Eläkkeen maksaminen ja maksupäivät

Saat eläkkeen tilillesi aina kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä. Eläkkeesi määrän ja veronpidätyksen sekä maksupäivän näet Ilmarisen OmaEläke-palvelusta.

Milloin eläke maksetaan?

Ensimmäisen eläkkeesi saat tilillesi noin viikon kuluttua siitä, kun olet saanut meiltä eläkepäätöksen. Jos alat saada eläkettä vasta tulevaisuudessa, eläke saapuu tilillesi eläkkeen alkamiskuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä. Pankkipäivä tarkoittaa pankin aukiolopäivää.

Sen jälkeen eläkkeesi tulee tilillesi kerran kalenterikuukaudessa, aina kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä. Jos kuukauden ensimmäinen päivä on lauantai tai pyhäpäivä, eläke tulee tilillesi seuraavana arkipäivänä. Lain mukaan emme voi maksaa eläkettä edellisen kuukauden puolella.

Eläkkeen maksupäivät

Kuukausi Maksupäivä
Tammikuu 4.1.2021
Helmikuu 1.2.2021
Maaliskuu 1.3.2021
Huhtikuu 1.4.2021
Toukokuu 3.5.2021
Kesäkuu 1.6.2021
Heinäkuu 1.7.2021
Elokuu 2.8.2021
Syyskuu 1.9.2021
Lokakuu 1.10.2021
Marraskuu 1.11.2021
Joulukuu 1.12.2021

 


Tilinumeron tai osoitteen muutos

Jos tilinumerosi muuttuu, ilmoita uusi tilinumerosi meille OmaEläke-palvelussamme. Voit ilmoittaa uuden tilinumerosi myös kirjeelläjossa on henkilötunnuksesi ja allekirjoituksesi 

Jos osoitteesi muuttuu, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Saamme tiedon uudesta osoitteestasi Digi- ja Väestötietovirastosta noin kuukauden kuluessa. Voit halutessasi ilmoittaa uuden osoitteesi OmaEläke-palvelussamme. 

Eläkkeen maksaminen ulkomaille

Eläkkeesi tai kuntoutusetuutesi voidaan maksaa myös ulkomaiselle pankkitilillesi. Jos eläke maksetaan EU- ja ETA-alueen ulkopuoliseen maahan, suomalainen välittäjäpankki perii eläkkeestä välityskulun. Ulkomainen vastaanottajapankki saattaa periä eläkkeestä kuluja myös silloin, kun eläke maksetaan EU- tai ETA-maahan. Ulkomaisen pankin kulujen määrää voit tiedustella suoraan pankistasi. 

Varmista ulkomaisesta pankistasi oikeat maksuyhteystiedot  

Ulkomaille maksamista varten tarvitsemme seuraavat tiedot:

  • Tilinumerosi kansainvälisessä IBAN-muodossa
  • Ulkomaisen pankkisi BIC- tai SWIFT-tunnus

Ulkomailla asuvan verotus 

Ulkomaille maksettavasta eläkkeestä suoritetaan ennakonpidätys. Ennakonpidätyksen määrään vaikuttavat muun muassa kansalaisuutesi, ulkomailla asumiesi vuosien määrä sekä asuinmaasi verosopimukset Suomen kanssa.

Pysyvästi ulkomailla asuviksi lasketaan tavallisesti muuttovuoden lisäksi kolme vuotta ulkomailla asuneet. He ovat pääsääntöisesti rajoitetusti verovelvollisia Suomessa. Rajoitetusti verovelvollisen eläkeverokortin saamme verottajalta. Juuri ulkomaille muuttaneena olet yleisesti verovelvollinen ja silloin sinun on itse haettava eläkeverokortti Suomen verottajalta. 

Verokortti ja veroilmoitus Suomesta ulkomaille (Vero.fi) >

Ilmoita tietosi meille kerran vuodessa 

Tarkistamme ulkomailla asuvien eläkkeensaajiemme tiedot aiheettomien eläkemaksujen välttämiseksi vuosittain. Ilmoita meille heti, jos ulkomaan osoitteesi muuttuu.

Lähetämme sinulle vuodenvaihteessa asuinmaakyselyn, johon sinun tulee vastata meille helmikuun loppuun mennessä, jotta eläkkeesi maksu jatkuu keskeytyksettä. Kyselyä ei lähetetä maihin, joista saamme tiedot viranomaisten kautta kuten muun muassa Pohjoismaat ja Saksa.

Jos eläkkeesi alkaa takautuvasti

Maksamme eläkkeesi myös takautuvalta ajalta. Jos olet saanut jotain muuta etuutta tältä ajalta esimerkiksi Kelalta tai työttömyyskassasta, selvitämme etuudenmaksajalta maksetaanko takautuva eläke heille osittain tai kokonaan.