Eläkkeen hakeminen ulkomailta

Jos olet asunut tai työskennellyt ulkomailla, muistathan hakea myös ulkomailla kertyneen eläkkeesi. Eläkkeen hakeminen ulkomailta on pääsääntöisesti yksinkertaista. Tällä sivulla kerromme, miten sinun tulee toimia.

Eläkkeen hakeminen EU- tai ETA-maasta, Isosta-Britanniasta, Sveitsistä tai sosiaaliturvasopimusmaasta, kun asut Suomessa

Jos haet eläkettä EU- tai Eta-maasta, Isosta Britanniasta, Sveitsistä tai sosiaaliturvasopimusmaasta ja asut Suomessa, sinun tarvitsee vain täyttää suomalainen eläkehakemus. Ilmoita hakemuksessasi, mistä maasta ja ajankohdasta alkaen haet ulkomaista eläkettä, sekä anna tarvittavat tiedot asumisestasi ja työskentelystäsi ulkomailla. 

Kätevimmin haet eläkettä OmaEläke-palvelussamme. Kun haet eläkettä OmaEläke-palvelumme kautta, sinun ei tarvitse liittää hakemukseen erillistä U-liitettä (Asuminen ja työskentely ulkomailla), sillä kysymme verkkohakemuksellamme tarvittavat tiedot ulkomaan asumisestasi ja työskentelystäsi. Jos täytät paperisen hakemuslomakkeen, liitä siinä tapauksessa hakemukseen U-liite.

Kun olemme saaneet hakemuksesi, toimitamme sen puolestasi Eläketurvakeskukseen. Eläketurvakeskus vahvistaa hakemuksesi tiedot ja välittää hakemuksesi ulkomaille. Vaikka käsittelyajat ulkomailla saattavat olla pitkiä, se ei hidasta eläkeasiasi käsittelyä Suomessa, vaan saat eläkepäätöksen Suomessa kertyneestä eläkkeestäsi normaalisti. Ulkomainen eläkelaitos antaa sinulle erikseen oman eläkepäätöksensä ja maksaa mahdollisen ulkomailla kertyneen eläkkeen tilillesi. Eläkettä kertyy ja eläke myönnetään kunkin työskentelymaan oman lainsäädännön mukaan.

Jos sinulla on kysyttävää eläkehakemuksesi käsittelystä ulkomailla, olethan yhteydessä suoraan kyseiseen ulkomaiseen eläkelaitokseen. Voit tiedustella ulkomaisten eläkelaitosten yhteystietoja Eläketurvakeskuksesta (etk.fi).

Yhteenveto hakemisesta

  1. Täytä eläkehakemus OmaEläke-palvelussa.
  2. Toimitamme hakemuksen puolestasi Eläketurvakeskukseen. 
  3. Eläketurvakeskus vahvistaa hakemuksen tiedot ja välittää sen maahan, josta eläkettä haetaan. 
  4. Ulkomainen eläkelaitos antaa sinulle eläkepäätöksen ja maksaa mahdollisen ulkomailla kertyneen eläkkeen tilillesi.

Eläkkeen hakeminen sopimuksettomasta maasta, kun asut Suomessa

Jos asut Suomessa ja haet eläkettä muualta kuin EU- tai ETA-maasta, Isosta-Britanniasta, Sveitsis tai sosiaaliturvasopimusmaastasinun tulee itse huolehtia eläkkeen hakemisesta kyseisestä maasta 

Eläkettä ei välttämättä makseta Suomeen, mutta asia kannattaa selvittää tapauskohtaisesti. Lisätietoja saat Eläketurvakeskuksesta (etk.fi).

Suomessa kertyneen eläkkeen hakeminen, kun asut EU-, ETA- tai sosiaaliturvasopimusmaassa

Jos asut EU- tai ETA-maassa, Isossa-Britanniassa, Sveitsissä tai sosiaaliturvasopimusmaassa, hae Suomen eläkettä asuinmaasi eläkelaitoksen kautta. Täytä asuinmaasi eläkehakemus ja ilmoita eläkehakemuksella hakevasi eläkettä Suomesta. Asuinmaasi eläkelaitos toimittaa hakemuksesi Suomeen käsiteltäväksi. Eläkettä haetaan asuinmaan eläkelaitoksen kautta, vaikka et vielä hakisikaan eläkettä asuinmaastasi.

Yhteenveto hakemisesta

  1. Ota yhteyttä sen maan eläkelaitokseen, jossa asut.
  2. Asuinmaasi eläkelaitos toimittaa hakemuksesi Kelaan tai Eläketurvakeskukseen riippuen asuinmaastasi.
  3. Kela tai Eläketurvakeskus välittää hakemuksesi meille Ilmariseen.
  4. Annamme sinulle eläkepäätöksen ja maksamme mahdollisen Suomessa kertyneen eläkkeen tilillesi.

Suomessa kertyneen eläkkeen hakeminen, kun asut sopimuksettomassa maassa 

Jos asut niin sanotussa sopimuksettomassa maassa, hae eläkettä suoraan Suomesta suomalaisella hakemuslomakkeellaHakemuksen liitteeksi tarvitaan U-liite (Asuminen ja työnteko ulkomailla). Jos sinulla on suomalaiset verkkopankkitunnukset, voit hakea eläkettä myös OmaEläke-palvelumme kautta. Tällöin sinun ei tarvitse täyttää erillistä U-liitettä

Yhteenveto hakemisesta

  1. Täytä suomalainen eläkehakemus ja U-liite (Asuminen ja työnteko ulkomailla). Jos sinulla on suomalaiset verkkopankkitunnukset, voit täyttää hakemuksen OmaEläke-palvelussamme.
  2. Lähetä hakemuksesi meille Ilmariseen.
  3. Annamme sinulle eläkepäätöksen ja maksamme mahdollisen eläkkeen tilillesi.
Mikä on asuinmaasi eläkettä hakiessa? Missä maassa olet asunut ja työskennellyt? Mihin maahan jätät eläkehakemuksen?
Suomi EU- tai Eta-maassa, Isossa-Britanniassa, Sveitsissä tai sosiaaliturvasopimusmaassa Suomeen, omaan työeläkeyhtiöösi
Suomi Sopimuksettomassa maassa (muut maat) Kyseisen maan eläkelaitokseen
EU- tai Eta-maa, Iso-Britannia, Sveitsi tai sosiaaliturvasopimusmaa Suomessa Asuinmaan eläkelaitokseen
EU- tai Eta-maa, Iso-Britannia Sveitsi tai sosiaaliturvasopimusmaa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai sosiaaliturvasopimusmaassa Asuinmaan eläkelaitokseen
Sopimukseton maa (muut maat) Suomessa  Suomeen, omaan työeläkeyhtiöösi

Jos sinulle jo maksetaan ulkomailta eläkettä, se ei ole este työeläkkeen saamiselle Suomesta, mutta se voi vaikuttaa Suomesta maksettavan työeläkkeen määrään.  

Yrittäjänä vakuuttamisvelvollisuutesi päättyy, jos sinulle myönnetään ulkomailta lakisääteinen vanhuuseläke. Halutessasi voit ottaa vapaaehtoisen yrittäjän eläkevakuutuksen.  

Ulkomailta maksettava eläke voi vaikuttaa Suomesta maksettavien sosiaalietuuksien määrään. Sosiaalietuuksia ovat muun muassa työttömyysetuudet, sairauspäiväraha ja toimeentulotuki. Voit tarkastaa ulkomailta myönnettävän eläkkeen vaikutuksen etuuksiin suoraan etuutta maksavalta taholta. 

Tietoa eläkkeen maksamisesta ulkomaille ja sen verotuksesta löydät sivuiltamme eläkkeen maksaminen.

Lue lisää eläkkeen maksamisesta ›

Suunnitteletko työskentelyä ulkomailla? Voit lukea lisää ulkomaantyön vakuuttamisesta sivuiltamme.

Lue lisää ulkomaantyön vakuuttamisesta >

Lue lisää yrittäjyydestä ulkomailla >

EU- ja ETA- ja sosiaaliturvasopimusmaat

Kaikissa EU- ja ETA-maissa, Isossa-Britanniassa sekä Sveitsissä sovelletaan EU:n sosiaaliturva-asetuksia. Tämän lisäksi Suomi on solminut kahdenvälisiä sosiaaliturvasopimuksia eräiden maiden kanssa.

EU:n sosiaaliturva-asetuksien ja sosiaaliturvasopimuksien pääsääntönä on, että ulkomailla työskentelevä kuuluu työskentelyvaltion sosiaaliturvan piiriin. Ne myös takaavat etuuksien maksamisen maasta toiseen.  

EU- ja ETA-maat

EU- ja ETA-maita ovat Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja Irlanti, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro 

Sveitsi ja Iso-Britannia ovat sopineet EU-maiden kanssa erillissopimuksen, joten sielläkin sovelletaan EU-asetuksia. 

Sosiaaliturvasopimusmaat

Maat, joiden kanssa Suomella on sosiaaliturvasopimus, ovat Australia, Chile, Etelä-Korea, Intia, Israel, Japani, Kanada (Quebec), Kiina ja Yhdysvallat. 

Sopimuksettomat maat

Kaikki muut kuin EU- ja ETA-maat, Iso-Britannia, Sveitsi ja sosiaaliturvasopimusmaat ovat niin sanottuja sopimuksettomia maita.