Automaattinen päätöksenteko

Ilmarinen hyödyntää ratkaisutoiminnassaan automaattista päätöksentekoa. Lue tältä sivulta, mitä se tarkoittaa.

Automaattinen päätöksenteko Ilmarisessa

Automaattinen päätöksenteko Ilmarisella perustuu hallintolakiin (434/2003) ja julkisen hallinnon tiedonhallinnasta annettuun lakiin (906/2019). Hallintolain mukaan viranomainen voi ratkaista automaattisesti asian, johon ei sisälly seikkoja, jotka edellyttävät tapauskohtaista harkintaa, tai johon sisältyvät tapauskohtaista harkintaa edellyttävät seikat virkamies tai muu asian käsittelijä on arvioinut. Ratkaisemisen on perustuttava sovellettavan lain ja etukäteisen harkinnan perusteella laadittuihin julkisen hallinnon tiedonhallinnasta annetussa laissa tarkoitettuihin käsittelysääntöihin.

Ilmarinen tekee päätöksensä työeläkelainsäädännön ja hallintolain mukaisesti ja noudattaa päätösten automatisoinnissa julkisen hallinnon tiedonhallinnasta annetun lain edellytyksiä. Asioiden automaattisesta ratkaisemisesta tehdään käyttöönottopäätös. Tarkempia tietoja asioiden automaattisesta ratkaisemisesta Ilmarisella löytyy kunkin käyttöönottopäätöksen kohdalta.

Käyttöönottopäätöskohtainen tieto

  1. Tällä päätöksellä Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen on arvioinut automaattisen ratkaisumenettelyn käyttöönoton edellytykset yrittäjän YEL- työtulon 
    vahvistamisessa yrittäjän hakiessa Ilmarisesta uutta yrittäjän eläkelain (1272/2006) mukaista vakuutusta tai yrittäjän hakiessa Ilmarisessa olevaan YEL- vakuutukseensa työtulon muutosta. 
     
    Yrittäjän työtulosta ja sen muuttamisesta on säädetty yrittäjän eläkelain (YEL) 112 § ja 112 a §:ssä sekä yrittäjän eläkelain (1272/2006) muuttamisesta annetun lain (1157/2022) voimaantulosäännöksessä.  

    Päätös

    Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ottaa käyttöön automaattisen ratkaisumenettelyn yrittäjän työtulon vahvistamisessa yrittäjän hakiessa Ilmarisesta uutta yrittäjän eläkelain mukaista vakuutusta tai yrittäjän hakiessa Ilmarisessa olevaan YEL- vakuutukseensa työtulon muutosta. 

    Päätöksen perustelut

    Hallintolain (434/2003) 53 e §:n 2 momentin mukaan viranomainen voi ratkaista automaattisesti asian, johon ei sisälly seikkoja, jotka edellyttävät tapauskohtaista harkintaa, tai johon sisältyvät tapauskohtaista harkintaa edellyttävät seikat virkamies tai muu asian käsittelijä on arvioinut. Ratkaisemisen on perustuttava sovellettavan lain ja etukäteisen harkinnan perusteella laadittuihin julkisen hallinnon tiedonhallinnasta annetun lain (906/2019) 2 §:n 16 kohdassa tarkoitettuihin käsittelysääntöihin.
     
    Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen antaa yrittäjälle työtuloa koskevan päätöksen, kun yrittäjä hakee Ilmarisesta uutta yrittäjän eläkelain mukaista vakuutusta tai kun yrittäjä hakee Ilmarisessa olevaan YEL- vakuutukseensa työtulon muutosta. Työtulo vahvistetaan automaattisessa ratkaisumenettelyssä ennalta määritellyillä käsittelysäännöillä. 
     
    Yrittäjän eläkelain 109 §:n mukaan yrittäjä on velvollinen ottamaan YEL- vakuutuksen kuuden kuukauden kuluessa yrittäjän eläkelaissa tarkoitetun yrittäjätoiminnan alkamisesta. Yrittäjän eläkelain 111 §:n 1 momentin perusteella Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen on annettava ja pidettävä voimassa siltä haettu vakuutus. 
     
    Yrittäjän eläkelain 112 a §:n 4 momentin mukaisesti yrittäjän vuotuinen työtulo voidaan tarkistaa yrittäjän hakemuksesta, jos työtuloon vaikuttavat seikat muusta syystä olennaisesti muuttuvat. 
     
    Yrittäjän eläkelain 112 §:n 1 ja 2 momentin perusteella Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen vahvistaa yrittäjälle vakuutuksen alkaessa 
    yrittäjän työpanosta vastaavan vuotuisen työtulon. Yrittäjä voi hakea työtuloonsa muutosta yrittäjän eläkelain 112 a §:n 4 momentin perusteella, jolloin Ilmarinen vahvistaa päätöksellään yrittäjälle uuden työtulon ja sen voimaantuloajankohdan. 
     
    Työtulo on se palkka, joka kohtuudella olisi maksettava, jos hänen yrittäjätoimintaansa suorittamaan olisi palkattava vastaavan ammattitaidon omaava henkilö, tai se korvaus, jonka muutoin voidaan katsoa keskimäärin vastaavan sanottua työtä. Työtulo vahvistetaan kokonaisarvion perusteella. 
    Eläketurvakeskus on antanut siitä annetun lain (397/2006) 2 § 1 momentin 6 kohdan nojalla suositukset Yrittäjän työtulon vahvistamisesta, Yrittäjän vahvistetun työtulon muuttamisesta sekä Yrittäjän kokonaistyötulosta. Eläketurvakeskus lisäksi ylläpitää ja kehittää siitä annetun lain 2 § 1 momentin 8 kohdan perusteella 6 kohdassa tarkoitettujen suositusten tukena yrittäjän eläkelain 112 §:n 2 momentissa tarkoitettua työtulon määrittämisessä tarvittavaa tietopohjaa. 
     
    Eläketurvakeskus ylläpitää edellä mainittua tietopohjaa toimialan laskentapalvelussa (työtulon määrittämisessä tarvittava tietopohja). Laskentapalvelu antaa yrittäjälle työtulosuosituksen, joka pyrkii vastaamaan tilastollisen tiedon ja soveltamiskäytännön pohjalta tehdyn mallin perusteella arviota yrittäjän työpanoksensa arvosta. Työtulosuosituksen laskentapalvelun avulla tietyllä toimialalla tietynsuuruista yrittäjätoimintaa harjoittaville yrittäjille työtulo määritellään yhdenmukaisin perustein kaikissa eläkelaitoksissa.
    Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen on arvioinut, että tapauskohtaista harkintaa edellyttävät asiat, joissa yrittäjä hakee vahvistettavaksi työtuloa, joka poikkeaa Eläketurvakeskuksen työtulosuosituksesta alittamalla sen alarajan tai ylittämällä sen ylärajan.
    Tapauskohtaista harkintaa eivät siis edellytä asiat, joissa yrittäjä hakee vahvistettavaksi työtuloa, joka on Eläketurvakeskuksen työtulosuosituksen ylä- tai alarajalla tai niiden välissä. 
     
    Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen automaattisessa ratkaisumenettelyssä annettavat päätökset perustellaan yrittäjän eläkelain 95 a §:n edellyttämällä tavalla eli yhtiömme päätökset työtulon vahvistamisesta sisältävät työtulon vahvistamisen perusteena käytetyt tiedot. Yrittäjä saa päätösten liitteenä muutoksenhakuohjeen, muutoksenhaku on maksutonta ja yrittäjän tekemän oikaisuvaatimuksen tutkii luonnollinen henkilö eli yrittäjän tekemää oikaisuvaatimusta tai siihen rinnastuvaa vaatimusta ei ratkaista automaattisesti. Oikaisuvaatimusten käsittely täyttää siten hallintolain (434/2003) 53 e §:n 4 momentin vaatimukset.

    Luettelo käyttöönottopäätöksen perusteena olevista asiakirjoista

    1. Työtulomuutosten menettelytapojen ja käsittelysääntöjen dokumentaatio yrittäjän hakiessa uutta yrittäjän eläkelain mukaista vakuutusta tai yrittäjän hakiessa Ilmarisessa olevaan YEL- vakuutukseensa työtulon muutosta, tiedonhallintalain 6a luvun velvollisuuksiin liittyvä tehtäväjako
    2. Käyttöönoton edellytykset ja sovelletut säännökset
    3. Laadun varmistamisen keskeiset toimenpiteet 
    4. Tietoturvan ja tietosuojan menettelytapaohjeet

    Käyttöönottopäivämäärä ja päätöksen tekemisen ajankohta

    Päätöksen tekemisen ajankohta on 13.5.2024
     
    Käyttöönottopäivä on 12.6.2024.
     
    Automaattisen ratkaisumenettely on otettu käyttöön ennen lain 488/2023 voimaantuloa. 

    Tieto päätöksentekijästä

    Päätös automaattisen ratkaisumenettelystä yrittäjän YEL- työtulon muuttamista koskevissa päätöksissä on tehty Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen vakuutus- ja eläkepalvelut -linjan johtoryhmässä, jonka puheenjohtaja on vakuutus- ja eläkejohtaja Tiina Nurmi. 

    Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen yhteystieto, josta saa lisätietoa automaattisen ratkaisumenettelyn käytöstä

    Lisätietoja antaa vakuutusjohtaja Minna Hakkarainen, puhelin 010 284 11 (vaihde) sähköpostiosoite minna.hakkarainen@ilmarinen.fi 

    Tiedottaminen

    Tämä päätös on julkisesti saatavissa Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen sen verkkosivuilla ilmarinen.fi

    Sovelletut säännökset

    Hallintolaki (434/2003) 
    Laki julkisen hallinnon tiedonhallintalaista (906/2019)
    Laki julkisen hallinnon tiedonhallinnasta annetun lain muuttamisesta (488/2023)
    Yrittäjän eläkelaki (1272/2006)
    Laki Eläketurvakeskuksesta (397/2006)

     

  2. Tällä päätöksellä Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen on arvioinut automaattisen ratkaisumenettelyn käyttöönoton edellytykset yrittäjän YEL- työtulon muuttamista koskevissa päätöksissä.

    Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen tekee yrittäjän työtulon muuttamista koskevia päätöksiä joko yrittäjän hakemuksesta tai yrittäjän eläkelain (1272/2006) ja sen muuttamisesta annetun lain (1157/2022) voimaantulosäännöksen Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarista velvoittavien säännösten johdosta.

    Yrittäjän työtulosta ja sen muuttamisesta on säädetty yrittäjän eläkelain (YEL) 112 § ja 112 a §:ssä sekä yrittäjän eläkelain (1272/2006) muuttamisesta annetun lain (1157/2022) voimaantulosäännöksessä.

    Päätös

    Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ottaa käyttöön automaattisen ratkaisumenettelyn yrittäjän YEL- työtulon muuttamista koskevissa päätöksissä.

    Päätöksen perustelut

    Hallintolain (434/2003) 53 e §:n 2 momentin mukaan viranomainen voi ratkaista automaattisesti asian, johon ei sisälly seikkoja, jotka edellyttävät tapauskohtaista harkintaa, tai johon sisältyvät tapauskohtaista harkintaa edellyttävät seikat virkamies tai muu asian käsittelijä on arvioinut. Ratkaisemisen on perustuttava sovellettavan lain ja etukäteisen harkinnan perusteella laadittuihin julkisen hallinnon tiedonhallinnasta annetun lain (906/2019) 2 §:n 16 kohdassa tarkoitettuihin käsittelysääntöihin.

    Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen automaattinen ratkaisumenettely yrittäjän YEL- työtulon muuttamista koskevissa päätöksissä perustuu ennalta laadittuihin käsittelysääntöihin.

    Yrittäjän eläkelain 112 §:n 1 ja 2 momentin perusteella Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen vahvistaa yrittäjälle vakuutuksen alkaessa yrittäjän työpanosta vastaavan vuotuisen työtulon. Työtulo on se palkka, joka kohtuudella olisi maksettava, jos hänen yrittäjätoimintaansa suorittamaan olisi palkattava vastaavan ammattitaidon omaava henkilö, tai se korvaus, jonka muutoin voidaan katsoa keskimäärin vastaavan sanottua työtä. Työtulo vahvistetaan kokonaisarvion perusteella. Työtuloa vahvistaessaan Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen
    pitää edellä tarkoitettuna palkkana ja korvauksena yksityisen sektorin kyseisen toimialan kokoaikaista työtä tekevien mediaanipalkkaa ja ottaa huomioon muut yrittäjän työpanoksen määrää, yrittäjätoiminnan laajuutta, yrittäjän ammattitaitoa ja yrittäjän työpanoksen arvoa kuvaavat tiedot.

    Eläketurvakeskus on antanut siitä annetun lain 2 § 1 momentin 6 kohdan nojalla suositukset Yrittäjän työtulon vahvistamisesta, Yrittäjän vahvistetun työtulon muuttamisesta sekä Yrittäjän kokonaistyötulosta. Eläketurvakeskus lisäksi ylläpitää ja kehittää siitä annetun lain 2 § 1 momentin 8 kohdan perusteella 6 kohdassa tarkoitettujen suositusten tukena yrittäjän eläkelain 112 §:n 2 momentissa tarkoitettua työtulon määrittämisessä tarvittavaa tietopohjaa.

    Eläketurvakeskus ylläpitää sitä koskevan lain perusteella työtulon määrittämisessä tarvittavaa tietopohjaa toimialan laskentapalvelussa (työtulon määrittämisessä tarvittava tietopohja). Laskentapalvelu antaa yrittäjälle työtulosuosituksen, joka pyrkii vastaamaan tilastollisen tiedon ja soveltamiskäytännön pohjalta tehdyn mallin perusteella arviota yrittäjän työpanoksensa arvosta. Työtulosuosituksen laskentapalvelun avulla tietyllä toimialalla tietynsuuruista yrittäjätoimintaa harjoittaville yrittäjille työtulo määritellään yhdenmukaisin perustein kaikissa eläkelaitoksissa.

    Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen on arvioinut, että tapauskohtaista harkintaa edellyttävät asiat, joissa yrittäjä hakee vahvistettavaksi työtuloa, joka poikkeaa Eläketurvakeskuksen työtulosuosituksen ylä- tai alarajoista. 

    Tapauskohtaista harkintaa ei siis edellytä asiat, joissa yrittäjä hakee vahvistettavaksi työtuloa, joka on Eläketurvakeskuksen työtulosuosituksen ylä- tai alarajojen puitteissa.

    Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen automaattisessa ratkaisumenettelyssä annettavat päätökset perustellaan yrittäjän eläkelain 95 a §:n edellyttämällä tavalla eli yhtiömme päätökset työtulon vahvistamisesta sisältävät työtulon vahvistamisen perusteena käytetyt tiedot. Yrittäjä saa päätösten liitteenä muutoksenhakuohjeen, muutoksenhaku on maksutonta ja yrittäjän tekemän oikaisuvaatimuksen tutkii luonnollinen henkilö eli yrittäjän tekemää oikaisuvaatimusta tai siihen rinnastuvaa vaatimusta ei ratkaista automaattisesti. Oikaisuvaatimusten käsittely täyttää siten hallintolain (434/2003) 53 e §:n 4 momentin vaatimukset.

    Luettelo käyttöönottopäätöksen perusteena olevista asiakirjoista

    1. Työtulomuutosten menettelytapojen ja käsittelysääntöjen dokumentaatio, tiedonhallintalain 6a luvun velvollisuuksiin liittyvä tehtäväjako
    2. Käyttöönoton edellytykset ja sovelletut säännökset
    3. Laadun varmistamisen keskeiset toimenpiteet
    4. Tietoturvan ja tietosuojan menettelytapaohjeet

    Käyttöönottopäivämäärä ja päätöksen tekemisen ajankohta

    Päätöksen tekemisen ajankohta on 9.6.2023.

    Käyttöönottopäivä on 16.6.2023.

    Tieto päätöksentekijästä

    Päätös automaattisen ratkaisumenettelystä yrittäjän YEL-työtulon muuttamista koskevissa päätöksissä on tehty Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen vakuutus- ja eläkepalvelut -linjan johtoryhmässä, jonka puheenjohtaja on vakuutus- ja eläkejohtaja Tiina Nurmi.

    Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen yhteystieto, josta saa lisätietoa automaattisen ratkaisumenettelyn käytöstä

    Lisätietoja antaa vakuutusjohtaja Minna Hakkarainen, puhelin 010 284 11 (vaihde) sähköpostiosoite minna.hakkarainen@ilmarinen.fi.

    Tiedottaminen

    Tämä päätös on julkisesti saatavissa Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen sen verkkosivuilla ilmarinen.fi.

    Sovelletut säännökset

    Hallintolaki (434/2003)
    Laki julkisen hallinnon tiedonhallintalaista (906/2019)
    Yrittäjän eläkelaki (1272/2006)
    Laki Eläketurvakeskuksesta (397/2006).

  3. Tällä päätöksellä Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen on arvioinut automaattisen ratkaisumenettelyn käyttöönoton edellytykset yrittäjän YEL- vakuutuksen päättämisessä. 
     
    Yrittäjän YEL- vakuutuksen päättämisestä on säädetty yrittäjän eläkelain (1272/2006) 111 §:n 3 momentissa ja yrittäjän eläkelain 137 §:n nojalla sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamissa Yrittäjän Eläkelain (YEL) mukaiset vakuutussopimuksen vakuutusehtojen 5 § 1 momentissa. 

    Päätös

    Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ottaa käyttöön automaattisen ratkaisumenettelyn yrittäjän YEL- vakuutuksen päättämisestä, jos yrittäjä on ilmoittanut lopettaneensa yrittäjän eläkelaissa tarkoitetun yrittäjätoimintansa tai jos hän ei enää ilmoituksensa mukaan ei enää muutoin ole vakuuttamisvelvollinen. 

    Päätöksen perustelut

    Hallintolain (434/2003) 53 e §:n 2 momentin mukaan viranomainen voi ratkaista automaattisesti asian, johon ei sisälly seikkoja, jotka edellyttävät tapauskohtaista harkintaa, tai johon sisältyvät tapauskohtaista harkintaa edellyttävät seikat virkamies tai muu asian käsittelijä on arvioinut. Ratkaisemisen on perustuttava sovellettavan lain ja etukäteisen harkinnan perusteella laadittuihin julkisen hallinnon tiedonhallinnasta annetun lain (906/2019) 2 §:n 16 kohdassa tarkoitettuihin käsittelysääntöihin.
     
    Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen päättää yrittäjän YEL- vakuutuksen, jos yrittäjä on ilmoittanut lopettaneensa yrittäjän eläkelaissa tarkoitetun yrittäjätoimintansa tai jos hän ei enää ilmoituksensa mukaan ei enää muutoin ole vakuuttamisvelvollinen. Ilmarinen antaa vakuutuksen päättämisestä päätöksen automaattisessa ratkaisumenettelyssä ennalta määritellyillä käsittelysäännöillä.  
     
    Yrittäjän eläkelain 149 §:n 1 momentin mukaan yrittäjä on velvollinen viipymättä antamaan eläkelaitokselle tiedot yrittäjän eläkelain mukaisen yrittäjätoimintansa alkamisesta sekä yrittäjätoimintansa laadussa, laajuudessa tai muodossa taikka yrittäjän työpanoksessa tapahtuvista olennaisista muutoksista. Niin ikään yrittäjä on velvollinen viipymättä ilmoittamaan eläkelaitokselle yrittäjän eläkelaissa tarkoitetun yrittäjätoiminnan päättymisestä.
     
    Yrittäjän eläkelain 111 §:n 4 momentin mukaan vakuutuksen voimassaolo päättyy, jos yrittäjän ilmoituksen tai muun selvityksen perusteella käy ilmi, että yrittäjä on lopettanut yrittäjän eläkelaissa tarkoitetun yrittäjätoimintansa tai jos hän ei enää muutoin ole vakuuttamisvelvollinen. Eläkelaitos voi selvityksen saatuaan päättää vakuutuksen takautuvasti siihen ajankohtaan, jolloin vakuuttamisen edellytykset eivät enää täyty.
     
    Yrittäjän eläkelain 111 § 1 momentin mukaan, jos yrittäjä on yrittäjän eläkelain mukaan vakuuttamisvelvollinen, työeläkevakuutusyhtiön on annettava ja pidettävä voimassa yhtiöltä haettu vakuutus.
     
    Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen on arvioinut, että tapauskohtaista harkintaa eivät edellytä ne YEL- vakuutuksen päättämistilanteet, joissa vakuutuksen päättäminen perustuu yrittäjän omaan ilmoitukseen yritystoimintansa päättymisestä tai ilmoitukseen, jonka mukaan hän ei ole enää yrittäjän eläkelain mukaan vakuuttamisvelvollinen. 
     
    Mikäli yrittäjän omistusosuus osakeyhtiömuotoisessa yrityksessä ei enää yksin ylitä 30 prosenttia osakkeiden tuottamasta äänimäärästä tai osakkeiden määrästä, tai hän ei enää omista yli 50 prosenttia osakeyhtiön osakepääomasta tai osakkeiden tuottamasta äänimäärästä yhdessä perheenjäsentensä kanssa, hän ei ole enää YEL- vakuuttamisvelvollinen. Avoimen yhtiön yhtiömies tai muun yhteisön tai yhtymän sellainen osakas tai yhtiömies, joka on henkilökohtaisessa vastuussa yhteisön tai yhtymän velvoitteista ja sitoumuksista, on saattanut luopua yhtiöosuudestaan. 
    Yksityisen elinkeinonharjoittajan yrittäjätoiminnassa mukana palkatta työskentelevä perheenjäsen on saattanut lopettaa työskentelynsä. Yrittäjän työpanos on myös saattanut muuttua niin vähäiseksi, ettei hän enää ole YEL- vakuuttamisvelvollinen. 
     
    Yrittäjällä itsellään on tieto edellisessä kappaleessa todetuista YEL- vakuutuksen päättämisedellytyksistä. 
     
    Hallintolain 45 §:n 2 momentin mukaan päätöksen perustelut voidaan jättää esittämättä, jos päätöksellä hyväksytään vaatimus, joka ei koske toista asianosaista eikä muilla ole oikeutta hakea päätökseen muutosta. 
     
    Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen automaattisessa ratkaisumenettelyssä annettavilla päätöksillä hyväksytään yrittäjän vaatimus YEL- vakuutuksen päättämisestä ja päätökset perustellaan yrittäjän omalla ilmoituksella. 
     
    Yrittäjä saa päätösten liitteenä muutoksenhakuohjeen, muutoksenhaku on maksutonta ja yrittäjän tekemän oikaisuvaatimuksen tutkii luonnollinen henkilö eli yrittäjän tekemää oikaisuvaatimusta tai siihen rinnastuvaa vaatimusta ei ratkaista automaattisesti. Oikaisuvaatimusten käsittely täyttää siten hallintolain (434/2003) 53 e §:n 4 momentin vaatimukset.

    Luettelo käyttöönottopäätöksen perusteena olevista asiakirjoista

    1. YEL vakuutuksen päättämisen menettelytapojen ja käsittelysääntöjen dokumentaatio, tiedonhallintalain 6a luvun velvollisuuksiin liittyvä tehtäväjako
    2. Käyttöönoton edellytykset ja sovelletut säännökset
    3. Laadun varmistamisen keskeiset toimenpiteet 
    4. Tietoturvan ja tietosuojan menettelytapaohjeet

    Käyttöönottopäivämäärä ja päätöksen tekemisen ajankohta

    Päätöksen tekemisen ajankohta on 13.5.2024
     
    Käyttöönottopäivä on 12.6.2024.
     
    Automaattisen ratkaisumenettely on otettu käyttöön ennen lain 488/2023 voimaantuloa. 

    Tieto päätöksentekijästä

    Päätös automaattisesta ratkaisumenettelystä yrittäjän YEL- vakuutuksen päättämisessä koskevissa päätöksissä on tehty Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen vakuutus- ja eläkepalvelut -linjan johtoryhmässä, jonka puheenjohtaja on vakuutus- ja eläkejohtaja Tiina Nurmi. 

    Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen yhteystieto, josta saa lisätietoa automaattisen ratkaisumenettelyn käytöstä

    Lisätietoja antaa vakuutusjohtaja Minna Hakkarainen, puhelin 010 284 11 (vaihde) sähköpostiosoite minna.hakkarainen@ilmarinen.fi 

    Tiedottaminen

    Tämä päätös on julkisesti saatavissa Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen sen verkkosivuilla ilmarinen.fi

    Sovelletut säännökset

    Hallintolaki (434/2003) 
    Laki julkisen hallinnon tiedonhallintalaista (906/2019)
    Laki julkisen hallinnon tiedonhallinnasta annetun lain muuttamisesta (488/2023)
    Yrittäjän eläkelaki (1272/2006)