Kevytyrittäjä ja YEL-vakuutus

Kevytyrittäjänä työllistät itsesi ja laskutat asiakkaitasi laskutuspalvelun avulla. Huolehdit eläketurvastasi itse ottamalla YEL-vakuutuksen, kun alla kerrotut vakuuttamisen ehdot täyttyvät. Tutustu tällä sivulla kevytyrittäjyyteen ja kevytyrittäjän YEL-velvollisuuteen.

Kuka on kevytyrittäjä? 

Sinua voidaan kutsua kevytyrittäjäksi, jos työllistät itsesi ja käytät asiakkaittesi laskuttamiseen laskutuspalvelua. Kevytyrittäjänä sinulla ei tarvitse olla omaa yritystä tai y-tunnusta.   

Kevytyrittäjänä teet töitä omissa nimissäsi yhdelle tai useammalle toimeksiantajalle. Vastaat myös itse palvelujesi markkinoinnista ja asiakashankinnasta, sekä sovit asiakkaittesi kanssa saamasi toimeksiannon ehdoista ja korvauksesta. 

Laskutat asiakkaitasi laskutuspalvelun avulla. Laskutuspalvelu veloittaa jokaisesta laskutuksesta tietyn prosenttiosuuden ja hoitaa lisäksi esimerkiksi kirjanpitoon liittyviä tehtäviä puolestasi.

Millaisiin elämäntilanteisiin kevytyrittäjyys sopii?  

Kevytyrittäjänä voit kokeilla oman liikeideasi toimivuutta matalalla kynnykselläLaskutuspalvelut tarjoavat helpon tavan laskuttaa satunnaisesta, kausiluonteisesta tai harrastuspohjaisesta työstä.  

Jos olet päätoimisesti jonkin toisen työnantajan palveluksessa ja työskentelet samalla kevytyrittäjänä sivutoimisesti, eläketurvasi on teidän molempien vastuulla. Silloin työnantajasi ottaa sinulle työntekijän eläkevakuutuksen eli TyEL-vakuutuksen – ja sinä otat itsellesi yrittäjän eläkevakuutuksen eli YEL-vakuutuksenMolemmat vakuutukset ovat lakisääteisiä eli pakollisia. Lue lisää sivutoimisesta yrittäjyydestä.

Milloin YEL-vakuutus pitää ottaa?

Ota YEL-vakuutus, kun seuraavat viisi ehtoa täyttyvät:

 1. Olet iältäsi 18–67-vuotias. YEL-vakuuttamisen yläikäraja nousee portaittain. Vakuuttamisvelvollisuus päättyy viimeistään sen kalenterikuukauden lopussa, jolloin
 • vuonna 1957 tai sitä ennen syntynyt yrittäjä täyttää 68 vuotta 
 • vuosina 1958–1961 syntynyt yrittäjä täyttää 69 vuotta 
 • vuonna 1962 tai sen jälkeen syntynyt yrittäjä täyttää 70 vuotta.
 1. Yritystoimintasi vähimmäiskesto on 4 kuukautta. 
 2. Työtulosi on vähintään 8 575,45 euroa vuodessa (vuonna 2023).
 3. Työskentelet yrityksessäsi.
 4. Asut Suomessa.
 1. Milla tekee satunnaisesti yrittäjänä sisustussuunnittelutöitä ystävilleen ja tuttavilleen. Asiakkaat ovat Millan työhön kovin tyytyväisiä ja sana hänen ammattitaidostaan kiirii. Pian Millalla alkaakin olla säännöllisemmin toimeksiantoja ja hänen suunnitteluun käyttämänsä aika kasvaa.

  Toukokuussa Milla laskee, että hänen kuukausittaisen työpanoksensa arvo on noin 688 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että YEL-työtulon alaraja ylittyy vuositasolla (8 261,71 euroa vuonna 2022). Millalla on toukokuusta eteenpäin kuusi kuukautta aikaa ottaa YEL-vakuutus. Kun hän ottaa vakuutuksen, tulee hänen ilmoittaa alkamispäiväksi toukokuu. Myös vakuutusmaksuja hän maksaa toukokuusta alkaen.

Laskutuspalvelun käyttäminen ei tee sinusta automaattisesti yrittäjää 

Yrittäjänä sinun tulee ottaa YEL-vakuutus yllä kerrottujen ehtojen täytyttyä. Jos tekemäsi työ sen sijaan täyttää työsuhteen tunnusmerkit, eli olet tehnyt työsopimuksen, saat työstäsi korvausta ja työnantajasi valvoo ja johtaa työtäsi, katsotaan sinut työntekijäksi. Tällöin eläkevakuuttamisesta (TyEL) vastaa työnantajasi.