Kuntoutustuki eli määräaikainen työkyvyttömyyseläke

Jos työkykysi on heikentynyt, mutta todennäköisesti palautumassa tai voit kuntoutua takaisin töihin esimerkiksi hoidon tai lääkinnällisen kuntoutuksen avulla, eläkkeesi voidaan myöntää kuntoutustukena. Kuntoutustuesta puhutaan puhekielessä myös nimillä sairauseläke ja sairaseläke.

Milloin voin hakea kuntoutustukea?

Kuntoutustukea edeltää Kelan maksama sairauspäiväraha. Sitä maksetaan enintään 300 arkipäivää. Jos Kelan tarjoamat keinot tai  ammatillinen kuntoutus eivät riitä siihen, että pystyt palaamaan töihin, kuntoutustuki voi olla sinulle vaihtoehto.

Voit hakea kuntoutustukea, jos

 • olet vähintään 17-vuotias etkä ole vielä täyttänyt alinta vanhuuseläkeikääsi ja
 • työkykysi on heikentynyt yhdenjaksoisesti vähintään vuoden ajan sairauden, vian tai vamman vuoksi.

Kun haet kuntoutustukea, selvitämme samalla, voisitko hyötyä ammatillisesta kuntoutuksesta. Mikäli kuntoutuksen edellytykset täyttyvät, saat päätöksen myös ammatillisesta kuntoutuksesta. Mikäli ammatillisen kuntoutuksen edellytykset eivät täyty, saat pelkän eläkepäätöksen.

Kuntoutustuen määrä

Kuntoutustuki muodostuu ennen työkyvyttömyyden alkamista kertyneestä eläkkeestä sekä tulevan ajan eläkeosasta. Kuntoutustuen määrä on sama kuin työkyvyttömyyseläkkeen määrä. Katso arvio kuntoutustukesi määrästä työkyvyttömyyseläkelaskurilla OmaEläkkeessä.

Mikäli saat jo osittaista varhennettua vanhuuseläkettä, niin arvion tekeminen ei onnistu. Eläkearvion saamiseksi ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

Kuntoutustuen hakeminen 

Kuntoutustukea ja työkyvyttömyyseläkettä haetaan samalla hakemuksella. Jos työkykysi heikkenee osatyökyvyttömyyseläkkeellä ollessasi ja haluat hakea kuntoutustukea, tulee sinun täyttää työkyvyttömyyseläkehakemus.

Kun haluat hakea kuntoutustukea, toimi näin

 1. Hanki B-lääkärinlausunto. 
 2. Täytä työkyvyttömyyseläkehakemus OmaEläke-palvelussa noin kolme kuukautta ennen kuin sairauspäivärahakautesi päättyy. Liitä hakemukseesi enintään kuusi kuukautta vanha B-lausunto. Toimitathan vain virallisen B-lausunnon. Emme voi käsitellä asiaasi Omakannasta otettujen valokuvien, kuvakaappauksien tai kanta-arkiston tekstien perusteella.
 3. Kun hakemuksesi on saapunut, arvioimme oikeutesi eläkkeeseen ja saat päätöksen noin kahden kuukauden kuluessa. Tarvittaessa pyydämme sinulta lisätietoja hakemuksen käsittelyyn.

Lue tarkemmat ohjeet hakemisesta ja hakemuksen käsittelystä

Muista hakea tarvittaessa jatkoa kuntoutustuelle

Kuntoutustuki on määräaikainen eläke. Jos kuntoutustukesi loppuu eikä työkykysi ole palautunut, voit hakea kuntoutustuelle jatkoa.

Jatkoeläke voidaan myöntää

 • määräaikaisena kuntoutustuen jatkona, jos työkykysi on edelleen alentunut määräaikaisesti
 • pysyvänä työkyvyttömyyseläkkeenä, jos työkykysi on alentunut pysyvästi

Jatkon hakemiseksi emme tarvitse uutta eläkehakemusta. Riittää, kun toimitat meille uuden nykyterveydentilaasi kuvaavan B-lääkärinlausunnon. Toimita se meille OmaEläkkeessä. Uusi B-lausunto on hyvä toimittaa noin kaksi kuukautta ennen kuntoutustuen päättymistä.


Katso ohjevideo, miten hakea jatkoa kuntoutustukeen

Mikäli saat kuntoutustukea myös Kansaneläkelaitoksesta, toimitamme uuden B-lausunnon puolestasi Kelaan.

Kun saat päätöksen kuntoutustuesta

Kun olemme käsitelleet hakemuksesi ja päätös on annettu, lähetämme sinulle tekstiviestin.

Jos olet antanut suostumuksen sähköiseen asiointiin, on eläkepäätöksesi luettavissa vain OmaEläkkeessä. Jos et ole antanut suostumusta, lähetetään päätös sinulle postin välityksellä. Huolehdithan, että yhteystietosi ovat ajan tasalla OmaEläkkeessä.

Huomaathan, että kuntoutustuella tai osakuntoutustuella ollessasi et ole oikeutettu työeläkekorttiin.

Kuntoutustuki määräytyy eläkkeen alkamisen ja määrän osalta samalla tavalla kuin työkyvyttömyyseläke.

 Lue lisää työkyvyttömyyseläkepäätöksestä

 1. Ammatillinen kuntoutus on ensisijainen vaihtoehto työkyvyn heikennyttyä. Me autamme sinua palaamaan työelämään terveydentilaasi soveltuvaan työhön. 

  Jos olet saanut päätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta, voit jo kuntoutustuella ollessasi lähteä suunnittelemaan työhön paluuta esimerkiksi työkokeilun avulla.

  Mikäli ammatillisen kuntoutuksen edellytykset eivät täyty, saat pelkän eläkepäätöksen.

  Lue lisää ammatillisesta kuntoutuksesta

Työnteko kuntoutustuella tai osakuntoutustuella

Voit tehdä töitä työntekijänä tai toimia yrittäjänä kuntoutustuella tai osakuntoutustuellakin.

Lue työnteosta eläkkeellä

Lue yrittäjyydestä eläkkeellä

Työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää, jos työkyvyttömyytesi on pysyvää

Lue, mikä on työkyvyttömyyseläke

Ammatillinen kuntoutus on vaihtoehto työkyvyn heikentyessä

Lue ammatillisesta kuntoutuksesta