Yrittäjän sairastuminen ja sairauspäiväraha

Yrittäjänä sairastuessa voit hakea päivärahaetuutta Kelasta. Saat sitä jo yhden sairastamispäivän jälkeen. Päivärahan määrä riippuu YEL-työtulostasi.

Miten YEL-työtulo vaikuttaa yrittäjän sairauspäivärahaan?

Jos sairastumisesi kestää korkeintaan 10 arkipäivää, Kelasta saamasi päiväraha on niin sanottua YEL-päivärahaa. YEL-päiväraha perustuu pelkkään YEL-työtuloosi. YEL-vakuutuksesi pitää olla voimassa sairastumispäivänäsi, jotta voit saada YEL-päivärahaa.

Jos olet sairaana pidempään, voit saada YEL-päivärahan jälkeen sairauspäivärahaa. Sairauspäivärahasi määrä lasketaan vuositulosi perusteella.  Yrittäjänä vuositulosi pohjautuu YEL-työtuloon. Jos YEL-työtulosi on muuttunut tarkasteltavan 12 kuukauden aikana, Kela huomioi keskimääräisen työtulosi. Jos olet yrittäjätoiminnan ohessa palkkatyössä oman yrityksesi ulkopuolella, päivärahan määrään vaikuttavat sekä työntekijänä saamasi palkkatulo että yrittäjän YEL-työtulosi. Vuositulo lasketaan etuusoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta edeltävien 12 kalenterikuukauden tulojen perusteella.

Lisätietoja vuositulon määräytymisestä löydät Kelan sivuilta (kela.fi)

Milloin voin saada sairauspäivärahaa ja miten haen sitä?

Jos sairastut, voit hakea Kelasta päivärahaetuutta. Omavastuuaikasi on sairastumispäivä (1 päivä). Toimi näin:

  1. Hakeudu terveydenhuoltoon heti kun olet sairastunut, ja hae todistus työkyvyttömyydestäsi. Jos aiot hakea Kelasta YEL-päivärahaa, tarvitset vähintään terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan todistuksen. Jos haet YEL-päivärahan jälkeistä sairauspäivärahaa, tarvitset lääkärinlausunnon. Jos haet päivärahaa enintään 60 päivältä, pyydä lääkäriltä A-todistus. Jos haet sitä pidemmältä ajalta, pyydä laajempi B-lääkärinlausunto.
  2. Hae Kelasta päivärahaetuutta kahden kuukauden kuluessa siitä, kun jäit työkyvyttömäksi. Alat saada Kelasta yhden omavastuupäivän jälkeen ensin YEL-päivärahaa 9 päivän ajan ja sen jälkeen tavallista sairauspäivärahaa. YEL-päiväraha muuttuu sairauspäivärahaksi automaattisesti. Sairauspäivärahaa saat enintään 300 arkipäivältä.

Pitääkö YEL-vakuutukseni olla voimassa sairauslomallakin? 

Jos sairastumisesi kestää lyhyen aikaa, pidä YEL-vakuutuksesi voimassa.  Voit tarvittaessa hakea maksuaikaa YEL-maksuillesi yrittäjän verkkopalvelussamme.

Lue lisää maksuajan hakemisesta
Lue lisää yrittäjän verkkopalvelusta ja kirjaudu sisään

Jos työntekosi keskeytyy useaksi kuukaudeksi sairauden tai vamman vuoksi, YEL-vakuutus kannattaa yleensä päättää. Vakuutus tulee päättää Kelan vahvistamaan työkyvyttömyyden alkamispäivään. Voit tehdä päättämisilmoituksen yrittäjän verkkopalvelussa. Jos palaat sairastumisen jälkeen takaisin yrittäjäksi, ota uusi YEL-vakuutus.

YEL-työtulo ratkaisee saamasi päivärahan määrän

Pidä YEL-työtulosi ajan tasalla jatkuvasti, sillä et voi muuttaa sitä takautuvasti. YEL-laskuristamme näet, miten YEL-työtulosi vaikuttaa saamaasi sairauspäivärahaan.

Arvioi sairauspäivärahan määrä YEL-laskurillla >

Lue lisää YEL-työtulosta >