Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät aihealueittain useimmin kysyttyjä kysymyksiä ja niiden vastauksia. Jos et löydä vastausta omaan kysymykseesi, asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään.

Aihealueet

Aihealueet

Aihealueet

Aihealueet

Aihealueet

Aihealueet

Aihealueet

18 kysymystä liittyen aiheeseen "yrittäjä"

 • YEL-vakuutus on eläke- ja sosiaaliturvasi perusta. Siksi sen ottaminen on lakisääteistä eli pakollista. YEL-vakuutusta et voi korvata vapaaehtoisilla eläkevakuutuksilla. Toinen lakisääteinen maksu on verotuksen yhteydessä maksettava sairausvakuutusmaksu.

  Toimialastasi riippuu, täytyykö sinun ottaa muitakin vakuutuksia. Lisätietoa näistä toimialakohtaisista pakollisista vakuutuksista saat vakuutuksia tarjoavista vahinkovakuutusyhtiöistä, esimerkiksi Pohjola-vakuutuksesta. Harkitse myös vakuutusturvasi täydentämist erilaisilla vapaaehtoisilla vakuutuksilla, kuten tapaturmavakuutuksella. 

  Lue, kenen pitää ottaa YEL-vakuutus ja milloin

 • Yrittäjänä olet itse vastuussa työeläkevakuuttamisestasi. Vakuuttamisesta huolehdit ottamalla itsellesi yrittäjän eläkevakuutuksen eli YEL-vakuutuksen. YEL-vakuutus on osa yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvaa, minkä vuoksi sen ottaminen on lakisääteistä. Vakuutusta ei voi korvata vapaaehtoisilla eläkevakuutuksilla. 

  Ota YEL-vakuutus, kun täytät seuraavat viisi ehtoa: 

  1. olet 18–67-vuotias 
  2. toimit yrittäjänä yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta  
  3. YEL-työtulosi on vähintään 8 063,57 euroa vuodessa (vuonna 2021) 
  4. työskentelet yrityksessäsi
  5. asut Suomessa.
 • Jos et ota vakuutusta ajoissa, eli kuuden kuukauden sisällä vakuuttamisvelvollisuuden alkamisesta, Eläketurvakeskus (ETK) kehottaa sinua ottamaan sen tai ottaa sen puolestasi. Silloin saatat joutua maksamaan tavallisen YEL-vakuutusmaksun lisäksi laiminlyöntimaksun. 

  Vuonna 2020 ja siitä eteenpäin tapahtuvista laiminlyönneistä johtuvista maksuista päättää Valtiokonttori. Lähetämme laiminlyöntimaksusta erillisen laskun sen jälkeen, kun olemme saaneet laiminlyöntipäätöksen Valtiokonttorilta. 

  Lue lisää YEL-vakuuttamisvelvollisuudesta

 • YEL-vakuutus on lakisääteinen, minkä vuoksi YEL-vakuutusmaksu on sama kaikissa työeläkeyhtiöissä. Maksu on aina tietty prosentti YEL-työtulostasi. YEL-työtulolla on ala- ja yläraja. Vuonna 2021 alaraja on 8 063,57 euroa ja yläraja 183 125 euroa. 

  Alle 53-vuotiaan ja yli 62-vuotiaan YEL-maksu on 24,10 % ja 53-62-vuotiaan 25,60 % vahvistetusta työtulosta vuonna 2021. Aloittavana yrittäjänä saat YEL-maksusta 22 % alennuksen neljän vuoden ajan. Jos yrittäjyytesi kuitenkin päättyy aikaisemmin, saat jäljelle jääneen alennusajanjakson vielä toiseen yrittäjäjaksoon. Vakuutusmaksu on kokonaan verovähennyskelpoinen. 

 • Aloittavana yrittäjänä saat YEL-maksusta 22 prosentin alennuksen neljän vuoden ajan. Jos yritystoimintasi päättyy aikaisemmin, voit käyttää jäljelle jääneen alennusajan vielä toiseen yrittäjäjaksoon. YEL-laskurista saat arvion YEL-vakuutusmaksustasi ja sosiaaliturvasi tasosta. Laskurin avulla voit myös vertailla, miten eräkuukaudet ja maksuerien määrä vaikuttavat YEL-maksuusi. 

  Lue lisätietoa aloittavalle yrittäjälle

 • YEL-työtulon tulee vastata työpanoksesi rahallista arvoa. YEL-työtulo ei tarkoita verotettavia tulojasi eikä itsellesi maksamaasi palkkaa. Työtulo ei ole myöskään yrityksesi tulos tai liikevaihto, eikä se ole riippuvainen yritystoimintasi kannattavuudesta.

  YEL-työtulo määritetään aina vuositasolla riippumatta YEL-vakuutuksesi alkamisajankohdasta. Työtulon perusteella lasketaan yrittäjyydestäsi kertyvä eläke ja YEL-vakuutusmaksusi. Vahvistetun työtulosi perusteella lasketaan  myös Kelan maksamat päivärahat, kuten sairaus- ja vanhempainpäiväraha. Lisäksi työtulo määrittää  työttömyysturvasi tason.

  Samaan työtuloon lasketaan mukaan kaikki yrittäjänä tekemäsi työ. Tarvitset ainoastaan yhden YEL-vakuutuksen, vaikka sinulla olisi useampi yritys. YEL-vakuutus tulee ottaa, kun työpanoksesi ylittää YEL-alarajan 8 063,57 euroa (vuonna 2021). 

 • YEL-vakuutus on pakollinen ja se on yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvan perusta. Ota YEL-vakuutus heti, kun olet aloittanut työsi yrittäjänä. Kun otat YEL-vakuutuksen, vahvistamme sinulle työpanostasi vastaavan vuotuisen työtulon. Huomioimme työtuloa vahvistaessamme yritystoiminnastasi antamasi tiedot sekä oman arviosi työtulosta.

  YEL-vakuutus turvaa toimeentulon vanhuuden, työkyvyttömyyden tai perheenhuoltajan kuoleman varalta. YEL-työtulon perusteella lasketaan tulevan eläkkeesi lisäksi Kelan maksamat päivärahat, kuten sairaus- ja vanhempainpäiväraha. Lisätietoja Kelan maksamista päivärahoista ja niiden määräytymisestä saat Kelasta. Myös yrittäjän tapaturmavakuutuksen vakuutusmaksu sekä vakuutuksesta maksettavat ansionmenetyskorvaukset perustuvat YEL-työtuloosi. YEL määrittää niin ikään työttömyysturvasi tason. Yrittäjäkassan jäsenenä voit saada YEL-työtuloosi sidottua päivärahaa. 

  Lue lisää yrittäjän sosiaaliturvasta ja eläkkeestä

 • Ilmarisen asiakkaana voit kirjautua yrittäjän verkkopalveluun henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi. Kirjautumaan pääset ilmarinen.fi-sivun oikeasta yläkulmasta "Kirjaudu" -painikkeesta. Verkkopalvelusta näet esimerkiksi YEL-maksujesi tiedot ja tarkistat helposti YEL-työtulosi määrän ja sen, kuinka paljon sinulle on kertynyt eläkettä. 

  Lue, mitä kaikkea voit tehdä yrittäjän verkkopalvelussa

  Kirjaudu yrittäjän verkkopalveluun

 • Kun haluat vaihtaa paperisen laskun sähköiseen, valitse verkkolasku tai e-lasku. Verkkolasku saapuu yrityksesi laskunkäsittelyjärjestelmään ja e-lasku henkilökohtaiseen verkkopankkiisi. Saat verkkolaskun käyttöösi, kun sovit asiasta verkkolaskuoperaattorin kanssa. Tämän jälkeen ilmoita verkkolaskutustiedot lähettämällä meille viesti verkkopalvelussamme. Jos haluat lähettää verkkolaskutustiedot liitteenä, voit käyttää suojattua yhteydenottolomaketta verkkosivujemme Lähetä suojattu viesti -sivulla. E-laskun voit tilata suoraan henkilökohtaisen verkkopankkisi kautta.

  Lue lisää sähköisestä YEL-laskusta

  Lue lisää sähköisestä TyEL-laskusta

 • Ilmarisen asiakkaana voit kirjautua yrittäjän verkkopalveluun henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi. Kirjautumaan pääset ilmarinen.fi-sivun oikeasta yläkulmasta. Verkkopalvelussa voit tarkistaa maksamiesi ja avoinna olevien YEL-maksujen tiedot, ottaa laskukopion (pdf) sekä hakea maksuaikaa. Tiedot löydät Maksuluettelo-kohdasta.

  Kirjaudu yrittäjän verkkopalveluun

 • Ilmarisen asiakkaana voit kirjautua yrittäjän verkkopalveluun henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi. Kirjautumaan pääset ilmarinen.fi-sivun oikeasta yläkulmasta. Verkkopalvelussa voit tarkistaa maksamiesi ja avoinna olevien YEL-maksujen tiedot, ottaa laskukopion (pdf) sekä hakea maksuaikaa. Tiedot löydät Maksuluettelo-kohdasta.

  Kirjaudu yrittäjän verkkopalveluun

 • Ilmarisen asiakkaana voit kirjautua verkkopalveluumme osoitteessa ilmarinen.fi ja ottaa sieltä YEL-todistuksen (pdf) silloin kun sinulle parhaiten sopii. YEL-todistuksen saat kirjautumalla yrittäjien verkkopalveluun henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi.

  Lue lisää YEL-todistuksesta

  Kirjaudu verkkopalveluun

 • Voit päättää vakuutuksesi perhevapaan ajaksi, jos et tuona aikana työskentele lainkaan. Vanhempainpäiväraha haetaan Kelasta. Vanhempainpäiväraha määräytyy YEL-vakuutuksesi työtulon mukaan. Älä päätä YEL-vakuutustasi, jos työskentelet vapaan aikana ja työpanoksesi ylittää YEL-työtulon minimirajan (8063,57 euroa vuonna 2021). Tarkista, että YEL-vakuutuksen työtulo vastaa työpanostasi vapaan aikana.

  Lue lisää yrittäjän perhevapaista

 • Jos sairastumisesi kestää lyhyen aikaa, pidä YEL-vakuutuksesi voimassa. Voit tarvittaessa hakea maksuaikaa YEL-maksuillesi yrittäjän verkkopalvelussamme.

  Jos työkyvyttömyytesi kestää useita kuukausia, voit päättää YEL-vakuutuksesi sairastumispäivään. Voit tehdä päättämisilmoituksen yrittäjän verkkopalvelussa. Jos palaat sairastumisen jälkeen takaisin yrittäjäksi, ota uusi YEL-vakuutus.

  Jos haet korvauksia yrittäjän vapaaehtoisesta tapaturmavakuutuksesta muista, että YEL-vakuutuksen tulee olla voimassa tapaturman tai ammattitaudin ilmenemispäivänä. 

  Lue lisää yrittäjän sairastumisesta

 • YEL-vakuutuskirjeet ja laskut on ollut mahdollista saada OmaPostin palveluun syksystä 2020 lähtien. Jos haluat saada myös eläkevakuutusta koskevat kirjeet ja laskut sinne, sinun tulee valita postien ohjautuminen OmaPostin palvelussa.

 • Saat YEL-vakuutustasi koskevat päätökset joko kirjepostina tai sähköisesti Suomi.fi tai Omaposti -palveluun. Päätöksen saaminen sähköiseen palveluun edellyttää, että olet ottanut jommankumman palveluista käyttöösi. Jos käytät molempia palveluita, postisi menee ensisijaisesti Suomi.fi Viesteihin.

  Jotta saat sähköpostiisi ilmoituksen saapuneesta uudesta asiakirjasta, varmista, että olet antanut voimassa olevan sähköpostiosoitteesi Suomi.fi Viestit -palvelussa. Viestit-palvelun käyttöönotto tapahtuu Suomi.fi:hin kirjautumalla.

  Kun ostat YEL-vakuutuksen, saat vakuutuksen voimaantuloon liittyvät kirjepostit Suomi.fi- tai Omaposti-palveluun. Kun haet muutosta työtuloosi, haet joustoa YEL-maksuusi tai päätät YEL-vakuutuksesi, saat lähettämämme päätöksen niin ikään Suomi.fi- tai Omaposti-palveluun.

  YEL-laskut voit saada joko kirjeitse tai sähköisesti.

  Sähköinen lasku saapuu sinulle nopeasti ja ympäristöä säästäen. Voit myös arkistoida sen helposti. Sähköisen laskun saat valintasi mukaan yrityksesi laskunkäsittelyjärjestelmään tai verkkopankkiisi.

  Lue lisää, miten voit siirtyä sähköiseen laskuun

 • Julkiselle sektorille tehdystä työstä tulee Kevan ohjeen mukaisesti tehdä aina eläkevakuutusmaksu, vaikka yrittäjä ei olisi pienen toiminnan vuoksi velvollinen ottamaan YEL-vakuutusta. Tämän vuoksi julkisen sektorin asiakkaasi saattaa pyytää todistusta YEL-vakuutuksesta.

  Jos et ole hankkinut YEL-vakuutusta, kunta tekee toimeksiannosta JuEL-vakuutusmaksun. JuEL-vakuutuksen osuus laskusta on noin 6-8%.

  Lisätietoa löydät Kevan sivuilta (keva.fi)

 • Sinulla pitää olla YEL-vakuutus, jos sama kausiluonteinen toiminta jatkuu vuosittain ja muut YEL-vakuuttamisen edellytykset täyttyvät. Pidä YEL-vakuutus voimassa jatkuvana ja ympärivuotisena.


  Arvioi työtulosi työskentelykuukausiesi työmäärän perusteella. Jos esimerkiksi työskentelet vuoden aikana viiden kuukauden ajan, on työtulosi yhtä suuri kuin työpanoksesi arvo näiden kuukausien aikana.


  Tutustu YEL-vakuuttamisen yleisiin edellytyksiin
  Lue lisää YEL-työtulon arvioinnista

41 kysymystä liittyen aiheeseen "työnantajat"

 • Saat verkkopalvelun käyttöösi tilaamalla meiltä verkkopalvelun käyttäjätunnuksen. Tilaa se täyttämällä verkkopalvelun käyttösopimus (pdf) ja lähetä se meille Lähetä liite -toiminnolla. Sopimuksella voit myös valtuuttaa esimerkiksi tilitoimiston hoitamaan vakuutusasioitasi.

  Lue lisää, mitä kaikkea voit tehdä työnantajan verkkopalvelussamme

 • Työantajana sinun tulee vakuuttaa työntekijä, jos hän työskentelee työsuhteessa, on 17-68-vuotias ja palkka on kuukaudessa vähintään 61,37 € (2021). Voit vakuuttaa joko sopimustyönantajana tai tilapäisenä työnantajana. Lue, kumpi työnantaja olet.

 • Kun palkkaat työntekijän, huolehdi TyEL-vakuutuksen lisäksi myös työnantajan muista velvollisuuksista. Jos arvioit, että maksat palkkaa yli
  1 300 € kalenterivuoden aikana, vakuutat työntekijäsi työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksella sekä ryhmähenkivakuutuksella. Kysy lisää omalta vahinkovakuutusyhtiöltäsi. Ota vakuutukset ennen, kun työntekijäsi aloittaa työnsä. Lisäksi yleensä on maksettava myös työttömyysvakuutusmaksu.

  Lue lisää työntekijän vakuuttamisesta

 • Kesä- ja kausityötekijät vakuutetaan samalla tavalla kuin muutkin työntekijät. Jos sinulla on jo voimassa oleva TyEL-vakuutus, silloin kaikki työntekijät vakuutetaan tässä vakuutuksessa.

  Lue lisää kesä- ja kausityöntekijän vakuuttamisesta

 • Freelance-työllä tarkoitetaan yleensä tilapäisiä työtehtäviä monille eri toimeksiantajille. Freelancer voi olla joko yrittäjä, työntekijä tai hän voi saada ns. työkorvauksia olematta yrittäjä tai työsuhteessa. Yhteistä eri freelance-työn muodoille on työtehtävien tilapäisyys ja freelancerin mahdollisuus itse melko vapaasti tehdä töitä eri toimeksiantajille. Jos olette sopineet, että freelancer on työsuhteessa, silloin hänet vakuutetaan TyEL:in mukaan.

  Lue lisää freelancerin vakuuttamisesta

 • Kyllä, au pair tulee vakuuttaa. Au pairin palkkaamisesta syntyy työsuhde, joten sinun on hyvä tehdä au pairin kanssa kirjallinen työsopimus, johon kirjaatte työsuhteen ehdot. Sinun pitää myös ilmoittaa au pairille maksamiesi palkkojen tiedot tulorekisteriin.

  Lue lisää au pairin palkkaamisesta

 • Jos lähetät työntekijäsi Suomesta ulkomaille, järjestä hänen eläke- ja sosiaaliturvansa hyvissä ajoin, oli muutto sitten tilapäinen tai pysyvä. Selvitä ensin, minkä maan lain mukaan sinun tulee toimia, ja järjestä eläketurva sen jälkeen.

  Lue lisää Suomesta ulkomaille lähtevän työntekijän vakuuttamisesta

 • Työntekijäsi eläketurva on vastuullasi myös silloin, kun palkkaat työntekijän ulkomailta Suomeen. Tämä koskee sekä suomalaisia että ulkomaisia työnantajia. Työntekijäsi kuuluu työeläkevakuuttaa Suomessa heti työskentelynsä alusta lukien, jos hän tulee suoraan suomalaisen työnantajan palvelukseen ja solmii työsopimuksen.

  Lue lisää ulkomailta Suomeen saapuvan työntekijän vakuuttamisesta

 • TyEL-maksu perustuu maksamiisi palkkoihin ja luontoisetuihin. TyEL-maksu lasketaan tulorekisteriin ilmoittamiesi palkkojen perusteella. TyEL-palkka on pääsääntöisesti sama kuin työntekijän ennakonpidätyksen alainen palkka. TyEL-perusmaksu on tietty prosentti työntekijöillesi maksamistasi palkoista eli toteutuneesta palkkasummasta. TyEL-maksuprosentit vahvistetaan vuosittain.

  TyEL-maksuasi alentavat erilaiset alennukset, kuten asiakashyvitys. Työnantajana et maksa TyEL-maksua kokonaan itse, vaan työntekijäsi maksavat osan siitä. TyEL-maksut ja -prosentit sekä maksunalennukset näet kirjautumalla verkkopalveluun.

  Lue lisää TyEL-maksun muodostumisesta

  Tutustu TyEL-maksujen maksuprosentteihin

  Kirjaudu verkkopalveluun

 • Saat asiakashyvityksen, kun olet sopimustyönantaja ja TyEL-vakuutuksesi on voimassa Ilmarisessa. Alat saada hyvityksiä toisesta vuodesta alkaen laskettuna siitä hetkestä, kun vakuutuksesi on alkanut Ilmarisessa. Esimerkiksi, jos vakuutuksesi on alkanut 1.4.2021, alat saamaan asiakashyvityksiä keväällä 2022. Asiakashyvitys alentaa TyEL-maksuasi. Asiakashyvitys kohdistetaan pääsääntöisesti maaliskuussa muodostuviin TyEL-laskuihin.

  Tilapäiselle työnantajalle, jolla ei ole voimassaolevaa TyEL-sopimusta, ei muodostu asiakashyvitystä.

  Suurtyönantajana olet myös oikeutettu maksutappioalennukseen ja suurimmat työnantajat ovat oikeutettuja myös suuruusalennukseen.

  Lue lisää asiakashyvityksistä

  Lue lisää suurtyönantajan maksutappioalennuksesta ja suuruusalennuksesta

 • Voit muuttaa tulevien laskujen eräpäivää enintään kuukaudella eteenpäin kirjautumalla verkkopalveluun. Näin sopimustyönantajan TyEL-lasku erääntyy palkanmaksua seuraavan toisen kuukauden aikana. Laskutamme vakuutusmaksukorkoa toisen kuukauden osalta. Kirjautumalla verkkopalveluun voit myös pyytää maksuaikaa erääntymässä oleville laskuille.

  Lue lisää TyEL-maksujen maksamisesta ja laskutuksesta

  Arvioi TyEL-laskurilla TyEL-maksun suuruutta ja sitä, miten eräpäivän siirto vaikuttaa maksuun

 • Saat e-laskun käyttöösi, kun tilaat sen omasta verkkopankistasi. Tämän jälkeen saat laskun meiltä verkkopankkiisi. Yritysverkkolaskun käyttäjäksi voit siirtyä, kun olet sopinut verkkolaskujen vastaanottamisesta verkkolaskuoperaattorin kanssa. Saat laskut kätevästi verkkolaskuina, jos yrityksesi verkkolaskuosoite löytyy TIEKEn ylläpitämästä kotimaisesta verkkolaskuosoitteistosta. Voit myös ilmoittaa suoraan Ilmariselle mihin verkkolaskuosoitteeseen laskusi haluat.

  Lue lisää sähköisestä laskutuksesta

 • Koontilasku yhdistää osittain avoimeksi jääneet laskut. Lisäksi koontilaskulla on viivästyskorkoja avoimista laskuista. Kirjautumalla verkkopalveluumme näet avoimet laskut ja voit ottaa tiliotteen. Tiliotteesta näet, miten suoritukset ja hyvityslaskut kohdistuvat alkuperäiseen laskuun.

  Kirjaudu verkkopalveluun

 • TyEL-vakuutusta ei tarvitse lakkauttaa, jos tiedät palkkaavasi lähiaikioina työntekijöitä. TyEL-maksu muodostuu tulorekisteriin ilmoitettujen palkkojen perusteella. Jos sinulla ei ole palkanmaksua, et saa myöskään laskuja.

 • Oletko laskenut palkat Palkka.fi-palvelussa? Jos olet, TyEL-maksu muodostuu Palkka.fi-palveluun. Yrityskäyttäjät voivat valita Palkka.fi-palvelussa työeläkemaksun (TyEL) toimitustavaksi laskun. Ilmarinen lähettää tässä tapauksessa TyEL-maksuista laskun suoraan työnantajalle. Huomaathan, että TyEL-maksutiedot eivät silloin muodostu Palkka.fi-paveluun. Valitse laskun toimitustapa kohdasta Työnantajatiedot > Vakuutuksiin liittyvät tiedot. Vaihtoehtoina on 1) lasku työeläkeyhtiöltä tai 2) maksutiedot Palkka.fi:n. Muutos tulee voimaan seuraavasta palkanlaskennasta, jonka teet Palkka.fi-palvelussa.

  Oletko mahdollisesti saanut laskun verkkolaskuna? Tarkista oma verkkolaskuosoitteesi. Kirjautumalla Ilmarisen verkkopalveluun näet kaikki muodostuneet TyEL-laskut.

  Kirjaudu verkkopalveluun

 • Muistutuslaskun suuruutta pienentää asiakashyvitys tai muu palkan korjaus, jota ei oltu huomioitu vielä alkuperäisellä laskulla. Kirjautumalla verkkopalveluun voit ottaa tilitotteen ja katsoa sieltä, miten suoritukset ja hyvitykset ovat kohdistuneet.

  Kirjaudu verkkopalveluun

 • Työntekijäsi voi jäädä vanhuuseläkkeelle valintansa mukaan 63–68-vuotiaana. Se, milloin työntekijäsi voi jäädä eläkkeelle, riippuu hänen syntymävuodestaan. Kun työntekijäsi jää eläkkeelle, muista ilmoittaa hänen loppupalkka, työsuhteen päättymispäivä ja työsuhteen päättymisen syy tulorekisteriin. Loppupalkka voi sisältää esimerkiksi ylityökorvausta, lomarahaa, lomakorvauksia, korvauksia pitämättä jääneistä työajan lyhennysvapaista sekä muita vastaavia suorituksia. Loppupalkkaan sisältyvät myös tulospalkkiot ja muut ansiot, jotka maksat työntekijällesi jälkikäteen. Jos maksat loppupalkan useassa erässä, anna työsuhteen päättymistieto jokaisessa loppupalkkaa koskevassa palkkailmoituksessasi.

  Lue lisää, mitä kaikkea kannattaa huomioida työntekijän jäädessä eläkkeellä

 • Voit lähettää palkkailmoituksen usealla eri tavalla: yrityksesi käyttämän palkanlaskentajärjestelmän kautta, kirjautumalla tulorekisterin verkkopalveluun, tai käyttämällä esimerkiksi valmiita Palkka.fi- tai Oima.fi-palveluita.

  Sinun tulee ilmoittaa kaikki maksamasi palkat tulorekisteriin. Tee ilmoitus pääsääntöisesti viiden päivän kuluessa palkanmaksusta. Ilmoitus täytyy tehdä jokaisen palkanmaksun jälkeen. Ilmoitettavilla tiedoilla ei ole euromääräistä alarajaa, myös alaikäisille maksetut palkat on ilmoitettava.

  Lue lisää palkkatietojen ilmoittamistavoista

  Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tulorekisteristä

 • Tilapäisellä työnantajalla ei ole eläkejärjestelynumeroa eli TyEL-vakuutusnumeroa. Tulorekisteriin tehtävässä palkkailmoituksessa tilapäisen työnantajan on ilmoitettava sen työeläkelaitoksen yhtiötunnus, jossa työntekijät vakuutetaan. Ilmarisen yhtiötunnus on 46.

  Tilitoimisto, jos lähetät palkkailmoituksen teknistä rajapintaa pitkin sähköisesti suoraan palkanlaskentaohjelmasta, lisää palkanlaskentaohjelmaan Ilmarisen tekninen vakuutusnumero 46-3000000V.

  Lue lisää palkkatietojen ilmoittamisesta

 • Kannattaa olla yhteydessä työntekijään ja keskustella hänen tilanteestaan. Ottakaa myös työterveyshuolto keskusteluun mukaan. Työhön palaamiseen sairauslomalta kannattaa lähteä etsimään ratkaisuja yhdessä jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Keinoja on monia, lue lisää kuntoutuksen vaihtoehdoista.

 • Ammatillista kuntoutusta kannattaa hakea, jos muut työhön palaamisen keinot eivät ole riittäviä ja työntekijän työkyky on terveydentilan vuoksi uhattuna. Työntekijäsi voi hakea ammatillista kuntoutusta täyttämällä hakemuksen OmaEläke-palvelussamme. Hakemuksen liitteeksi tarvitsemme työterveyslääkärin tai muun hoitavan lääkärin B-lausunnon. Lue lisää ammatillisen kuntoutuksen hakemisesta.

 • Arvioimme aina Ilmarisessa, täyttyvätkö ammatillisen kuntoutuksen edellytykset. Kun arvioimme, voitko hakija saada ammatillista kuntoutusta, tarkastelemme työskentelyyn, työhistoriaan ja ansioihin liittyviä tietoja. Tämän lisäksi lääkärimme arvioi hakemuksen liitteenä toimitetun B-lääkärinlausunnon perusteella, aiheuttaako työkyvyn heikkeneminen tulevaisuudessa todennäköisen työkyvyttömyyden uhan. Lue lisää ammatillisen kuntoutuksen hakemisesta ja siitä, kuka voi saada ammatillista kuntoutusta.

 • Kuntoutushakemuksen täyttää ja allekirjoittaa aina työntekijä, joka hakee ammatillista kuntoutusta.

 • Kuntoutushakemukseen voi kirjata suunnitelman esimerkiksi työkokeilusta omalla työpaikalla. Lue lisää ammatillisen kuntoutuksen hakemisesta.

 • Työnantaja täyttää ns. Työnantajan kuvaus -lomakkeen. Lomake löytyy verkkosivuiltamme, siirry lomakkeeseen. Työterveyshuollosta tarvitsemme aina B-lausunnon kuntoutushakemuksen liitteeksi.

 • Pyydämme työnantajan kuvaus -lomakkeen täytettynä selvittääksemme, onko kuntoutusta hakevan työntekijän työpaikalla kartoitettu työn keventämisen mahdollisuuksia tai muita työssä jaksamisen tai työhön palaamisen keinoja.

 • Työkokeilu voi olla joko palkallinen tai palkaton. Jos maksatte työkokeilun ajalta palkkaa, Ilmarinen maksaa teille työntekijän kuntoutusrahan palkkaa vastaavalta osuudelta. Työnantaja hoitaa myös vakuutukset palkallisen työkokeilun ajalle. Jos työkokeilu on palkaton, maksamme kuntoutusrahan suoraan työntekijälle itselleen ja vakuutamme työntekijän työkokeilun ajalle. Lue lisää kuntoutusrahasta.

 • Oppisopimuksen ajalle työnantaja ja työntekijä solmivat määräaikaisen työsopimuksen. Työnantaja maksaa oppisopimuksessa olevalle työntekijälle palkan ja Ilmarinen maksaa työnantajalle oppisopimusopiskelijan kuntoutusrahan palkkaa vastaavalta osuudelta. Lue lisää oppisopimuksesta.

 • Ammatilliseen kuntoutukseen pääsy edellyttää, että hakijalla on yhteys työelämään. Yhteyden työelämään katsotaan säilyvän noin kahden vuoden ajan työsuhteen päättymisestä, jos työntekijällä on sitä ennen ollut yhtenäinen työhistoria. Työnantaja ja työntekijä neuvottelevat keskenään työsuhteeseen liittyvistä asioista.

 • Ilmoittakaa tästä aina Ilmariseen. Keskeytystilanteessa kuntoutusrahan maksu päättyy pääsääntöisesti seuraavan kuukauden alusta.

 • Tiedon työntekijän saamasta myönteisestä eläke -tai kuntoutuspäätöksestä voit tarkistaa työkykyjohtamisen tietopalvelusta.

  Siirry työkykyjohtamisen tietopalveluun >

 • Jos työntekijäsi saa kielteisen päätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta, kannattaa teidän keskustella yhdessä työntekijän ja työterveyshuollon kanssa muista työssä jaksamisen ja työhön paluun keinoista. Tutustu kuntoutuksen askeleihin.

 • Jos työntekijä on hakenut kuntoutustukea tai työkyvyttömyyseläkettä ja päätös on kielteinen, hänen kannattaa lähteä selvittämään muita vaihtoehtoja toimeentulolle. Työntekijällä on myös mahdollisuus hakea eläkepäätökseen muutosta. Lisäksi yhdessä työntekijän ja työterveyshuollon kanssa kannattaa selvittää muita työssä jatkamisen tai työhön palaamisen keinoja. Katso mitä voi tehdä, kun saa kielteisen päätöksen.

 • Jos työpaikallanne ei ole tarjota työntekijän terveydentilalle soveltuvaa tehtävää, autamme työntekijää kuntoutussuunnitelman laatimisessa. Voimme tarvittaessa kustantaa hänelle ns. uravalmentajan, joka auttaa uuden urapolun löytämisessä. Lue lisää kuntoutussuunnitelman laatimiseen saatavasta avusta.

 • Jos työntekijä ei ole vielä hakenut ammatillista kuntoutusta, kirjatkaa suunnitelma työkokeilusta ammatillisen kuntoutuksen hakemukseen. Jos työntekijä on jo saanut päätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta, olkaa yhteydessä hänelle nimettyyn kuntoutusasiantuntijaan. Hänen kanssaan voitte sopia, millä aikataululla työkokeilu on mahdollista aloittaa. Päätös työkokeilusta tehdään noin kahden viikon kuluessa.

 • Kyllä, kuntoutusrahan määrä pysyy samana, vaikka työaika olisi työkokeilun aikana lyhyempi. Lue lisää kuntoutusrahasta ja työkokeilusta.

 • Työkokeilussa ilmenevät haasteet kannattaa ottaa yhteiseen keskusteluun työntekijän ja työterveyshuollon kanssa. Jos työkokeilu toteutetaan omalla työpaikalla, vastuu työkokeilun seurannasta on työterveyshuollolla ja työnantajalla.

 • Luvaton poissaolo kannattaa ottaa mahdollisimman pian puheeksi työntekijän kanssa. Jos luvattomat poissaolot jatkuvat, työkokeilu voidaan keskeyttää.

 • Suositus on, että työkokeilun aikana ei pidettäisi lomaa, jotta työkokeilujaksosta tulisi mahdollisimman yhtenäinen

 • Ottakaa yhteys työntekijälle nimettyyn kuntoutusasiantuntijaan. Hänen yhteystietonsa löytyvät työntekijän saamasta kuntoutuksen ennakkopäätöksestä.

27 kysymystä liittyen aiheeseen "eläke"

 • Eläkettä kertyy pääsääntöisesti työskentelystä, mutta sitä voi kertyä myös opiskelusta ja tietyistä sosiaalietuuksista.  

  Lue lisää eläkkeen kertymisestä

 • Voit tarkistaa eläkeiät Milloin eläkkeelle -sivultamme. Oman eläkeikäsi näet myös OmaEläke-palvelun eläkearviolaskurilla. OmaEläke-palveluun pääset kirjautumalla henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

  Lue lisää henkilöasiakkaan asioinnista verkossa 

 • Jos et vielä saa eläkettä, voit tehdä eläkearvioita eläkelaskurilla OmaEläke-palvelussa. 

  Lue lisää eläkelaskurista

 • Kätevimmin haet eläkettä OmaEläke-palvelussammeIlmoita hakemuksella, jos haluat hakea myös Kelan eläkettä, niin lähetämme hakemuksen puolestasi Kelaan. 

  Lue lisää eläkkeen hakemisesta
  Lue lisää henkilöasiakkaan asioinnista verkossa

 • Eläkkeen hakeminen ulkomailta riippuu siitä, missä maassa olet asunut ja työskennellyt. Jos asut Suomessa ja olet asunut ja työskennellyt EU- tai ETA-maassa, Isossa-Britanniassa, Sveitsissä tai sosiaaliturvasopimusmaassa, riittää että täytät hakemuksen OmaEläke-palvelussa

  Lue lisää eläkkeen hakemisesta ulkomailla

 • Tee työkyvyttömyyseläkehakemus OmaEläke-palvelussa noin kolme kuukautta ennen kuin mahdolliset Kelan sairauspäivärahasi päättyvät.  

  Lue lisää henkilöasiakkaan asioinnista verkossa 

 • Eläkkeiden maksupäivä on kuukauden ensimmäinen pankkipäivä. Jos kuukauden ensimmäinen päivä on lauantai tai pyhäpäivä, eläke tulee tilillesi seuraavana arkipäivänä.   

  Lue lisää eläkkeen maksupäivistä ja maksamisesta

 • Tilinumeron voit muuttaa OmaEläke-palvelussamme Omat tiedot -kohdasta. OmaEläke-palveluun pääset kirjautumaan henkilökohtaisilla suomalaisilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, voit ilmoittaa uuden tilinumeron meille kirjallisesti. Puhelimitse emme voi ottaa tilinumeroa vastaan. 

  Lue lisää henkilöasiakkaan asioinnista verkossa

 • Oma työeläke ja leskeneläke maksetaan yhtenä summana tilillesi eläkkeen maksupäivänäEläkkeet maksetaan samalle tilille. 

 • Kätevimmin saat todistuksen eläkkeen määrästä OmaEläke-palvelustamme. Voit valita, haluatko todistuksen kuukausieläkkeesi määrästä vai vuosittaisen eläkkeen määrästä. OmaEläke-palveluun pääset kirjautumaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.  

  Lue lisää henkilöasiakkaan asioinnista verkossa

 • Eläkettä ja etuutta verotetaan eri tavoin kuin palkkatuloa. Tästä syystä emme voi käyttää palkkaa varten annettua verokorttia.

 • Jos meillä ei ole eläkeverokorttiasi käytössä, pidätämme eläkkeestäsi veroa 40 prosenttia verottajan ohjeistuksen mukaisesti. Saat liikaa pidätetyn veron tiillesi, kun olet tilannut eläkeverokortin ja olemme saaneet sen verottajalta. Huomioithan, että eläkeverokortti tulee olla voimassa eläkkeen alkamispäivästä lähtien.   

 • Voit korottaa veroprosenttiasi. Kätevimmin se onnistuu OmaEläke-palvelumme Omat tiedot -kohdasta. OmaEläke-palveluun pääset kirjautumaan henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.  

  Lue lisää henkilöasiakkaan asioinnista verkossa

 • Maksamme eläkkeen ja kuntoutusetuuden myös ulkomaiselle tilille. Eläkkeen maksamista tarvitsemme tilinumerosi kansainvälisessä IBAN-muodossa ja ulkomaisen pankkisi BIC- tai SWIFT-tunnuksen. 

  Lue lisää eläkkeen maksamisesta ulkomaille

   

 • OmaEläke-palvelussa voit lähettää viestin tai liitteen turvallisesti Lähetä viesti -toiminnolla.

  Kirjaudu OmaEläke-palveluun

 • Työkyvyttömyyseläkehakemuksen liitteeksi tarvitset enintään kuusi kuukautta vanhan B-lääkärilausunnon terveydentilastasi 

 • B-lääkärinlausunnon saat sinua hoitavalta lääkäriltäsi esimerkiksi terveyskeskuksesta. Jos olet työsuhteessa, B-lääkärinlausunnon kirjoittaa yleensä työterveyslääkäri.

 • Sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin toimittaa uusi B-lääkärinlausunto terveydentilastasi. Teet sen helpoiten OmaEläke-palvelussa Hae eläkettä-kohdassa ja valitse "Hae jatkoa kuntoutukseen".

  Lue lisää henkilöasiakkaan asioinnista verkossa

 • Voit hakea kirjallisesti muutosta lopulliseen eläkepäätökseen 30 päivän sisällä.  

  Lue lisää muutoksenhausta

 • Emme voi näyttää työeläkeotetta, jos työsuhteesi tai yritystoimintasi on vakuutettu toisessa työeläkeyhtiössä. 

  Jos sinulle on jo myönnetty eläke, työeläkeotteen sijaan näytämme sinulle viimeisen viiden vuoden työskentely- ja ansiotiedot. 

 • Voit tarkastaa ajantasaisen työeläkeotteen OmaEläke-palvelussamme aina, kun sinulle sopii. On tärkeää tarkastaa työeläkeote säännöllisesti, koska tuleva eläkkeesi lasketaan työhistoriasi perusteella.  

  Valitsemalla sähköisen otteen paperikirjeen sijaan säästyt monisivuisen eläkeotteen arkistoinnilta tai tuhoamiselta tietoturvallisesti ja säästät aikaasi ja luontoa.

 • Jos huomaat eläkeotteesi työsuhteissa korjattavaa, ota yhteyttä työnantajaasi. Työnantaja ilmoittaa muutokset tulorekisteriin, josta ne päivittyvät työeläkeotteellesi. 
   
  Jos korjaukset koskevat vuotta 2018 tai sitä aikaisempia vuosia, tee korjauspyyntö OmaEläke-palvelussa. 

  Lue lisää työeläkeotteesta

   

 • Kirjautuneena OmaEläke-palvelussa hoidat helposti omia eläke- ja kuntoutusasioitasi silloin, kun sinulle parhaiten sopii. 

  Lue lisää henkilöasiakkaan asioinnista verkossa

 • Eläkkeesi määrään vaikuttaa elinaikakerroin. Se pienentää eläkettäsi sen mukaan, minä vuonna olet syntynyt. Voit paikata elinaikakertoimen pienentävää vaikutusta työskentelemällä pidempään.  

 • Työeläkeindeksin tavoitteena on, että maksussa olevat eläkkeet nousevat palkkojen tapaan, jotta eläkkeiden ostovoima säilyy.

  Palkkakerroin sen sijaan varmistaa, että alkavan eläkkeesi määrä vastaa työurasi ansioiden tasoa. Kun laskemme eläkkeesi määrän, muunnamme palkkakertoimella työurasi kaikki palkat ja yrittäjyytesi YEL-työtulot eläkkeen alkamisvuoden tasoon.

 • Voit tehdä töitä eläkkeelläkin. Vanhuuseläkkeelläosittaisella vanhuuseläkkeellä ja perhe-eläkkeellä voit tehdä töitä niin paljon kuin haluat. Jos teet töitä työkyvyttömyys- tai työuraeläkkeellä, voit ansaita vain tietyn määrän. 

  Lue lisää työnteosta eläkkeellä

 • Jos jäät leskeksi, sinä voit saada leskeneläkkeen ja alle 18-vuotiaat lapset lapseneläkkeen. Leskeneläkkeen saamisen edellytyksenä on aina, että olitte avioliitossa, rekisteröidyssä parisuhteessa tai sait entiseltä puolisoltasi henkilökohtaisesti jatkuvaa elatusapua.  

  Lue lisää perhe-eläkkeestä 

20 kysymystä liittyen aiheeseen "ammatillinen kuntoutus"

 • Ammatillisen kuntoutuksen vaihtoehtoa on hyvä miettiä silloin, kun et enää terveydentilasi vuoksi voi työskennellä nykyisissä työtehtävissäsi. Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on, että voit jatkaa terveydentilallesi sopivassa työssä tai siihen esimerkiksi sairausloman jälkeen.

 • Kätevimmin haet ammatillista kuntoutusta täyttämällä kuntoutushakemuksen OmaEläke-palvelussamme. Kirjautumista varten tarvitset pankkitunnukset.

 • Kuntoutushakemuksen liitteeksi tarvitset B-lääkärinlausunnon tämänhetkisestä terveydentilastasi. B-lausunnon voi kirjoittaa työterveyslääkäri tai muu sinua hoitava lääkäri, esimerkiksi terveyskeskuslääkäri. Lisäksi työnantajasi täyttää Työnantajan kuvaus -lomakkeen, jossa kuvataan nykyisiä työtehtäviäsi ja sitä, onko työpaikallasi mahdollista tehdä työjärjestelyjä terveydentilallesi sopivan työtehtävän järjestymiseksi.

 • Voit hakea ammatillista kuntoutusta jo sairausloman aikana. On tärkeää, että työssä jatkamisen ja työhön palaamisen mahdollisuuksiasi selvitetään mahdollisimman hyvissä ajoin. Sinun kannattaa ottaa asia puheeksi työnantajan ja työterveyshuollon edustajan tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa jo siinä vaiheessa, kun terveyshaasteita alkaa ilmetä.

 • Kun haet ammatillista kuntoutusta, sinulla ei vielä tarvitse olla valmista kuntoutussuunnitelmaa. Silloin saat ennakkopäätöksen oikeudesta ammatilliseen kuntoutukseen. Työhön paluutasi koskevan suunnitelman eli kuntoutussuunnitelman laatimisen voit aloittaa tämän jälkeen. Tarvittaessa saat meiltä apua kuntoutussuunnitelman laatimiseen.

 • Tarkoituksena on, että aloitat työhön paluutasi koskevan suunnitelman, eli kuntoutussuunnitelman, laatimisen ammatillisen kuntoutuksen ennakkopäätöksen voimassaoloaikana. Sinun kannattaa ottaa yhteyttä kuntoutusasiantuntijaasi Ilmarisessa, jotta voit keskustella tarkemmin siitä, miten tilanteessasi on hyvä lähteä etenemään. Kuntoutusasiantuntijasi yhteystiedot löydät ennakkopäätöksestä, joka on katsottavissa myös OmaEläke-palvelussamme.

 • Saat kuntoutusrahaa sitten, kun olemme yhdessä sopineet esimerkiksi työkokeilusta tai opiskelusta, ja aloitat sen. Kuntoutusrahaa maksamme työkokeilun tai opintojen, eli kuntoutussuunnitelmasi mukaisten toimien, ajalta. Ennakkopäätöksen perusteella emme voi kuntoutusrahaa valitettavasti vielä maksaa.

 • Jos haet meiltä työkyvyttömyyseläkettä, selvitämme aina ensin, voisitko hyötyä ammatillisesta kuntoutuksesta. Voimme tukea työhön palaamistasi myös määräaikaiselta työkyvyttömyyseläkkeeltä eli kuntoutustuelta. Tällöin saat päätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta ilman erillistä hakemusta.

 • Tavoitteena on, että voit ammatillisen kuntoutuksen jälkeen jatkaa mahdollisimman pitkään työssä, joka sopii terveydentilallesi. Ja että voit tässä työssä hyödyntää aikaisempaa työkokemustasi ja koulutustasi sekä sitä, mitä kaikkea jo osaat. Pohdi siksi kuntoutussuunnitelmaa tehdessäsi, miten mahdollisesti voit hyödyntää kokemustasi, koulutustasi ja taitojasi tulevassa työssäsi.

 • Uravalmentajat auttavat sinua kuntoutussuunnitelmasi laatimisessa. He ovat erikoistuneet urasuunnitteluun ja ammatilliseen ohjaukseen. Heiltä saat apua työhön paluun suunnitteluun, asuit missä päin Suomea tahansa. Jos tarvitset uravalmentajan apua, ota yhteyttä omaan kuntoutusasiantuntijaasi Ilmarisessa. Kuntoutusasiantuntijasi yhteystiedot löydät saamastasi ammatillisen kuntoutuksen ennakkopäätöksestä.

 • Esimerkiksi työkokeilun avulla voit palata aikaisempiin työtehtäviisi omalle työpaikallesi tai kokeilla kokonaan uutta työtä. Voi olla, että et pysty kuitenkaan terveydentilasi takia jatkamaan nykyisessä työssäsi tai palaamaan siihen. Silloin ammatillinen uudelleenkoulutus voi auttaa sinua jatkamaan työelämässä. Tarvittaessa voit kouluttautua ammattiin, jossa voit hyödyntää osaamistasi ja työkokemustasi, tai kouluttautua uudelle alalle. Ammatillisena kuntoutuksena voimme tukea opintoja, joissa teet osatutkinnon tai kokonaan uuden tutkinnon.

 • Saat kuntoutusrahaa sitten, kun olemme yhdessä sopineet esimerkiksi työkokeilusta tai opiskelusta, ja aloitat sen.

 • Kuntoutusraha on verotettavaa tuloa. Kuntoutusrahan maksua varten sinun tulee toimittaa meille verokortti, joka on laskettu sosiaalietuutta varten.

 • Ammatillisen kuntoutuksen ennakkopäätöksessä on arvio kuntoutusrahasi määrästä. Kun aloitat esimerkiksi työkokeilun, laskemme kuntoutusrahasi lopullisen määrän, ja saat siitä vielä erillisen päätöksen. Kuntoutusrahasi on 33 prosenttia suurempi kuin mitä työkyvyttömyyseläkkeesi olisi.

 • Pyydä oppilaitoksesi edustajaa täyttämään opiskelutodistus verkkosivuillamme ja lähettämään se meille, kun aloitat opintosi ja aina elokuussa niin kauan kuin opiskelet. Tarvitsemme opiskelutodistusta siihen, että maksamme sinulle kuntoutusrahaa, seuraamme opintojesi etenemistä ja maksamme sinulle opinnoista aiheutuviin hankintoihin tarkoitetun korvauksen. Opiskelutodistuksen perusteella jatkamme kuntoutusrahasi maksua.

 • Korvaus opiskelusta aiheutuviin kustannuksiin on tarkoitettu esimerkiksi opiskelun aikana tarvittavien välineiden, oppikirjojen tai mahdollisten tutkinto- ja näyttömaksujen kustannuksiin. Korvaus on 300 euroa lukukaudelta eli 600 euroa lukuvuodelta. Saat korvauksen kerran lukuvuodessa, aina syyslukukauden alussa. Sinun ei tarvitse erikseen hakea korvausta - maksamme sen automaattisesti, kun olet toimittanut meille opiskelutodistuksesi.

 • Matkakorvauksen haet kätevimmin OmaEläke-palvelussamme. Kirjaudu sinne pankkitunnuksillasi ja täytä matkakorvaushakemus. Voit täyttää matkakorvaushakemuksesi, kun olet aloittanut opintosi, työkokeilusi tai työhönvalmennuksesi. Laskuta matkat kerralla koko työkokeilun ajalta. Jos sinulla on matkakuluja opinnoista tai pitkästä työhönvalmennuksesta, laskuta ne puolivuosittain. Silloin saat matkustusrahat käyttöösi etukäteen.

 • Oppisopimuksen ajalle työnantaja ja työntekijä solmivat määräaikaisen työsopimuksen. Työnantaja maksaa oppisopimuksessa olevalle työntekijälle palkan ja Ilmarinen maksaa työnantajalle oppisopimusopiskelijan kuntoutusrahan palkkaa vastaavalta osuudelta.

  Lue lisää oppisopimuksesta

 • Kyllä, kuntoutusrahan määrä pysyy samana, vaikka työaika olisi työkokeilun aikana lyhyempi.

  Lue lisää kuntoutusrahasta

  Lue lisää työkokeilusta

 • Suositus on, että työkokeilun aikana ei pidettäisi lomaa, jotta työkokeilujaksosta tulisi mahdollisimman yhtenäinen.

22 kysymystä liittyen aiheeseen "työkyky"

 • Stressillä tarkoitetaan vireystilaa, jonka tarkoitus on hetkellisesti nostaa suorituskykyämme. Stressi ei ole vaarallista, kunhan siitä palautuu. Joissain tilanteissa stressi on hyödyllistäkin. Pitkään jatkuessaan stressi kuitenkin muuttuu haitalliseksi ja voi johtaa uupumukseen.

  Masennus on lääkärin diagnosoima sairaus, jossa oireet kuten masentunut mieliala sekä alentunut kyky tuntea mielihyvää ovat pitkäkestoisia. Masennuksessa oireet vaikuttavat merkittävästi toimintakykyyn, ihmissuhteisiin tai aiheuttavat muutoin kärsimystä.

  Stressi ja uupumus hellittävät lepäämällä, mutta masennuksesta ei toivuta pelkällä päätöksellä tai tahdonvoimalla, siihen tarvitaan tukea ja sopivaa hoitoa.

  Lue lisää täältä.

 • Kyllä ja ei. Lievissä mielenterveysongelmissa työssä jatkaminen voi jopa tukea mielenterveyttä, kunhan työkuormitus on oikein mitoitettu. Mielenterveyden häiriöissä sairausloma voi olla tarpeen muun hoidon lisäksi, mikäli oireilu vaikuttaa merkittävästi toimintakykyyn. Sairausloma itsessään ei kuitenkaan ole mielenterveysongelmien ratkaisu. Työkyvyn palauttamisen kannalta sopivasti suunniteltu ja tuettu työhön palaaminen on useiden tutkimusten mukaan toimivin vaihtoehto. Työ tarjoaa mielenterveyden kannalta olennaisia onnistumisen kokemuksia, rakenteita ja sosiaalista tukea. Työhön paluuta voidaan tukea työtä muokkaamalla, työterveyshuollon ja kuntoutuksen avulla.

  Lue lisää työn muokkaamisesta
  Lue lisää työterveysyhteistyöstä
  Lue lisää kuntoutuksesta

 • Samoilla periaatteilla kuin fyysisten sairauksien kohdalla. Sovittamalla työkuormitusta (esim. työtehtäviä tai työaikaa muokkaamalla) ja tukemalla sopivia voimavaratekijöitä (esim. työyhteisön tuki). Lue lisää työn muokkaamisesta.

 • Mielenterveysasioista on helpompi keskustella, kun työpaikalla on avoin ja luottamukseen perustuva keskustelukulttuuri. Mielenterveysasioiden puheeksi ottamisessa kannattaa pitää matala kynnys. Tärkeintä on kysyä, kuunnella ja olla valmis tarjoamaan tukea. Lue lisää täältä.

 • Yhdessä työterveyden kanssa edistätte ja tuette työntekijöitten terveyttä ja työkykyä. Toimivassa yhteistyössä teette yhteisen toimintasuunnitelman, jonka mittareita seuraatte säännöllisin väliajoin.

  Lue lisää työterveysyhteistyöstä

 • Työterveysneuvottelulle löytyy monia nimityksiä, kuten työkykyneuvottelu tai joskus kolmikantaneuvottelu. Näissä osapuolina on työnantaja, työntekijä ja työterveys. Ideana neuvotteluissa on, että löydätte yhdessä ratkaisuja työssä selviytymiseen ja hallittuun työhön paluuseen. Aloitteen työterveysneuvottelun pitämiseen voi tehdä työntekijä, esimies tai työterveys.

  Työnantaja, lue lisää työterveysneuvottelusta ja työhön paluun tuesta

  Esimies, lue lisää työterveys-/työkykyneuvottelusta

  Työntekijä, lue lisää työterveys-/työkykyneuvottelusta

 • Työterveysneuvottelussa pääpaino on siinä, millaisin työjärjestelyin työntekijän työkykyä voidaan tukea työpaikalla. Työntekijän terveydentilasta voitte keskustella vain, jos hän itse antaa siihen luvan.
  Voitte järjestää työkykyneuvotteluja muissakin tilanteissa. Neuvotteluja järjestetään esimerkiksi silloin, kun työntekijä tarvitsee apuvälineitä työssä tai hän palaa pitkältä sairauspoissaololta takaisin töihin.

  Työnantaja, lue lisää työterveysneuvottelusta ja työhön paluun tuesta

  Esimies, lue lisää työterveys-/työkykyneuvottelusta

  Työntekijä, lue lisää työterveys-/työkykyneuvottelusta

 • Työterveyshuollosta saa tukea esimerkiksi silloin, kun olet huolissasi työntekijäsi työkyvystä ja kaipaat näkemystä terveydenhuollon ammattilaiselta tai tarvitset ammattilaista työn kuormitustekijöiden selvittämiseen. Terveydenhuollon ammattilaiset eivät kuitenkaan luovuta yksilöön liittyviä tietoja. Työterveyshuolto on myös esimiehen oman jaksamisen tuki.

  Lue lisää yhteistyöstä

 • Varhainen tuki tarkoittaa työpaikan käytäntöä, jonka avulla huomaatte työn tekemiseen liittyvät ongelmat mahdollisimman varhain ja osaatte puuttua niihin järjestelmällisesti. Toimenpiteet työkyvyn varhaiseksi tukemiseksi sovitte työpaikalla työnantajan, työntekijöiden ja työterveyshuollon kesken ja kuvaatte työkyvyn varhaisen tuen mallissa. Varhaisen tuen malli on osa työpaikan työkykyjohtamista.

  Työnantaja, lue lisää

  Esimies, lue lisää

  Työntekijä, lue lisää

  Yrittäjä, lue lisää

   

 • Lakisääteistä velvoitetta ei ole, mutta viisas työnantaja huolehtii henkilöstönsä työkyvystä. Jo isojen kustannussäästöjen vuoksi suurin osa yrityksistä on ottanut mallin käyttöön. Kun ongelmiin tartutaan varhain, ne on helpompi ratkaista.

 • Kyllä! Varhainen tuki on osa päivittäistä johtamista, jossa poissaolojen seuranta on vain yksi osa. Varhaiseen tukeen kuuluu myös esimerkiksi varhaisen tuen keskustelut ja työn muokkaus.

  Työnantaja, lue lisää

  Esimies, lue lisää

 • Varhaisen tuen keskustelua kutsutaan myös puheeksi otoksi. Idea keskustelussa on puhua matalalla kynnyksellä työntekoa haittaavista asioista ja sopia toimenpiteistä, joilla edetään, jotta tilanne paranisi. Esimerkkejä tilanteista, joissa varhaisen tuen keskustelu on hyödyllistä käydä ovat toistuvat poissaolot, työsuorituksen heikkeneminen, muuttunut käytös työpaikalla ja epäily päihdeongelmasta.

  Esimies, lue lisää varhaisen tuen keskustelusta

  Työntekijä, lue lisää varhaisen tuen keskustelusta

  Yrittäjä, lue lisää varhaisen tuen keskustelusta

 • Tutustu ja rekisteröidy tai kirjaudu Ilmarisen työkykyjohtamisen tietopalvelu Ohjaamoon täällä.

 • Eri mittarit sopivat eri tilanteisiin ja käyttötarkoituksiin. Muutamia esimerkkejä mittareistä löydät sivuiltamme täältä.

 • Tiedolla johtamisen avulla yritys saa paremmin käsityksen vastuullaan olevan työkyvyttömyysriskin kustannuksista ja työkyvyttömyysriskiin vaikuttavista tekijöistä. Tiedon avulla yritys voi suunnitella toimintaansa ja kohdistaa työkyvyttömyysriskiä pienentäviä toimenpiteitä oikein organisaatiossaan.

 • Työkykyjohtaminen on erilaisten työkykyriskien varhaista tunnistamista, hallintaa ja johtamista. Se on pitkäjänteistä ja systemaattista tekemistä, joka perustuu aktiiviseen tahtotilaan ja päätökseen.

  Lue lisää työkykyjohtamisesta

 • Yrityksen yhtenä tavoitteena on pitää henkilöstö hyvässä kunnossa ja tuottavana sekä minimoida työkykyriskit. Näitä voidaan mitata mm. henkilöstötuottavuudella, työtyytyväisyydellä, sairauspoissaolojen seurannalla, työterveyden toiminnan tehokkuudella ja työkyvyttömyyseläköitymisillä.

  Lue lisää tavoitteiden seurannasta

 • Ihan aluksi työkykyjohtamisessa on tärkeää keskustella ja sopia tarvittavista rooleista. Ainakin on mietittävä johdon, esimiehen, työntekijän ja työterveyden keskinäinen työnjako.

  Lue lisää työkykyjohtamisesta

 • Fyysisesti raskaassa työssä TULE- eli tuki- ja liikuntaelinoireita voi ennaltaehkäistä tunnistamalla kuormitustekijät ja vähentämällä haitallista kuormitusta sekä huolehtimalla palautumisesta. Parhaiten terveellisiä ja työkykyä tukevia ratkaisuja voi edistää yhteistyössä työntekijöiden, esihenkilöiden ja työterveyshuollon kanssa.

  Työnantaja, lue lisää TULE-terveydestä

  Esihenkilö, lue lisää TULE-terveydestä

  Yrittäjä, lue lisää TULE-terveydestä

 • Istumatyössä TULE- eli tuki- ja liikuntaelinoireita oireita voit ennaltaehkäistä työskentelemällä vaihtelevissa työasennoissa. Istu erilaisissa istuma-asennoissa, seiso ja kävele ja tauota työtä säännöllisesti esimerkiksi nousemalla ylös tuolista, jaloittelemalla ja kävelemällä portaat. Työnantaja voi vaikuttaa tähän tarjoamalla toimistolle hyvät ergonomiset työvälineet. Kaikkien on tärkeä pitää yllä toimintakykyään liikkumalla. ​

  Kotona tehtävässä etätyössä on hyvä muistaa, että voit tehdä hyviä, innovatiivisia työpisteratkaisuja, rytmittää työpäivää ja tauottaa työtä aktiivisesti esimerkiksi jaloittelemalla ja tekemällä pieniä kotiaskareita. 

 • Ei ole olemassa oikeita ja vääriä työasentoja tai -liikkeitä. Ratkaisevaa on se, kuinka usein tietty työasento tai -liike toistuu ja kuinka kauan työvaihe kestää. Työterveyshuolto arvioi työpaikkaselvityksessä sitä, mikä vaikutus työasentojen ja -liikkeiden kestolla ja toistuvuudella on työntekijöitten terveyteen ja työkykyyn. Työnantajan tulee omilla toimenpiteillään vähentää kuormitusta siten, että työ on turvallista ja terveellistä.

 • Palautuminen on kokonaisuus, joka muodostuu työpäivän aikaisesta palautumisesta ja vapaa-ajalla palautumisesta. Työtä kannattaa tauottaa ja rytmittää usealla eri tavalla. Taukoliikunta tukee palautumista. Sen on todettu vilkastuttavan lihasten verenkiertoa, rentouttavan jännittyneitä lihaksia ja kohentavan vireystilaa, joka parantaa keskittymiskykyä ja lisää tarkkaavaisuutta. Vapaa-aikana palautumiseen kuuluu liikunta, rentoutuminen ja uni.

  Työntekijä, lue lisää

  Yrittäjä, lue lisää

3 kysymystä liittyen aiheeseen "tilitoimistot"

 • Täytä ja allekirjoita verkkopalvelun käyttösopimus. Palauta se meille verkkosivuillamme käyttämällä Lähetä liite -toimintoa. Voit lähettää sopimuksen myös postitse osoitteeseen Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, PL 2, 00018 Ilmarinen.

 • Pyydä työnantaja- tai yrittäjäasiakastasi valtuuttamaan tilitoimistosi hoitamaan TyEL- tai YEL-vakuuttamiseen liittyvät verkkopalvelussamme. Asiakkaasi voi tehdä valtuutuksen samalla kun hän tekee verkkopalvelun käyttösopimuksen.

 • TyEL-vakuutuksen hinta on kaikille eläkeyhtiöille sama, mutta alennuksen eli asiakashyvityksen määrä vaihtelee eläkeyhtiöittäin. Siihen, kuinka paljon asiakashyvityksiä eläkeyhtiö pystyy maksamaan, vaikuttaa eläkeyhtiön vakavaraisuus, sijoitustoiminnan tuotto sekä eläkeyhtiön oman toiminnan tehokkuus (hoitokustannustulos). Eläkeyhtiöt ovat saaneet itse määrittää asiakashyvityksen jakoperusteet.

  Ilmarisen asiakashyvitysmalli eli se miten Ilmarisen maksaa asiakashyvityksiä yksittäiselle yritykselle perustuu yrityksen edellisen vuoden palkkasummaan ja 20 vuoden kumulatiiviseen palkkasummaan. Asiakashyvitys lasketaan vuositasolla ja vähennetään asiakkaan TyEL-maksuista.

4 kysymystä liittyen aiheeseen "meklarit"

 • Käyttäjätunnukset Ilmarisen meklaripalveluun voi pyytää helposti lähettämällä yhteystietosi (nimi, henkilötunnus, sähköpostiosoite ja puhelinnumero) osoitteeseen meklarit@ilmarinen.fi. Olemme yhteydessä sinuun mahdollisimman pian. Meklaripalvelussa saat meklareille suunnattua ajankohtaista tietoa vakuuttamisesta sekä voit hoitaa hoidossasi olevia vakuutuksia.

 • Ilmarisen verkkopalveluun (meklaripalvelu) kirjautuneena pääset näkemään hoidossasi olevien asiakkaiden vakuutukset samoin kuten asiakkaasi itse. Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia palveluun, lähetä pyyntö osoitteeseen meklarit@ilmarinen.fi.

 • TyEL-vakuutuksen hinta on kaikille eläkeyhtiöille sama, mutta alennuksen eli asiakashyvityksen määrä vaihtelee eläkeyhtiöittäin. Siihen, kuinka paljon asiakashyvityksiä eläkeyhtiö pystyy maksamaan, vaikuttaa eläkeyhtiön vakavaraisuus, sijoitustoiminnan tuotto sekä eläkeyhtiön oman toiminnan tehokkuus (hoitokustannustulos). Eläkeyhtiöt ovat saaneet itse määrittää asiakashyvityksen jakoperusteet.

  Ilmarisen asiakashyvitysmalli eli se miten Ilmarisen maksaa asiakashyvityksiä yksittäiselle yritykselle perustuu yrityksen edellisen vuoden palkkasummaan ja 20 vuoden kumulatiiviseen palkkasummaan. Asiakashyvitys lasketaan vuositasolla ja vähennetään asiakkaan TyEL-maksuista.

 • Ilmarisessa sinua palvelee meklarideski puhelimitse 010 284 2133 ma-pe klo 8-15 (klo 15-17 puhelut kääntyvät asiakaspalveluun) ja sähköpostitse meklarit@ilmarinen.fi.

  Meklarideskissä hoidat mm. valtakirja-asiat, Ilmarisen verkkopalveluiden käyttövaltuushallinta-asiat, tarjouspyynnöt, vakuutushakemukset jne.