Sopimustyönantaja vai tilapäinen työnantaja

Työnantajana huolehdit työntekijöittesi eläketurvasta. Voit tehdä sen kahdella eri tavalla, sopimustyönantajana tai tilapäisenä työnantaja, tilanteestasi riippuen. Eläkeasioissa olet aina jompikumpi.

Tarvitsenko TyEL-vakuutuksen?

Sopimustyönantajana tarvitset työntekijöiden eläkevakuutuksen eli TyEL-vakuutuksen.

Tilapäisenä työnantajana sinun ei tarvitse tehdä TyEL-vakuutussopimusta. Riittää, että hoidat eläkevakuuttamisen maksamalla TyEL-maksut.

Sopimustyönantaja – palkat yli 9 822 euroa puolessa vuodessa 2024

Sopimustyönantajana järjestät työntekijöittesi eläketurvan ja tarvitset TyEL-vakuutuksen, kun

 • sinulla on jatkuvassa työsuhteessa vähintään yksi työntekijä, tai
 • kuuden kuukauden aikana työntekijöillesi maksamasi palkat ylittävät 9 822 euroa vuonna 2024 (9 348 euroa vuonna 2023).

Työntekijällesi kertyy eläkettä kaikesta työstä, jota hän tekee 17–67-vuotiaana. Työeläkettä karttuu, kun työntekijäsi on vähintään 17-vuotias eikä ole vielä täyttänyt 68 vuotta. On sinun velvollisuutesi järjestää työntekijäsi eläketurva. Teet sen ottamalla TyEL-vakuutuksen ja maksamalla työntekijäsi palkkaan perustuvan TyEL-vakuutusmaksun.

Jos sinulla on jo TyEL-vakuutus, vakuuta tilapäinen työntekijäsi samassa vakuutuksessa.

 1. Sopimustyönantajana TyEL-maksusi erääntyy maksettavaksi palkanmaksua seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä. Voit myös siirtää maksun erääntymään tästä kuukaudella eteenpäin, mutta silloin maksu on hieman suurempi.

  Työnantajana sinä ja työntekijäsi maksatte eläkevakuutusmaksun yhdessä. Sinä perit työntekijän maksuosuuden hänen palkastaan ja tilität lopuksi koko TyEL-maksun meille Ilmariseen. Voit myös antaa tilitoimiston hoitaa asian puolestasi. Tulorekisteriin tehtyjen palkkailmoitusten perusteella laskemme maksun palkanmaksupäivää seuraavan kuukauden alussa.

  Työntekijän maksuosuus, % palkasta 2023 ja 2024

  • 17-52-vuotias työntekijä 7,15 %
  • 53-62-vuotias työntekijä 8,65 %
  • 63 vuotta täyttänyt työntekijä 7,15 %

  Vuonna 2024 TyEL-perusmaksu sopimustyönantajilla on 25,12 % ja vuonna 2023 25,30 %. Perusmaksuun lisätään yhtiökohtainen hoitokustannus. TyEL-maksuasi alentaa asiakashyvitys, jonka saat kerran vuodessa. Lue lisää hoitokustannus alenee.

  Pienillä sopimustyönantajilla työeläkevakuutusmaksu on Ilmarisessa enintään 25,32 prosenttia palkkasummasta, kun hoitokustannus otetaan huomioon. Pieneksi sopimustyönantajaksi katsotaan alle 2 251 500 euroa palkkaa vuonna 2022 maksanut.

  Lue lisää TyEL-maksun määräytymisestä

 2. Olitpa sitten sopimustyönantaja tai tilapäinen työnantaja, sinun tulee ilmoittaa kaikki maksamasi palkat tulorekisteriin. Ilmoitus tulee tehdä pääsääntöisesti viiden päivän kuluessa palkanmaksupäivästä.

  Sopimustyönantajana tarvitset ilmoittamista varten TyEL-vakuutusnumeron eli eläkejärjestelynumeron. Ota TyEL-vakuutus siis hyvissä ajoin ennen palkkatietojen ilmoittamista, viimeistään kuitenkin ilmoittamista edeltävänä päivänä.

  Lue lisää palkkatietojen ilmoittamisesta tulorekisteriin

 3. Eläkejärjestelynumero on sama kuin TyEL-vakuutuksen numero. Löydät sen vakuutuskirjasta tai kirjautumalla työnantajan palveluun.  Vakuutusnumero on 46-alkuinen ja 11 merkkiä pitkä. 

  Tilapäisellä työnantajalla ei ole eläkejärjestelynumeroa eli TyEL-vakuutusnumeroa. Tulorekisteriin tehtävässä palkkailmoituksessa tilapäisen työnantajan on ilmoitettava sen työeläkelaitoksen yhtiötunnus, jossa työntekijät vakuutetaan. Ilmarisen yhtiötunnus on 46. Jos lähetät tilapäisen työnantajan palkkailmoituksen paperilomakkeella tai teknistä rajapintaa pitkin sähköisesti suoraan palkanlaskentaohjelmasta (esim. Procountori), lisää palkanlaskentaohjelmaan Ilmarisen tekninen vakuutusnumero 46-3000000V. Varmista kuitenkin, ettei työnantajalla ole voimassa olevaa TyEL-sopimusta. 

Tilapäinen työnantaja - palkat alle
9 822 euroa puolessa vuodessa 2024

Tilapäisenä työnantajana järjestät työntekijöittesi lakisääteisen eläketurvan, mutta sinun ei tarvitse tehdä siihen erillistä TyEL - vakuutussopimusta, vaan tehdessäsi palkkailmoituksen tulorekisteriin, valitset eläkeyhtiöksi Ilmarisen (46-3000000V).  Saat laskun muutaman päivän kuluttua. 


Työntekijälle kertyy eläkettä:

 • jos hän on 17-vuotias eikä ole vielä täyttänyt 68 vuotta ja
 • hänen kuukausipalkkansa on yli 68,57 euroa vuonna 2024 (65,26 euroa vuonna 2023).

Olet tilapäinen työnantaja, kun seuraavat kolme ehtoa täyttyvät:

 1. maksat palkkaa työsuhteessa olevalle työntekijälle
 2. palveluksessasi ei ole jatkuvasti yhtä tai useampaa työntekijää
 3. olet maksanut työsuhteissa oleville työntekijöille kuuden kuukauden ajalta palkkoja yhteensä alle 9 822 euroa vuonna 2024 (9 348 euroa vuonna 2023).

Jos tuo palkkasumma ylittyy tai sinulla on työsuhteessa työntekijöitä jatkuvasti, olet sopimustyönantaja. Ota siinä tapauksessa TyEL-vakuutus.

 1. Tilapäisen työnantajan TyEL-maksuprosentti on 26,12 prosenttia palkoista vuonna 2024. Tilapäisen työnantajan maksu on samansuuruinen kaikissa eläkeyhtiöissä. Vuonna 2023 tilapäisen työnantajan TyEL-maksuprosentti on 26,20 prosenttia palkoista.

  Tilapäisenä työnantajana TyEL-maksusi erääntyy maksettavaksi palkanmaksua seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä. Maksu perustuu palkkatietoihin, jotka ilmoitat tulorekisteriin palkkailmoituksella. Ilmoituskanavastasi riippuen saat laskun meiltä yleensä muutaman päivän kuluttua siitä, kun olet tehnyt palkkailmoituksen tulorekisteriin.

  Työnantajana sinä ja työntekijäsi maksatte eläkevakuutusmaksun yhdessä. Sinä perit työntekijän maksuosuuden hänen palkastaan ja tilität lopuksi koko maksun meille Ilmariseen. Voit myös antaa tilitoimiston hoitaa asian puolestasi.

  Työntekijän maksuosuus, % palkasta 2023 ja 2024

  • 17–52-vuotias työntekijä 7,15 %
  • 53–62-vuotias työntekijä 8,65 %
  • 63 vuotta täyttänyt työntekijä 7,15 %

  Tilapäisenä työnantajana et saa asiakashyvitystä kuten sopimustyönantaja.

 2. Olitpa sitten sopimustyönantaja tai tilapäinen työnantaja, sinun tulee ilmoittaa kaikki maksamasi palkat tulorekisteriin. Ilmoitus tulee tehdä pääsääntöisesti viiden päivän kuluessa palkanmaksupäivästä.

  Tilapäisenä työnantajana sinulla ei ole TyEL-vakuutusnumeroa eli eläkejärjestelynumeroa. Palkkailmoituksen maksajan tiedoissa kerro olevasi tilapäinen työnantaja ja valitse eläkeyhtiöksi Ilmarinen. Eläkeyhtiötunnuksemme on 46.

  Esimerkiksi tilitoimisto voi ilmoittaa tilapäisen työnantajan palkkatietoja tulorekisteriin teknisen rajapinnan kautta. Tällöin palkkailmoituksessa pitää ilmoittaa eläkejärjestelynumero. Jos lähetät palkkailmoituksen paperilomakkeella tai teknistä rajapintaa pitkin sähköisesti suoraan palkanlaskentaohjelmasta (esim. Procountori), lisää palkanlaskentaohjelmaan Ilmarisen tekninen vakuutusnumero 46-3000000V. Varmista kuitenkin, ettei työnantajalla ole voimassa olevaa TyEL-sopimusta. 

  Lue lisää palkkatietojen ilmoittamisesta tulorekisteriin

TyEL-vakuutusturvan lisäksi sinulla on myös muita työnantajan vakuuttamisvelvollisuuksia.

Lue lisää muista työnantajan vakuuttamisvelvollisuuksista

Kotitalous työnantajana

Jos palkkaat kotiisi, mökillesi, pihaasi tai metsääsi siivoojan, maalarin, lastenhoitajan tai muun apurin, olet kotitaloustyönantaja. Huolehdi työntekijäsi eläketurvasta samalla tavalla kuin muutkin työnantajat.

Lue lisää kotitaloudesta työnantajana

Harkitsetko TyEL-vakuutuksen ottamista? Tule asiakkaaksemme ja ota vakuutus Ilmarisesta.

Tule Ilmarisen asiakkaaksi