Työeläke antaa turvaa eri elämäntilanteissa

Työeläke antaa turvaa, kun ansiot vähenevät tai loppuvat työkyvyttömyyden, vanhuuden tai perheenhuoltajan kuoleman vuoksi. Hoida eläke- ja kuntoutusasioitasi kätevästi OmaEläke-palvelussa.

Kun eläke tulee ajankohtaiseksi

Vanhuuseläkkeelle voit siirtyä joustavasti syntymäaikasi perusteella. Eläketurvasta voi olla apua myös jo ennen vanhuuseläkettä eri elämäntilanteissa. Kun olet siirtymässä eläkkeelle, sinun pitää hakea sitä. Helpoiten haet eläkettä OmaEläke-palvelussamme. Kun saat myönteisen eläkepäätöksen, maksamme eläkkeen sinulle kerran kuukaudessa.

Eläketurva on osa lakisääteistä sosiaaliturvaa. Eläkettä kertyy vuosiansioistasi.

Lue lisää eläkkeen kertymisestä

Palvelemme sinua elämäsi varrella eri elämäntilanteissa 

Työeläketurva on mukanasi elämän eri vaiheissa. 

Lähestyvä eläkeikä, 60+

Työeläkkeestä pääset nauttimaan viimeistään vanhuuseläkeiässä. Mitä pidempään jatkat työelämässä, sitä suuremman vanhuuseläkkeen saat. Voit myös halutessa ottaa osan eläkkeestäsi jo aikaisemmin maksuun osittaisena vanhuuseläkkeenä.

Lue lisää eläkeiästä

Yrittäjänä kerrytät eläkettäsi YEL-vakuutuksella

Yrittäjänä huolehdit eläketurvastasi itse. Yrittäjän eläkevakuutus (YEL) turvaa toimeentulosi vanhuuden, työkyvyttömyyden tai perheenhuoltajan kuoleman varalta. YEL määrittää myös Kelan maksamien päivärahojen suuruuden esimerkiksi sairastuessasi tai jäädessäsi vanhempainvapaalle.

Lue lisää YEL-vakuutuksesta

Eläkepäivät

Eläkkeensaajana asioit kätevästi OmaEläke-palvelussa. Palvelussa voit esimerkiksi muuttaa yhteystietosi ja tilinumerosi, korottaa veroprosenttia tai tulostaa eläketodistuksen.

Lue lisää Eläkkeellä-sivulta

Hyödynnä eläkelaskureita, kun suunnittelet eläkkeelle jäämistä. Eläkearvion tekeminen voi auttaa päätöksenteossa, kun esimerkiksi harkitset asuntolainan ottamista.

Siirry eläkelaskuriin

Tukea työelämässä jatkamiseen - ammatillinen kuntoutus

Elämässä voi tulla eteen tilanteita, jolloin sairaus haittaa työn tekemistä. Käytettävissäsi on monia keinoja, jotka voivat auttaa sinua jatkamaan työssäsi tai palaamaan työhön sairausloman jälkeen. Työterveyshuollolla tai muulla terveydenhuollon ammattilaisella on tärkeä rooli työssä jaksamisen ja työhön paluun vaihtoehtojen miettimisessä.

Ilmarisen ammatillinen kuntoutus voi olla vaihtoehto silloin, kun työkykysi on heikentynyt sairauden vuoksi – olitpa työntekijä tai yrittäjä. On tärkeää löytää juuri sinun työkykyäsi, ja työhön paluutasi tukevat ratkaisut riittävän ajoissa.   

Eläkettä saat muustakin, kuin palkkatyöstä

Eläkettä kertyy palkkatyön lisäksi muun muassa tutkintoon johtavasta opiskelusta ja ulkomailla työskentelystä.

Opiskelu

Tutkintoon johtavasta opiskelusta kertyy eläkettä. 

Työelämä ja muutokset työssä

Muutokset työelämässä voivat vaikuttaa siihen, miten eläkkeesi kertyy. Jos jäät esimerkiksi vuorottelu- tai vanhempainvapaalle, eläkettä kertyy eri tavalla kuin palkkatyöstä. Jos jäät työttömäksi, sinulle kertyy eläkettä ansiosidonnaisesta päivärahasta.

Muutto ulkomaille

Ulkomailla eläkettä kertyy pääsääntöisesti työskentelystä, mutta joissakin maissa eläkettä on mahdollista saada pelkän asumisen perusteella.

Toisen henkilön asioita voit hoitaa, jos olet edunvalvoja tai valtuutettu. Holhoojana voit hoitaa alaikäisen lapsen asioita.

Tutustu toisen puolesta asiointiin

Työeläkeote

Työeläkeotteellasi on rahanarvoista tietoa. Suosittelemme, että tarkastat työeläkeotteesi säännöllisesti. Löydät työeläkeotteen helposti kirjautumalla OmaEläke-palveluun.

Lue lisää työeläkeotteesta

Ajankohtaista

Uutinen 27.11.2020

Työnantaja, työpanososingot tulevat eläkevakuutuksen piiriin 2021

Vuoden 2021 alusta voimaantulevan työeläkelainsäädännön muutoksen jälkeen työpanososingot tulevat eläkkeen perusteena olevaksi ansioksi ja eläkevakuutuksen piiriin. Tällä hetkellä voimassa olevan työntekijän eläkelain mukaan työpanokseen perustuvaa osinkoa ei pidetä vastikkeena työstä, eikä näin ollen myöskään eläkkeen perusteena olevana työansiona. Työpanokseen perustuva osinko perustuu työntekoon, työpanokseen.

Lue artikkeli

Uutinen 18.11.2020

Tervetuloa uudistuneeseen verkkosivustoomme – Ilmarinen.fi tekee eläke- ja vakuutusasioinnin helpoksi

Verkkosivustomme ilmarinen.fi on uudistunut. Uudistuksessa on parannettu erityisesti sivuston saavutettavuutta ja käytettävyyttä.

Lue artikkeli

Uutinen 10.11.2020

Elinaikakerroin vahvistettu vuodelle 2021

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut elinaikakertoimen vuodelle 2021 ja se on 0,94984. Elinaikakertoimen tarkoituksena on sopeuttaa alkavien työeläkkeiden tasoa ja eläkemenoa sen mukaan, miten odotettavissa oleva keskimääräinen elinikä muuttuu.

Lue artikkeli
Lisää ajankohtaisia artikkeleita

Eläkkeiden maksupäivä on kuukauden ensimmäinen pankkipäivä. Jos kuukauden ensimmäinen päivä on lauantai tai pyhäpäivä, eläke tulee tilillesi seuraavana arkipäivänä.   

Lue lisää eläkkeen maksupäivistä ja maksamisesta

Kätevimmin haet eläkettä OmaEläke-palvelussammeIlmoita hakemuksella, jos haluat hakea myös Kelan eläkettä, niin lähetämme hakemuksen puolestasi Kelaan. 

Lue lisää eläkkeen hakemisesta

Lue lisää henkilöasiakkaan asioinnista verkossa

Hae ammatillista kuntoutusta, kun muut työhön paluuta edistävät keinot eivät riitä tai ole sinulle mahdollisia – ja kun työkykysi on heikentynyt niin paljon, että uhkaat menettää sen kokonaan. Ammatillinen kuntoutuksesi voi olla esimerkiksi työkokeilua, työhönvalmennusta tai uudelleenkouluttautumista. Voit hakea kuntoutusta, olit työntekijä tai yrittäjä.