Ammatillisen kuntoutuksen hakeminen

Jos työkykysi on heikentynyt ja haittaa työskentelyäsi, ammatillinen kuntoutus voi olla vaihtoehto. Hae ammatillista kuntoutusta täyttämällä kuntoutushakemus OmaEläkkeessä.

Kuka voi hakea ammatillista kuntoutusta ja milloin?

Voit hakea ammatillista kuntoutusta, jos työkykysi heikkenee ja haittaa työskentelyäsi, eikä muista työssä jatkamisen keinoista ole apua. Ensisijaisia keinoja ovat esimerkiksi työtehtävien muokkaaminen työpaikallasi tai Kelan osasairauspäiväraha tai työkokeilu.

Olemme koonneet ohjeet, miten sinun kannattaa toimia työkykysi heiketessä ja milloin ammatillinen kuntoutus on vaihtoehto. Voit myös tehdä kätevän testin, jonka avulla saat selville, voitko hakea ammatillista kuntoutusta.

Lue ammatillisesta kuntoutuksesta ja selvitä, voitko hakea sitä

Ammatillisen kuntoutuksen hakemisen kolme vaihetta

 1. 1. Täytä ammatillisen kuntoutuksen hakemus OmaEläkkeessä

  Täytä kuntoutushakemus OmaEläkkeessä, kun sinulla on B-lääkärinlausunto. B-lausunnon tulee olla enintään kuusi kuukautta vanha. Voit liittää hakemukseen myös työterveysneuvottelumuistion, mikäli olette pitäneet yhdessä työnantajan ja työterveyshuollon kanssa työterveysneuvottelun.

  Valmistaudu kertomaan hakemuksella myös muun muassa

  • työkyvystäsi, terveydentilastasi ja mahdollisista aiemmista lääkinnällisistä tai ammatillisista kuntoutuksistasi
  • koulutuksistasi (ala ja valmistumisvuosi) ja työkokemuksestasi.

  Kuntoutushakemuksen yhteydessä voit toimittaa meille kuntoutussuunnitelmasi eli suunnitelman työhön paluustasi. Voit toimittaa sen meille myös myöhemmin ennakkopäätöksen voimassaoloaikana. Lue lisää kuntoutussuunnitelmasta.

  Alla olevasta videosta voit katsoa, miten täytät hakemuksen OmaEläkkeessä.

 2. 2. Käsittelemme hakemuksesi ja arvioimme sen yksilöllisesti

  Käsittelemme hakemuksesi noin kuukauden kuluessa hakemuksen jättämisestä.

  Käsittelemme jokaisen kuntoutushakemuksen yksilöllisesti. Kuntoutusasiantuntijamme yhdessä asiantuntijalääkärien kanssa arvioivat hakemuksesi ja selvittävät, täyttyvätkö ammatillisen kuntoutuksen edellytykset.

  Mikäli toimitit hakemuksen yhteydessä kuntoutussuunnitelman, arvioimme, onko se terveydentilallesi sopiva ja tarkoituksenmukainen. Arvioimme myös, mitkä ovat mahdollisuutesi työllistyä suunnitelman mukaisiin tehtäviin ammatillisen kuntoutuksen päätyttyä.

 3. 3. Saat päätöksen

  Kun olemme käsitelleet hakemuksesi, saat meiltä myönteisen tai kielteisen päätöksen. Kun päätös on annettu, saat asiasta tiedon tekstiviestitse. Siksi onkin tärkeää, että yhteystietosi ovat ajan tasalla OmaEläkkeessä.

  Voit katsoa päätöksesi OmaEläkkeessä. Jos sait myönteisen päätöksen, olethan yhteydessä kuntoutusasiantuntijaasi kuntoussuunnitelman tekemistä varten. Asiantuntijan yhteystiedot löydät päätöksestäsi.


  Lue, mitä on tärkeä tietää, kun olet saanut kuntoutuspäätöksen