Työkokeilu työhön paluun tukena

Työkokeilu on ammatillisen kuntoutuksen keinoista suosituin. Se tukee työhön paluutasi esimerkiksi sairausloman jälkeen.

Mikä on työkokeilu ja mitä se pitää sisällään?

Työkokeilu on yksi ammatillisen kuntoutuksen keinoista. Työkokeilun avulla voit palata aikaisempiin työtehtäviisi omalle työpaikallesi tai kokeilla kokonaan uutta työtä. Muutokset terveydentilassasi saattavat vaatia työtehtävien muokkaamista, jotta työhön palaaminen onnistuu. Työkokeilun avulla voit kokeilla työtehtävien soveltuvuutta käytännössä ja palata työhön kevennetysti.

Aloitat työkokeilun yleensä tekemällä lyhennettyä työaikaa, esimerkiksi puolikkaalla työajalla ja tarvittaessa myös kevennetyillä työtehtävillä. Tavoitteena on, että työaikasi pitenee työkokeilun aikana niin, että kokeilun loppupuolella voit kokeilla jo täyden työpäivän tekemistä. 

Työkokeilu kestää yleensä 3 kuukautta.

Työkokeiluun voit hakeutua myös yrittäjänä. Lue lisää yrittäjän ammatillisesta kuntoutuksesta.

Suunnitelma työkokeilusta

Jos työkokeilu kiinnostaa sinua, keskustele siitä työnantajasi ja työterveyshuoltosi kanssa esimerkiksi työterveysneuvottelussa. Miettikää, onko työpaikallasi tarjolla työtehtäviä, joihin sinun olisi mahdollista siirtyä työkokeilun avulla. Keskustelkaa myös työajasta ja seurannasta sekä siitä, miten saat ohjausta uusiin tehtäviisi, ja sopikaa niistä yhdessä.

Me autamme sinua suunnittelussa

Jos et voi kokeilla terveydentilaasi sopivia työtehtäviä omalla työpaikallasi tai jos työsuhteesi ei ole enää voimassa, voit mennä työkokeiluun toiselle työnantajalle.

Kuntoutusasiantuntijasi Ilmarisessa auttaa sinua mielellään työkokeilun suunnittelussa. Saat tarvittaessa meidän kauttamme apua myös sopivan työkokeilupaikan etsimiseen. Kuntoutusasiantuntijasi yhteystiedot löydät ennakkopäätöksestäsi, jonka näet OmaEläke-palvelustamme kohdasta Omat asiakirjat.

Kun suunnitelmasi on valmis, lähetä se meille OmaEläke-palvelussamme. Lähetä kuntoutussuunnitelmasi meille viimeistään 10 kuukauden kuluessa siitä, kun olet saanut ennakkopäätöksen meiltä. Lue lisää kuntoutussuunnitelmasta.

Sopimus työkokeilusta

Kun olet saanut meiltä hyväksynnän kuntoutussuunnitelmaasi, tee työkokeilusta sopimus työnantajasi kanssa. Sopimus on lomake, jonka kuntoutusasiantuntijasi lähettää työnantajallesi sähköpostitse. Palauttakaa sopimus meille, kun työkokeilusi alkaa.

Kirjatkaa sopimukseen

  • työkokeilupaikkasi yhteystiedot 
  • työkokeilusi ajankohta 
  • työtehtäväsi 
  • työaikasi 
  • palkkasi määrä ja työnantajasi tilinumero, jos työkokeilu on palkallinen. 

Kun sopimus on palautunut meille ja työkokeilusi on alkanut, saat meiltä päätöksen kuntoutusrahasta ja alat saada sitä tilillesi.

Toimeentulosi työkokeilun aikana

Toimeentulotapa riippuu siitä, onko työkokeilusi palkaton vai palkallinen.

Palkaton työkokeilu

Jos työkokeilusi on palkaton, saat meiltä sen ajan kuntoutusrahaa. Saat sitä enintään 6 kuukauden ajan. Otamme sinulle myös tapaturmavakuutuksen ja maksamme matkakorvauksia. 

Lue lisää kuntoutusrahasta
Lue lisää matkakorvauksista

Palkallinen työkokeilu

Jos työkokeilusi on palkallinen, työnantajasi voi hakea kuntoutusrahasi itselleen. Työnantajasi saama kuntoutusraha on enintään palkkasi suuruinen. Jos kuntoutusrahasi on suurempi kuin palkkasi, saat meiltä kuntoutusrahan ja palkan välisen erotuksen. Palkallisessa työkokeilussa työnantajasi ottaa sinulle tapaturmavakuutuksen. Palkallisen työkokeilun ajalta emme korvaa sinulle matkakuluja, koska voit vähentää ne verotuksessasi.

Tavoitteena työssä jatkaminen

Työkokeilun tavoitteena on, että palaat työhön, joka sopii terveydentilallesi. Parhaimmassa tapauksessa työllistyt työkokeilun jälkeen samaan työhön. Jos työnantajallasi ei ole mahdollisuutta tarjota sinulle työpaikkaa työkokeilun jälkeen, voit saada tukea työllistymiseen TE-palveluiden kautta.

Lue lisää TE-palveluiden tarjoamasta tuesta työllistymiseen (te-palvelut.fi)