Miten palkkatiedot ilmoitetaan tulorekisteriin?

Tulorekisteriin voidaan toimittaa tietoja eri kanavien kautta. Tiedot voit ilmoittaa teknisen rajapinnan, sähköisen asiointipalvelun kautta tai paperilomakkeella. Voit käyttää myös Palkka.fi-palvelua.

Maksettujen palkkatietojen ilmoittaminen

Ilmoita tulorekisteriin kaikki maksamasi palkat, luontoisedut, palkkiot, työkorvaukset ja muut ansiotulot. Ilmoita myös verovapaat ja veronalaiset kustannusten korvaukset sekä näiden palkkojen korjaukset.

Ilmoita maksamasi palkat pääsääntöisesti viiden päivän kuluessa palkanmaksupäivästä.

Tee ilmoitukset sähköisesti jokaisen palkanmaksun jälkeen. Antamiesi tietojen ansiosta pääsemme laskemaan nopeasti yrityksesi TyEL-maksun ja työntekijöittesi eläkkeet.

Lue lisää palkkojen ilmoittamisesta tulorekisteriin

Kaksi ilmoitustapaa

Suppea ilmoitustapa

Maksetut palkat ja muut ansiotulot ilmoitetaan palkkatietoilmoituksella. Tee jokaisesta työntekijästä oma erillinen palkkatietoilmoituksensa tulorekisterin ilmoittamilla tulolajeilla. Ilmoitus tehdään tulorekisteriin vähintään yhteissummana, 100-sarjan tulolajeilla. Tämä on ilmoittamisen suppeampi tarkkuustaso, niin sanottu ilmoitustapa 1.

Laaja ilmoitustapa

Voit ilmoittaa palkkatiedot eriteltynä tulolajeittain 200-sarjan tulolajeilla. Suosittelemme käyttämään laajempaa ilmoitustapaa Näin kaikki tulorekisteriä hyödyntävät toimijat saavat heti tarvitsemansa tiedot.

Käytit rahapalkkojen ilmoittamiseen kumpaa ilmoitustapaa (suppea tai laaja) tahansa, luontoisedut ja verovapaat kustannusten korvaukset on aina ilmoitettava erikseen omina tulolajeinaan.

Valitse sinulle sopiva ilmoituskanava

Tekninen rajapinta

Lähetä tiedot tulorekisteriin kätevästi suoraan yrityksesi omasta palkkajärjestelmästä niin sanotun teknisen rajapinnan kautta. Silloin voit lähettää tiedot samalla kun maksat palkkoja, eikä sinun tarvitse kirjautua mihinkään erilliseen palveluun.

Lue lisää teknisen rajapinnan käytöstä palkkatietojen lähettämisessä (vero.fi)

Sähköinen asiointipalvelu

Tulorekisterillä on oma asiointipalvelunsa. Kun kirjaudut sinne, voit lähettää tiedot kahdella tavalla:

  1. lähetä palveluun tiedosto, johon olet koonnut kaikki palkkatiedot
  2. täytä verkkolomake, johon syötät kaikki palkkatiedot

Lue lisää sähköisestä asiointipalvelusta (vero.fi)

Paperilomake vain jos sähköinen ilmoittaminen on mahdotonta

Voit ilmoittaa tiedot tulorekisteriin paperilomakkeella vain, kun sähköinen ilmoittaminen on mahdotonta. Näin voi olla, jos olet yksityishenkilö, ulkomaalainen, tilapäinen työnantaja tai kuolinpesän edustaja.

Lue lisää paperilomakkeella ilmoittamisesta (vero.fi)

Voit käyttää myös Palkka.fi-palvelua

Palkan laskemiseen tarkoitetuissa Palkka.fi- palvelussa järjestät työntekijäsi eläketurvan ja muut lakisääteiset vakuutukset näppärästi kuntoon. Palvelu lähettää puolestasi palkkailmoitukset automaattisesti tulorekisteriin, jolloin me saamme palkkatiedot nopeasti. Yleensä TyEL-maksu muodostuu myös Palkka.fi-palveluun.

Jos sinulla on Palkka.fin yrityskäyttöliittymä, voit työnantajana valita, että saat laskut työeläkemaksuista Ilmariselta. Tällöin TyEL-maksutiedot eivät muodostu Palkka.fi:n Maksut-osioon. Valinta tehdään Työnantajatiedot > Vakuutuksiin liittyvät tiedot -osiossa.

Kotitalouden käyttöliittymässä edellä mainittua valintaa ei voi tehdä. Palkka.fi laskee automaattisesti työnantajan TyEL-maksun sekä työntekijän osuuden TyEL-maksusta. TyEL-maksu tulee näkyviin Palkka.fi-palvelussa sen jälkeen, kun palkkailmoitus on lähetetty onnistuneesti tulorekisteriin. Tiedot tulevat näkyviin Maksut-luetteloon.

Palkka.fi on pienelle työnantajalle ja kotitaloustyönantajalle tarkoitettu ilmainen palkanlaskentaohjelma. Tiedot siirtyvät sieltä tulorekisteriin, ja palvelu laskee sekä muodostaa maksettavat maksut. Sinä hoidat maksujen välitykset eri tahoille ja palkanmaksun työntekijällesi.

Yritysasiakkaana voit vaihtoehtoisesti valita laskun toimitustavaksi laskun työeläkeyhtiöltä kohdasta Työnantajatiedot > Vakuutuksiin liittyvät tiedot. Slloin lasku tulee Ilmariselta, eikä muodostu Palkka.fi-palveluun. Kotitalouksilla ei ole tätä vaihtoehtoa, vaan laskut muodostuvat Palkka.fi-palveluun.

Tutustu Palkka.fi-palvelun ohjevideoihin

Lyhyillä ohjevideoilla voit tutustua Palkka.fi-palvelun toimintaan. Videoilla käydään läpi palvelun käytön aloittaminen, perustietojen lisääminen, palkanlaskenta, tulorekisteriin lähtevät ilmoitukset ja palvelun muodostamat työnantajamaksut.

Kotitalousasiakkaan ohjevideot (youtube.com)
Yritysasiakkaan ohjevideot (youtube.com)