Sivutoiminen yrittäjä ja YEL-vakuutus

Voit toimia yrittäjänä, vaikka olisit samaan aikaan palkkatyössä tai opiskelija. Yrittäjän eläkevakuutus eli YEL on pakollinen vakuutus myös sivutoimiselle yrittäjälle, kun tietyt edellytykset täyttyvät.

Milloin sivutoimisen yrittäjän pitää ottaa YEL-vakuutus?

Sivutoimisena yrittäjänä harjoitat yritystoimintaa, mutta saat pääasiallisen toimeentulosi esimerkiksi työntekijänä toisen työnantajan palveluksessa. On siis mahdollista, että työskentelet palkkatöissä ja sivutoimisesti yrittäjänä samanaikaisesti. Tässä tilanteessa työnantajasi vakuuttaa sinut työntekijän eläkevakuutuksella (TyEL) palkkatyön osalta ja sen lisäksi vakuutat itsesi yrittäjänä yrittäjän eläkevakuutuksella (YEL).

Ota YEL-vakuutus, kun seuraavat viisi ehtoa täyttyvät:

 1. Olet iältäsi vähintään 18–67-vuotias. YEL-vakuuttamisen yläikäraja nousee portaittain. Vakuuttamisvelvollisuus päättyy viimeistään sen kalenterikuukauden lopussa, jolloin:
  • vuonna 1957 tai sitä ennen syntynyt yrittäjä täyttää 68 vuotta
  • vuosina 1958–1961 syntynyt yrittäjä täyttää 69 vuotta
  • vuonna 1962 tai sen jälkeen syntynyt yrittäjä täyttää 70 vuotta.
 1. Yritystoimintasi kestää vähintään 4 kuukautta.  
 2. YEL-työtulosi on vähintään YEL-alarajan verran eli 8 261,71 euroa vuodessa (vuonna 2022).
 3. Työskentelet yrityksessäsi.
 4. Asut Suomessa.

Lue lisää, kenen täytyy ottaa YEL-vakuutus

Esimerkki sivutoimisen yrittäjän YEL-vakuuttamisesta: Riku on innokas valokuvauksen harrastaja. Hän kuvaa perhepotretteja viikonloppuisin ja työskentelee samalla päätoimisesti lähikaupassa. Valokuvauksen asiakaskunta kasvaa, ja harrastus työllistää Rikua yhä enemmän. Riku perustaa toiminimen. Hän arvioi, että hänen työpanoksensa arvo ylittää YEL-alarajan (8 261,71 € / vuosi) ja ottaa siksi YEL-vakuutuksen. Riku jatkaa päätoimista työskentelyään lähikaupassa ja valokuvaa perhepotretteja sivutoimisena yrittäjänä YEL-vakuutuksen alaisena.

Voit ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen kahdessa tilanteessa:

 1. yrittäjätoimintasi on niin pienimuotoista, että YEL-työtulosi ei ylitä YEL-alarajaa
 2. olet työeläkelakien mukaisella vanhuuseläkkeellä