Yrittäjän sairastuminen

Jos sairastut, voit hakea Kelasta päivärahaetuutta. Saat sitä jo yhden sairastamispäivän jälkeen. Päivärahan määrä riippuu YEL-työtulostasi.

Miten YEL-työtulo vaikuttaa sairauspäivärahaan?

Jos sairastumisesi kestää korkeintaan 10 arkipäivää, Kelasta saamasi päiväraha on niin sanottua YEL-päivärahaa. YEL-päiväraha perustuu pelkkään YEL-työtuloosi. Jos YEL-työtulosi on muuttunut tarkasteltavan 12 kuukauden aikana, Kela huomioi keskimääräisen työtulosi. YEL-vakuutuksesi pitää olla voimassa sairastumispäivänäsi, jotta voit saada YEL-päivärahaa.

Jos olet sairaana pidempään, voit saada YEL-päivärahan jälkeen sairauspäivärahaa. Sairauspäivärahasi määrä lasketaan vuositulosi perusteella.  Yrittäjänä vuositulosi pohjautuu YEL-työtuloon. Jos YEL-työtulosi on muuttunut tarkasteltavan 12 kuukauden aikana, Kela huomioi keskimääräisen työtulosi. Jos olet yrittäjätoiminnan ohessa palkkatyössä oman yrityksesi ulkopuolella, päivärahan määrään vaikuttavat sekä työntekijänä saamasi palkkatulo että yrittäjän YEL-työtulosi. Vuositulo lasketaan etuusoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta edeltävien 12 kalenterikuukauden tulojen perusteella.

Lisätietoja vuositulon määräytymisestä löydät Kelan sivuilta (Kela.fi) >

Milloin voin saada sairauspäivärahaa ja miten haen sitä?

Jos sairastut, voit hakea Kelasta päivärahaetuutta. Omavastuuaikasi on sairastumispäivä (1 päivä). Toimi näin:

  1. Hakeudu terveydenhuoltoon heti kun olet sairastunut, ja hae todistus työkyvyttömyydestäsi. Jos aiot hakea Kelasta YEL-päivärahaa, tarvitset vähintään terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan todistuksen. Jos haet YEL-päivärahan jälkeistä sairauspäivärahaa, tarvitset lääkärinlausunnon. Jos haet päivärahaa enintään 60 päivältä, pyydä lääkäriltä A-todistus. Jos haet sitä pidemmältä ajalta, pyydä laajempi B-lääkärinlausunto.
  2. Hae Kelasta päivärahaetuutta kahden kuukauden kuluessa siitä, kun jäit työkyvyttömäksi. Alat saada Kelasta yhden omavastuupäivän jälkeen ensin YEL-päivärahaa 9 päivän ajan ja sen jälkeen tavallista sairauspäivärahaa. YEL-päiväraha muuttuu sairauspäivärahaksi automaattisesti. Sairauspäivärahaa saat enintään 300 arkipäivältä.

Pitääkö YEL-vakuutukseni olla voimassa sairauslomallakin? 

Jos sairastumisesi kestää lyhyen aikaa, pidä YEL-vakuutuksesi voimassa.  Voit tarvittaessa hakea maksuaikaa  YEL-maksuillesi yrittäjän verkkopalvelussamme.

Jos sairauslomasi kestää useita kuukausia, voit päättää YEL-vakuutuksesi sairastumispäivään. Voit tehdä päättämisilmoituksen yrittäjän verkkopalvelussa. Jos palaat sairauslomasi jälkeen takaisin yrittäjäksi, ota uusi YEL-vakuutus. 

YEL-työtulosi ratkaisee, kuinka suuren sairauspäivärahan saat. Hae päivärahaa Kelasta. 

Lue lisää YEL-työtulon muuttamisesta >
Lue lisää maksuajan hakemisesta >

YEL-työtulo ratkaisee saamasi päivärahan määrän

Pidä YEL-työtulosi ajan tasalla jatkuvasti, sillä et voi muuttaa sitä takautuvasti. YEL-laskuristamme näet, miten YEL-työtulosi vaikuttaa saamaasi sairauspäivärahaan.

Arvioi sairauspäivärahan määrä YEL-laskurillla >

Lue lisää YEL-työtulosta >