Eläke ulkomailla tehdystä työstä

Eläkettä kertyy ulkomaillakin tehdystä työstä. Kun työskentelet ulkomailla, kuulut yleensä työskentelymaasi sosiaaliturvan piiriin. Eläkkeesi ja muut etuudet määräytyvät sen maan lakien mukaisesti, jossa työskentelet.

Miten eläkettä kertyy ulkomailta?

Kun työskentelet ulkomailla, pääsääntöisesti sinut eläkevakuutetaan työskentelymaassa. Tällöin sinulle kertyy eläkettä työskentelymaan lainsäädännön mukaisesti. Eläke kertyy siihen maahan, jossa olet työskennellyt.

Joissain maissa eläkettä on mahdollista saada myös asumisen perusteella. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Pohjoismaat, Alankomaat, Australia, Israel ja Kanada.

Tiedustele eläkkeesi kertymistä ja määrää sen maan eläkelaitokselta, johon olet lähdössä työskentelemään tai jossa olet työskennellyt.

Lue maakohtaisista eläkejärjestelmistä ja eläkkeen kertymisestä Eläketurvakeskuksen sivuilta (etk.fi).

Katso eri maiden eläkelaitokset ja yhteystiedot (tyoelake.fi).

Mistä näen ulkomailta kertyneen eläkkeeni määrän?

Ulkomailta kertyneen eläkkeesi määrän voit selvittää sen maan eläkelaitoksesta, jossa olet työskennellyt. Katso eri maiden eläkelaitokset ja yhteystiedot (tyoelake.fi).

Työeläkeotteeltasi näet vain Suomessa työskentelystä kertyneen eläkkeen määrän.

Oletko lähdössä tilapäisesti töihin ulkomaille niin sanottuna lähetettynä työntekijänä?

Jos työskentelet tilapäisesti lähetettynä työntekijänä EU- tai ETA-maassa, Sveitsissä, Iso-Britanniassa tai sosiaaliturvasopimusmaassa, ja sinulla on A1-todistus, eläkkeesi kertyy Suomeen. A1-todistus osoittaa, että kuulut Suomen sosiaaliturvaan ulkomaantyösi aikana. Lue lisää A1-todistuksesta.

Eläkkeesi kertyy Suomeen myös silloin, jos suomalainen työnantaja on lähettänyt sinut työskentelemään sopimuksettomaan maahan. Vaikka eläkkeesi on kertynyt Suomeen, eläkevakuutusmaksuja on mahdollisesti maksettu myös maahan, jossa työskentelet.

  1. EU-maat: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia*, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

    *Iso-Britanniaan lähtevien henkilöiden kohdalla jatketaan nykysäännöillä ikään kuin Iso-Britannia olisi vielä EU:n jäsen.

    ETA-maat: Norja, Islanti ja Liechtenstein.

    Sosiaaliturvasopimusmaat: Australia, Chile, Kanada, Kiina, Korea, Quebecin provinssi, USA, Israel, Intia ja Japani.

Hae ulkomailla kertynyt eläke

Kun haluat saada sinulle ulkomailla kertyneen eläkkeen, sinun täytyy hakea sitä. Lue lisätietoa ulkomaisen eläkkeen hakemisesta.

Tietoa ulkomaantyön vakuuttamisesta työnantajalle ja yrittäjälle

Lue ulkomaantyön vakuuttamisesta työnantajan näkökulmasta

Lue yrittäjyydestä ulkomailla