Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Voit nostaa osan vanhuuseläkkeestäsi jo ennen kuin täytät alimman vanhuuseläkeikäsi. Samanaikaisesti voit tehdä työtä niin paljon kuin haluat tai lopettaa työt kokonaan. Valitse itsellesi parhaiten sopiva vaihtoehto tästä joustavasta eläkelajista ja siirry halutessasi eläkkeelle osittain. Osittaisesta varhennetusta vanhuuseläkkeestä käytetään myös nimitystä osittainen vanhuuseläke. 

Milloin voin siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle?

Voit siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle, kun

  • olet vähintään 61-vuotias ja
  • et saa muuta omaa työeläkettä
  • eikä sinulla ole lepäämässä olevaa työkyvyttömyyseläkettä   

Jos olet syntynyt vuonna 1964 voit siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle 62-vuotiaana. Vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneille eläkeikää ei ole vielä vahvistettu. 

Osittainen vanhuuseläke voi sopia sinulle olit sitten työntekijä, yrittäjä tai työtön 

Osittaisella vanhuuseläkkeellä voit työskennellä vapaasti ilman ansiorajoja. Työnteosta karttuu sinulle lisää eläkettä. Jos haluat muutoksia työsi määrään, sinun pitää sopia siitä työnantajasi kanssa. Voit siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle yhtä hyvin myös työttömänä tai yrittäjänä. Jos työskentelet yrittäjänä, huolehdi, että YEL-työtulosi vastaa  työpanoksesi arvoa myös osittaisen vanhuuseläkkeen aikana. 

Vaikutus veroprosenttiin

Osittainen vanhuuseläke verotetaan eläketulona. Jos työtulosi vähenevät siirtyessäsi osittaiselle vanhuuseläkkeelle, myös veroprosentti yleensä pienenee. Mutta jos aiempi palkkatasosi säilyy ja otat osittaisen vanhuuseläkkeen maksuun, veroprosentti nousee. Voit tarkistaa veroprosenttilaskurilla osoitteessa vero.fi, miten eläketulojen ja palkkatulojen muutos vaikuttaa veroprosenttin.

Osa-aikatyö ja osittainen vanhuuseläke

Jos olet kiinnostunut vähentämään työtunteja, tiedustele työnantajaltasi onko se mahdollisista. Osittainen vanhuuseläke antaa sinulle lisätuloja, jos palkkasi pienenee.

Kokoaikatyö ja osittainen vanhuuseläke

Voit tehdä kokoaikatyötä ja nostaa osittaisen vanhuuseläkkeen palkan lisäksi. Huomioi kuitenkin eläkkeen vaikutus verotukseesi. 

Työttömyys ja osittainen vanhuuseläke

Osittainen vanhuuseläke voi olla mukava lisä työttömyyspäivärahan rinnalle. Voit nostaa osittaista vanhuuseläkettä ja saada työttömyyspäivärahaa samanaikaisesti. Huomioithan, että osittaisella vanhuuseläkkeellä voi olla vaikutusta Kelan maksamaan työmarkkinatukeen.

Osittaisen vanhuuseläkkeen määrä

Sinä päätät, kuinka suurta eläkettä alat nostaa. Vaihtoehtoja on kaksi: 50 prosenttia tai 25 prosenttia. Puolikas tai neljännes lasketaan siitä eläkkeestä, joka sinulle on kertynyt eläkkeelle jäämistä edeltävän vuoden loppuun mennessä.

Jos alat ensin nostaa eläkettäsi neljänneksen verran, voit korottaa sen myöhemmin 50 prosenttiin. Mutta päinvastoin et voi tehdä eli et voi ensin nostaa eläkettäsi puolikkaan verran ja sitten vähentää sitä neljännekseen.

Jos jäät osittaiselle vanhuuseläkkeelle ennen kuin täytät alimman vanhuuseläkeikäsi, varhennusvähennys pienentää osittaista vanhuuseläkettäsi 0,4 prosenttia kuukaudessa jokaiselta vanhuuseläkeikää edeltävältä kuukaudelta. Jos siirryt osittaiselle vanhuuseläkkeelle vasta täytettyäsi alimman vanhuuseläkeikäsi etkä ole saanut vastaavalta ajalta työttömyyspäivärahaa, osittaista vanhuuseläkettäsi korotetaan lykkäyskorotuksella.

Osittaiseen vanhuuseläkkeeseen lasketaan lykkäyskorotus, jos haet osittaisen vanhuuseläkkeen maksuun alimman eläkeiän jälkeen, etkä saa samalta ajalta työttömyysetuutta. Lykkäyskorotus on 0,4 prosenttia jokaiselta lykätyltä kuukaudelta.

Jos siirryt osittaiselle vanhuuseläkkeelle ennen kuin olet täyttänyt alimman vanhuuseläkeikäsi, varhennusvähennys pienentää tulevia eläkkeitäsi 0,4 prosenttia jokaiselta alinta vanhuuseläkeikääsi edeltävältä kuukaudelta. Varhennusvähennys on pysyvä.

Osittainen vanhuuseläke voi pienentää tulevaa eläkettäsi

Osittaiselle vanhuuseläkkeelle siirtyminen voi pienentää tulevaa eläkettäsi pysyvästi. Jos jäät osittaiselle vanhuuseläkkeelle ennen alinta eläkeikääsi, pienennys on sama kuin osittaiseen vanhuuseläkkeeseen tehtävä varhennuksen määrä. Jos siirryt osittaiselle vanhuuseläkkeelle alimman eläkeikäsi jälkeen, varhennusvähennystä ei tehdä.

Käytännössä eläkkeesi pienenee sitä vähemmän, mitä vanhempana siirryt osittaiselle vanhuuseläkkeelle ja mitä enemmän teet osittaisella vanhuuseläkkeelläsi töitä.

Jos pohdit siirtymistä osittaiselle vanhuuseläkkeelle, kokeile OmaEläke-palvelumme laskuria. Laskurilla voit myös arvioida varsinaisen vanhuuseläkkeesi määrän. Näet myös minkä verran osittainen vanhuuseläke pienentää varsinaista vanhuuseläkettäsi.

Huomioithan, että osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen varsinainen vanhuuseläke ei ala automaattisesti, vaan sitä tulee erikseen hakea.

  • Syntymävuosi 1960
  • Alin vanhuuseläkeikä 64 vuotta 6 kuukautta
  • Osittainen vanhuuseläke 50 prosenttia, 61 vuoden 6 kuukauden vuoden iässä vuonna 2021, joten varhennusaika on 36 kuukautta
  • Vuoden 2020 loppuun mennessä kertynyt eläke 2 000 euroa kuukaudessa

Laskenta

Varhennusvähennys 36 kuukaudelta x 0,4 prosenttia = 14,4 prosenttia.
50 prosenttia x 2000 euroa kuukaudessa = 1000 euroa
1000 euroa x 14,4 prosenttia = 144 euroa
1000 euroa - 144 euroa = 856 euroa

Osittaisen vanhuuseläkkeen määrä on 856 euroa / kuukaudessa

Lopuksi eläkkeen määrästä vähennetään elinaikakertoimen vaikutus.

Voit hakea osittaista vanhuuseläkettä kätevästi OmaEläke-palvelussa.

Kirjaudu OmaEläke-palveluun

Osittaisen vanhuuseläkkeen peruminen

Jos tulet katumapäälle, voit perua eläkkeesi vielä senkin jälkeen, kun olet saanut meiltä eläkepäätöksen. Peru siinä tapauksessa eläkkeesi kirjallisesti kolmen kuukauden sisällä päätöksen antamisesta. Voit tehdä sen OmaEläke-palvelun Lähetä viesti -toiminnolla. Jos perut eläkkeesi, joudut maksamaan jo saamasi eläkkeen takaisin.