Osittainen varhennettu vanhuuseläke (OVE)
Voit nostaa osan vanhuuseläkkeestäsi jo ennen kuin täytät alimman vanhuuseläkeikäsi. Samanaikaisesti voit tehdä työtä niin paljon kuin haluat tai lopettaa työt kokonaan. Osittaisesta varhennetusta vanhuuseläkkeestä puhutaan myös nimillä osittainen vanhuuseläke ja varhennettu vanhuuseläke.
Milloin voin siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle?
Voit siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle, kun
- olet vähintään 61-vuotias ja
- et saa muuta omaa työeläkettä
- eikä sinulla ole lepäämässä olevaa työkyvyttömyyseläkettä
Jos olet syntynyt vuonna 1964 voit siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle 62-vuotiaana. Vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneille eläkeikää ei ole vielä vahvistettu.
Osittainen vanhuuseläke voi sopia sinulle olit sitten työntekijä, yrittäjä tai työtön
Osittaisella vanhuuseläkkeellä voit työskennellä vapaasti ilman ansiorajoja. Työnteosta karttuu sinulle lisää eläkettä. Jos haluat muutoksia työsi määrään, sinun pitää sopia siitä työnantajasi kanssa. Voit siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle yhtä hyvin myös työttömänä tai yrittäjänä. Jos työskentelet yrittäjänä, huolehdi, että YEL-työtulosi vastaa työpanoksesi arvoa myös osittaisen vanhuuseläkkeen aikana.
Vaikutus veroprosenttiin
Osittainen vanhuuseläke verotetaan eläketulona. Jos työtulosi vähenevät siirtyessäsi osittaiselle vanhuuseläkkeelle, myös veroprosentti yleensä pienenee. Mutta jos aiempi palkkatasosi säilyy ja otat osittaisen vanhuuseläkkeen maksuun, veroprosentti nousee. Voit tarkistaa veroprosenttilaskurilla osoitteessa vero.fi, miten eläketulojen ja palkkatulojen muutos vaikuttaa veroprosenttin.
Osa-aikatyö ja osittainen vanhuuseläke
Jos olet kiinnostunut vähentämään työtunteja, tiedustele työnantajaltasi onko se mahdollisista. Osittainen vanhuuseläke antaa sinulle lisätuloja, jos palkkasi pienenee.
Kokoaikatyö ja osittainen vanhuuseläke
Voit tehdä kokoaikatyötä ja nostaa osittaisen vanhuuseläkkeen palkan lisäksi. Huomioi kuitenkin eläkkeen vaikutus verotukseesi.
Työttömyys ja osittainen vanhuuseläke
Osittainen vanhuuseläke voi olla mukava lisä työttömyyspäivärahan rinnalle. Voit nostaa osittaista vanhuuseläkettä ja saada työttömyyspäivärahaa samanaikaisesti. Huomioithan, että osittaisella vanhuuseläkkeellä voi olla vaikutusta Kelan maksamaan työmarkkinatukeen.
Osittaisen vanhuuseläkkeen määrä
Sinä päätät, kuinka suurta eläkettä alat nostaa. Vaihtoehtoja on kaksi: 50 prosenttia tai 25 prosenttia. Puolikas tai neljännes lasketaan siitä eläkkeestä, joka sinulle on kertynyt eläkkeelle jäämistä edeltävän vuoden loppuun mennessä.
Jos alat ensin nostaa eläkettäsi neljänneksen verran, voit korottaa sen myöhemmin 50 prosenttiin. Mutta päinvastoin et voi tehdä eli et voi ensin nostaa eläkettäsi puolikkaan verran ja sitten vähentää sitä neljännekseen.
Jos jäät osittaiselle vanhuuseläkkeelle ennen kuin täytät alimman vanhuuseläkeikäsi, varhennusvähennys pienentää osittaista vanhuuseläkettäsi 0,4 prosenttia kuukaudessa jokaiselta oman ikäluokan lakisääteistä vanhuuseläkeikää edeltävältä kuukaudelta. Jos siirryt osittaiselle vanhuuseläkkeelle vasta täytettyäsi alimman vanhuuseläkeikäsi etkä ole saanut vastaavalta ajalta työttömyyspäivärahaa, osittaista vanhuuseläkettäsi korotetaan lykkäyskorotuksella.
Osittaiseen vanhuuseläkkeeseen lasketaan lykkäyskorotus, jos haet osittaisen vanhuuseläkkeen maksuun alimman eläkeiän jälkeen, etkä saa samalta ajalta työttömyysetuutta. Lykkäyskorotus on 0,4 prosenttia jokaiselta lykätyltä kuukaudelta.
Jos siirryt osittaiselle vanhuuseläkkeelle ennen kuin olet täyttänyt alimman vanhuuseläkeikäsi, varhennusvähennys pienentää tulevia eläkkeitäsi 0,4 prosenttia jokaiselta alinta vanhuuseläkeikääsi edeltävältä kuukaudelta. Varhennusvähennys on pysyvä.
Osittainen vanhuuseläke voi pienentää tulevaa eläkettäsi
Osittaiselle vanhuuseläkkeelle siirtyminen voi pienentää tulevaa eläkettäsi pysyvästi. Jos jäät osittaiselle vanhuuseläkkeelle ennen alinta eläkeikääsi, pienennys on sama kuin osittaiseen vanhuuseläkkeeseen tehtävä varhennuksen määrä. Jos siirryt osittaiselle vanhuuseläkkeelle alimman eläkeikäsi jälkeen, varhennusvähennystä ei tehdä.
Käytännössä eläkkeesi pienenee sitä vähemmän, mitä vanhempana siirryt osittaiselle vanhuuseläkkeelle ja mitä enemmän teet osittaisella vanhuuseläkkeelläsi töitä.
Jos pohdit siirtymistä osittaiselle vanhuuseläkkeelle, kokeile OmaEläke-palvelumme laskuria. Laskurilla voit myös arvioida varsinaisen vanhuuseläkkeesi määrän. Näet myös minkä verran osittainen vanhuuseläke pienentää varsinaista vanhuuseläkettäsi.
Huomioithan, että osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen varsinainen vanhuuseläke ei ala automaattisesti, vaan sitä tulee erikseen hakea.
- Syntymävuosi 1960
- Alin vanhuuseläkeikä 64 vuotta 6 kuukautta
- Osittainen vanhuuseläke 50 prosenttia, 61 vuoden 6 kuukauden vuoden iässä vuonna 2021, joten varhennusaika on 36 kuukautta
- Vuoden 2020 loppuun mennessä kertynyt eläke 2 000 euroa kuukaudessa
Laskenta
Varhennusvähennys 36 kuukaudelta x 0,4 prosenttia = 14,4 prosenttia.
50 prosenttia x 2000 euroa kuukaudessa = 1000 euroa
1000 euroa x 14,4 prosenttia = 144 euroa
1000 euroa - 144 euroa = 856 euroa
Osittaisen vanhuuseläkkeen määrä on 856 euroa / kuukaudessa
Lopuksi eläkkeen määrästä vähennetään elinaikakertoimen vaikutus.
Haluatko perua osittaisen vanhuuseläkkeen?
Jos tulet katumapäälle, voit perua osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeesi vielä senkin jälkeen, kun olet saanut meiltä eläkepäätöksen. Peru siinä tapauksessa eläkkeesi kirjallisesti kolmen kuukauden sisällä päätöksen antamisesta. Osittaisen vanhuuseläkkeen peruminen onnistuu OmaEläke-palvelun Lähetä viesti -toiminnolla. Jos perut eläkkeesi, joudut maksamaan jo saamasi eläkkeen takaisin.
-
OmaEläke-palvelu
OmaEläke-palvelussa voit hakea eläkettä, katsoa eläkeikäsi ja tehdä eläkearvioita.
Kirjaudu OmaEläke-palveluun -
Eläkkeen maksu ja verotus
Eläke maksetaan kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä. Eläke on verotettavaa tuloa. Sinun tulee pyytää verottajalta verokortti eläkettä varten. Tilaa verokortti verottajalta osoitteessa vero.fi
Lue lisää eläkkeen maksamisesta -
Työnteko eläkkeellä
Osittainen vanhuuseläke mahdollistaa työnteon ja eläkkeen noston samanaikaisesti. Työnteko ei kuitenkaan ole välttämätöntä eläkkeen rinnalla.
Lue lisää työnteosta eläkkeellä