suomessa kertynyttä eläkettä

Hakutapa riippuu maasta, jossa asut nyt. Lue alta ohjeet.

 1. Jos asuinmaasi on EU-, ETA-maa, Iso-Britannia, Sveitsi tai sosiaaliturvasopimusmaa, hae Suomen eläkettä asuinmaasi eläkelaitoksen kautta. Täytä asuinmaasi eläkehakemus ja ilmoita eläkehakemuksella hakevasi eläkettä Suomesta. Asuinmaasi eläkelaitos toimittaa hakemuksesi Suomeen käsiteltäväksi. Eläkettä haetaan asuinmaan eläkelaitoksen kautta, vaikka et vielä hakisikaan eläkettä asuinmaastasi.

  Miten asia etenee?

  1. Ota yhteyttä sen maan eläkelaitokseen, jossa asut
  2. Asuinmaasi eläkelaitos toimittaa hakemuksesi Kelaan tai Eläketurvakeskukseen riippuen asuinmaastasi
  3. Kela tai Eläketurvakeskus välittää hakemuksesi meille Ilmariseen
  4. Annamme sinulle eläkepäätöksen ja maksamme mahdollisen Suomessa kertyneen eläkkeen tilillesi.
 2. Jos asut niin sanotussa sopimuksettomassa maassa, hae eläkettä suoraan Suomesta suomalaisella hakemuslomakkeella. Täytä hakemus helposti OmaEläkkeessä. OmaEläkkeen hakemuksella sinun ei tarvitse liittää hakemukseen U-liitettä (Asuminen ja työskentely ulkomailla), sillä kysymme hakemuksella tarvittavat tiedot ulkomaan asumisestasi ja työskentelystäsi.

  Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, hae eläkettä paperisella hakemuslomakkeella. Tällöin tarvitset hakemukseen U-liitteen (Asuminen ja työskentely ulkomailla). Siirry lomakkeisiin.

Katso taulukosta, miten asuinmaasi vaikuttaa siihen, mihin jätät eläkehakemuksesi

Mikä on asuinmaasi eläkettä hakiessa? Missä maassa olet asunut ja työskennellyt? Mihin maahan jätät eläkehakemuksen?
Suomi EU- tai ETA-maassa, Isossa-Britanniassa, Sveitsissä tai sosiaaliturvasopimusmaassa Suomeen, omaan työeläkeyhtiöösi
Suomi Sopimuksettomassa maassa (muut maat) Kyseisen maan eläkelaitokseen
EU- tai ETA-maa, Iso-Britannia, Sveitsi tai sosiaaliturvasopimusmaa Suomessa Asuinmaan eläkelaitokseen
EU- tai ETA-maa, Iso-Britannia Sveitsi tai sosiaaliturvasopimusmaa EU- tai ETA-maassa, Sveitsissä tai sosiaaliturvasopimusmaassa Asuinmaan eläkelaitokseen
Sopimukseton maa (muut maat) Suomessa  Suomeen, omaan työeläkeyhtiöösi


Huomioi nämä asiat ennen kuin haet eläkettä ulkomailta

 1. Jos sinulle jo maksetaan ulkomailta eläkettä, se ei ole este työeläkkeen saamiselle Suomesta, mutta se voi vaikuttaa Suomesta maksettavan työeläkkeen määrään.  

  Yrittäjänä vakuuttamisvelvollisuutesi päättyy, jos sinulle myönnetään ulkomailta lakisääteinen vanhuuseläke. Halutessasi voit ottaa vapaaehtoisen yrittäjän eläkevakuutuksen.

 2. Ulkomailta maksettava eläke voi vaikuttaa Suomesta maksettavien sosiaalietuuksien määrään. Sosiaalietuuksia ovat muun muassa työttömyysetuudet, sairauspäiväraha ja toimeentulotuki. Voit tarkastaa ulkomailta myönnettävän eläkkeen vaikutuksen etuuksiin suoraan etuutta maksavalta taholta.