Uutinen 9.11.2023

Työeläkemaksut vuodelle 2024 on vahvistettu

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut vuoden 2024 työeläkevakuutusmaksut. Työnantajan eläkevakuutuksen (TyEL) keskimääräinen perittävä maksu on 24,81 prosenttia palkkasummasta vuonna 2024.

Keskimääräinen TyEL-maksu pysyy lähes samana kuin tänä vuonna. Keskimääräinen eläkevakuutusmaksu kuvaa yleistä maksutasoa ja antaa ison kuvan vuosien välisistä eroista.

Lue lisää työnantajan TyEL-maksusta

TyEL-maksu jakaantuu työntekijän ja työnantajan välille. Työntekijän osuus pysyy samansuuruisena kuin tänä vuonna eli 7,15 prosenttia alle 53-vuotiailla ja yli 62-vuotiailla sekä 8,65 prosenttia 53–62-vuotiailla.

Pienillä sopimustyönantajilla työeläkevakuutusmaksu on Ilmarisessa enintään 25,32 prosenttia palkkasummasta, kun hoitokustannus otetaan huomioon. Pientyönantajaksi katsotaan alle 2 251 500 euroa palkkaa vuonna 2022 maksanut.

Tilapäisen työnantajan TyEL-maksuprosentti on ensi vuonna 26,12 prosenttia palkoista. Tilapäisen työnantajan maksu on samansuuruinen kaikissa eläkeyhtiöissä.

Oman vakuutusmaksuprosenttisi näet verkkopalvelussamme.

Jos et ole asiakkaamme, laskemme sinulle mielellämme tarjouksen TyEL-vakuutuksesta. Täytä lomake alta ja olemme yhteydessä sinuun.

Ensi vuonna TyEL-maksusi alenee hoitokustannuksen osalta

Ensi vuoden alusta alkaen Ilmarisen hoitokustannus alenee noin 20 prosenttia. Hoitokustannus on osa TyEL-vakuutusmaksua eli tältä osin maksamasi TyEL-maksu alenee.

Lue lisää hoitokustannuksen alennuksesta

Yrittäjien eläkemaksu

Yrittäjien eläkemaksu pysyy samalla tasolla kuin vuonna 2023. Alle 53-vuotiailla ja yli 62-vuotiailla se on 24,10 prosenttia ja 53–62-vuotiailla 25,60 prosenttia vahvistetusta työtulosta. Työtulo tarkistetaan automaattisesti vuosittain palkkakertoimella. Palkkakerroin nostaa YEL-työtuloa ensi vuonna 5,07 prosenttia.

Vakuutusmaksukorko 2024

Vakuutusmaksukorko on osa vakuutusmaksua. Työeläkevakuutusmaksun korko nousee vuoden 2024 alusta 4,10 prosenttiin (tänä vuonna 1.7.–31.12. 3,85 prosenttia). TyEL-maksu erääntyy palkanmaksua seuraavan kuukauden viimeinen päivä. Jos siirrät TyEL-vakuutusmaksun eräpäivää myöhemmäksi, siihen lisätään vakuutusmaksukorko. Lue lisää TyEL-maksun erääntymisestä

Vakuutusmaksukorko vaikuttaa myös YEL-vakuutusmaksuun maksuajankohdan ja eräkuukausien mukaan. YEL-maksun voi maksaa useammassa erässä. Maksulle lasketaan joko korkohyvitystä tai -veloitusta sen mukaan, maksatko alku- vai loppuvuodesta. Edullisinta on maksaa YEL-maksu tammikuun 20. päivä.
Lue lisää YEL-maksun erääntymisestä

Lue lisää

Lue STM:n tiedote ensi vuoden maksuista (stm.fi)

Lue ensi vuoden TyEL:n ja YEL:n rajatuloista eläkeindeksien uutiselta

Katso myös

Sosiaalivakuutusmaksut ja avainluvut 2024 (pdf)

Ajankohtaista

Tiedote 14.2.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku jatkuu

Työntekijämäärä laski tammikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski eniten Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku jatkuu

Tiedote 15.1.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui

Työntekijämäärä laski joulukuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä lähes kolme prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista jyrkimmin laskivat jälleen henkilöstövuokraus ja rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski eniten Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui
Lisää uutisia ja tiedotteita