Kevytyrittäjä ja YEL-vakuutus

Kevytyrittäjänä työllistät itsesi ja laskutat asiakkaitasi laskutuspalvelun avulla. Huolehdit eläketurvastasi itse ottamalla YEL-vakuutuksen, kun alla kerrotut vakuuttamisen ehdot täyttyvät. Tutustu tällä sivulla kevytyrittäjyyteen ja kevytyrittäjän YEL-velvollisuuteen.

Kuka on kevytyrittäjä?

Sinua voidaan kutsua kevytyrittäjäksi, jos työllistät itsesi ja käytät asiakkaittesi laskuttamiseen laskutuspalvelua. Kevytyrittäjänä sinulla ei tarvitse olla omaa yritystä tai y-tunnusta.

Kevytyrittäjänä teet töitä omissa nimissäsi yhdelle tai useammalle toimeksiantajalle. Vastaat myös itse palvelujesi markkinoinnista ja asiakashankinnasta, sekä sovit asiakkaittesi kanssa saamasi toimeksiannon ehdoista ja korvauksesta.

Mihin tilanteisiin kevytyrittäjyys sopii?

Kevytyrittäjyys voi olla hyvä vaihtoehto esimerkiksi näissä tilanteissa:

 • haluat kokeilla liikeideaasi matalalla kynnyksellä
 • haluat helpon tavan laskuttaa satunnaisesta harrastuspohjaisesta tai kausiluonteisesta työstä
 • haluat tehdä lisätöitä päätoimen tai opiskelun ohessa
 • haluat toimia yrittäjänä ilman hallinnollista taakkaa.

Pitääkö kevytyrittäjän ottaa YEL-vakuutus?

Kevytyrittäjän pitää ottaa YEL-vakuutus, kun YEL-vakuuttamisen ehdot täyttyvät. Löydät ehdot alta. YEL-vakuutus vaikuttaa eläke- ja sosiaaliturvasi tasoon.

Laskutuspalvelun käyttäminen ei tee sinusta automaattisesti yrittäjää. Jos tekemäsi työ täyttää työsuhteen tunnusmerkit, eli olet tehnyt työsopimuksen, saat työstäsi korvausta ja työnantajasi valvoo ja johtaa työtäsi, katsotaan sinut työntekijäksi. Tällöin eläkevakuuttamisesta (TyEL) vastaa työnantajasi.

Milloin YEL-vakuutus pitää ottaa?

Ota YEL-vakuutus, kun seuraavat viisi ehtoa täyttyvät:

 1. Olet iältäsi 18–67-vuotias. YEL-vakuuttamisen yläikäraja nousee portaittain. Vakuuttamisvelvollisuus päättyy viimeistään sen kalenterikuukauden lopussa, jolloin
 • vuonna 1957 tai sitä ennen syntynyt yrittäjä täyttää 68 vuotta 
 • vuosina 1958–1961 syntynyt yrittäjä täyttää 69 vuotta 
 • vuonna 1962 tai sen jälkeen syntynyt yrittäjä täyttää 70 vuotta.
 1. Yritystoimintasi vähimmäiskesto on 4 kuukautta. 
 2. Työtulosi on vähintään 9 010,28 euroa vuodessa vuonna 2024 (8 575,45 euroa vuodessa vuonna 2023). Työtuloa voi myös miettiä kuukausitasolla, eli noin 750 euroa kuukaudessa vuonna 2024 (715 euroa kuukaudessa vuonna 2023) .
 3. Työskentelet yrityksessäsi.
 4. Asut Suomessa.
 1. Milla tekee satunnaisesti yrittäjänä sisustussuunnittelutöitä ystävilleen ja tuttavilleen. Asiakkaat ovat Millan työhön kovin tyytyväisiä ja sana hänen ammattitaidostaan kiirii. Pian Millalla alkaakin olla säännöllisemmin toimeksiantoja ja hänen suunnitteluun käyttämänsä aika kasvaa.

  Toukokuussa Milla laskee, että hänen kuukausittaisen työpanoksensa arvo on noin 715 euroa (750 euroa kuukaudessa vuonna 2024). Tämä tarkoittaa sitä, että YEL-työtulon alaraja ylittyy vuositasolla. Millalla on toukokuusta eteenpäin kuusi kuukautta aikaa ottaa YEL-vakuutus. Kun hän ottaa vakuutuksen, tulee hänen ilmoittaa alkamispäiväksi toukokuu. Myös vakuutusmaksuja hän maksaa toukokuusta alkaen.

Toimin kevytyrittäjänä sivutoimisesti, tarvitsenko YEL-vakuutuksen? 

Jos olet päätoimisesti työntekijä ja samalla työskentelet sivutoimisesti kevytyrittäjänä, eläketurvasi on sekä työnantajasi että sinun itsesi vastuulla. Tällöin työnantajasi ottaa sinulle työntekijän eläkevakuutuksen eli TyEL-vakuutuksen – ja sinä otat itsellesi yrittäjän eläkevakuutuksen eli YEL-vakuutuksen. Tässä tilanteessa kerrytät eläkettä samanaikaisesti sekä yrittäjätyöstä että työntekijänä tekemästäsi työstä.

Ota itsellesi YEL-vakuutus, kun yllä olevat YEL-vakuuttamisen ehdot täyttyvät. Molemmat vakuutukset ovat lakisääteisiä eli pakollisia.