Määräaikainen työkyvyttömyyseläke eli kuntoutustuki

Jos työkykysi on todennäköisesti parantumassa tai voit kuntoutua takaisin töihin esimerkiksi hoidon tai lääkinnällisen kuntoutuksen avulla, eläkkeesi myönnetään määräaikaisena kuntoutustukena.

Mikä on kuntoutustuki? 

Kuntoutustuki on määräaikainen työkyvyttömyyseläke. Se voidaan myöntää silloin, kun työkykysi on heikentynyt, mutta arvioimme sen paranevan.     

Saat kuntoutustukea kuntoutumiseesi ajaksi, joka kuluu työkykysi palautumiseen. Voit saada sitä esimerkiksi silloin, kun sairaudesta toipuminen kestää vähintään vuoden etkä saa sairauspäivärahaa. Kuntoutustukesi alkaa yleensä sairauspäivärahan päättymistä seuraavan kuukauden alusta.

Osakuntoutustuki

Kuntoutustuki myönnetään sinulle osakuntoutustukena, jos työkykysi on heikentynyt osittain. Osakuntoutustuki on määräaikainen osatyökyvyttömyyseläke. Sen määrä on puolet täyden kuntoutustuen määrästä. Lue lisää osatyökyvyttömyyseläkkeestä.

Kuntoutustuen hakeminen 

Hae kuntoutustukea täyttämällä työkyvyttömyyseläkehakemus. Helpoiten haet eläkettä OmaEläke-palvelussamme. Liitä mukaan enintään kuusi kuukautta vanha B-lääkärinlausunto ja muut tarvittavat liitteet. 

Kun olet lähettänyt hakemuksen, voit seurata sen käsittelyä OmaEläke-palvelussa. Saat eläkepäätöksen noin kahden kuukauden kuluessa hakemuksesi saapumisesta. 

Jos haet samalla myös Kelan eläkettä, lähetämme hakemuksen puolestasi Kelaan. Mikäli haluat lisätietoa Kelan maksamista eläkkeistä, ole yhteydessä Kelaan (kela.fi).

Mahdollisuus ammatilliseen kuntoutukseen 

Kun haet kuntoutustukea, arvioimme myös mahdollisuutesi ammatilliseen kuntoutukseen. Voit saada ammatillisen kuntoutuksen ennakkopäätöksen kuntoutustukipäätöksen mukana.

Ammatillinen kuntoutus on ensisijainen vaihtoehto työkyvyn heikettyä. Me autamme sinua palaamaan työelämään terveydentilaasi soveltuvaan työhön. 

Jos olet saanut päätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta, voit jo kuntoutustuella ollessasi lähteä suunnittelemaan työhön paluuta esimerkiksi työkokeilun avulla. Lue lisää ammatillisesta kuntoutuksesta.

Muista hakea tarvittaessa jatkoa kuntoutustuelle 

Kuntoutustuki on määräaikainen työkyvyttömyyseläke. Jos kuntoutustukesi on päättymässä eikä työkykysi ole palautunut, voit hakea kuntoutustuelle jatkoa. Jos työkykysi on pysyvästi heikentynyt, sinulle myönnetään pysyvä työkyvyttömyyseläke. 

Jatkohakemista varten tarvitsemme ainoastaan uuden, enintään kuusi kuukautta vanhan, B-lääkärinlausunnon. Uusi lääkärinlausunto on hyvä toimittaa noin kaksi kuukautta ennen kuntoutustuen päättymistä.  

Lähetä uusi B-lääkärinlausunto OmaEläke-palvelussa kohdasta Hae Eläkettä - Hae jatkoa.

Kuntoutustuen määrä

Kuntoutustuen määrä on yhtä suuri kuin työkyvyttömyyseläkkeen määrä. Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeen määrästä.