Mikä on B-lausunto ja mihin sitä tarvitaan?

B-lausunto on lääkärisi kirjoittama selvitys, joka kertoo terveydentilastasi ja työkyvystäsi. Jos olet hakemassa työkyvyttömyyseläkettä tai ammatillista kuntoutusta, hanki ensin B-lääkärinlausunto ja liitä se hakemukseesi. Emme voi käsitellä hakemustasi ilman B-lausuntoa.

Milloin tarvitaan B-lausunto?

Tarvitset B-lausunnon hakemuksesi liitteeksi, kun haet jotain seuraavista:

  • ammatillinen kuntoutus
  • työkyvyttömyyseläke tai kuntoutustuki
  • osatyökyvyttömyyseläke tai osakuntoutustuki
  • kuntoutustuen ja osakuntoutustuen jatko
  • työuraeläke

Liitä hakemukseesi enintään kuusi kuukautta vanha B-lausunto terveydentilastasi. Ilman lausuntoa emme voi käsitellä hakemustasi. Täytä hakemus OmaEläkkeessä ja liitä B-lausunto liitteeksi hakemuksen lopussa.

Kuntoutustuen tai osakuntoutustuen jatkon hakemisessa ei tarvitse tehdä uutta työkyvyttömyyseläkehakemusta. Riittää, että toimitat meille uuden B-lausunnon OmaEläkkeessä kohdassa Hae eläkettä tai kuntoutusta - Hae jatkoa.

Toimitathan vain virallisen B-lausunnon. Emme voi käsitellä asiaasi Omakannasta otettujen valokuvien, kuvakaappauksien tai kanta-arkiston tekstien perusteella. Tarkista vielä ennen hakemuksesi lähetystä, että liite on lukukelpoinen ja että siinä on kaikki sivut.

Mitä jos lääkäri lähettää B-lausunnon?

Sinun kannattaa täyttää hakemus vasta, kun lausunto on saapunut meille. Voit seurata B-lausunnon saapumista OmaEläkkeessä kohdassa Omat asiakirjat. Odotamme hakemuksesi kanssa eri aikaan saapuvaa B-lausuntoasi kaksi viikkoa. Jos emme saa lausuntoa tässä ajassa, hakemustasi ei käsitellä.

Voinko lähettää B-lausunnon takautuvasti?

Sinun kannattaa lähettää B-lausunto hakemuksen yhteydessä, jotta saat päätöksen nopeammin. Jos kuitenkin lähetät lausunnon hakemuksen kanssa eri aikaan, voit tehdä sen OmaEläkkeessä kohdassa Lähetä viesti. Odotamme hakemuksesi kanssa eri aikaan saapuvaa B-lausuntoasi kaksi viikkoa. Jos emme saa lausuntoa tässä ajassa, hakemustasi ei käsitellä.

Miten voin tarkistaa, onko B-lausuntoni jo saapunut?

Voit tarkistaa OmaEläkkeestä, onko B-lausuntosi saapunut meille. Näet sen kohdasta "Omat asiakirjat".