Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Voit nostaa osan vanhuuseläkkeestäsi jo ennen kuin täytät alimman vanhuuseläkeikäsi. Samanaikaisesti voit tehdä työtä niin paljon kuin haluat tai lopettaa työt kokonaan. Valitse itsellesi parhaiten sopiva vaihtoehto tästä joustavasta eläkelajista ja siirry halutessasi eläkkeelle osittain. 

Milloin voin siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle?

Voit siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle, kun

  • olet vähintään 61-vuotias ja
  • et saa muuta omaa työeläkettä.   

Jos olet syntynyt vuonna 1964 voit siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle 62-vuotiaana. Vuoden 1964 jälkeen syntyneille eläkeikää ei ole vielä vahvistettu. 

Osittainen vanhuuseläke voi sopia sinulle olit sitten työntekijä, yrittäjä tai työtön 

Osittaisella vanhuuseläkkeellä voit työskennellä vapaasti ilman ansiorajoja. Työnteosta karttuu sinulle lisää eläkettä. Jos haluat muutoksia työsi määrään, sinun pitää sopia siitä työnantajasi kanssa. Voit siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle yhtä hyvin myös työttömänä tai yrittäjänä. Jos työskentelet yrittäjänä, huolehdi, että YEL-työtulosi vastaa  työpanoksesi arvoa myös osittaisen vanhuuseläkkeen aikana. 

Osa-aikatyö ja osittainen vanhuuseläke

Jos olet kiinnostunut vähentämään työtunteja, tiedustele työnantajaltasi onko se mahdollisista. Osittainen vanhuuseläke antaa sinulle lisätuloja, jos palkkasi pienenee.

Kokoaikatyö ja osittainen vanhuuseläke

Voit tehdä kokoaikatyötä ja nostaa osittaisen vanhuuseläkkeen palkan lisäksi. Huomioi kuitenkin eläkkeen vaikutus verotukseesi. 

Työttömyys ja osittainen vanhuuseläke

Osittainen vanhuuseläke voi olla mukava lisä työttömyyspäivärahan rinnalle. Voit nostaa osittaista vanhuuseläkettä ja saada työttömyyspäivärahaa samanaikaisesti. Huomioithan, että osittaisella vanhuuseläkkeellä voi olla vaikutusta Kelan maksamaan työmarkkinatukeen.

Osittaisen vanhuuseläkkeen määrä

Sinä päätät, kuinka suurta eläkettä alat nostaa. Vaihtoehtoja on kaksi: 50 prosenttia tai 25 prosenttia. Puolikas tai neljännes lasketaan siitä eläkkeestä, joka sinulle on kertynyt eläkkeelle jäämistä edeltävän vuoden loppuun mennessä.

 

Jos alat ensin nostaa eläkettäsi neljänneksen verran, voit korottaa sen myöhemmin 50 prosenttiin. Mutta päinvastoin et voi tehdä eli et voi ensin nostaa eläkettäsi puolikkaan verran ja sitten vähentää sitä neljännekseen.

 

Jos jäät osittaiselle vanhuuseläkkeelle ennen kuin täytät alimman vanhuuseläkeikäsi, varhennusvähennys pienentää osittaista vanhuuseläkettäsi 0,4 prosenttia kuukaudessa jokaiselta vanhuuseläkeikää edeltävältä kuukaudelta. Jos siirryt osittaiselle vanhuuseläkkeelle vasta täytettyäsi alimman vanhuuseläkeikäsi etkä ole saanut vastaavalta ajalta työttömyyspäivärahaa, osittaista vanhuuseläkettäsi korotetaan lykkäyskorotuksella.

Osittaiseen vanhuuseläkkeeseen lasketaan lykkäyskorotus, jos haet osittaisen vanhuuseläkkeen maksuun alimman eläkeiän jälkeen, etkä saa samalta ajalta työttömyysetuutta. Lykkäyskorotus on 0,4 prosenttia jokaiselta lykätyltä kuukaudelta.

Jos siirryt osittaiselle vanhuuseläkkeelle ennen kuin olet täyttänyt alimman vanhuuseläkeikäsi, varhennusvähennys pienentää tulevia eläkkeitäsi 0,4 prosenttia jokaiselta alinta vanhuuseläkeikääsi edeltävältä kuukaudelta. Varhennusvähennys on pysyvä.

Osittainen vanhuuseläke pienentää tulevaa eläkettäsi

Osittaiselle vanhuuseläkkeelle siirtyminen pienentää tulevaa eläkettäsi pysyvästi. Jos jäät osittaiselle vanhuuseläkkeelle ennen alinta eläkeikääsi, pienennys on sama kuin osittaiseen vanhuuseläkkeeseen tehtävä varhennuksen määrä. Jos siirryt osittaiselle vanhuuseläkkeelle alimman eläkeikäsi jälkeen, lykkäyskorotus ei korota tulevaa eläkettäsi yhtä paljon kuin jos et olisi siirtynyt osittaiselle vanhuuseläkkeelle.

Käytännössä eläkkeesi pienenee sitä vähemmän, mitä vanhempana siirryt osittaiselle vanhuuseläkkeelle ja mitä enemmän teet osittaisella vanhuuseläkkeelläsi töitä.

Jos pohdit siirtymistä osittaiselle vanhuuseläkkeelle, kokeile OmaEläke-palvelumme laskuria. Laskurilla voit myös arvioida varsinaisen vanhuuseläkkeesi määrän. Näet myös minkä verran osittainen vanhuuseläke pienentää varsinaista vanhuuseläkettäsi.

Esimerkki: Osittainen vanhuuseläke varhennettuna

  • Syntymävuosi 1960 
  • Alin vanhuuseläkeikä 64 vuotta 6 kuukautta 
  • Osittainen vanhuuseläke 50 prosenttia, 61 vuoden 6 kuukauden vuoden iässä vuonna 2021, joten varhennusaika on 36 kuukautta 
  • Vuoden 2020 loppuun mennessä kertynyt eläke 2 000 euroa kuukaudessa

Varhennusvähennys 36 kuukaudelta x 0,4 prosenttia = 14,4 prosenttia
50 prosenttia x 2 000 euroa kuukaudessa x (1 - 0,144) = 856 euroa kuukausessa. 

Lopuksi eläkkeen määrästä vähennetään elinaikakertoimen vaikutus.

Eläkkeen maksu ja verotus

Eläke maksetaan kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä. Eläke on verotettavaa tuloa. Sinun tulee pyytää verottajalta verokortti eläkettä varten. Tilaa verokortti verottajalta osoitteessa vero.fi

Lue lisää eläkkeen maksamisesta

Työnteko eläkkeellä

Osittainen vanhuuseläke mahdollistaa työnteon ja eläkkeen noston samanaikaisesti, työnteko ei kuitenkaan ole välttämätöntä eläkkeen rinnalla.

Lue lisää työnteosta eläkkeellä

Osittaisen vanhuuseläkkeen peruminen

Jos tulet katumapäälle, voit perua eläkkeesi vielä senkin jälkeen, kun olet saanut meiltä eläkepäätöksen. Peru siinä tapauksessa eläkkeesi kirjallisesti kolmen kuukauden sisällä päätöksen saapumisesta. Voit tehdä sen OmaEläke-palvelun Lähetä viesti -toiminnolla. Jos perut eläkkeesi, joudut maksamaan jo saamasi eläkkeen takaisin.

Hae osittaista vanhuuseläkettä OmaEläke-palvelusta

OmaEläke-palvelu