Osittainen varhennettu vanhuuseläke (OVE)

Voit nostaa osan vanhuuseläkkeestäsi jo ennen kuin täytät alimman vanhuuseläkeikäsi. Samanaikaisesti voit tehdä työtä niin paljon kuin haluat tai lopettaa työt kokonaan. Osittaisesta varhennetusta vanhuuseläkkeestä puhutaan puhekielessä myös nimillä osittainen vanhuuseläke, varhennettu vanhuuseläke ja varhaiseläke.

Milloin voin jäädä osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle?

Voit jäädä osittaiselle vanhuuseläkkeelle, kun

  • olet vähintään 61-vuotias
  • et saa muuta omaa työeläkettä
  • sinulla ei ole lepäämässä olevaa työkyvyttömyyseläkettä

Jos olet syntynyt vuonna 1964 voit siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle 62-vuotiaana. Vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneille eläkeikää ei ole vielä vahvistettu.

Osittainen vanhuuseläke sopii eri elämäntilanteisiin

Osittaisella vanhuuseläkkeellä voit työskennellä vapaasti ilman ansiorajoja. Työnteosta karttuu sinulle lisää eläkettä. Jos haluat muutoksia työsi määrään, sinun pitää sopia siitä työnantajasi kanssa. Voit siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle yhtä hyvin myös työttömänä tai yrittäjänä. Jos työskentelet yrittäjänä, huolehdi, että YEL-työtulosi vastaa  työpanoksesi arvoa myös osittaisen vanhuuseläkkeen aikana. 

Alta voit lukea lisää eri tilanteista.

  1. Jos olet kiinnostunut vähentämään työtunteja, tiedustele työnantajaltasi onko se mahdollisista. Osittainen vanhuuseläke antaa sinulle lisätuloja, jos palkkasi pienenee.

  2. Voit tehdä kokoaikatyötä ja nostaa osittaisen vanhuuseläkkeen palkan lisäksi. Huomioi kuitenkin eläkkeen vaikutus verotukseesi. 

  3. Osittainen vanhuuseläke voi olla mukava lisä työttömyyspäivärahan rinnalle. Voit nostaa osittaista vanhuuseläkettä ja saada työttömyyspäivärahaa samanaikaisesti. Huomioithan, että osittaisella vanhuuseläkkeellä voi olla vaikutusta Kelan maksamaan työmarkkinatukeen.

Mietin osittaiselle vanhuuseläkkeelle jäämistä, miten toimin?

1. Katso arvioita osittaisen vanhuuseläkkeesi määrästä

Katso arvioita osittaisen vanhuuseläkkeesi määrään eläkelaskurilla OmaEläke-palvelussa. Mikäli haet osittaista vanhuuseläkettä ennen alinta eläkeikääsi, eläkkeeseesi tulee pysyvä varhennusvähennys. Mikäli haet alimman eläkeikäsi jälkeen, voit saada pysyvää lykkäyskorotusta. Lue lisää osittaisen vanhuuseläkkeen määrästä tältä sivulta.

2. Sovi mahdollisista työhön liittyvistä muutoksista työnantajasi kanssa

Mikäli haluat nostaa osittaista vanhuuseläkettä ja tehdä nykyistä vähemmän töitä, sovi työhön liittyvistä muutoksista työnantajasi kanssa. Jos toimit yrittäjänä, huomioi, että YEL-työtulosi on oikealla tasolla.

3. Lue ohjeet osittaisen vanhuuseläkkeen hakemiseen ja hae sitä OmaEläkkeessä

Kun olet päättänyt, että haluat jäädä osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle, lue ohjeet huolellisesti ja hae eläkettä kätevästi OmaEläkkeessä. Lue ohjeet ja hae eläkettä.

Osittaisen vanhuuseläkkeen määrä

Sinä päätät, kuinka suurta osittaista vanhuuseläkettä alat nostaa. Vaihtoehtoja on kaksi: 50 prosenttia tai 25 prosenttia. Puolikas tai neljännes lasketaan siitä eläkkeestä, joka sinulle on kertynyt eläkkeelle jäämistä edeltävän vuoden loppuun mennessä.

Jos alat ensin nostaa eläkettäsi neljänneksen verran, voit korottaa sen myöhemmin 50 prosenttiin. Mutta päinvastoin et voi tehdä eli et voi ensin nostaa eläkettäsi puolikkaan verran ja sitten vähentää sitä neljännekseen.

Varhennusvähennys ja lykkäyskorotus

Jos jäät osittaiselle vanhuuseläkkeelle ennen kuin täytät alimman vanhuuseläkeikäsi, varhennusvähennys pienentää osittaista vanhuuseläkettäsi. Maksuun ottamaasi eläkkeen osaa pienennetään pysyvästi 0,4 prosenttia kuukaudessa jokaiselta oman ikäluokan lakisääteistä vanhuuseläkeikää edeltävältä kuukaudelta.

Jos jäät osittaiselle vanhuuseläkkeelle alimman vanhuuseläkeikäsi jälkeen, maksuun ottamaasi eläkkeen osaa korotetaan lykkäyskorotuksella 0,4 prosenttia kuukaudessa jokaiselta oman ikäluokan lakisääteistä vanhuuseläkeikää jälkeiseltä kuukaudelta.

Jos lykkäät vanhuuseläkkeesi hakemista alimman vanhuuseläkeikäsi jälkeen ja olet nostanut osittaista vanhuuseläkettä, vanhuuseläkkeen muuhun kuin varhennettuun osaan lasketaan lykkäyskorotus. Lykkäyskorotus on 0,4 prosenttia jokaiselta lykkäyskuukaudelta.

Huomioithan osittaisen vanhuuseläkkeen vaikutuksen verotukseen

Osittainen vanhuuseläke verotetaan eläketulona. Jos työtulosi vähenevät siirtyessäsi osittaiselle vanhuuseläkkeelle, myös veroprosentti yleensä pienenee. Mutta jos aiempi palkkatasosi säilyy ja otat osittaisen vanhuuseläkkeen maksuun, veroprosentti nousee.

Hyödynnä veroprosenttilaskuria (vero.fi)

Paljonko osittainen vanhuuseläke pienentää eläkettä?

Osittaiselle vanhuuseläkkeelle siirtyminen voi pienentää tulevaa eläkettäsi pysyvästi. Käytännössä eläkkeesi pienenee sitä vähemmän, mitä vanhempana siirryt osittaiselle vanhuuseläkkeelle ja mitä enemmän teet osittaisella vanhuuseläkkeelläsi töitä.

OmaEläkkeestä löytyvällä laskurilla voit arvioida varsinaisen vanhuuseläkkeesi määrää ja sitä, minkä verran osittainen vanhuuseläke pienentää varsinaista vanhuuseläkettäsi.

  • Syntymävuosi 1960
  • Alin vanhuuseläkeikä 64 vuotta 6 kuukautta
  • Osittainen vanhuuseläke 50 prosenttia, 61 vuoden 6 kuukauden vuoden iässä vuonna 2021, joten varhennusaika on 36 kuukautta
  • Vuoden 2020 loppuun mennessä kertynyt eläke 2 000 euroa kuukaudessa

Laskenta

Varhennusvähennys 36 kuukaudelta x 0,4 prosenttia = 14,4 prosenttia.
50 prosenttia x 2000 euroa kuukaudessa = 1000 euroa
1000 euroa x 14,4 prosenttia = 144 euroa
1000 euroa - 144 euroa = 856 euroa

Osittaisen vanhuuseläkkeen määrä on 856 euroa / kuukaudessa

Lopuksi eläkkeen määrästä vähennetään elinaikakertoimen vaikutus.

Voiko varhennetun eläkkeen perua?

Jos tulet katumapäälle, voit perua osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeesi vielä senkin jälkeen, kun olet saanut meiltä eläkepäätöksen. Peru siinä tapauksessa eläkkeesi kirjallisesti kolmen kuukauden sisällä päätöksen antamisesta. Osittaisen vanhuuseläkkeen peruminen onnistuu OmaEläke-palvelun Lähetä viesti -toiminnolla. Jos perut eläkkeesi, joudut maksamaan jo saamasi eläkkeen takaisin.