Uutinen 9.11.2023

Työeläkemaksut vuodelle 2024 on vahvistettu

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut vuoden 2024 työeläkevakuutusmaksut. Työnantajan eläkevakuutuksen (TyEL) keskimääräinen perittävä maksu on 24,81 prosenttia palkkasummasta vuonna 2024.

Keskimääräinen TyEL-maksu pysyy lähes samana kuin tänä vuonna. Keskimääräinen eläkevakuutusmaksu kuvaa yleistä maksutasoa ja antaa ison kuvan vuosien välisistä eroista.

Lue lisää työnantajan TyEL-maksusta

TyEL-maksu jakaantuu työntekijän ja työnantajan välille. Työntekijän osuus pysyy samansuuruisena kuin tänä vuonna eli 7,15 prosenttia alle 53-vuotiailla ja yli 62-vuotiailla sekä 8,65 prosenttia 53–62-vuotiailla.

Pienillä sopimustyönantajilla työeläkevakuutusmaksu on Ilmarisessa enintään 25,32 prosenttia palkkasummasta, kun hoitokustannus otetaan huomioon. Pientyönantajaksi katsotaan alle 2 251 500 euroa palkkaa vuonna 2022 maksanut.

Tilapäisen työnantajan TyEL-maksuprosentti on ensi vuonna 26,12 prosenttia palkoista. Tilapäisen työnantajan maksu on samansuuruinen kaikissa eläkeyhtiöissä.

Oman vakuutusmaksuprosenttisi näet verkkopalvelussamme.

Jos et ole asiakkaamme, laskemme sinulle mielellämme tarjouksen TyEL-vakuutuksesta. Täytä lomake alta ja olemme yhteydessä sinuun.

Ensi vuonna TyEL-maksusi alenee hoitokustannuksen osalta

Ensi vuoden alusta alkaen Ilmarisen hoitokustannus alenee noin 20 prosenttia. Hoitokustannus on osa TyEL-vakuutusmaksua eli tältä osin maksamasi TyEL-maksu alenee.

Lue lisää hoitokustannuksen alennuksesta

Yrittäjien eläkemaksu

Yrittäjien eläkemaksu pysyy samalla tasolla kuin vuonna 2023. Alle 53-vuotiailla ja yli 62-vuotiailla se on 24,10 prosenttia ja 53–62-vuotiailla 25,60 prosenttia vahvistetusta työtulosta. Työtulo tarkistetaan automaattisesti vuosittain palkkakertoimella. Palkkakerroin nostaa YEL-työtuloa ensi vuonna 5,07 prosenttia.

Vakuutusmaksukorko 2024

Vakuutusmaksukorko on osa vakuutusmaksua. Työeläkevakuutusmaksun korko nousee vuoden 2024 alusta 4,10 prosenttiin (tänä vuonna 1.7.–31.12. 3,85 prosenttia). TyEL-maksu erääntyy palkanmaksua seuraavan kuukauden viimeinen päivä. Jos siirrät TyEL-vakuutusmaksun eräpäivää myöhemmäksi, siihen lisätään vakuutusmaksukorko. Lue lisää TyEL-maksun erääntymisestä

Vakuutusmaksukorko vaikuttaa myös YEL-vakuutusmaksuun maksuajankohdan ja eräkuukausien mukaan. YEL-maksun voi maksaa useammassa erässä. Maksulle lasketaan joko korkohyvitystä tai -veloitusta sen mukaan, maksatko alku- vai loppuvuodesta. Edullisinta on maksaa YEL-maksu tammikuun 20. päivä.
Lue lisää YEL-maksun erääntymisestä

Lue lisää

Lue STM:n tiedote ensi vuoden maksuista (stm.fi)

Lue ensi vuoden TyEL:n ja YEL:n rajatuloista eläkeindeksien uutiselta

Katso myös

Sosiaalivakuutusmaksut ja avainluvut 2024 (pdf)

Ajankohtaista

Uutinen 18.6.2024

Työeläkevakuutuksen ostaminen on nyt helppoa ja nopeaa

Verkkosivuiltamme voi nyt ostaa työeläkevakuutuksen entistä helpommin. Panostimme erityisesti saavutettavuuteen, käytettävyyteen ja selkeyteen, jotta vakuutushakemuksen täyttäminen olisi mahdollisimman sujuvaa.

Työeläkevakuutuksen ostaminen on nyt helppoa ja nopeaa

Tiedote 14.6.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui

Työntekijämäärä laski toukokuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -3,0 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski edelleen joka puolella Suomea.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui
Lisää uutisia ja tiedotteita