Sopimustyönantaja vai tilapäinen työnantaja

Työnantajana huolehdit työntekijöittesi eläketurvasta. Voit tehdä sen kahdella eri tavalla, sopimustyönantajana tai tilapäisenä työnantaja, tilanteestasi riippuen. Eläkeasioissa olet aina jompikumpi.

Tarvitsenko TyEL-vakuutuksen?

Sopimustyönantajana tarvitset työntekijöiden eläkevakuutuksen eli TyEL-vakuutuksen.

Tilapäisenä työnantajana et tarvitse TyEL-vakuutusta. Riittää, että hoidat eläkevakuuttamisen maksamalla TyEL-maksut.

Sopimustyönantaja – palkat yli 9 006 euroa puolessa vuodessa

Sopimustyönantajana järjestät työntekijöittesi eläketurvan ja tarvitset TyEL-vakuutuksen, kun

 • sinulla on jatkuvassa työsuhtessa vähintään yksi työntekijä, tai
 • kuuden kuukauden aikana työntekijöillesi maksamasi palkat ylittävät 9 006 euroa vuonna 2022 (8 790 euroa vuonna 2021).

Työntekijällesi kertyy eläkettä kaikesta työstä, jota hän tekee 17–67-vuotiaana. Työeläkettä karttuu, kun työntekijäsi on vähintään 17-vuotias eikä ole vielä täyttänyt 68 vuotta. On sinun velvollisuutesi järjestää työntekijäsi eläketurva. Teet sen ottamalla TyEL-vakuutuksen ja maksamalla työntekijäsi palkkaan perustuvan TyEL-vakuutusmaksun.

Jos sinulla on jo TyEL-vakuutus, vakuuta tilapäinen työntekijäsi samassa vakuutuksessa.

 1. Sopimustyönantajana TyEL-maksusi erääntyy maksettavaksi palkanmaksua seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä. Voit myös siirtää maksun erääntymään tästä kuukaudella eteenpäin, mutta silloin maksu on hieman suurempi.

  Työnantajana sinä ja työntekijäsi maksatte vakuutusmaksun yhdessä. Sinä perit työntekijän maksuosuuden hänen palkastaan ja tilität lopuksi koko maksun meille Ilmariseen. Voit myös antaa tilitoimiston hoitaa asian puolestasi. Tulorekisteriin tehtyjen palkkailmoitusten perusteella laskemme maksun palkanmaksupäivää seuraavan kuukauden alussa.

  Työntekijän maksuosuus, % palkasta 2022 ja 2021

  • 17-52-vuotias työntekijä 7,15 %
  • 53-62-vuotias työntekijä 8,65 %
  • 63 vuotta täyttänyt työntekijä 7,15 %

  2022 sopimustyönantajan maksu on 25,85 %, kun kun työnantajan palkkasumma on alle 2 169 000 euroa vuonna 2020.

  2021 sopimustyönantajan maksu on 24,8 %, kun kun työnantajan palkkasumma on alle 2 125 500 euroa vuonna 2019.

  Lue lisää TyEL-maksun määräytymisestä

 2. Olitpa sitten sopimustyönantaja tai tilapäinen työnantaja, sinun tulee ilmoittaa kaikki maksamasi palkat tulorekisteriin. Ilmoitus tulee tehdä pääsääntöisesti viiden päivän kuluessa palkanmaksupäivästä.

  Sopimustyönantajana tarvitset ilmoittamista varten TyEL-vakuutusnumeron eli eläkejärjestelynumeron. Ota TyEL-vakuutus siis hyvissä ajoin ennen palkkatietojen ilmoittamista, viimeistään kuitenkin ilmoittamista edeltävänä päivänä.

  Lue lisää palkkatietojen ilmoittamisesta tulorekisteriin

 3. Eläkejärjestelynumero on sama kuin TyEL-vakuutuksen numero. Löydät sen vakuutuskirjasta tai kirjautumalla työnantajan palveluun.  Vakuutusnumero on 46-alkuinen ja 11 merkkiä pitkä. 

  Tilapäisellä työnantajalla ei ole eläkejärjestelynumeroa eli TyEL-vakuutusnumeroa. Tulorekisteriin tehtävässä palkkailmoituksessa tilapäisen työnantajan on ilmoitettava sen työeläkelaitoksen yhtiötunnus, jossa työntekijät vakuutetaan. Ilmarisen yhtiötunnus on 46. 

Tilapäinen työnantaja - palkat alle
9 006 euroa puolessa vuodessa

Tilapäisenä työnantajana järjestät työntekijöittesi eläketurvan, mutta et tarvitse siihen TyEL-vakuutusta. Riittää, että vain maksat TyEL-maksun.

Työntekijälle kertyy eläkettä:

 • jos hän on 17-vuotias eikä ole vielä täyttänyt 68 vuotta ja
 • hänen kuukausipalkkansa on yli 62,88 euroa vuonna 2022 (61,37 euroa vuonna 2021).

Olet tilapäinen työnantaja, kun seuraavat kolme ehtoa täyttyvät:

 1. maksat palkkaa työsuhteessa olevalle työntekijälle
 2. palveluksessasi ei ole jatkuvasti yhtä tai useampaa työntekijää
 3. olet maksanut työsuhteissa oleville työntekijöille kuuden kuukauden ajalta palkkoja yhteensä alle 9 006 euroa vuonna 2022 (8 790 euroa vuonna 2021).

Jos tuo palkkasumma ylittyy tai sinulla on työsuhteessa työntekijöitä jatkuvasti, olet sopimustyönantaja. Ota siinä tapauksessa TyEL-vakuutus.

 1. Vuonna 2022 tilapäisen työnantajan TyEL-maksuprosentti on 25,85 prosenttia palkoista.

  Vuonna 2021 tilapäisen työnantajan TyEL-maksuprosentti on 24,8 prosenttia palkoista.

  Tilapäisenä työnantajana TyEL-maksusi erääntyy maksettavaksi palkanmaksua seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä. Maksu perustuu palkkatietoihin, jotka ilmoitat tulorekisteriin palkkailmoituksella. Ilmoituskanavastasi riippuen saat laskun meiltä yleensä muutaman päivän kuluttua siitä, kun olet tehnyt palkkailmoituksen tulorekisteriin.

  Työnantajana sinä ja työntekijäsi maksatte vakuutusmaksun yhdessä. Sinä perit työntekijän maksuosuuden hänen palkastaan ja tilität lopuksi koko maksun meille Ilmariseen. Voit myös antaa tilitoimiston hoitaa asian puolestasi.

  Työntekijän maksuosuus, % palkasta 2022 ja 2021

  • 17–52-vuotias työntekijä 7,15 %
  • 53–62-vuotias työntekijä 8,65 %
  • 63 vuotta täyttänyt työntekijä 7,15 %

  Tilapäisenä työnantajana et saa asiakashyvitystä kuten sopimustyönantaja.

 2. Olitpa sitten sopimustyönantaja tai tilapäinen työnantaja, sinun tulee ilmoittaa kaikki maksamasi palkat tulorekisteriin. Ilmoitus tulee tehdä pääsääntöisesti viiden päivän kuluessa palkanmaksupäivästä.

  Tilapäisenä työnantajana sinulla ei ole TyEL-vakuutusnumeroa eli eläkejärjestelynumeroa. Palkkailmoituksen maksajan tiedoissa kerro olevasi tilapäinen työnantaja ja valitse eläkeyhtiöksi Ilmarinen. Eläkeyhtiötunnuksemme on 46.

  Esimerkiksi tilitoimisto voi ilmoittaa tilapäisen työnantajan palkkatietoja tulorekisteriin teknisen rajapinnan kautta. Tällöin palkkailmoituksessa pitää ilmoittaa eläkejärjestelynumero, jonka saa soittamalla asiakaspalveluumme.

  Lue lisää palkkatietojen ilmoittamisesta tulorekisteriin

TyEL-vakuutusturvan lisäksi sinulla on myös muita työnantajan vakuuttamisvelvollisuuksia.

Lue lisää muista työnantajan vakuuttamisvelvollisuuksista

Kotitalous työnantajana

Jos palkkaat kotiisi, mökillesi, pihaasi tai metsääsi siivoojan, maalarin, lastenhoitajan tai muun apurin, olet kotitaloustyönantaja. Huolehdi työntekijäsi eläketurvasta samalla tavalla kuin muutkin työnantajat.

Lue lisää kotitaloudesta työnantajana

Harkitsetko TyEL-vakuutuksen ottamista? Tule asiakkaaksemme ja ota vakuutus Ilmarisesta.

Tule Ilmarisen asiakkaaksi