Eläkkeen maksaminen ja maksupäivät

Eläkkeen maksupäivä on kuukauden ensimmäinen pankkipäivä. Tältä sivulta löydät tietoa eläkkeen maksamisesta ja voit katsoa eläkkeen maksupäivät.

Eläkkeen maksupäivät 2023

Eläke maksetaan tilillesi kerran kuukaudessa kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä. Pankkipäivä tarkoittaa pankin aukiolopäivää. Jos kuukauden ensimmäinen päivä on lauantai tai pyhäpäivä, eläke tulee tilillesi seuraavana arkipäivänä. OmaEläke-palvelusta näet eläkkeesi määrän ja maksupäivät.

 

Eläkkeen maksupäivät 2023

Kuukausi Maksupäivä
Tammikuu 2.1.2023
Helmikuu 1.2.2023
Maaliskuu 1.3.2023
Huhtikuu 3.4.2023
Toukokuu 2.5.2023
Kesäkuu 1.6.2023
Heinäkuu 3.7.2023
Elokuu 1.8.2023
Syyskuu 1.9.2023
Lokakuu 2.10.2023
Marraskuu 1.11.2023
Joulukuu 1.12.2023

 


Tilinumeron tai osoitteen muutos

Jos tilinumerosi muuttuu, ilmoita uusi tilinumerosi meille OmaEläke-palvelussamme. Voit ilmoittaa uuden tilinumerosi myös kirjeelläjossa on henkilötunnuksesi ja allekirjoituksesi 

Jos osoitteesi muuttuu, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Saamme tiedon uudesta osoitteestasi Digi- ja Väestötietovirastosta noin kuukauden kuluessa. Voit halutessasi ilmoittaa uuden osoitteesi OmaEläke-palvelussamme. Edunvalvojan tulee ilmoittaa osoitteenmuutoksesta Ilmariseen.

Milloin ensimmäinen eläke maksetaan?

Ensimmäisen eläkkeesi saat tilillesi noin viikon kuluttua siitä, kun olet saanut meiltä eläkepäätöksen. Jos alat saada eläkettä vasta tulevaisuudessa, eläke saapuu tilillesi eläkkeen alkamiskuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä.

Eläke ei ala automaattisesti, joten muistathan hakea sitä. Lue lisää eläkkeen hakemisesta.

Eläkkeen maksaminen takautuvasti

Maksamme eläkkeesi myös takautuvalta ajalta. Jos olet saanut jotain muuta etuutta tältä ajalta esimerkiksi Kelalta tai työttömyyskassasta, selvitämme etuudenmaksajalta maksetaanko takautuva eläke heille osittain tai kokonaan.

Eläkkeen maksaminen ulkomaille

Eläkkeesi tai kuntoutusetuutesi voidaan maksaa myös ulkomaiselle pankkitilille. Ulkomaille maksamista varten tarvitsemme seuraavat tiedot:

  • Tilinumerosi kansainvälisessä IBAN-muodossa
  • Ulkomaisen pankkisi BIC- tai SWIFT-tunnus.

Jos eläke maksetaan EU- ja ETA-alueen ulkopuoliseen maahan, suomalainen välittäjäpankki perii eläkkeestä välityskulun. Ulkomainen vastaanottajapankki saattaa periä eläkkeestä kuluja myös silloin, kun eläke maksetaan EU- tai ETA-maahan. Ulkomaisen pankin kulujen määrää voit tiedustella suoraan pankistasi.

Pankkitilin muutosilmoitus (pdf)

Alta voit lukea lisää ulkomaille maksettavan eläkkeen verotuksesta ja asuinmaakyselystä.

Ulkomailla asuvan verotus 

Ulkomaille maksettavasta eläkkeestä suoritetaan ennakonpidätys. Ennakonpidätyksen määrään vaikuttavat muun muassa kansalaisuutesi, ulkomailla asumiesi vuosien määrä sekä asuinmaasi verosopimukset Suomen kanssa.

Pysyvästi ulkomailla asuviksi lasketaan tavallisesti muuttovuoden lisäksi kolme vuotta ulkomailla asuneet. He ovat pääsääntöisesti rajoitetusti verovelvollisia Suomessa. Rajoitetusti verovelvollisen eläkeverokortin saamme verottajalta. Juuri ulkomaille muuttaneena olet yleisesti verovelvollinen ja silloin sinun on itse haettava eläkeverokortti Suomen verottajalta. 

Verokortti ja veroilmoitus Suomesta ulkomaille (vero.fi)

Jos asut ulkomailla ja sinulle maksetaan eläkettä Ilmarisesta

Ilmoita meille, jos muutat ulkomaille tai ulkomaan osoitteesi muuttuu. Näin varmistat eläkkeesi maksun jatkumisen.

Mikäli muutat pysyvästi ulkomaille ja olet tehnyt muuttoilmoituksen Suomen viranomaisille, ilmoita meille myös ulkomaille muuttopäiväsi. Muutto saattaa vaikuttaa eläkkeesi verotukseen. Ilmoita uusi osoitteesi meille myös, jos muutat pysyvästi takaisin Suomeen.

Asuinmaakysely kerran vuodessa

Jos asut ulkomailla, saat meiltä vuosittain maaliskuun alussa sähköpostin tai kirjeen. Jotta eläkkeesi maksaminen ei keskeydy, pyydämme sinua ystävällisesti toimimaan viestissä pyydetyllä tavalla. Tarkistamme vuosittain ulkomailla asuvien eläkkeensaajien tiedot, koska muutoksilla voi olla vaikutusta eläkkeen maksamiseen (TyEL 113 § 2 mom.).

Joudumme valitettavasti keskeyttämään eläkkeesi maksamisen, jollemme saa vastaustasi määräaikaan mennessä. Maksu jatkuu heti, kun olemme saaneet ilmoituksesi.

Kyselyä ei lähetetä maihin, joista saamme tiedot viranomaisten kautta kuten Ruotsi, Norja ja Saksa.